Brokové kozlice ZH

tslaby

Příspěvek#1 » ned 13. dub 2014, 17:45

Ahoj, měl bych dotaz na zkušenější střelce. Chtěl bych si koupit na nenáročnou rekreační střelbu na asfaltové holuby brokovou kozlici ráže 12. Rozhlížel jsem se samozřejmě po komisích a bazarech a v ceně tak 4000 - 6000 jsem našel hlavně kozlice ZH a Bajkal IZ-27. Mohl by mi někdo poradit, na co si dát při koupi pozor, kromě čistoty hlavní. Díky za odpověď.

Bohuliby

Příspěvek#2 » ned 13. dub 2014, 20:11

ZH mám řadu let, asfalťáky jsem z ní také střílel, ale jinak ho používám na posedu jako kulobrok.
Na sport bych ale volil raději IZ - 27, nebo něco lepšího, třeba komisní CZ-USA. ale to bude za větší peníz.

tslaby

Příspěvek#3 » ned 13. dub 2014, 21:41

Tak já plánuju střílet jen tak pro zábavu, rekreačně jako odreagování. Maximálně pár závodů vesnického typu co pořádají okolní myslivecká sdružení. A cenou bych se chtěl vejít určitě tak do 6000 korun. V této cenové hladině se pohybují skoro téměř pouze ZH řady 100, ostatní je velká vyjímka.

Bohuliby

Příspěvek#4 » ned 13. dub 2014, 22:00

ZH byla dobrou zbraní, ale už je dávno za zenitem, navic ZH řady 100 je úplně ten nejstarší model, já mám řadu 300. Na asfalťáky ale určitě ráži 12, určitě ne 16 !
ZH 100 ti nedoporučuji.

tslaby

Příspěvek#5 » pon 14. dub 2014, 08:01

Jojo, určitě bych chtěl dvanáctku. Dobrá, raději se tedy poohlédnu po ZH 300 a vyšší nebo nějakou ruskou IŽ-27. Díky za radu.

Grasel

Příspěvek#6 » čtv 24. dub 2014, 12:48

Řeším podobný problém jako kolega, taky chci něco na takové to vesnické žvýkání :lol:
Proč je 12 lepší než 16?

Bohuliby

Příspěvek#7 » čtv 24. dub 2014, 13:04

Lepší krytí, levnější náboje, na asfalťáky není žádná jiná ráže vhodná.

Grasel

Příspěvek#8 » čtv 24. dub 2014, 21:07

o.k. dík

Nepp

Příspěvek#9 » úte 29. dub 2014, 07:51

Grasel píše:Řeším podobný problém jako kolega, taky chci něco na takové to vesnické žvýkání :lol:
Proč je 12 lepší než 16?

Ahoj, pokud by jsi měl zájem, mám jednu ZH301 doma a chci ji poslat dále protože jsem z ni několik let nevystřelil. Je k ní i gumová botka. A asi i pár nábojů, ale za ty neručím, také jsem je pár let neviděl :)

Brokovnice má vystřeleno do 100 výstřelů je skoro jako nová, absolutně bez vůlí, je spíše problém ji rozdělat, prostě tak jako z výroby.

Jsem když tak z Přerova

Odesláno z mého GT-P3100 pomocí Tapatalk

Grasel

Příspěvek#10 » úte 29. dub 2014, 15:19

To Nepp - máš SZ

tslaby

Příspěvek#11 » pon 21. črc 2014, 15:49

Ahoj, mám jeden dotaz. Už jste si někdo nechával dopasovat jiné hlavně na svoji brokovnici ZH? Netušíte na kolik to vyjde?

Mnemonic45

Příspěvek#12 » úte 22. črc 2014, 07:44

Důležité ještě je, zda má zbraň výměnná nebo pevná zahrdlení hlavní (chokes). Ty ovlivňují velikost krytí a pro různé brokové disciplíny jsou rozdílná, někdy fakt dost podstatně. Pro občasně zastřílení si "někde, něčeho" na asfalťáky by ty výměnné choky byly ideální, ale asi budou spíše u dražších brokovnic.

free_man

Příspěvek#13 » stř 31. pro 2014, 18:21

u ZH byly misto choke podle urceni vymenne svazky.

X- cislo rady, 1-3, pro 12/70 - 12/70 plati tohle:

X01 - lovecky, delka 71cm, spodni hlaven pevne zahrdleni pul, horni 3/4, jsou obcas k videni i kdyz loveckych 16/70 bylo samozrejme o dost vice.
X02 - skeet, vcetne pevneho kompenzatoru kratsi, spodni hlaven pevne zahrdleni 0, horni 1/4, daji se obcas sehnat.
X03 - trap, delka snad 76 ale detaily neznam. udajne malo dostupne,

je velmi vhodne mit provedeni s jednospousti kdy zadni spoust odpali napred spodni potom horni hlaven.¨

rady 1 a 2 nemely pojistku proti odpalu pri nedomceni zamku(!), rada 3 uz ano. funguje tak ze nedomcena zbran nejde odjistit.

pokud budete ZH kupovat, overte si nejlip s vyssima loveckyma navazkama ze netupluje, casta vada spoustoveho mechanismu je ze pri pri odpalu spodni hlavne odpali aj horni. lze to resit u puskare, ale sance na opravu je pry jednou, nebo dvakrat. pokud ke zbrani neni nahradni spoustovy mechanismus a tupluje, nebrat.

ZH lze dlouhodobe mit v natazenem stavu, lze ji pred dovrenim vypustit stlacenim spousti a jejich drzenim pri zavirani, co ale nelze je rana jistoty nebo odpal naprazdno, vede k poskozeni uderniku, udajne velmi brzy. vybijeci patrony cili manipulaky jsou tedy dobra volba.

skeetove holuby 1 a 7, nebo 2 a 6 odletajici i priletajici jdou s loveckym svazkem strelit, dal uz je to tezsi az pro bezneho strelce nerealne. skeetovy svazek dela to co ma, cili velmi usnadni diky vetsimu rozptylu zasah. v rukou cloveka co to drzi poprve v ruce je mozny skeetovym svazkem odletajiciho holuba ze stontu 7 davat uplne bez problemu.

ZH ma reputaci spolehlive zbrane ktera vydrzela ve sdruzenich i pul milionu ran, nevlidny zachazeni ruznych rukou a stale fungovala. sportovni skeetove svazky vyhravaly v rukou machru sveho casu olympiady.

za mne doporucuji, protoze pri me nepohopitelne nizkych cenach muzete mit kus historie a dobre fungujici zbran.

trochu slusna kozlice s vymennym zahrdlenim stoji min 2x vic, obavam se. ale samozrejme take ma sve vyhody a v zadnem pripade od ni nezrazuju. navic to bude nejspis nova zbran se zarukou...

pokud jsem se dopustil nepresnosti, nebyl to umysl, opravte mne prosim.

Zpět na