Zbroják, zbraně a policejní kontroly
Co jinam nepatří...
- HonzaLBC
- Pupak
Příspěvek#109 » ned 8. bře 2015, 01:11
Marinakus: Důvodem je kontrolní kontrola, v tom se právě často chybuje a proto to píšu, srovnej si to se zákonem o policii...radši nebudu prezentovat co si o tom myslím, nemám zájem o flame ani ban:
§ 35
Oprávnění ke kontrole osob, dopravních prostředků a poštovních a jiných zásilek
(1) Při výkonu působnosti orgánu celní správy je celník oprávněn
a) zastavovat osoby a dopravní prostředky,
b) provádět kontrolu osob, zavazadel, dopravních prostředků, jejich nákladů, přepravních a průvodních dokumentů a poštovních a jiných zásilek.
(2) Při kontrole osob, dopravních prostředků a jejich nákladů a poštovních a jiných zásilek je celník oprávněn
a) použít speciální rentgenovou nebo jinou detekční techniku,
b) provádět osobní prohlídku; osobní prohlídku vykoná u osoby, u které má být tato prohlídka provedena, celník stejného pohlaví, ledaže jde o nutný okamžitý zákrok pro hledání zbraně,
c) provádět orientační vyšetření odběrem potu.
- marinakus
Příspěvek#110 » ned 8. bře 2015, 15:02
v rámci pátrání po osobách a věcech lze leccos ale policista si taky nemůže dělat co chce a bezdůvodně se rozhodnout buzerovat řidiče a prolézat jim kde co.... a co se týká osobní prohlídky, tam prostě platí zákonné důvody a pravidla (např. přesvědčit se, že předváděná osoba není ozbrojena), ale dost dobře přece nejde bezdůvodně prošacovat řidiče, protože se mi nelíbí..... nebudu studovat zákon o celní správě ale předpokládám, že je v tomto obdobný - ono porušovat Listinu základních lidských práv a svobod lze jen ze zákonných důvodů
- Pupak
Příspěvek#111 » ned 8. bře 2015, 19:59
Pro mě za mě to nestuduj, i když jsem ti to tady pověsil a je tam jasně zřetelná absence jakýchkoli podmínek pro takovou kontrolu, narozdíl od zákona o policii, kde jsou podmínky uvedeny. Stejně tak klidně ignoruj fakt, že celníci procházej vlakem a namátkově šacujou lidem batohy, což by si policajti těžko mohli dovolit, a předpokládej si svoje. Na faktu, že ozbrojená pěst Ministerstva financí má právo ti obrátit auto i kapsy naruby a nevystěžuješ nic to ovšem nic nezmění. V dalším kole se jim chystá pravomoc kontrolovat, jestli sis v kšeftě vzal účtenku. Policajti si o takovejch pravomocích můžou jen nechat zdát.
- marinakus
Příspěvek#112 » ned 8. bře 2015, 20:13
když ono to není jen o zákonu o celní správě ale musíš to vidět tak trochu v kontextu... i spousta policajtů si myslí, že můžou vše než narazí na pitomce, který má za sebou ani ne právo ale hlavně právníky.... myslet si, že já stojím nad zákonem není asi ten nejsprávnější názor, každý má svoje práva i povinnosti.... a mohl by mi někdo bez mého svolení vlézt do batohu, tak to by se tak trochu pak vleklo minimálně (jen modelová situace: otevřete mi kufr.... neotevřu.... co dál?)
- Marcurba
Příspěvek#113 » pon 1. čer 2015, 15:18
Carloss, Marinakus, HonzaLBC, Pupak - jak to psal
- on musím mít právě ono důvodné podezření, tzn. né každý držitel zbraně je automaticky důvodně podezřelý, že by zbraň mohl použít k násilí, nebo pohrůžce násilí. Prostě se v tomhle moc soustřeďujeme na pistole - pokud budu mít u sebe nůž, teleskop, manikurní nůžky, pilník, šroubovák a budu se chovat agresivně, pak mi může být dočasně zabaveno i toto. Pokud jsem ale v klidu, nemá nikdo oprávnění mi na můj pilník, popřípadě 1911 šahat...Apep píše:Zákon o Celní správě 17/2012 Sb.
