Beretta 70/71
Krátké zbraně .22LR
- johnnyjak
Příspěvek#871 » úte 9. čer 2015, 22:58
Je to podobný případ, jako debata o používání bufferů u 1911 (ale i mnohých jiných pistolí, používaných ke střelbě velkého množství nábojů). Jedna strana argumentuje tím, že doraz šetří rám zbraně, druhá pak oponuje například možnou nižší spolehlivostí z důvodu zkrácení dráhy chodu závěru...
Nikdo mě nepřesvědčí, že pokud tvrdý náraz kovu na kov (ať už se jedná o lehkou slitinu nebo ocel) zachytím měkčím dorazem, neprodloužím tak životnost zbraně. Otázka je, jestli mě to bude trápit. Při ceně, za kterou lze koupit jinou a za předpokladu, že bych vystřelil v průměru 100 ran měsíčně, asi ne
.
moony666: kdyby se ti otevřel závěr ve chvíli, kdy je ještě v hlavni střela a tudíž i vysoký tlak (který ji žene ven), asi by ses divil
.
Nikdo mě nepřesvědčí, že pokud tvrdý náraz kovu na kov (ať už se jedná o lehkou slitinu nebo ocel) zachytím měkčím dorazem, neprodloužím tak životnost zbraně. Otázka je, jestli mě to bude trápit. Při ceně, za kterou lze koupit jinou a za předpokladu, že bych vystřelil v průměru 100 ran měsíčně, asi ne

moony666: kdyby se ti otevřel závěr ve chvíli, kdy je ještě v hlavni střela a tudíž i vysoký tlak (který ji žene ven), asi by ses divil

- bartur
- moony666
Příspěvek#873 » stř 10. čer 2015, 07:52
Když se můžou srážet Glockaři, proč by nemohli poplašňáci s B71 ?
Ještě k tomu dorazu - moje pistolka není žádná fešanda, ale byla evidentně nestřílená . Po cca 1000 ranách je nyní ošoupaná na plochách, které po sobě chodí, nicméně v místě dorazu není ani setřené černění.

Ještě k tomu dorazu - moje pistolka není žádná fešanda, ale byla evidentně nestřílená . Po cca 1000 ranách je nyní ošoupaná na plochách, které po sobě chodí, nicméně v místě dorazu není ani setřené černění.
- Bruno
Příspěvek#874 » stř 10. čer 2015, 13:56
Podobná polemika tady byla ve vlákně Makarov,a to jestli střílet velice levné náboje -střely ze spékaných pilin,určené do pistole cz 82.Ty jsou určené do zbraně s polygonním vývrtem.V klasickém Makarovu je vývrt klasický.Tím pádem se vývrt při používání zmíněného střeliva brzy vydře.Když ho tady někteří chlapci na to upozorňovali napsal - Makarovů je dost,a ta jejich cena je tak nízká,že si zkrátka koupím jinou.
Jen že časem pistole Makarov došly.Na trhu jsou těžko k sehnání.To samé se může stát i s Berettkami.Určitě jednou dojdou - i když je jich zatím dost.Tím končím polemiku,z mé stránky,na toto téma.Jinak plně souhlasím,že se má používat předepsané střelivo výrobcem.
Jen že časem pistole Makarov došly.Na trhu jsou těžko k sehnání.To samé se může stát i s Berettkami.Určitě jednou dojdou - i když je jich zatím dost.Tím končím polemiku,z mé stránky,na toto téma.Jinak plně souhlasím,že se má používat předepsané střelivo výrobcem.
- moony666
Příspěvek#875 » stř 10. čer 2015, 20:54
HV střelivo v B71 nemá jiný výraznější efekt, než právě zprasení samotné zbraně. Při délce hlavně to nemůže nic moc pomoci, stejně jako 100 oktanový benzín v obyčejným motoru. U dlouhé malorážky je to samozřejmě něco úplně jiného, že ano.
V případě HV střeliva v B71 si na druhou stranu alespoň po pár stech ranách nevygumujeme vývrt, jako makarónisti krmivem pro ČZ82.
Že Beretty jednou dojdou je nevyhnutelný fakt a stejně jako ten Makarov nemá důstojného nástupce. Zatím jich jsou však ale údajně desetitisíce, každopádně pokud bych narazil na nějaký skutečně krásný a luxusní kousek, tak asi neodolám.
Ta moje je holt taková šmudla, ale funguje suprově.
V případě HV střeliva v B71 si na druhou stranu alespoň po pár stech ranách nevygumujeme vývrt, jako makarónisti krmivem pro ČZ82.

Že Beretty jednou dojdou je nevyhnutelný fakt a stejně jako ten Makarov nemá důstojného nástupce. Zatím jich jsou však ale údajně desetitisíce, každopádně pokud bych narazil na nějaký skutečně krásný a luxusní kousek, tak asi neodolám.
Ta moje je holt taková šmudla, ale funguje suprově.
- Pupak
Příspěvek#876 » stř 10. čer 2015, 23:14
U dlouhý malorážky má HV střelivo výraznej efekt v tom, že se kromě propadu střely taky podstatně sníží přesnost 
IMHO jsou dobrý na lov, kde potřebuju větší energii střely nebo pro samonabíječky, kterým k přebití nestačí energie standardního náboje. Nevidím žádnej smysl krmit tím berettku. Mimochodem, kde se píše, že se v ní nemaj používat?

IMHO jsou dobrý na lov, kde potřebuju větší energii střely nebo pro samonabíječky, kterým k přebití nestačí energie standardního náboje. Nevidím žádnej smysl krmit tím berettku. Mimochodem, kde se píše, že se v ní nemaj používat?
- Pupak
Příspěvek#880 » čtv 11. čer 2015, 18:46
Bruno: Na všech třech malinách (ZKM456, SW17 i B71) mám vyznačenou ráži, ale na žádný laboraci
... ale vážně, to slyším poprvé. Co by tam vlastně mělo bejt vyražený, když střelivo často ani není označený HV a člověk aby spíš hádal z uvedený rychlosti a váhy střely, jak je asi silný.
Zkoušel jsem to trochu pogooglit po anglicky a nenašel nic co by vypadalo aspoň trochu oficiálně. Jen diskuse jako tady, kdy někdo to nedoporučuje a jinej to naopak používá, plus samozřejmě obvyklej folklór o lepší účinnosti výkonnějšího střeliva pro obranu.

Zkoušel jsem to trochu pogooglit po anglicky a nenašel nic co by vypadalo aspoň trochu oficiálně. Jen diskuse jako tady, kdy někdo to nedoporučuje a jinej to naopak používá, plus samozřejmě obvyklej folklór o lepší účinnosti výkonnějšího střeliva pro obranu.
- Bruno
Příspěvek#881 » čtv 11. čer 2015, 19:45
Mimo jiných jsem měl osmatřicítku revolver.V návodu bylo 38 speciál,a nepoužívat 38 speciál + P.
U Margolíny zase psali,že při používání HV může dojít časem k prasknutí rámu,a z toho důvodu se nedoporučuje zmíněné střelivo používat.Je fakt,že jsem návod na Berettku nikde neviděl.Tak že to jsou jenom dohady.
U Margolíny zase psali,že při používání HV může dojít časem k prasknutí rámu,a z toho důvodu se nedoporučuje zmíněné střelivo používat.Je fakt,že jsem návod na Berettku nikde neviděl.Tak že to jsou jenom dohady.
- moony666
Příspěvek#882 » čtv 11. čer 2015, 22:25
já návod k B71 viděl a nikde jsem tam zmínku o nevhodnosti HV střeliva nečetl.
I tak by mne nenapadlo to z ní střílet, stejně jako se nasoukat do bot velikosti č.6, když mám devítku. I když to na ní není napsaný.
Na rozdíl od těch bot ale HV do B71 vleze, pšoukne a knedlík z laufu vyletí, takže je to jak píše kolega pupak - je to jen o diskusi a když budu parafrázovat jedno přísloví - střelci se dohadují a berettka střílí dál.
I tak by mne nenapadlo to z ní střílet, stejně jako se nasoukat do bot velikosti č.6, když mám devítku. I když to na ní není napsaný.

- Dandys
Příspěvek#883 » pát 12. čer 2015, 11:49
Mám z Berettky odstříleno cca 2000 nábojů HV a cca 500 standardů, těsnící "O" kroužky používám, žádný problém se zbraní se (zatím) nevyskytl. Je to hodná holka, papá, co jí nasypu. Nejlepší soustřel mívám s SB standard (ale dělají strašný svinčík všude kolem) a nebo Rem. Thunderbolt, případně Blazer, když jsou.
- Bruno
Příspěvek#884 » pát 12. čer 2015, 12:17
Myslím že náboje 22 HV byly určeny k lovu do dlouhých zbraní (drobná zvěř).Nevím v kterém roce se tyhle náboje začaly vyrábět,a jestli někdo v roce 1960 (kdy se tak nějak začaly Berettky vyrábět - datum není přesný) vůbec zvažoval,že by se mohly používat v krátkých zbraních.Jinak si myslím že používat HVéčka v Berettce na střelnici k prostřelování papíru je úplně zbytečné.Ještě tak když jí někdo používá k nošení na obranu.Z nábojů HV nebo chcete-li HP jsem používal jenom Blazery,a to z důvodu že jsem s nimi měl nejlepší výsledky.Hlavně soustřel - minimální rozptyl.Náboje typu Lapuna, Eley, atd.v ceně 5 kč a víc, jsem nezkoušel.Ne že bych si nemohl koupit krabičku za tu cenu,ale zdálo se mi to zbytečné.Myslím že já bych s tím střelivem lepších výsledků nedocílil.Tak že,každý by si měl rozmyslet jestli cpát do zbraně staré 30 možná 50 let vysokotlaké střelivo.Hlavně když si jí kdysi nekoupil novou,a z toho důvodu neví co má za sebou.Je to jenom můj soukromý názor.Osobně bych nechtěl mít jednou kus závěru ve ksichtu.Jinak se mi ta parafráze pořekadla líbí.
- RomanB74
Příspěvek#885 » pát 12. čer 2015, 15:05
>Bruno: Přesně tak. Většina B71ček jsou vyřazenky ze služby v zahraničí, mnohdy navíc smontované či zkompletované z různých kusů a náhradních dílů (hlaveň a závěr nejsou sčíslované). Každopádně za tu pořizovací cenu ještě nějakou službu odvedou. Cpát do nich HV nebo je nějak tunit mě osobně přijde zbytečné.
Nová použitelná pistole .22LR je k dostání třeba za necelých 11.500,- (komplet) v podobě Rugeru SR22. Kdo by trval na Berettě, třeba 87 Cheetah, tak přisolí na 19k a má klid na dalších 50 let (samo podle nástřelu). Někdo nedá dopustit na Walter P22Q kolem osmičky (?).
Podle statistik (celosvětových) byla klasická ráže .22LR použita při téměř 20% usmrceních střelnou zbraní. Z toho plyne, byť trochu smutně, že tato ráže stačí na zastavení lidské síly. Smutným příkladem budiž ,,Masakr v Kauhajoki" (a mnohé další).
Hrubou kalkulací pravděpodobnosti se tak s obyčejnou Berettou 71 za pasem a standardním střelivem dostávám k pravděpodobnosti v mezích 96.85~99.32% že se svojí zbraní odvrátím případný útok (samozřejmě běžné přepadení, ne setkání s profesionálním zabijákem - tam nám nepomůže nic
).
Nová použitelná pistole .22LR je k dostání třeba za necelých 11.500,- (komplet) v podobě Rugeru SR22. Kdo by trval na Berettě, třeba 87 Cheetah, tak přisolí na 19k a má klid na dalších 50 let (samo podle nástřelu). Někdo nedá dopustit na Walter P22Q kolem osmičky (?).
Podle statistik (celosvětových) byla klasická ráže .22LR použita při téměř 20% usmrceních střelnou zbraní. Z toho plyne, byť trochu smutně, že tato ráže stačí na zastavení lidské síly. Smutným příkladem budiž ,,Masakr v Kauhajoki" (a mnohé další).
Hrubou kalkulací pravděpodobnosti se tak s obyčejnou Berettou 71 za pasem a standardním střelivem dostávám k pravděpodobnosti v mezích 96.85~99.32% že se svojí zbraní odvrátím případný útok (samozřejmě běžné přepadení, ne setkání s profesionálním zabijákem - tam nám nepomůže nic

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí