Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Int1m1thy

Příspěvek#646 » ned 18. kvě 2014, 16:18

dan.nem: muzes napsat pri jaky cinnosti si to udelal ?

david33

Příspěvek#647 » ned 18. kvě 2014, 19:30

u maloražky by mnel vždy při odložení na střeleckem stanovišti otevřeny závěr a zasobnik vedle zbraně.Při střelbě zakladam zasobník zavřu zavěr a střilim

m@rtinp

Příspěvek#648 » pon 19. kvě 2014, 09:10

Dan.nem: pokud to bylo před střelbou, tak to záleží na komisaři. někde při povelu "nabíjet" chce jen zasunout zásobník a natáhnutí závěru má přijít až při povelu střílet. Verze 1 : nabíjet = zásobník dovnitř a natáhnout, střílet = střílet,,,verze 2: nabíjet = zásobník dovnitř, střílet = natáhnout a střílet... podle mě to mají naučeno z pistole, protože nkdo je schopen zasunout zásobník, hned natáhnout a pak nedej bože chvilku nemířit do bezpečného prostoru,,,,verzí 2 se jistí, že i když někdo takovou blbost udělá, tak to není ostatním až tak nebezpečné

Azar

Příspěvek#649 » pon 19. kvě 2014, 10:45

dan.nem píše:Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat.Dělal jsem zkoužky ZP a při manipulaci mě vyhodil za to,že jsem dal u malorážky zásobník do otevřenýho závěru.Zajímalo by mě jak to teda je.Vím,že na jiné střelnici se to tak provádí.Další u CZ někde chtějí vypouštění přes palec a jinde přes vypouštění kohoutu.Jak je to u Vás na střelnici?Příjde mi divné že na každé střelnici to vyučují jinak.Právě u zbraní by měli být jasně stanovená pravidla a né,že si to každý dělá jak se zrovna vyspí.Díky za reakce

A kdy jsi tam vložil zásobník ? Po dostřílení a kontrole ? nebo při povelu nabít ? nebo když po kontrole jsi odložil zbraň ? mířal zbraň to bezpečnáho prostoru ? - tohle je moc málo informací pro přesnější určení můžeš to přiblížit

frantisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#650 » pon 19. kvě 2014, 14:25

Už víc než rok se na střelnici kolem přípravy a zkoušek motám. A teď si to tady čtu a nestíhám se divit, co vše se může v internetové diskusi naznačit a nedoříci a jen se děsím, jaký guláš z toho asi mají někteří nováčci.
Neposkytnu tu obecný návod na to, co je správně, ale pár tipů, za co budete spolehlivě vyhozeni:

Klasika: prst na spousti, spatne, nebo vynechane kontrola/vybiti, hlaven jinym nez vytycenym smerem.
+ projev nejistoty. Ano, komisar pocita s tim, ze jste zacatecnik, ale jak tu nekdo psal, zakladni priprava je snadna a pokud tam stojite rozklepany a viditelne tapete - letote a opacko.
+ nedodrzeni prikazu. Klasika je hned se sapat po zbrani, delat neco, co nebylo veleno, nebo vypravet nejake divoke, z internetu nactene teorie. Chce to klid, poslouchat co je veleno a delat jen to co v povelech zaznelo.
+ hustokrutej machr, hadavy, rejpavy a jinak neprijemny uchazec si cestu ke zbrojaku taky nijak neusnadni.

Co je treba vedet: popsat CZ75, vedet typ, raz, zkusebni znacky - kde se berou a proc tam jsou, hlavni casti - proc jsou hlavni a co to znamena. Casta ja otazka zda do zbrane 9x19 dame naboj 9mmLuger(Para). Pojistky, kde jsou a co delaji.
+ vsechno, co je na (mmj i na zde uvedenem) rozpadu zbrane.