§ 33
Oprávnění odebrat zbraň
(1) Existuje-li důvodné podezření, že osoba má u sebe zbraň, které...
- Pupak
Příspěvek#114 » pon 1. čer 2015, 17:28
Macurba: Já nepsal o odebrání zbraně, ale o profilcování kapes nebo auta a tam nic takovýho není, viz citace §35. Jinak důvodné podezření je vágní pojem a zapomeňte na to, že něco vystěžujete, s takovými přežitky už jsme tady rázně zatočili. Příkladem budiž třeba plošné kontroly řidičů na alkohol, tam to důvodné podezření je v zákoně taky a policii je to naprosto ukradený:
(2) Orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah alkoholu je povinna se podrobit osoba, u níž se lze důvodně domnívat, že vykonává činnosti podle odstavce 1 pod vlivem alkoholu, a dále osoba, u které je důvodné podezření, že přivodila jinému újmu na zdraví v souvislosti s požitím alkoholického nápoje.
- Apep
Příspěvek#115 » pon 1. čer 2015, 19:33
Kontrola se provádí například podle Celního zákona:
Vykonávání celního dohledu
(1) Kdo má, nebo je pravděpodobné, že má zboží, které podléhá celnímu dohledu, může být podroben celní kontrole.
(2) Při celním dohledu se zjišťuje druh, množství a jiné skutečnosti o zboží potřebné k posouzení, zda se dovoz, vývoz nebo tranzit zboží uskutečňuje nebo uskutečnil v souladu s celními předpisy. Výsledky získané touto činností musí být zabezpečeny před vyzrazením a zneužitím.
(3) Při celním dohledu musí být šetřeny ústavní a jiné zákonné předpisy o ochraně osobní svobody a listovního tajemství.
(4) V rámci celního dohledu může být prováděna osobní prohlídka v případech důvodného podezření, že osoba ukrývá u sebe zboží, které podléhá clu, daním a poplatkům vybíraným při dovozu nebo jehož vývoz nebo dovoz je zakázán nebo omezen. Osobní prohlídka může být provedena teprve tehdy, jestliže výzva celníků, aby podezřelá osoba vydala ukrývané zboží, je bezvýsledná. Osobní prohlídka může být na žádost kontrolované osoby provedena pouze za přítomnosti nezúčastněné osoby. Způsob provádění osobní prohlídky a přítomnost nezúčastněné osoby upraví ministerstvo vyhláškou.
§ 50
Součinnost osob, u nichž celní úřad vykonává celní dohled
(1) Osoba, u které je důvodné podezření, že má u sebe zboží podléhající celnímu dohledu, je povinna umožnit celnímu úřadu provádění celního dohledu v dopravních prostředcích, zavazadlech, provozních skladech a na jiných místech, v nichž se toto zboží nachází a předložit mu veškeré doklady vztahující se k tomuto zboží.
(2) Osoby, u nichž se provádí celní dohled, jsou povinny strpět úkony nezbytné k provedení tohoto dohledu a jsou povinny poskytovat celnímu úřadu při jeho provádění nezbytnou součinnost; na žádost celního úřadu a ve lhůtě jím stanovené jsou povinny poskytnout celnímu úřadu jím stanovené veškeré doklady a údaje, bez ohledu na prostředek, na kterém jsou vedeny, informace a jakoukoliv pomoc, které jsou potřebné k provádění dohledu. Celní úřad bez souhlasu této osoby nesmí doklady předávat a údaje a informace sdělovat jiným osobám, s výjimkou případů, kdy tak může učinit podle zvláštních předpisů nebo podle mezinárodní smlouvy.
Pokud odmítnete např. otevřít kufr, tak k tomu budete vyzván znovu s upozorněním, že jinak můžete dostat pořádkovou pokutu (až 50000 a to i opakovaně) anebo přistoupí k provedení služebního zákroku
Vykonávání celního dohledu
(1) Kdo má, nebo je pravděpodobné, že má zboží, které podléhá celnímu dohledu, může být podroben celní kontrole.
(2) Při celním dohledu se zjišťuje druh, množství a jiné skutečnosti o zboží potřebné k posouzení, zda se dovoz, vývoz nebo tranzit zboží uskutečňuje nebo uskutečnil v souladu s celními předpisy. Výsledky získané touto činností musí být zabezpečeny před vyzrazením a zneužitím.
(3) Při celním dohledu musí být šetřeny ústavní a jiné zákonné předpisy o ochraně osobní svobody a listovního tajemství.
(4) V rámci celního dohledu může být prováděna osobní prohlídka v případech důvodného podezření, že osoba ukrývá u sebe zboží, které podléhá clu, daním a poplatkům vybíraným při dovozu nebo jehož vývoz nebo dovoz je zakázán nebo omezen. Osobní prohlídka může být provedena teprve tehdy, jestliže výzva celníků, aby podezřelá osoba vydala ukrývané zboží, je bezvýsledná. Osobní prohlídka může být na žádost kontrolované osoby provedena pouze za přítomnosti nezúčastněné osoby. Způsob provádění osobní prohlídky a přítomnost nezúčastněné osoby upraví ministerstvo vyhláškou.
§ 50
Součinnost osob, u nichž celní úřad vykonává celní dohled
(1) Osoba, u které je důvodné podezření, že má u sebe zboží podléhající celnímu dohledu, je povinna umožnit celnímu úřadu provádění celního dohledu v dopravních prostředcích, zavazadlech, provozních skladech a na jiných místech, v nichž se toto zboží nachází a předložit mu veškeré doklady vztahující se k tomuto zboží.
(2) Osoby, u nichž se provádí celní dohled, jsou povinny strpět úkony nezbytné k provedení tohoto dohledu a jsou povinny poskytovat celnímu úřadu při jeho provádění nezbytnou součinnost; na žádost celního úřadu a ve lhůtě jím stanovené jsou povinny poskytnout celnímu úřadu jím stanovené veškeré doklady a údaje, bez ohledu na prostředek, na kterém jsou vedeny, informace a jakoukoliv pomoc, které jsou potřebné k provádění dohledu. Celní úřad bez souhlasu této osoby nesmí doklady předávat a údaje a informace sdělovat jiným osobám, s výjimkou případů, kdy tak může učinit podle zvláštních předpisů nebo podle mezinárodní smlouvy.
Pokud odmítnete např. otevřít kufr, tak k tomu budete vyzván znovu s upozorněním, že jinak můžete dostat pořádkovou pokutu (až 50000 a to i opakovaně) anebo přistoupí k provedení služebního zákroku
- Carloss
- HonzaLBC
Příspěvek#118 » pon 1. čer 2015, 22:43
marinakus píše:Nechápu proč by měl být vykonáván celní dohled u běžné fyzické osoby, která nepodniká a ničeho se nedopouští... asi budu muset fakt začít studovat
Tak třeba když si vezu z Polska zásobu kuřiva, 20 kartonů v kufru auta, tak stejně když už jsem na území ČR (xy kilometrů od hranic, přesně teď nevím, jak daleko můžou) a nepodnikající fyzická osoba, tak mě stejně celnici v klidu stopnou a podívají se do kufru, jestli si nevezu nadlimitní množství cigaret.
- Pupak
Příspěvek#119 » úte 2. čer 2015, 00:43
Žádný kilometry od hranic tam nejsou, můžou úplně kdekoliv. Po vstupu do Schengenu, asi aby je nemuseli propustit, dostali spoustu nových pravomocí a aby toho nebylo málo, tak ještě další v novele zákona z roku 2012. Hodně z těch pravomocí vůbec nesouvisí s nějakým pašováním, někdo tady prostě pustil dalšího psa ze řetězu. Jak vidno i tady v diskusi, většina lidí to vůbec netuší.
http://blog.aktualne.cz/blogy/dalibor-s ... emid=23279
http://blog.aktualne.cz/blogy/dalibor-s ... emid=23279
- HonzaLBC
Příspěvek#120 » úte 2. čer 2015, 11:06
Tak nějaké omezení kilometrů platilo dřív, tak teď už můžou všude. Já jsem na takové kontroly u nás zvyknutý z důvodu blízkosti polských hranic, ale hlavní zůstává, celníci můžou zastavovat a třeba se kouknout do kufru, jestli si vezu 20 kartonu cigár z Polska a přitom tam uvidí třeba pár Sa58, pár pistolí a hromadu nábojů atd., když nás zastaví cestou na závody ...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí