Použití střeliva Hollow Point

Tomas_2002

Příspěvek#91 » pát 9. led 2015, 08:36

Pořád nechápu tu logiku. Podle mě by všechno, co u nás prodává mělo projít rukama ČÚZZS a být katalogováno. Přeci není na zákazníkovi, aby jako laik dumal, v jaké kategorii by mohlo nabízené střelivo být.

marinakus

Příspěvek#92 » pát 9. led 2015, 10:44

A proč by to tak mělo být? Bylo tady mnohokrát vysvětlováno, že náboj použitelný pro dlouhou může být zakázaný pro krátkou podle ZoZ. A ČÚZZS bohužel není armáda spásy ale funguje komerčně. Tudíž reaguje až na žádost o zařazení ať už zbraně nebo střeliva a samozřejmě to nedělá zadarmo (nakonec ceník mají na svých stránkách). Prostě někde schválena věc být musí a to, že odpovídá standartu C.I.P neznamená ještě, že to podle našeho ZoZ není třeba nedovolené výrobní provedení. VIZ třeba náboj 7,62 x 39 Sv.

mobil-man

Příspěvek#93 » sob 10. led 2015, 17:11

Já se domnívám, že vágní pojem "střela určená ke zvýšení ranivého účinku" de iure znamená, že přestupkem může být pouze nabývání, držení a nošení střeliva se střelou šokovou, jejíž definice v zákoně existuje.

12. Šoková střela - jednotná střela, se špičkou ve tvaru komolého kužele, který je na vrcholu opatřen otevřenou válcovou dutinou, do které zasahuje část olověného jádra tvaru komolého kužele, plášť je na okrajích podélně naříznut.

Jednoduše proto, že v případě přestupkového řízení se obecně uplatňují podobné zásady jako v případě trestního řízení a zde platí, že norma, na základě jíž má být trestáno, musí být dostatečně určitá a pro člověka předvídatelná. (viz ÚS a ESLP) Proto lze cokoliv, mimo střelivo označené ČÚZZS jako kat. A a mimo střely, jež splňují přesně definici šokové střely, považovat za dovolené.

Carloss

Příspěvek#94 » sob 10. led 2015, 17:44

Přesně téhož názoru jsem i já.. Proto se mi líbí SB HS a Ruag Action 4 a 5

marinakus

Příspěvek#95 » sob 10. led 2015, 18:29

Carloss: to mě taky ale mezi A-čkem jednoznačně pro krátké není zatím přesně z toho důvodu, co jsem psal, navíc jde o střelivo pro policii, které zkušebně nepodléhá... takže

Carloss

Příspěvek#96 » ned 11. led 2015, 00:25

Zákon ovšem nic neříká o "stelivu pro policii". Dokonce ani vrobci nic bodobného neříkají. Jen ruag deklaruje, že do "volného prodeje" je nedává, že je distribuuje výhradně ozbrojeným složkám. O tom ovšem náš ZÁKON opět nic neříká, tudíž se mi toto jeví jako irelevantní. Pro mě, jako pro občana ČR jsou relevantní jen zákon, vyhláška a kategorie střeliva od ČÚZZS. Po právní stránce mě nic jiného neomezuje, ani nemůže. Toť můj názor.

marinakus

Příspěvek#97 » ned 11. led 2015, 17:43

To máš pravdu, o tom se nehádám. (Pokud nebudeme brát v potaz, že zbraně a střelivo pro ozbrojené složky nespadají pod ZoZ ve smyslu schválení zkušebnou). Ono se dá toto střelivo - myslím SB HS někde soukromníkem koupit? Pokud ano, měl bych zájem.

Carloss

Příspěvek#98 » ned 11. led 2015, 19:10

Opět souhlas. ZoZ ovšen nezná pojem "... pro ozbrojené složky..." Jediné co zná jsou kaegorie zbaní a střeliva. To, si myslím, že je pro nás, jako držitele, základní norma. Pokud tedy střelivo není určeno Zákonem, případně souvisejícími normamy uvedenými v ZoZ, tedy některou z vyhlášek, pak je dovolené a hotovo. Toť můj názor. K dostání nejsou. SB je prodává výhradně "složkám". Tedy leda "někde".. "od někoho". To samé s těmi actiony od ruagu. Tedy "sožky" se nemusej řídit kategoriemi, občan ano. Což ovšem neznamená, že co není zakategorizováno by bylo zakázáno. To by musel stanovit Zákon asi v tom smyslu, že "zbraně a střelivo neuvedené ve vyhlášce Úřadu je považováno za zakázané" a takto to v zákoně není.

sided
moderátor

Příspěvek#99 » ned 11. led 2015, 21:44

Ale tak to je, ZoZ a zkušebna řeší legálně prodávané střelivo. Ne to co někde šlohneš.

Carloss

Příspěvek#100 » ned 11. led 2015, 22:13

V podstatě to je vpořádku. I když... zkušebna neřeší nic dle způsobu nabývání, ale podle samotných parametrů. Ani Zákon neřeší způsob nabvání. Ono to nemusí být jen "někde šlohneš", ale třeba dostaneš. Takže tento argument je irelevantní.

sided
moderátor

Příspěvek#101 » ned 11. led 2015, 23:35

Není irelevantní, zkušebna řeší střelivo uváděné na civilní trh. Střelivo určené výhradně pro ozbrojené složky jí nepodléhá. Když někdo chce prodávat (třeba) vojenské střelivo tak ho nechá nejdřív kategorizovat (viz. zcivilněné 7,62x39). Protože se výše uvedené do civilu nedodává tak kategorizaci nepodléhá. Jestli jsi schopen ho "získat" jinou cestou, není to legální a už vůbec to není problém zkušebny.

Carloss

Příspěvek#102 » pon 12. led 2015, 06:51

Takže chceš říct, že veškeré střelivo na trhu prošlo zkušebnou? Někde níže jsem se dočetl, že nikoli. Takže to není o uvádění na trh, ale o tom, co jim kdo podstrčí. Z toho plyne, že není pravdou, že střelivo bez zkušebny by bylo zakázané, nebo výhradně pro složky. Já to chápu tak, že složky 1. nemusej s žádným střelivem přes zkušebnu, 2. i když projde střelivo zkušebnou třeba jako A, tak na složky se toto nevztahuje. Naproti tomu rozhodnutí zkušebny je pro civila závazné, pokud však neexistuje, je závazný Zákon a vyhlášky. Hotovo.

marinakus

Příspěvek#103 » pon 12. led 2015, 11:22

Střelivo musí být pouze kategorizované podle C.I.P. Naivně jsem si myslel, že pokud je takto označeno, musí být v pořádku pro nabývání i střelbu. V případě např. jak už jsem se zde zmiňoval 7,62 x 39 Sv, které ocipovala slovenská zkušebna jde ale podle naší zkušebny dle našeho ZoZ o nedovolené výrobní provedení a tudíž kategorii A (střela určená pouze pro použití armádou). Takže ikdyž je něco prodáváno, není jednoznačné pro jaký účel to může být použito, pokud eventuálně nerozhodne jednoznačně ČÚZZS. A ten musí někdo požádat. Ať už PČR, podnikatel nebo asi kdokoliv - a pochopitelně zaplatit za posudek. Takže souhlas - je závazný zákon a vyhlášky - myslím, že lze dovodit (zvýšený ranivý účinek). Při průšvihu by byl podle mě rozhodující následný znalecký posudek.

Carloss

Příspěvek#104 » pon 12. led 2015, 11:23

On je C.I.P. taky někde vyžadovanej zákonem, nebo vyhláškou?

marinakus

Příspěvek#105 » pon 12. led 2015, 11:40

Zákon o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů 156/2000 Sb.
K tomu prováděcí vyhláška 335/2004

Zpět na