Prevzeti - zasobnik, opakovane zaver, vizualne kontrola komory, nenechat se zaskocit tim, ze zbran je zajistena nebo s nejakou zavadou, a pak mirena rana jistoty do bezpecneho prostoru.
Napr. kolem rany jistoty existuje milion vykladu ze ano, ne, nekdy ano ....
Kaslete na to - rana jistoty VZDY ano, pokud komisar chce jinak, tak Vam rekne kdy rana jistoty nebude a proc nebude. Slysel jsem naprosto absurdni duvod od provozovatele strelnice ze ranu jistoty ne, prtoze jim to nici zbrane .......
NIC TAKOVEHO S KOMISAREM NEHRAJTE!

Rozborka: prevzit, zkontrolovat, rozhodit. Kdo je zvykly dat pales do luciku, muze - tak je to uvedeno v navodu ke zbrani. Postup - rysky na sebe, vytlacit cep (pokud nejde, vytlacit dnem zasobniku), zaver dopredu, telo odlozit, vytahnout pruzinu, vytahnout hlaven a kouknout se skrz - kontrola pruchodnosti hlavne je dulezita, chytaji na tom. Vse polozit na stul a pockat, na co se komisar zepta.
Spolehlive se vyautujete, kdyz hned zacnete vykladat rozumy .....

Preruseni strelby - popsat nebo predvest pouziti mech. pojistky, napriklad pri povelu strelbu prerusit, sluchatka upravit - odkladate natazenou zajistenou zbran a na dalsi povel pokracujete v palbe.

Prevzeti zbrane pred strelbou, nebo prede rozborkou, ukonceni strelby, zavada .... vse je stejne - zasobnik-opakovane zaver-kuk na komoru-rana jistoty.
Pokud si kdykoliv v prubehu manipulace nejsem jisty, kontrola - pokud kontroluju 3x po sobe, je to OK, pokud ji jednou vynecham, letim.

Zavady - budto se simuluji, nebo popisuji, nebo nejak jinak predvadeji.
Selhac, nevyjde vystrel - pockat 30s, vybit a zkontrolovat zbran, predepsanym zpusobem (spravci ci prodejci) se zbavit selhaneho naboje.
Slaba rana - pockat 30s, vybit, zkontrolovat, a >rozebrat zbran a zkontrolovat pruchodnost hlavne.
Zadrzka, zasek - zbran je po vystrelu, takze necekam, odstranuji zavadu, vybiju a vyklepu nevyhozene nabojnice, kontrola, rana jistoty.

Vypusteni kohoutu s nabojem v komore - stav pro noseni s nabojem v komore, bezpecne vypusteni kohoutu - palec slabe ruky pred bici kohout, palec silne ruky na bici kohout a stisknout spoust - oba palce kohout jisti po cele draze, aby neuderil - memotechnicka pomucka - boli to ;) . Tento "manevr" se provadi, jen kdyz si o nej komisar vyslovne rekne.

Je dulezite vedet co a proc se dela - jinak vas vykosti.

Jakakoliv zavada prubehu strelby u zkousek se hlasi - kriknu zavada - slaba ruka nahoru - pistole v bezpecnem smeru a cekat, co komisar veli.
Jakakoliv zavada, na zbrani ktera se neda odstranit vybitim, nebo se opakuje zavada pri strelbe (praskla pruzinka, upadle cokoliv, strela v hlavni) - jde se k puskari - nenechejte se zavleci do debaty s komisarem cim a kam vytloukat uvizlou strelu!

Malorazka(kulovnice), brokovnice - jakkoliv je to proti zvyku, dodrzujte to, co pisu u pistole - zasobnik ven, kontrola komory, rana jistoty.
PAK
Rozborka, kontrola hlavni, popis hlavnich casti.

Po slozeni jakekoliv zbrane kontrola funkce - natahnout (zkontrolovat komoru) a rana jistoty.

Zasobnik do zbrane nedavejte. Pokud se komisar bude ptat proc - nechcete preci strilet a obvykle ustanoveni provozniho radu strelnice hovori o vybite zbrani bez zasobniku. Pokud zaveli, tak ho do zbrane samozrejme date.

Pokud se nekomu zda, ze se porad cvaka naprazdno tak ano. Je to v poradku, ma to tak byt. Pro ty, co maji strach o zbrane, uderniky a tak - jsou to zbrane strelnice, ne Vase, kaslete na to.

Uff, kdo dočetl až sem, tady je bonus: průběh zkoušky určuje komisař, pokud chce (a někteří chtějí) něco jinak, poví Vám to. Poslouchejte ho - má pravdu on.
(Například v Praze je u 3 komisařů dáno, že při slabé ráně se nedává rána jistoty před rozborkou.. Je třeba vypustit kohout a rozebírat. Před vlastní zkouškou se to dozvíte, nezapomeňte na to).

Střelba: vše na povel - hlavně na zbraň nesahat dřív, než zazní povel.
Na pultíku leží pistole, zásobník, náboje. Sluchátka (+ brýle) před střelbou.
1. povel: nabít 3(5)
= náboje do zásobníku, ukázat a odpověď: NABITO.
2. povel: k palbě připravit.
= odložím zásobník na pult, seberu pistoli, zkontroluju (zásobník, závěr+komora, rána jistoty), dám zásobník do zbraně, natáhnu. Odpověď: K PALBĚ PŘIPRAVEN.
3. povel: na terc 3(5) pal.
= odstrilite. Po posledni rane zustane zachyceny. Hlasite STRELBA UKONCENA.
4. Povel: ke kontrole zbran.
= stahnout zbran k ocim a skouknout komoru, vyhodit zasobnik a oboje - pistoli natocenou okynkem + zasobnik predlozit komisari cca nekam k vlstnimu rameni, porad mirit do bezpecneho prostoru. Oni si pokroci, nebo vam ruku srovna.
5.Komisar skoukne a veli: odlozit.
= polozite zasobnik, pakou zachytu shodite zaver dopradu, date ranu jistoty a odlozite zbran.

Odstoupit, nechat komisare privolat terc, nebo vyrazite hodnotit, ale vse na jeho vyzvu.

Pozor, postup u strelby, povely, vse se muze lisit a komisar je pro Vas ted panbuh - kazde jeho slovo plati.
Pokud nestanovi postupy, pro jistotu se pred vlastni strelbou ptejte. Jake budou povely (jaka slova) a co ocekava. Pokud Vas odkaze na pripravu, plati obecny postup psany vyse.

A to nejdulezitejsi nakonec: nekaslete na to a na strelnici, kde budete zkouseni zajdete. Priprava se deje se stejnymi zbranemi, ktere jsou u zkousky, okouknete prostredi a naostro si budete jistejsi.

Ferro

Příspěvek#651 » pon 19. kvě 2014, 15:16

Uff, tak tohle je pěkná, vyčerpávající odpověď. podle mě by se tam ještě měla přidat závada "Zaseklý zásobník" (Vystřelená nábojnice + nový náboj v komoře)- Jednou rukou stahovat závěr, palcem mačkat vypouštění zásobníku a prsty tlačit zásobník ze zbraně. Je to dost složité na provedení a hrozí při tom, že otočím zbraň, kam nemám.
Ještě jedna rada pro nováčky- kdykoliv stahuji závěr, musím počítat s tím, že ze zbraně "něco vyletí" (Snad každý tam měl školní náboj). Protě nepanikařit, dokončit úkon, odložit zbraň a pak teprve sbírat náboj. Kdo se ho pokusí sebrat ze země s pistolí v ruce, patrně poletí...

Pak by bylo vhodné tento příspěvek někde natrvalo samostatně připíchnout na fórum, určitě by to spostě lidí pomohlo ;-)

frantisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#652 » pon 19. kvě 2014, 15:39

:oops: THX
Postup vypusteni je popsan s obema palci - palec slabe ruky pred udernik, palec silne ruky na udernik a spustit.
Doplnim - jen zmacknout a pustit spoust = kohout sjede na ozub, stisknout a drzet spoust = kohout sjede az na zapalnik.

Tri zavady vychazeji z nejake ministerske metodiky. Zasekly zasobnik spada do varianty zasek. Tj. po vystrelu se neco pos.... a zbran nebude znovu strilet. Komisar chce slyset postup - zasobnik ven, kontrola komory, rana jistoty. Jakakoliv zavada, ktera je na silu (zasobnik, dva naboje pred komorou, strizena nabojnice ve vodici koleji a pod .... vse odstranit. V zadnem pripade pri zkousce nepripustit debatu na tema jak ponesu zaseklou pistoli k puskari mozna s nabojem v komore - proste to odstranim a hotovo!

Ano, rada o neohybani se pro upadle veci je platna - co upadne, sbiram az uplne nakonec. Jednou rukou smatrat po zemi a hledat naboj a v druhe mit pistoli a mirit nekam do prostoru (byt bezpecneho) je okamzity vyhazov!

EDIT: u vsech zavad mi v popisu chybi rana jistoty. Musi tam byt. Tou konci kazda manipulace se zbrani, cili i zavada ... cekani, vybiti, kontrola a CVAK-rana jistoty.

2MARK: budu zpracovavat nejaky strucny manual na pripravu ke zkouskam. Jak pisu nahore, motam se kolem toho uz nejaky cas, se tremi prazskymi komisari jsem si dal zkousku "nanecisto" tak pochytam vse, co se tak muze stat a stava se ....
Kdybys mel zajem, poslu Ti ten spisek. Hod mi do SZ nejaky mail na sebe.

Na odlehcenou: krom obligatniho papirku v hlavni (kontrola hlavne pri rozborce, kdo se nekoukne, vyleti) uz jsem videl i 8 z 10 vyhozenych uchazecu na naboj v komore - dostali rozebrat pistoli s nabojem a vytahovac nebyl zaskoceny v drazce nabojnice, zaver nedovreny. Pak stacilo jen opatrne (byt opakovane) stahnout zaver, nepodivat se a ... tramtadada, rana jistoty byla komisarem oznacena za vystrel, uzaslemu uchazeci byl predveden naboj v komore a hybaj dostudovat :!: Bacha - na zkousku s chladnou hlavou a nespechat. Premyslet :)

robokop

Příspěvek#653 » pon 19. kvě 2014, 15:49

Asi nechápu. Jak může náboj v komoře při natažení závěru nevyskočit ven? (samozřejmě, že pohledem kontroluji hlaveň, ale kdyby tam i po natažení náboj byl, docela by mě to u ČZ 75 udivilo) Podotýkám, že zkoušku jsem nedávno udělal.

Serz

Příspěvek#654 » pon 19. kvě 2014, 16:04

frantisek píše:a vytahovac nebyl zaskoceny v drazce nabojnice, zaver nedovreny.

takhle nevyskoci :)

Azar

Příspěvek#655 » pon 19. kvě 2014, 22:06

robokop píše:Asi nechápu. Jak může náboj v komoře při natažení závěru nevyskočit ven? (samozřejmě, že pohledem kontroluji hlaveň, ale kdyby tam i po natažení náboj byl, docela by mě to u ČZ 75 udivilo) Podotýkám, že zkoušku jsem nedávno udělal.

zavada na vytahovači - nedoskočí zobáček , zlomeny vytahovač a i vadný náboj - okraj za ktery bere vytahovač není (casto u stary a dlouho prebijenych patron), vada z vyroby, kus naboje se utrhne a určitš další ale na ty si nevzpomenu

Při nabíjení kontrolujte naboje stali se případy kdy komisař vložil skolak nebo poskozeny náboj k ostaním a pokud dotyčný naboj neidenfikoval když nabijel taky letel
Naposledy upravil(a) Azar dne pon 19. kvě 2014, 22:10, celkem upraveno 1 x.

Rough boy

Příspěvek#656 » pon 19. kvě 2014, 22:08

Tak jak to popsal frantisek, tak to přesně odpovídá zkouškám na Kapslovně dne 5.5., co proběhly s komisařem p. Rösslem. Úplně se mi to zase oživilo :twisted: . Samozřejmě né každý dostal všechny výše uvedené otázky, ale jak jsme si to tak "poskládali" venku před učebnou, kam se chodilo na manipulaci po jednom, tak to sedí. Snad jen drobný detail -na otázku "komu předáte selhač" chtěl slyšet "řídícímu střelby". Neboť v danou chvíli v místnosti, kde probíhala zkouška z manipulace, správce střelnice nebyl. Za to jen pokáral, ale nevyhazoval. Pak si ještě dost potrpěl na druhy pojistek, jak je poznám, jak fungují a jak poznám, že mám zajištěno a odjištěno. To už jsem tu snad ale také někde psal.

Azar

Příspěvek#657 » pon 19. kvě 2014, 22:23

dale jestě jedno info - z doslechu na policajtech (vedouci odboru) - komisař dal povel zkoušenemu aby na něj namířil v tomto případě je pry je jeden spravny postup - Znovu se zeptame komisaře zda to požoduje zopakoval povel - pokud ano musime dle požadavku zkoušky zbran otočit jeho směrem. On veli a my poslouchame

Nechci tu nejak výřit diskuzi a někam zabihat jen předavam zkušenosti

GPTWO

Příspěvek#658 » pon 19. kvě 2014, 22:41

František: pěkně popsáno, ale pro představu bordelu, který mezi komisaři je, uvedu případ ze zkoušky 14.5. na Suchdole, kde v připadě selhače komisař vyžadoval nikoliv 30s počkat, vybít, zkontrolovat zbraň a předat náboj správci střelnice, ale 30s počkat, stažením závěru náboj vyhodit, pokračovat ve střelbě a teprve po ukončení se zabývat nevystřeleným nábojem. Jednu slečnu za vybití po selhači dokonce vyhodil a i přihlížející esenbáci kroutili hlavami,že je to nesmysl.

Mimochodem komisař ani jednou neřekl, jak si to představuje, jen vyhazoval, a udělali jsme to defacto jen my v samém závěru poté, co nám předcházejíci řekli, co a jak chce. Toto nebyl jediný diskutabilní případ a díky množství stížností stran Policie i uchazečů bude asi zkouška mít ještě dohru.

Přiznám se, že jako člověk z odvětví stojící na neustálém přezkušování a na sjednocených postupech jsem byl dost znechucenej rozlišností vyžadovaných postupů při praktických zkouškách a na různých střelnicích. Minimálně pro účely výciku a zkoušek by mělo dojít ke sjednocení...

Int1m1thy

Příspěvek#659 » pon 19. kvě 2014, 23:02

GPTWO: muzes mi rict co podle tebe je blbe na : 30s pockat, potom naboj vyhodit, strilet dal, potom se starat o ten vyhozenej naboj ?
To ze slecna vyhodila selhac nejspis pred uplynutim 30s je dle zkousky spatne, a poruseni bezpecnosti protoze ten naboj muze mit spozdenou inicializaci, protoze pred X lety doslo ke zpozdenemu vystrelu u nakych 9mm makarov myslim. A tuto se ale pozaduje jenom unas... nikde jinde ve svete to neznaj.

robokop

Příspěvek#660 » pon 19. kvě 2014, 23:30

Rough boy píše:Tak jak to popsal frantisek, tak to přesně odpovídá zkouškám na Kapslovně dne 5.5., co proběhly s komisařem p. Rösslem. Úplně se mi to zase oživilo :twisted: . Samozřejmě né každý dostal všechny výše uvedené otázky, ale jak jsme si to tak "poskládali" venku před učebnou, kam se chodilo na manipulaci po jednom, tak to sedí. Snad jen drobný detail -na otázku "komu předáte selhač" chtěl slyšet "řídícímu střelby". Neboť v danou chvíli v místnosti, kde probíhala zkouška z manipulace, správce střelnice nebyl. Za to jen pokáral, ale nevyhazoval. Pak si ještě dost potrpěl na druhy pojistek, jak je poznám, jak fungují a jak poznám, že mám zajištěno a odjištěno. To už jsem tu snad ale také někde psal.

Co mně pomůže vědět, že mám selhač předat řídícímu střelby, když nikdy v životě už řídícího střelby neuvidím? Na střelnici budu trénovat sám a je moje věc, co se svým selhačem udělám. To je příklad komisařských koko..n.

Zpět na