Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

j.v.

Příspěvek#1036 » úte 17. bře 2015, 14:55

Opava, střelnice Bois, zkouška probíhala dnes (udělal jsem, čímžto děkuji provozovatelům stránek, pomohly velice :) )

Bylo nás cca 16+opravky, na testech vypadl jeden člověk, polovinu komisař vyházel u rozborky, a tuším že jeden nebo dva lidé shořeli i na střelbě.

Co vím, drtivá většina propadla na bezpečnosti - prst na spoušti nebo v lučíku, míření mimo bezpečný prostor.

Co se průběhu týče, já mám skupiny ABE a dělal jsem rozborku a střelbu jen s kkz - cz83 (rada pro lidi, kteří nemají v rukou tolik síly - pružina, speciálně u té stříbrné pistole, je silná a závěr se velice špatně přetahuje. Nemluvě pak o situaci kdy sáhnete na namazanou část a začnou vám ruce prokluzovat. V takovém případě nepanikařte a postupujte pomalu, nakonec se závěr hrubému násilí podvolí.).

Zbraň měla cvičné náboje v zásobníku i komoře a byla zajištěná (takže se na začátku konalo zběsilé lomcování závěrem :) ), komisař chtěl zároveň popsat postup při přípravě střelby, při střelbě, při závadě, a při ukončení. Osobně jsem rovnou popisoval co právě s pistolí dělám, a nebyly k tomu výhrady.

Ze špeků, kromě již zmíněných nábojů, určitě vypíchnu i neurčení bezpečného prostoru před rozborkou (dokud vám jej komisař neurčí, nesahejte na zbraň a vyžádejte si, kam mířit).

Střelby pak už byly celkem v pohodě, komisař si je sám řídil a říkal, co máme dělat (takže stačilo jen poslouchat a čekat na povely).

OndraTKD

Příspěvek#1037 » úte 17. bře 2015, 16:06

Lidi,prosím Vás,ještě jedna otázka. Stále platí,že se mají hlásit při střelbě činosti jako "střelba ukončena", atd...??? Díky moc. Na vojně před 15. lety jsme to tak měli...

marinakus

Příspěvek#1038 » úte 17. bře 2015, 17:23

povely při střelbě má určit komisař před střelbou i před manipulací, stejně jako bezpečný prostor.... pokud není něco jasné, nemělo by být chybou se zeptat

marinakus

Příspěvek#1039 » úte 17. bře 2015, 17:23

za zeptání snad ještě nikdo nikoho nevyhodil.....

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1040 » stř 18. bře 2015, 08:24

Když jsem dělal zkoušký já, tak jsme se povely museli naučit nazpaměť a opravdu je hlásit. Kdo neuměl, měl problém a musel si to dát jiný termín znovu ;-)

Blacky

Příspěvek#1041 » stř 18. bře 2015, 08:44

Já jsem taky zvyklej opakovat povely, aby bylo jasne, ze jsem rozumel. Pri zkouskach před lety, jsem to dělal jen já a pak jeden evidentni vojak, kterej je opakoval stylem, "práskání bičem" :)

Ostatní ne. Komisař to nevyžadoval, ale proti taky nebyl. :)

Rough boy

Příspěvek#1042 » stř 18. bře 2015, 11:06

OndraTKD píše:Lidi,prosím Vás,ještě jedna otázka. Stále platí,že se mají hlásit při střelbě činosti jako "střelba ukončena", atd...??? Díky moc. Na vojně před 15. lety jsme to tak měli...

Tímhle asi nic nezkazíš:
viewtopic.php?p=32462#p32462

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1043 » stř 18. bře 2015, 11:43

Ano, to jsou přesně ty povely, viz. příspěvek Rough boye.

mihlit

Příspěvek#1044 » stř 18. bře 2015, 14:28

Když koukám na ty povely a činnosti, tak tam není nikde zmíněna práce s pojistkou. S tou se na zkoušce při manipulaci a střelbě nijak nemanipuluje?

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1045 » stř 18. bře 2015, 14:41

U nás se pojistka při střelbě vůbec nepoužila. Při manipulaci maximálně decocker (cz50)

Michalll

Příspěvek#1046 » stř 18. bře 2015, 14:56

na pojistku by teoreticky ani nemělo dojít, protože NABITÁ ZBRAŇ se neodkládá. Za tohle s oblibou vyhazuje v Pardubicích jeden nejmenovaný komisař. Nechá vás zbraň nabít a připravit ke střelbě, pak se s vámi zakecá o včerejším hokeji a řekne, jo, ta manipulace byla v pořádku, položte zbraň. A pokud neřeknete větu "nabitá zbraň se neodkládá, ale na vaši odpovědnost ji pokládám", tak jste v pXdeli a jdete na opakovačku ... Holt, co komisař to rozdíl ...

marinakus

Příspěvek#1047 » stř 18. bře 2015, 15:51

Na pojistku dojde nejspise pri zkousce z bezpecne manipulace. Jinak vyhl. 384/2002 je zrusena.

Serz

Příspěvek#1048 » stř 18. bře 2015, 17:10

Na pojistku muze dojit i mezi povelem "nabijet" a "palit" a pri preruseni strelby

OndraTKD

Příspěvek#1049 » stř 18. bře 2015, 18:42

Rough boy píše:
OndraTKD píše:Lidi,prosím Vás,ještě jedna otázka. Stále platí,že se mají hlásit při střelbě činosti jako "střelba ukončena", atd...??? Díky moc. Na vojně před 15. lety jsme to tak měli...

Tímhle asi nic nezkazíš:
viewtopic.php?p=32462#p32462

Ahoj,díky,je to zajímavý odkaz,ale dál jak někdo píše,že ta vyhláška už neplatí, je so skutečně tak? Opravdu na zkouškách nic hlásit nemusím??? nikde to na netu nemůžu najít,moc se o tom nikdo nezmiňuje...už ať jsou zkoušky za mnou,nebo ty nervy jsou nekonečnééé... :roll:

hugofalfar

Příspěvek#1050 » stř 18. bře 2015, 19:35

V Lukové hlásíš "k střelbě připraven!", "střelba ukončena!", eventuálně "závada!" to bude asi všude stejný - teda pokud ses ptal na tohle... jo, ještě "závada odstraněna!" :mrgreen:

Zpět na