Jak často nosíte a trenujete aneb na co Vám je vlastně ZP"E"

Patrik
moderátor

Příspěvek#1 » pát 21. kvě 2010, 01:15

Verca píše:ještě mi chlapi řekněte, jak často střílíte a jak často se zbraní chodíte? (nezajímá mě nějaký střílení po tchýni a jiný nepovolenosti :P ) jestli vlastně zbroják E k něčemu je... já si ho chtěla udělat kvůli obraně a ochraně života, ale předpokládám, že s tou zbraní nikde chodit nebudu, max na střelnici... nechci si ustřelit zadek...

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » pát 21. kvě 2010, 01:22

no tak za mě, na střelnici cca jednou za měsíc (krmení taky není zadarmo) a začal jsem jezdit na LOS.
K nošení, já osobně mam skoro každý den nějakou aktivitu jako squash, posilovnu, hospůdku apod, kde nelze zbraň bezpečně uložit, popřípadě z hlediska zákona i mě nejsem večer bezpečnej já :D , takže nosim, jen když vim, že se nebudu na veřejnosti svlékat :lol: a vim že budu mít zbraň stále pod kontrolou

Patrik
moderátor

Příspěvek#3 » pát 21. kvě 2010, 01:34

Já teda nosím většinou když jedu někam dál s rodinou. Manželka se s tím už smířila. Na střelnici se dostanu tak jednou měsíčně, většinou pracovně, takže pár ran, zjistit co a jak a zase do práce. Na Los jsem si taky už párkrát zajel, bohužel nejbližší pořadatel je GCentrum a je to dost daleko. Pro získání alespoň základních návyku při zacházení se zbraní je to dobrá věc. Sem tam nějaké mířenkařské závody v okolí pro doplnění počtu. :oops:

ace curly

Příspěvek#4 » pát 21. kvě 2010, 05:26

Trénovat chodím tak dvakrát do měsíce plus nějaké závody. Chtělo by to častěji, ale není to bohužel zadarmo. Zbraň nenosím, ale jen proto, že moje železa na to asi nejsou nejvhodnější.

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » pát 21. kvě 2010, 09:40

Verca píše:no, je to věda!
a propos, komisař taky popisoval a ptal se na to, v jakém stavu zbraň na ochranu života nosit - tzn. nabitou a jen s kohoutem v bezpečné střední poloze. Že prý pojistka se nezaklapuje.

Verčo, ona je to ještě mnohem větší věda, než ti vymaloval pan komisař ;) . On mluvil jen o té jedné konkrétní zbrani kterou jsi zrovna držela v ruce (asi CZ75?) a jednom z možných způsobů jejího nošení. Dá se nosit i jinak a taky existují pistole bez kohoutu a pojistky, revolvery, atd...

Pistole:

- nabitý zásobník v pistoli, komora prázdná: po vytažení zbraně ze skrytého nošení musíš zbraň nejdřív natáhnout (závěr dozadu a pustit) a pak můžeš střílet (mačkat spoušť), pokud má pistole manuální pojistku tak se s ní nijak nemanipuluje (manuální pojistka se nepoužívá, i když na zbraních bývá). Tento způsob nošení a použití je univerzální a platí pro každou pistoli, tzn. pokud se ti do ruky dostane jakákoli pistole, bude tento způsob nošení vždy fungovat. Někdy se mu taky říká tzv. "izraelský způsob". Jestli bude člověk schopný v každé situaci nejdřív natáhnout závěr, na to už si každý musí odpovědět sám...

- nabitý zásobník v pistoli a náboj v komoře: tady se to liší od typu pistole, způsob nošení si pak musíš vybrat přesně podle typu který si koupíš, se kterým budeš trénovat a budeš nosit

|-- u jednočinných spoušťových mechanismů (SA - single action - kohout nejde natáhnout promáčknutím spouště, vždy se musí natahovat ručně) se většinou nosí ve stavu nataženo-zajištěno, tj natažený kohout a zajištěná manuální pojistka (typicky zbraně systému Colt 1911); po vytasení zbraně musíš nejdřív pojistku palcem odjistit a pak mačkat spoušť a střílet.

|-- u dvojčiných spoušťových mechanismů (DA - double action) je větší výběr možností, můžeš nosit nataženo-zajištěno jako v předchozím případě; můžeš nosit se spuštěným kohoutem (nejčastější způsob, první ránu dáváš tzv. promáčknutím spouště, kdy se zároveň natahuje kohout); můžeš nosit se spuštěným kohoutem na bezpečnostní ozub (to je ta střední poloha o které mluvil komisař a používá se spíše jen u zbraní, které mají páčku pro vypouštění kohoutu, takových je velmi málo); u zbraní bez kohoutu a pojistky (třeba velmi rozšířený Glock) nebo u zbraní s pouze dvojčinných spoušťovým mechanismem DAO - double action only) promačkáváš spoušť při každé ráně (tzv. revolverový způsob), atd.

Revolvery:

- tady máš nabitý náboj vždy v komoře (v komorách válce), revolvery v drtivé většině nemají manuální pojistky ani jiná hejblátka, obranné revolvery na nošení mají vždy dvojčinný systém a každou ránu střílíš s promáčknutím spouště (nebo můžeš pokaždé nejdřív natáhnout kohout palcem), prostě jen vytáhneš revolver z pouzdra, namíříš na cíl a mačkáš spoušť

Tady vidíš že je to fakt věda a pokud se tě příště komisař zeptá v jakém stavu budeš zbraň nosit, tak mu řekni že to záleží na tom jakou zbraň si nakonec koupíš.

Já mám pistoli se SA/DA spouští, nosím s nábojem v komoře a plně spuštěným kohoutem, ale než sem si na zbraň zvykl, nosil sem bez náboje v komoře.

cortes

Příspěvek#6 » pát 21. kvě 2010, 10:34

Když to klapne tak jednou za 14 dní střelnice.Zbraň vlastně nosím z 99% jen do přírody..10 x 15 za měsíc.

Tparanoik

Příspěvek#7 » pát 21. kvě 2010, 11:14

Na střelnici tak jednou za měsíc, zbraň nosím vždy a všude.

jomekabi

Příspěvek#8 » pát 21. kvě 2010, 16:54

Na strelnici 2x tydne (nekdy i vice). Ale ne vzdy strilim z pistole, vlastne v posledni dobe casteji z voj. pusky.
Nosival jsem temer vzdy a vsude, ted jen nekdy, dle situace. Napr. kdyz vezu manzelku jenom do Tesca, nenamaham se. Bude-li ji nekdo chtit unest, branit mu v tom nebudu. :twisted:

gustav.makovec

Příspěvek#9 » pát 21. kvě 2010, 21:40

Denně,v práci,v ,, soukromém ´´ životě jako na pivko a spol nee , na střelnici 2* do měsíce.

Verca

Příspěvek#10 » pon 24. kvě 2010, 23:24

Steiner píše:
Verca píše:no, je to věda!
a propos, komisař taky popisoval a ptal se na to, v jakém stavu zbraň na ochranu života nosit - tzn. nabitou a jen s kohoutem v bezpečné střední poloze. Že prý pojistka se nezaklapuje.

Verčo, ona je to ještě mnohem větší věda, než ti vymaloval pan komisař ;) . On mluvil jen o té jedné konkrétní zbrani kterou jsi zrovna držela v ruce (asi CZ75?) a jednom z možných způsobů jejího nošení. Dá se nosit i jinak a taky existují pistole bez kohoutu a pojistky, revolvery, atd...

Pistole:

- nabitý zásobník v pistoli, komora prázdná: po vytažení zbraně ze skrytého nošení musíš zbraň nejdřív natáhnout (závěr dozadu a pustit) a pak můžeš střílet (mačkat spoušť), pokud má pistole manuální pojistku tak se s ní nijak nemanipuluje (manuální pojistka se nepoužívá, i když na zbraních bývá). Tento způsob nošení a použití je univerzální a platí pro každou pistoli, tzn. pokud se ti do ruky dostane jakákoli pistole, bude tento způsob nošení vždy fungovat. Někdy se mu taky říká tzv. "izraelský způsob". Jestli bude člověk schopný v každé situaci nejdřív natáhnout závěr, na to už si každý musí odpovědět sám...

- nabitý zásobník v pistoli a náboj v komoře: tady se to liší od typu pistole, způsob nošení si pak musíš vybrat přesně podle typu který si koupíš, se kterým budeš trénovat a budeš nosit

|-- u jednočinných spoušťových mechanismů (SA - single action - kohout nejde natáhnout promáčknutím spouště, vždy se musí natahovat ručně) se většinou nosí ve stavu nataženo-zajištěno, tj natažený kohout a zajištěná manuální pojistka (typicky zbraně systému Colt 1911); po vytasení zbraně musíš nejdřív pojistku palcem odjistit a pak mačkat spoušť a střílet.

|-- u dvojčiných spoušťových mechanismů (DA - double action) je větší výběr možností, můžeš nosit nataženo-zajištěno jako v předchozím případě; můžeš nosit se spuštěným kohoutem (nejčastější způsob, první ránu dáváš tzv. promáčknutím spouště, kdy se zároveň natahuje kohout); můžeš nosit se spuštěným kohoutem na bezpečnostní ozub (to je ta střední poloha o které mluvil komisař a používá se spíše jen u zbraní, které mají páčku pro vypouštění kohoutu, takových je velmi málo); u zbraní bez kohoutu a pojistky (třeba velmi rozšířený Glock) nebo u zbraní s pouze dvojčinných spoušťovým mechanismem DAO - double action only) promačkáváš spoušť při každé ráně (tzv. revolverový způsob), atd.

Revolvery:

- tady máš nabitý náboj vždy v komoře (v komorách válce), revolvery v drtivé většině nemají manuální pojistky ani jiná hejblátka, obranné revolvery na nošení mají vždy dvojčinný systém a každou ránu střílíš s promáčknutím spouště (nebo můžeš pokaždé nejdřív natáhnout kohout palcem), prostě jen vytáhneš revolver z pouzdra, namíříš na cíl a mačkáš spoušť

Tady vidíš že je to fakt věda a pokud se tě příště komisař zeptá v jakém stavu budeš zbraň nosit, tak mu řekni že to záleží na tom jakou zbraň si nakonec koupíš.

Já mám pistoli se SA/DA spouští, nosím s nábojem v komoře a plně spuštěným kohoutem, ale než sem si na zbraň zvykl, nosil sem bez náboje v komoře.

ahoj, tak na to se ptám v tom starém vlákně ohledně praktické části zkoušky...
ano, byla to CZ-75, se kterou se asi větš. praktická zkouška dělá, tzn. krom kohout má i pojistku

komisař i instruktor na střelnici radil u této zbraně toto: nabito, kohout na bezp. ozubu a nezajištěno pojistkou (což vlastně ani zajistit nejde);
můj dotaz je - tohle přece není moc bezpečné - můžu nechtěně vystřelit zmáčknutím spouště např. při vyndávání pistole z pouzdra /i když přes zvýšený odpor kohoutu/; není tedy bezpečnější a jistější zajišťovat pojistkou (a tedy mít kohout natažený vzadu)? proč se tohle nepraktikuje? neslyšela jsem od nikoho, že by to tak dělal
(já samozřejmě bych volila způsob první, o kterém píšeš - tzn. nenabito, jen napáskovaný zásobník ve zbrani a před akcí teprve nabíjet - pro začátečníka mi to přijde fakt nejjistější, ale podle mě tohle komisař za odpověď nebere)
přece i když mám kohout v přední poloze nebo na bezpečnostím ozubu, i tak můžu při zmáčknutí spouště vystřelit, ne že ne - akortá tam bude větší odpor (tedy nevim, jak je to u jiných zbraní, možná jinak, a to tedy potěš pánbůh, protože v tom už je teda maglajs, a evidentně každý zbraň funguje jinak)

Albert

Příspěvek#11 » úte 25. kvě 2010, 11:24

CZ 75 verze s pojistkou, při kohoutu na pojistném ozubu zajistit lze.
Samozřejmě při promáčknutí spouště v DA jak na ozubu tak úplně spuštěného vystřelí ale při odporu spouště 4,5kg v DA se musí jednat jedině o vědomou činost a ne o nehodu.
No a teď alfa a omega té bezpečnosti. Prst kterým spouštíme NENÍ NIKDY NA SPOUŠTI !!!!! A to ani když táhnu zbraň s pouzdra!!! Vždy je položen na rámu nebo ještě výše na závěru, nikdy v prostoru lučíku= PRST NENÍ NA SPOUŠTI = ZBRAŇ NEVYSTŘELÍ ;)

Verca

Příspěvek#12 » úte 25. kvě 2010, 11:30

ok ok, ale znáš to, náhoda je blbec, já teda chytám zbrań zásadně bez prstu na spoušti - mám opačný problém , ukazováček vůbec nedávám na rám, mám ho vedle ostatních prstů na rámu zásobníku :D ... ale je pravda, že ten odpor kohoutu je hodně velký... akorát jsem nezkoušela ten pohyb a náhodně zatažení za něj... to chce propstě všechno vyzkoušet...
díky

Albert

Příspěvek#13 » úte 25. kvě 2010, 11:44

Doporučuji ten ukazováček opravdu rači na rám, je to lepší ohledně dalšího přenosu na spoušť. Není dobré hned od začátku záskávat špatné návyky. A propo zkus knížku "Manuál obrané střelby" doporučil jsem ji už hodně lidem a hodně lidí časem uznalo její užitečnost, někteří i tvrdí že se stala jejich střeleckou biblí, taky jsem s ní začínal 8-)

gilhad

Příspěvek#14 » úte 25. kvě 2010, 18:09

Nosim vzdy, kdyz jsem oblecen (na kalhotech mam pasek, na pasku pouzdro, pouzdro nesundavam, prazdne pouzdro nenosim. Rano vstanu, obleknu kalhoty, dam pistoli do pouzdra ... vecer jdu spat, vyndam pistoli, svleknu kalhoty).
Trenuju jak kdy, ted bych rad zase chodil kazdy tyden na strelnici, ale nekdy mi to nevyjde, jindy zajdu i vickrat. Teda, trenuju - spis si strilim pro poteseni a radost, ale i to se snad pocita :)

Co se zajistovani tyce - ja nosim CZ75 s nabojem v komore a spustenym kohoutem. Bezpecne to je, stisknout spoust omylem by dalo tolik prace, ze se to omylem neda, ani s dopomoci odevu. Bez stisknuti spouste to nevystreli. S alespon zaklady bezpecne manipulace se neni ceho bat. (Zbran vzdy miri bezpecnym smerem, pokud nechci strilet nedavam prst na spoust, nemirim na nic, co nechci zasahnout ... proste chovam se rozumne.) Aby doslo k "ustreleni zadku" musel by clovek porusit hned nekolik zasad a jeste zmacknout spoust znacnou silou. Ale stejne tak se s dostatecnou snahou da "obejit" jakakoliv pojistka ("Omylem jsem dal naboje do zasobniku, nechtene ho vlozil do zbrane, nevedomky natahl zaver, neumyslne si hlaven prilozil ke spanku, nahodou stisknul spoust a hle - zbran najednou necekane selhala a vystrelila!")

Na druhou stranu neni pro zacatecnika od veci zacit u pistoli s izraelskym zpusobem = prazdnou komorou. Az si zvykne na zbran a bezpecna manipulace mu prejde do krve a sam sezna, ze vlastne ke stisknuti spouste "omylem" za celou tu dobu nedoslo a ze to neni tak snadne docilit, tak muze zmenit styl noseni na jiny, pokud tak uzna za vhodne, a bude pritom vedet, ze rozhodne nedela zadnou chybu a je v bezpecne oblasti :) (Ostatne deklarovat noseni s prazdnou komorou jako univerzalni odpoved u zkousky take neni asi zase tak spatny napad. Ja u zkousek na otazku, jak bych opravil zavadu na zbrani odpovedel, ze bych jeste chvili miril bezpecnym smerem, cili na terc, pak zbran odlozil na pultik ustim smerem k terci a aniz bych ji spustil z oci, tak bych privolal na pomoc obsluhu strelnice. Jakekoliv jine opravy jsem odmitnul s tim, ze strilet stejne budu jen na strelnici a obsluha to urcite udela lip, nez ja. No, to uz je davno a patrne i tehdy bych dokazal vyresit skoro kazdou moznou zavadu, ale to jsem u zkousek rozebirat vazne nehodlal. Komisari to tehdy tak stacilo.)

AH64

Příspěvek#15 » pon 31. kvě 2010, 16:18

tak ted když mam zkouškové tak jednou za 14 dní, jinak každý týden. a chtěla jsem si taky udělat Ečko, ale u zkoušek jsem si to rozmyslela a zaškrtla jsem jen Bčko protože zbraň nikde nosit nebudu, pro mně je to zbytečné a hlavně bych se necítila mít pistoli u sebe

Zpět na