Použití střeliva Hollow Point
- Rough boy
Příspěvek#121 » pát 16. led 2015, 08:45
A počítám, že dokud se v zákonu neupraví ta pasáž se zvýšeným ranivým účinkem, tak to nadále zkušebna bude muset posuzovat jako A. I přesto, že v tom ČÚZZS má jasno a sama napsala, že ví, že se jedná pouze o "vedlejší účinek", viz citace z odkazu, co jsem dával výše:
"...že konstrukce střel vykazujících zvýšený ranivý účinek nevzniká proto, aby střely tento účinek vykazovaly. To je druhotný negativní účinek tohoto typu střel. Prvotní a rozhodující účinek z hlediska konstrukce je zvýšený zastavovací efekt, kdy se střela v cíli rozloží, zastaví a tím předá celou dopadovou energii cíli."
"...že konstrukce střel vykazujících zvýšený ranivý účinek nevzniká proto, aby střely tento účinek vykazovaly. To je druhotný negativní účinek tohoto typu střel. Prvotní a rozhodující účinek z hlediska konstrukce je zvýšený zastavovací efekt, kdy se střela v cíli rozloží, zastaví a tím předá celou dopadovou energii cíli."
- Carloss
Příspěvek#122 » pát 16. led 2015, 22:56
sided píše:Carlos: když se něco neprodává tak se to nedá legálně získat a tedy ani použít. Meleš pořád dokola to samý.
Náboje Federal EFMJ taky nemají žádnou dutinu a vypadají jako celoplášť a přesto je zkušebna klasifikovala jako Ačko.
Marina: teď nevím, jestli to pár let ale tutově to tam je.
To je právě ten omyl. Peteš dohromady dvě věci. Užití a pořízení. Věcně jsou to dvě zcela rozdílné a zcela nesouvisející záležitosti. EFMJ klasifikovala zkušebna a tím je to dáno. Opět nejde jak vypadají, ale jak je klasifikovala zkušebna. ZoZ a související předpisy řeší konstrukci, nikoli pořizování. Tím jsou věci dány. Jakákoli jiná konstrukce je, podle mě zcela mimo systém.
- marinakus
Příspěvek#123 » pát 16. led 2015, 23:06
Carloss: Většinou s těmi tvými teoriemi souhlasím nebo je uznávám jako nevyvratitelné, tentokrát jsi ale fakt vedle, prostě jak už jsem psal, pokud nejde o dovolené výrobní provedení schválené k uvedení na trh, jedná se vždy jednoznačně o střelivo kategorie A (o podmínkách jeho držení se snad rozepisovat nemusím a o používání doufám už vůbec ne?).
- Loyssa
- Rough boy
Příspěvek#126 » čtv 5. úno 2015, 12:46
sided píše:Dej tam aspoň smajlíka nebo nováčkovi šlehne
Padón, mě to nedalo

Loyssa píše:Rough boy, sided : dík.
To víš, že nemůžeš. Až se budeš učit na zkoušky na ZP, tak to všechno najdeš v zákonu. Ten vysvětluje co je zvýšený ranivý účinek, dovolené výrobní provedení atd....
- libak3
Příspěvek#127 » ned 5. dub 2015, 14:37
Zdravím, mam takový problém. Nedávno jsem byl v prodejně se zbraněmi a střelivem, kde sem se ptal po různých druzích nábojů ráže 9mm. Prodavač mi nabídnul různé verze celoplášťů a já se ho zeptal na něco vhodnějšího k obranné střelbě. Vytáhnul na mě náboje s (podle mého) šokovou střelou a řekl mi, že je klidně můžu nosit ve zbrani a taky že je v brzy bude zařazovat také policie. Jenže já jsem si téměř jist, že je to nelegální a že se jedná o typ střel zakázaných pro civilní trh, kromě sběratelských účelů. Mohl by mi někdo poradit? Přikládám odkaz na obrázek zmíněných nábojů http://i.ytimg.com/vi/zGE2YIBRjPk/hqdefault.jpg
- marinakus
Příspěvek#128 » ned 5. dub 2015, 15:10
Těchto diskuzí je tu už celkem dost. Každopádně ozbrojené složky podléhají o hodně jinému režimu co se týká použití pro civil nepovolených zbraní a nábojů. Navíc náboj SB 9mm Luger HS má úplně jinou konstrukci než tento uvedený. O jednotlivém provedení náboje by musel rozhodnout ČÚZZS.
- peggy
- Carloss
Příspěvek#130 » ned 5. dub 2015, 16:01
libak3 píše:Zdravím, mam takový problém. Nedávno jsem byl v prodejně se zbraněmi a střelivem, kde sem se ptal po různých druzích nábojů ráže 9mm. Prodavač mi nabídnul různé verze celoplášťů a já se ho zeptal na něco vhodnějšího k obranné střelbě. Vytáhnul na mě náboje s (podle mého) šokovou střelou a řekl mi, že je klidně můžu nosit ve zbrani a taky že je v brzy bude zařazovat také policie. Jenže já jsem si téměř jist, že je to nelegální a že se jedná o typ střel zakázaných pro civilní trh, kromě sběratelských účelů. Mohl by mi někdo poradit? Přikládám odkaz na obrázek zmíněných nábojů http://i.ytimg.com/vi/zGE2YIBRjPk/hqdefault.jpg
To by byl nejéně pátý typ střeliva u policie... to se mi fakt nezdá. Krom toho, jako píšou ostatní: Policie nespadá pod zbrojní zákon, na to tedy nemůžeme brát ohled. A za další, jak je tu napsáno, JHP 9x19 již kvalifikováno je. Jako A do krátké. Tedy nelze.
- marinakus
- Carloss
Příspěvek#132 » ned 5. dub 2015, 16:21
Proto píšu "nejméně pátý"... A o HS jsme se bavili... Takže naše postoje známe...
Jinak kamarád má ještě něco kapku jinýho... Ale označení fakt teď nevím. Je to SB s dutinou, ale od pohledu je menší. Přijde mi, že to není homogení, ale plášťovaný. A myslím, že je to taky od SB... Kouknu jak bude příležitost... Bohužel... dostat jeden kousek se mi nedaří... 

- marinakus
- Carloss
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva