Použití střeliva Hollow Point

Rough boy

Příspěvek#121 » pát 16. led 2015, 08:45

A počítám, že dokud se v zákonu neupraví ta pasáž se zvýšeným ranivým účinkem, tak to nadále zkušebna bude muset posuzovat jako A. I přesto, že v tom ČÚZZS má jasno a sama napsala, že ví, že se jedná pouze o "vedlejší účinek", viz citace z odkazu, co jsem dával výše:
"...že konstrukce střel vykazujících zvýšený ranivý účinek nevzniká proto, aby střely tento účinek vykazovaly. To je druhotný negativní účinek tohoto typu střel. Prvotní a rozhodující účinek z hlediska konstrukce je zvýšený zastavovací efekt, kdy se střela v cíli rozloží, zastaví a tím předá celou dopadovou energii cíli."

Carloss

Příspěvek#122 » pát 16. led 2015, 22:56

sided píše:Carlos: když se něco neprodává tak se to nedá legálně získat a tedy ani použít. Meleš pořád dokola to samý.
Náboje Federal EFMJ taky nemají žádnou dutinu a vypadají jako celoplášť a přesto je zkušebna klasifikovala jako Ačko.

Marina: teď nevím, jestli to pár let ale tutově to tam je.

To je právě ten omyl. Peteš dohromady dvě věci. Užití a pořízení. Věcně jsou to dvě zcela rozdílné a zcela nesouvisející záležitosti. EFMJ klasifikovala zkušebna a tím je to dáno. Opět nejde jak vypadají, ale jak je klasifikovala zkušebna. ZoZ a související předpisy řeší konstrukci, nikoli pořizování. Tím jsou věci dány. Jakákoli jiná konstrukce je, podle mě zcela mimo systém.

marinakus

Příspěvek#123 » pát 16. led 2015, 23:06

Carloss: Většinou s těmi tvými teoriemi souhlasím nebo je uznávám jako nevyvratitelné, tentokrát jsi ale fakt vedle, prostě jak už jsem psal, pokud nejde o dovolené výrobní provedení schválené k uvedení na trh, jedná se vždy jednoznačně o střelivo kategorie A (o podmínkách jeho držení se snad rozepisovat nemusím a o používání doufám už vůbec ne?).

Loyssa

Příspěvek#124 » čtv 5. úno 2015, 10:56

Zdravím, můžu mít pro sebeobranu naládováno 9mm Luger JHP Magtech?
A můžu to mít na střídačku naládovaný se subsonic S&B?
Bude to v CZ 75 B.

stack.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Rough boy

Příspěvek#125 » čtv 5. úno 2015, 11:30

Jo, to víš, že můžeš. Ale každej třetí subsonic musí bejt nontox.

Rough boy

Příspěvek#126 » čtv 5. úno 2015, 12:46

sided píše:Dej tam aspoň smajlíka nebo nováčkovi šlehne :)

Padón, mě to nedalo :shifty: :lol:

Loyssa píše:Rough boy, sided : dík.

:)

To víš, že nemůžeš. Až se budeš učit na zkoušky na ZP, tak to všechno najdeš v zákonu. Ten vysvětluje co je zvýšený ranivý účinek, dovolené výrobní provedení atd....

libak3

Příspěvek#127 » ned 5. dub 2015, 14:37

Zdravím, mam takový problém. Nedávno jsem byl v prodejně se zbraněmi a střelivem, kde sem se ptal po různých druzích nábojů ráže 9mm. Prodavač mi nabídnul různé verze celoplášťů a já se ho zeptal na něco vhodnějšího k obranné střelbě. Vytáhnul na mě náboje s (podle mého) šokovou střelou a řekl mi, že je klidně můžu nosit ve zbrani a taky že je v brzy bude zařazovat také policie. Jenže já jsem si téměř jist, že je to nelegální a že se jedná o typ střel zakázaných pro civilní trh, kromě sběratelských účelů. Mohl by mi někdo poradit? Přikládám odkaz na obrázek zmíněných nábojů http://i.ytimg.com/vi/zGE2YIBRjPk/hqdefault.jpg

marinakus

Příspěvek#128 » ned 5. dub 2015, 15:10

Těchto diskuzí je tu už celkem dost. Každopádně ozbrojené složky podléhají o hodně jinému režimu co se týká použití pro civil nepovolených zbraní a nábojů. Navíc náboj SB 9mm Luger HS má úplně jinou konstrukci než tento uvedený. O jednotlivém provedení náboje by musel rozhodnout ČÚZZS.

peggy
moderátor

Příspěvek#129 » ned 5. dub 2015, 15:31

Už to tu opravdu někde je - a navíc střela JHP je už, pokud se nepletu, CUZZS klasifikována jako A.
(Opravuji - střelivo se střelou JHP (SB 9x19) bylo klasifikováno jako A. Z toho bych usuzoval, že v případě klasifikace to dopadne stejně).

Carloss

Příspěvek#130 » ned 5. dub 2015, 16:01

libak3 píše:Zdravím, mam takový problém. Nedávno jsem byl v prodejně se zbraněmi a střelivem, kde sem se ptal po různých druzích nábojů ráže 9mm. Prodavač mi nabídnul různé verze celoplášťů a já se ho zeptal na něco vhodnějšího k obranné střelbě. Vytáhnul na mě náboje s (podle mého) šokovou střelou a řekl mi, že je klidně můžu nosit ve zbrani a taky že je v brzy bude zařazovat také policie. Jenže já jsem si téměř jist, že je to nelegální a že se jedná o typ střel zakázaných pro civilní trh, kromě sběratelských účelů. Mohl by mi někdo poradit? Přikládám odkaz na obrázek zmíněných nábojů http://i.ytimg.com/vi/zGE2YIBRjPk/hqdefault.jpg

To by byl nejéně pátý typ střeliva u policie... to se mi fakt nezdá. Krom toho, jako píšou ostatní: Policie nespadá pod zbrojní zákon, na to tedy nemůžeme brát ohled. A za další, jak je tu napsáno, JHP 9x19 již kvalifikováno je. Jako A do krátké. Tedy nelze.

marinakus

Příspěvek#131 » ned 5. dub 2015, 16:11

Carloss : on už to je možná víc než pátý typ střeliva u policie (včetně speciálních složek, abych byl přesnější) ale toto střelivo (SB 9mm Luger HS) vůbec není uvolněno pro civilní trh a nelze nikde zakoupit. Alespoň pokud vím.

Carloss

Příspěvek#132 » ned 5. dub 2015, 16:21

Proto píšu "nejméně pátý"... A o HS jsme se bavili... Takže naše postoje známe... ;-) Jinak kamarád má ještě něco kapku jinýho... Ale označení fakt teď nevím. Je to SB s dutinou, ale od pohledu je menší. Přijde mi, že to není homogení, ale plášťovaný. A myslím, že je to taky od SB... Kouknu jak bude příležitost... Bohužel... dostat jeden kousek se mi nedaří... :-(

marinakus

Příspěvek#133 » ned 5. dub 2015, 17:02

SB dělá i klasický JHP ale nenabízí ho na našem trhu... a ten Magtech má dutinku poměrně malou oproti jiným střelám s dutinou, takže tebou zmiňovaný náboj bude nejspíš tento

Carloss

Příspěvek#134 » ned 5. dub 2015, 17:09

Jo, já vím, že i SB dělá klasický JHP. Ale nezdálo se mi, že to co mi kamarád ukazovil bylo tohle. A že by fasovali magtechy? Nevím... fak jsem přesvědčen, že to byl SB... Zkusím to najít...

marinakus

Příspěvek#135 » ned 5. dub 2015, 17:58

sám budu zvědavej

Zpět na