Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- garf
- Grasel
Příspěvek#1007 » pon 5. led 2015, 18:30
Hele ty světlo, nepochopil jsi dotaz... Bavím se o zbrani kat. B nebo C která je určená ke střelbě, ne k pověšení na zeď... Myslíš, že když ti bude někdo prodávat zbraň kat. B nebo C že (opakuji pro pomalejší) nebude vědět o tom že to nemá platnou značku?
A končím diskuzi, nebudu to tady zasírat. Kdyby něco tak sz

- libak3
Příspěvek#1008 » pon 5. led 2015, 18:46
marinakus píše:Podle mého názoru je tento průběh zkoušky zralý na stížnost na zkoušejícího komisaře. Za zkušební značky bych se bez odporu nenechal vyhodit v žádném případě. Navíc, pokud by se pan komisař podíval do CRZ - hlavní části zbraní, je zde použit název "rám" pro pistoli i revolver. Ono to pojmosloví je vůbec problém - nebo spíš jeden velký bordel, kdy jednou je brán ZoZ, podruhé ČSN atd. Kdes to dělal, prosím tě? Slyšel jsem, že tyhle sklony jsou na Moravě a nevím, jak se k těm zkušebním značkám vůbec propracovali. Vyhláška 115/2014 v § 5 jasně stanoví, co má uchazeč umět a předvést se zbraní při praktické zkoušce.
Zkoušky sem dělal 15.12. ve Velvarech a Pan komisař byl z Prahy. Jinak mu názor je ten, že se to prostě dalo udělat. Zkušební značky se daj najít, ale to je tim, že se zbraněma žiju od plenek díky tátovi. Lajk, kterej si dělá zbrojní průkaz a v životě moc nenastřílel je tam bude hledat už hůř. Podle mě bylo všechno v cajku, kdyby pustil dál každýho "ňoumu" jak by to tu pak vypadalo (navíc si přiznejme, že 600 za člověka je dobrá motivace)? Ještě jedna perla - musely sme spouštět kohout přes dva palce (jeden byl pod kouhoutem, pomocí spouště ste ho povolili a pak dávali palec pomalu pryč,zatímco po něm kohout klouzal zpět k závěru). V životě sem o tom neslyšel ani to neviděl.
- garf
Příspěvek#1009 » pon 5. led 2015, 19:17
Grasel píše:Hele ty světlo, nepochopil jsi dotaz... Bavím se o zbrani kat. B nebo C která je určená ke střelbě, ne k pověšení na zeď... Myslíš, že když ti bude někdo prodávat zbraň kat. B nebo C že (opakuji pro pomalejší) nebude vědět o tom že to nemá platnou značku?
ráš to místně svou neznalostí a pleteš si úplně všechno,kategorie zbraní a jejich možnost nabytí a užívání a k tomu , zbr průkazy atd
takže pomalu a k tématu -což je praktická část zkoušky OZ - a na nákup zbraňě B je vskutku potřeba nákupní povolení , to ,že nemá zbraň platnou zkušebnu je pro držitele-ZP sk A naprosto nepodstatné a to se právě zkoušky praktické přímo týká ...
Kdo kdy kde a v jakém stavu , zda licencovaný, či soukromá osoba , je to co zkušební komisař v rámci svého oprávnění může zkoušet z hlediska bezpečnosti provozu ...
- zkouška odborné způsobilosti je i pro všechny ,zkušební komisař na zkoušku je jen jeden

už brou
- marinakus
Příspěvek#1010 » pon 5. led 2015, 19:55
libak 3: to vypouštění kohoutu přes dva palce je taková vymyšlenost, aby si střívko, co to dělá potřetí neurazilo palec závěrem, vypadá to divně ale při správném provedení je to naprosto bezpečné (mě to taky kdysi učili jinak ale to nebylo ke zkouškám na ZP). Zkušební značky se skutečně dají najít, jen nechápu, k čemu je, když vítězoslavně zvolám : tadytadytady a jinak o nich nic nevím.
Naposledy upravil(a) marinakus dne pon 5. led 2015, 19:59, celkem upraveno 1 x.
- HonzaLBC
- marinakus
- sean
Příspěvek#1014 » pon 2. úno 2015, 13:25
ad zkušební značky- před pár lety jsem koupil v akci brokovou kozlici, zbraň jsem si normálně přihlásil a cca. 2 roky vlastnil. Protože jsem potřeboval udělat místo v trezoru, tak šla nakonec z domu- nový majitel při přepisu zjistil, že flinta nemá zkušebnu. Po domluvě s PČR jsme to pořešili s dovozcem, který zkušebnu na počkání a zadarmo zařídil.
Zbraň jsem kupoval jako novou v krámě, takže jsem zkušebnu bral jako samozřejmnost a nějak to prošlo i při 1. registraci. Probíral jsem to jak s místním oddělením, tak s dovozcem, ale jak k tomu mohlo dojít jsme nezjistili- dovozce prý asi vzal flintu z hromady, která ještě neměla zkušebnu... Nic se nestalo, všichni včetně orgánů to brali sportovně a akorát se muselo torchu telefonovat a cestovat...
Zbraň jsem kupoval jako novou v krámě, takže jsem zkušebnu bral jako samozřejmnost a nějak to prošlo i při 1. registraci. Probíral jsem to jak s místním oddělením, tak s dovozcem, ale jak k tomu mohlo dojít jsme nezjistili- dovozce prý asi vzal flintu z hromady, která ještě neměla zkušebnu... Nic se nestalo, všichni včetně orgánů to brali sportovně a akorát se muselo torchu telefonovat a cestovat...
- garf
Příspěvek#1015 » pon 2. úno 2015, 14:41
Přesně tohle se občas stává při kontrole a registraci zcela nové v čr ještě neregistrované zbraně ´= "orgán" zkontroluje výrobní číslo + porovná s žádostí a případnou fakturou , zjistí stav nové zbraně, takže automaticky nemusí dojít vždy ke kontrole značek na zbrani ....a , pak to trvá těch 5let /dříve/ při obnovení ZP a při kontrole zbraní se na to přijde , nebo taky ne...na honu,nebo střelnici=když dojde ke kontrole zbraní pčr v rámci dohledu+ dozoru- může být na nepříjemnost zaděláno ,právě takové zbraně jsou překvapením až po letech , v minulosti se to týkalo nových ruských zbraní , dnes se to může stát u větších serií dovezených zbraní , i když skutečně je to věc prodejce,... když si majitel všimne po letech ,pak jen trvat na tom , že ze zbraně nestřílel, ostatní -ať si rozdejchá orgán spolu s prodejcem ,přinejhorším se zaplatí zkušebna ...
i tak je a zůstává povinností drž ZP mít na zbrani platnou zkušebnu -označení zbraně,jestliže s ní /z ní/ střílí ...proto to bývá zk.komisaři tázáno ...
Pro úplnost dodám , že držiteli ZP sběratelského je vydán PZ i na zbraň bez platné zkušebny ...
i tak je a zůstává povinností drž ZP mít na zbrani platnou zkušebnu -označení zbraně,jestliže s ní /z ní/ střílí ...proto to bývá zk.komisaři tázáno ...
Pro úplnost dodám , že držiteli ZP sběratelského je vydán PZ i na zbraň bez platné zkušebny ...
- sean
Příspěvek#1016 » pon 2. úno 2015, 16:02
V mém případě to orgán moc rozdejchávat nechtěl- nechal to na mě a na prodejci. Ani já to nijak nehrotil- prostě jsme se domluvili, že zkušebnu na svoje náklady dodělají na počkání a novému majiteli dali nějaké čištění a pár drobností jako kompenzaci. Nejvíc mě štvalo, že ta flinta byla prodaná a částěčně zaplacená a chudák kupující s tím měl problémy. Dopadlo to dobře a já se i nových zbraní na zkušebnu raději dívám. Najít zkušebnu o nových zbraní by neměl být takový problem- i starších a hlavně válečných kousků to může být problem a to neřeším případ, že daná zkušebna nemusí být platná- pro bežného uživatele to může být velký problem...
btw taky se mě podařilo koupit Mausera HSc- skládačka, kde neseděly čísla hlavních částí- bylo to ještě před CRZ a nikde na facture od dodavatele to nebylo zmíněno. Rovnou jsem na to při registraci upozornil a druhé číslo jsme na služebně dopsali do NP a posléze i PZ- pistolka byla pro známého a nechtěl jsem, aby dopadl jako jiný kamarád, který si koupil nový automat od Beretty a když to prodával dál, tak se zjistilo, že taky není sčíslovaný a orgáni ho dost zjebali- i tohle se nakonec vysvětlilo, ale co mi kamarád povídal, že atmosféra nebyla rozhodně přátelská, protože ONI by něco takového nezaregistrovali, takže si tu hlaveň musel bez povolení vyměnit on....
btw taky se mě podařilo koupit Mausera HSc- skládačka, kde neseděly čísla hlavních částí- bylo to ještě před CRZ a nikde na facture od dodavatele to nebylo zmíněno. Rovnou jsem na to při registraci upozornil a druhé číslo jsme na služebně dopsali do NP a posléze i PZ- pistolka byla pro známého a nechtěl jsem, aby dopadl jako jiný kamarád, který si koupil nový automat od Beretty a když to prodával dál, tak se zjistilo, že taky není sčíslovaný a orgáni ho dost zjebali- i tohle se nakonec vysvětlilo, ale co mi kamarád povídal, že atmosféra nebyla rozhodně přátelská, protože ONI by něco takového nezaregistrovali, takže si tu hlaveň musel bez povolení vyměnit on....
- marinakus
- checkroot
Příspěvek#1018 » úte 10. úno 2015, 13:43
Dnes jsem absolvoval zkoušku odborné způsobilosti na střelnici BOIS v Opavě. Zkušební komisař se jmenoval Zdeněk Vachutka, dle mého názoru chtěl tak akorát, žádné záludnosti, pouze v pistoli a malorážce jsem měl cvičný náboj (nutno říct, že z malorážky, která byla na manipulaci šel ten zkušební náboj dost špatně ven).
Na zkoušku dorazilo 15 lidí, 5 vyletělo od testů, co vím, tak jeden neudělal manipulaci (nepodařilo se mu sundat závěr z malorážky) a jeden nenastřílel z pistole (měl docela smůlu, poslední náboj mu ulít asi centimetr pod jedničku).
Já osobně jsem při manipulaci dělal rozborku a sborku u malorážky, pistole i brokovnice, střílel jsem pouze brokovnici a malorážku.
U střelby měl přihlížející orgán připomínky k zásahům, rozházeným po celém terči (z malorážky), nicméně všechny byly v terči.
Testy jsem měl za plný počet bodů, tímto bych chtěl poděkovat lidem, kteří stojí za stránkou ZbraněKvalitně.cz za výborně zpracované testové otázky, taky bych chtěl poděkovat autorům aplikace pro android, bylo to mých asi nejlépe utracených 40 Kč.
Na zkoušku dorazilo 15 lidí, 5 vyletělo od testů, co vím, tak jeden neudělal manipulaci (nepodařilo se mu sundat závěr z malorážky) a jeden nenastřílel z pistole (měl docela smůlu, poslední náboj mu ulít asi centimetr pod jedničku).
Já osobně jsem při manipulaci dělal rozborku a sborku u malorážky, pistole i brokovnice, střílel jsem pouze brokovnici a malorážku.
U střelby měl přihlížející orgán připomínky k zásahům, rozházeným po celém terči (z malorážky), nicméně všechny byly v terči.
Testy jsem měl za plný počet bodů, tímto bych chtěl poděkovat lidem, kteří stojí za stránkou ZbraněKvalitně.cz za výborně zpracované testové otázky, taky bych chtěl poděkovat autorům aplikace pro android, bylo to mých asi nejlépe utracených 40 Kč.
- kwok
Příspěvek#1019 » pát 20. úno 2015, 14:26
19.2. absolvovana zkouska v Brne na strelnici Rosnicka (ABE). Komisar Mgr. Bc. Sebela. Prisedici byl nejakej generickej policajt. Oba naprosto korektni.
Na testy slo 20 lidi (25 prihlasenych), neudelal jeden. Manipulaci udelalo vsech zbylych 19. Strelbu nevim, odchazel jsem nekdy v polovine (do te doby nastrileli vsichni), ale da se cekat, ze nastrileli taky vsichni.
Komisar pred testama a pak jeste jednou pred manipulaci zopakoval, co vyzaduje a za co by vyhodil. Jednalo se o kontrolu zbrane, kdyz ji clovek veme do ruky s tim, ze je NUTNE vzdy nejdriv vyndat zasobnik. Cili bezna vec, nic nestandardniho. Vypousteni kohoutu palcem, rana jistoty NE.
Pri rozborce se orientacne ptal (delali jsme ji vzdy 3 zaraz) na zakladni casti zbrane (hlaven, zaver, telo). Ukazal prstem se slovy "co je tohle?". Nasledovala dalsi doplnujici otazka tezsiho kalibru (mimo soutez, za nezodpovezeni nevyhazoval). Vim o dvou vecech: u pistoli se ptal na to, zda se z ni da strilet brokovym nabojem. Co vim, tak vsichni rekli ze ne, pripadne blekotali nesmysly
Finalni odpoved byla ze ANO, nacez vyndal z kapsy maly brokovy naboj ve tvaru klasickeho Lugeru
Druha otazka pro lidi co delali brokovice: Jaky je to typ zaveru. Odpoved: baskule. Opet skoro nikdo nevedel, ale opet se jednalo otazku mimo soutez, cili za to nevyhazoval.
Na skupiny ABE jsem delal manipulaci a rozborku s CZ75 a malorazkou. Strelba z CZ75.
Nasledovaly strelby, chodilo se podle toho jak byl volny stav, slo to celkem rychle, zadny vymysleni naschvalu atd. U kazdeho stavu byl instruktor/spravce strelnice.
Behem cele zkousky byl komisar i policajt korektni, nedelali zadny dusno, obcas dokonce padl i nejaky vtipek.
Pred a behem manipulace bylo mozne si jeste zkusit rozborku CZ75 v mistnosti vedle, kde se cekalo, pod dohledem instruktora, ktery byl velice ochotny a vse vysvetlil, stejne jako pan majitel (zrejme spravce strelnice). Vsechno postarsi panove. Den predtim jsem tam byl za 300kc na prakticke priprave, vse bez problemu a mozno prizpusobit zkusenostem uchazece (clovek si mohl rozebrat co chtel a kolikrat chtel a stejne tak strelba (naboje si platil clovek sam))
TL;DR: zkousky korektni, bez nastrah (zadne papirky v hlavni atd), vyzadovano to co je v zakone, za veci mimo se nevyhazovalo. Strelnici muzu jen doporucit, komisar je taky OK.
Jinak samozrejme diky mistnimu serveru za moznost cerpat informace a zkouset testy.
Na testy slo 20 lidi (25 prihlasenych), neudelal jeden. Manipulaci udelalo vsech zbylych 19. Strelbu nevim, odchazel jsem nekdy v polovine (do te doby nastrileli vsichni), ale da se cekat, ze nastrileli taky vsichni.
Komisar pred testama a pak jeste jednou pred manipulaci zopakoval, co vyzaduje a za co by vyhodil. Jednalo se o kontrolu zbrane, kdyz ji clovek veme do ruky s tim, ze je NUTNE vzdy nejdriv vyndat zasobnik. Cili bezna vec, nic nestandardniho. Vypousteni kohoutu palcem, rana jistoty NE.
Pri rozborce se orientacne ptal (delali jsme ji vzdy 3 zaraz) na zakladni casti zbrane (hlaven, zaver, telo). Ukazal prstem se slovy "co je tohle?". Nasledovala dalsi doplnujici otazka tezsiho kalibru (mimo soutez, za nezodpovezeni nevyhazoval). Vim o dvou vecech: u pistoli se ptal na to, zda se z ni da strilet brokovym nabojem. Co vim, tak vsichni rekli ze ne, pripadne blekotali nesmysly

Na skupiny ABE jsem delal manipulaci a rozborku s CZ75 a malorazkou. Strelba z CZ75.
Nasledovaly strelby, chodilo se podle toho jak byl volny stav, slo to celkem rychle, zadny vymysleni naschvalu atd. U kazdeho stavu byl instruktor/spravce strelnice.
Behem cele zkousky byl komisar i policajt korektni, nedelali zadny dusno, obcas dokonce padl i nejaky vtipek.
Pred a behem manipulace bylo mozne si jeste zkusit rozborku CZ75 v mistnosti vedle, kde se cekalo, pod dohledem instruktora, ktery byl velice ochotny a vse vysvetlil, stejne jako pan majitel (zrejme spravce strelnice). Vsechno postarsi panove. Den predtim jsem tam byl za 300kc na prakticke priprave, vse bez problemu a mozno prizpusobit zkusenostem uchazece (clovek si mohl rozebrat co chtel a kolikrat chtel a stejne tak strelba (naboje si platil clovek sam))
TL;DR: zkousky korektni, bez nastrah (zadne papirky v hlavni atd), vyzadovano to co je v zakone, za veci mimo se nevyhazovalo. Strelnici muzu jen doporucit, komisar je taky OK.
Jinak samozrejme diky mistnimu serveru za moznost cerpat informace a zkouset testy.
- quasko
Příspěvek#1020 » pát 27. úno 2015, 08:48
Ahoj,
měl bych takový dotaz.
Myslíte, že při zkoušce odborné zúsobilosti můžete komisaře požádat o stanovení jiného bezpečného prostoru mež toho, který vám určil?
Ptám se proto, protože mě totálně rozhodilo a tím začla pracovat nervozita a td, když mi byl bezpečný prostor určen směrem na vchodové dveře do místnosti kde se zkouška vykonávala.
Nevím proč, ale totálně mě to rozhodilo, do konce když jsem měl provést výstřel se školním nábojem, tak jsem se ještě jednou raději zeptal, zda-li mám opravdu vystřelit, respektive zmáčnout spoušť.
Bylo mi zkrátka proti srsti mířit, potažmo střílet na dveře... co kdyby někdo vešel..
Najednou tím pádem míříte na živého člověka. Případně kdyby jen někdo stál za dveřmi..Byť se školním nábojem v komoře. Ale jedním z pravidel je, zacházet vždy se zbraní tak, jako by byla nabitá a ostrými...
Co kdyby došlo nedopatřením k záměně školního náboje za ostrý... stát se může přeci cokoliv.
Nechci nikterak zpochybňovat pana komisaře, to v žádném případě. Byl velice milý a vstřícný, jen mě tento fakt, že mám střílet proti dveřím ani nevím proč totálně rozhodil už na samém začátku a výsledek zkoušky byl tím pádem předurčen.
Myslíte že v takovémto konkrétním případě s tímto odůvodněním můžete komisaře požádat o určení jiného prostoru?
Otázkou je jak to vůbec bude komisařem vnímáno a jestli vás pak nevydusí totálně...
Ale předpokládám, že komisaři jsou profíci a že by na takovou žádost měli reagovat kladně...
měl bych takový dotaz.
Myslíte, že při zkoušce odborné zúsobilosti můžete komisaře požádat o stanovení jiného bezpečného prostoru mež toho, který vám určil?
Ptám se proto, protože mě totálně rozhodilo a tím začla pracovat nervozita a td, když mi byl bezpečný prostor určen směrem na vchodové dveře do místnosti kde se zkouška vykonávala.
Nevím proč, ale totálně mě to rozhodilo, do konce když jsem měl provést výstřel se školním nábojem, tak jsem se ještě jednou raději zeptal, zda-li mám opravdu vystřelit, respektive zmáčnout spoušť.
Bylo mi zkrátka proti srsti mířit, potažmo střílet na dveře... co kdyby někdo vešel..
Najednou tím pádem míříte na živého člověka. Případně kdyby jen někdo stál za dveřmi..Byť se školním nábojem v komoře. Ale jedním z pravidel je, zacházet vždy se zbraní tak, jako by byla nabitá a ostrými...
Co kdyby došlo nedopatřením k záměně školního náboje za ostrý... stát se může přeci cokoliv.
Nechci nikterak zpochybňovat pana komisaře, to v žádném případě. Byl velice milý a vstřícný, jen mě tento fakt, že mám střílet proti dveřím ani nevím proč totálně rozhodil už na samém začátku a výsledek zkoušky byl tím pádem předurčen.
Myslíte že v takovémto konkrétním případě s tímto odůvodněním můžete komisaře požádat o určení jiného prostoru?
Otázkou je jak to vůbec bude komisařem vnímáno a jestli vás pak nevydusí totálně...
Ale předpokládám, že komisaři jsou profíci a že by na takovou žádost měli reagovat kladně...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí