Použití střeliva Hollow Point
- marinakus
Příspěvek#16 » pon 8. pro 2014, 13:26
Problém je, že prodejci se názorem ČÚZZS někdy řídí jen když musí a když je k tomu někdo donutí. Viz prodej střeliva 7,62x39 svítící Zeleným sportem. Podle ČÚZZS jednoznačně nedovolené výrobní provedení ale nikdo nic nedělal a vesele se prodávalo dál. Podobně expanzní zbraně na původní cvičné náboje. Vše schváleno na Slovensku, kde je jiný zákon. Někdy trochu zůstává rozum stát. Takže spoléhat na doporučení prodejce může být dost zcestné.
- E-Ryc
- Carloss
Příspěvek#19 » pon 8. pro 2014, 15:50
Já bych ještě doplnil, že nosit v rátký na obranu se sice HP nesměj, ale se samotným aktem obrany to nemá nic společného. Viz ustanovení o NO v TrZáku. Podobně mi HP střely prodaj na B, i když dlouhou nevlastním, bo příslušné ustanovení "našeho" Zákona... Opět by mohl být problém s nošením v krátké, ale zase by se to asi dalo vysvětlovat, ad absurdum, že sice mám napáskováno v zásobníku do glocka, ale tím není nabita zbraň, tedy není v režimu nošení, ale v režimu držení, a že s tím jdu na střelnici, kde si jdu půjčit odpovídající dlouhou... Já vim... děsná konstrukce... 
- marinakus
- Carloss
Příspěvek#22 » pon 8. pro 2014, 16:09
Jsem psal, že je nakoupím na ZP "B", tedy jako BÉČKOVÉ střelivo do dlouhé... Tedy žádné tři kusy, nebo balení... A to "i do zbraně, na kterou "nemám PZ"".
Ale jo... je to děsná představa, jak "obcházet" zákon... To asi nikomu z nás za to fak nestojí... Osobně bych se zpíše zabýval opět těmi action 4, případně jejich obdobou od SB... (Jaký že maj to označení ? HS?) To by se mi líbilo víc...
- Carloss
- mobil-man
Příspěvek#25 » pon 8. pro 2014, 23:30
Tomas_2002 píše:
Kupoval jsem teď PPK 9mm brow. a prodejce mi k tomu dal krabičku Solid Copper Hollow Point od Magtechu. Prej že ta střela má větší energii než klasická brown a neodráží se = ideální na nošení.
Vypadají jako střelivo na tomto obrázku? Také magtech 9mm br.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- sided
- Tomas_2002
- Tomas_2002
Příspěvek#30 » úte 9. pro 2014, 08:16
Tak pánové, odpověď mě zase dostala
Vracíme se opět na začátek 
Uvedené střelivo 9 mm Browning Court (380 Auto) se střelou typu SCHP (Solid Copper Hollow Point=pevná měděná střela s dutou špičkou), výrobce Magtech, Brazílie, číslo katalogu FD380A, je homogenní měděná střela s dutou špičkou. Výrobce uvádí o střelivu s tímto typem střely, že je vhodné pro policejní složky, domácí obranu a osobní ochranu. Neboť rozkladem střely předává 100% dopadové energie zasaženému cíli. Přestože nemá klasickou expanzní dutinu plášťovaných olověných střel, její konstrukce může vykazovat zvýšený ranivý účinek. Nakonec samotný výrobce střelivo větších ráží s touto střelou doporučuje pro lov (krátkou nebo dlouhou zbraní). Tím nepřímo říká, že střela typu SCHP vykazuje zvýšený ranivý účinek vhodný pro lov zvěře.
V katalogu střeliva je přímo uvedeno u jmenovaného střeliva, že jeho navrhované použití je pro bezpečnostní složky a pro sebeobranu.
Osobně bych toto střelivo nepoužíval pro sebeobranu, neboť může (i v této ráži) vykazovat zvýšený ranivý účinek.
Náš úřad o kategorii tohoto střeliva, potažmo, o střelivu se střelou typu SCHP ještě nerozhodl. Neboť kategorizace probíhá na vnější podnět. V tomto případě to asi nebudou obchodníci, ani laická veřejnost. Žádost o kategorizaci střeliva by měla vznést PČR, neboť ta dohlíží nad zákonem o zbraních a střelivu a jeho dodržováním.
S pozdravem
Ing. Jan Palounek
Odborný referent/zkušební technik
Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva
Uvedené střelivo 9 mm Browning Court (380 Auto) se střelou typu SCHP (Solid Copper Hollow Point=pevná měděná střela s dutou špičkou), výrobce Magtech, Brazílie, číslo katalogu FD380A, je homogenní měděná střela s dutou špičkou. Výrobce uvádí o střelivu s tímto typem střely, že je vhodné pro policejní složky, domácí obranu a osobní ochranu. Neboť rozkladem střely předává 100% dopadové energie zasaženému cíli. Přestože nemá klasickou expanzní dutinu plášťovaných olověných střel, její konstrukce může vykazovat zvýšený ranivý účinek. Nakonec samotný výrobce střelivo větších ráží s touto střelou doporučuje pro lov (krátkou nebo dlouhou zbraní). Tím nepřímo říká, že střela typu SCHP vykazuje zvýšený ranivý účinek vhodný pro lov zvěře.
V katalogu střeliva je přímo uvedeno u jmenovaného střeliva, že jeho navrhované použití je pro bezpečnostní složky a pro sebeobranu.
Osobně bych toto střelivo nepoužíval pro sebeobranu, neboť může (i v této ráži) vykazovat zvýšený ranivý účinek.
Náš úřad o kategorii tohoto střeliva, potažmo, o střelivu se střelou typu SCHP ještě nerozhodl. Neboť kategorizace probíhá na vnější podnět. V tomto případě to asi nebudou obchodníci, ani laická veřejnost. Žádost o kategorizaci střeliva by měla vznést PČR, neboť ta dohlíží nad zákonem o zbraních a střelivu a jeho dodržováním.
S pozdravem
Ing. Jan Palounek
Odborný referent/zkušební technik
Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa