NESMRTÍCÍ náboje

Chip

Příspěvek#46 » stř 2. črc 2014, 21:22

Tyto náboje se označují jako Short stop, jednalo se o náboj ráže 38 s plastovou čepičkou, ve které byl pytlíček s broky, který se na delší vzdálenost rozvinul a většinou neměl smrtící účinky. Nevýhodou této a veškeré další "nesmrtící" munice z ručních palných zbraní, je že se účinek velmi liší dle vzdálenosti ma které je používaná. Na krátké vzdálenosti se pytlíček nestačil rozvinout a střela měla podobné účinky jako ostrý náboj. Na větší vzdálenosti, vzhledem k nízké váze a nevhodnému aerodynamickému tvaru projektilu zastavovací účinek rychle klesal. Další problém těchto nábojů, je velmi krátká doba expirace. U nábojů Short stop to byl myslím jeden rok. Pak už pravidelně nedocházelo k rozbalení střely do požadovaného tvaru a učinek byl opět fatální. K tomuto došlo i při ostrém zákroku v letadle. V současnosti jsou už útvary pro doprovody letadel vyzbrojeny normálními zbraněmi Glock 19 a 26 s plnotučnou municí s řízeným ranivým účinkem a sníženou průbojností. Navíc nevím o žádném policejním útvaru, který by byl nesmrtícími náboji v běžných palných zbraní vybaven. V dnešní době je ve výzbroji celá řada jiných spolehlivých nesmrtících, ( či lépe řečeno less lethal) prostředků, které policista může používat, od slzotvorných sprejů a granátů odpalovaných z granátometů jako je HK vz. 69, po tasery, taserové střely odpalované z brokovnice a pepper bally odpalované z paintbalových zbraní. Jak už někdo psal výš, pokud je takovýto prostředek používán proti ozbrojenému útočníkovi, je vždy policista zajišťován kolegou s ostrou palnou zbraní. Nejlepší nesmrtící doplněk střelné zbraně je teleskop. obušek a slzotvorný sprej...

Matt_CZE

Příspěvek#47 » čtv 3. črc 2014, 08:27

Možná bych pro představu přiložil i video :)

http://www.stream.cz/nicenipovoleno/100 ... ici-munice

Azar

Příspěvek#48 » čtv 3. črc 2014, 09:53

Matt_CZE : Bohužel ve videu neni uvedeno že jednotná střela do brokovnice je nesmrtící až od cc 10m+ což pro blízkou ochranu domova je uplně nanic to už mi vyjde levněji Buckshot nebo bezný slug - hromadná střela se zase odříží jak chce a po treninku nebylo vyjímkou že jsem našel par modřin po 180 stup. odražení + zase je dražší + úlus střílejí na maso bez oblečení což zase se chová jinak - podle mě je toto video spatně koncipováno

Matt_CZE

Příspěvek#49 » čtv 3. črc 2014, 09:58

Ono mi vůbec brokovnice pro osobní ochranu příjde trochu zvláštní :lol: Nad tím neoblečeným masem jsem taky přemýšlel, ale když už to proletělo skrz, tak by to byla i přes oblečení asi solidní pecka. :roll: kdoví

jaro.63

Příspěvek#50 » pát 13. kvě 2016, 13:39

http://www.supra.cz/nabojka-fiocchi-9x1 ... 1-996.html (odkaz převzat ze srandiček a vtípků)
Dal by se jeden použít v komoře s tím, že v zásobníku už potom budou jen ostré? Tyto jsem nezkoušel, víte někdo jestli by to fungovalo? Můj názor, pokud by to šlo, že to může být kompromis mezi ostrým nábojem v komoře a bez ostrého náboje v komoře. Jenom si zapamatovat, že první výstřel nikoho nezraní, ba co nezabije. S nábojkami s plastovými víčky do plynovek to nefachčí. To, že by to nekřesťansky zanášelo lauf je vedlejší, protože kolikrát člověk střílí pro výstrahu, že?

Rough boy

Příspěvek#51 » pát 13. kvě 2016, 13:54

jaro.63

Příspěvek#52 » pát 13. kvě 2016, 14:04

Rough boy : Takže klasickej gumák. Udělá pěknou modřinu, lepší než díra v noze nebo v hrudníku. Dík za odpověď a odkaz.

Jirka-t

Příspěvek#53 » pát 13. kvě 2016, 14:42

Pořád myslím, že je lepší nemít náboj v komoře, ale v zásobníku všechny ostrý, než tady ty kombinace slepých/hluchých/gumových/dřevěných s ostrejma. To se může jednou vymstít.

Sedmej

Příspěvek#54 » pát 13. kvě 2016, 14:51

a ta guma opravdu přebije? do revolveru asi proč ne, ale u pistole bych se asi nejvíc bál, že to nepřebije a v nějakém stresu si prostě neuvědomím, že nemám nataženo.

jaro.63

Příspěvek#55 » pát 13. kvě 2016, 15:00

«Jirka-t» Vystřelit ten gumák je rychlejší než natahovat závěr, jenom musíš mít na paměti, že musíš stisknout spoušť rychle dvakrát, abys někoho provrtal. Souhlasím s Pattonem, že je to pro mě taky pořád dilema (začal jsem s ostrým v komoře ale .......).

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#56 » pát 13. kvě 2016, 15:01

S gumáky a slepáky je to naprosto dětinská a mnohokrát vyvrácená představa. Když budeš potřebovat olovo, nebudeš ho mít. A pokud na vystrašení... ty bys dal hlavu za to, že vyletí guma, když máš nabito mixem? Guma se nabíjí do samostané zbraně spolehlivě odlišitelné od ostré (oranžové brokovnice apod)... nos k pistoli třeba neletální revolver ... jestli to teda nutně potřebuješ.

patton: je to jako klíčky v zapalování, samo to nepojede/nevystřelí. Jen novináři a aktivisté mají představu, že přítomnost zbraně vyvolává nutkání po někom vystřelit. Našeptávají ti něco hlasy v hlavě ? ;-)

jaro.63

Příspěvek#57 » pát 13. kvě 2016, 15:10

Můj dotaz byl, jestli má někdo zkušenost ze slepejma v pistoli( jako první náboj v komoře). Jestli přebije. Jedna odpověď- možná gumák(v odkazu typ). Zatím nikdo nevyzkoušel nebo nedal vědět. Pokud někdo ví, zda ANO nebo NE budu rád, když podá informace.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#58 » pát 13. kvě 2016, 15:27

* na 99% nepřebije. Má to 65J a přetáhnout nedokáže ani patron s těžkou střelou plněný černým prachem "co se vejde", který bude mít cca 200J
* dotaz byl kombinovaný, číst umíme ;-)... tyhle nápady je třeba utnou na začátku, aby se zas někdo neinspiroval

marinakus

Příspěvek#59 » pát 13. kvě 2016, 15:28

Klasicky cvicny naboj bez strely stoprocentne ne. Ruzne ty specialy s gumou, broky a podobne mohou a taky nemusi fungovat v kazde zbrani stejne. Kdyz jsme nepriklad zkouseli kamaradovy tercove cajicky v razi 9 Luger, CZ75 je brala bez problemu zatimco CZ P-09 neprebijela. Takze bys musel vyzkouset konkretni typ naboje v konkretnim typu zbrane. Mluvit obecne bude dost blbost.

Hans Gruber

Příspěvek#60 » pát 13. kvě 2016, 15:40

Jedna zajímavost ke gumovým střelám - má to svoji expiraci, potom guma ztvrdne a je z toho náboj (skoro) jako každý jiný...bacha na to :mrgreen:

Zpět na