Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Blacky

Příspěvek#1336 » pon 6. črc 2015, 06:24

A co kdyz zlomim napul pazbu a napul hlavne?

franta599

Příspěvek#1337 » pon 6. črc 2015, 06:54

blacky to jsem přesne taky rekl před zkouškou :D a bylo mi receno tak to zkus ale až vyletis tak si nestežuj :D proste na zkoušce docvakávat pouze pažbu s hlavněma nehybat

Marcurba

Příspěvek#1338 » pon 6. črc 2015, 09:57

HonzaLBC píše:
Marcurba píše:Honza-jak se ti muze podarit po docvaknuti vystrelit, pokud nezmacknes pojistku a spoust?:) Proste u zkousek lamej pazbu, na strelnici si pak lamej, co jenom chces :))

Pojistku mačkat nemusím, jsou i brokovnice bez automatické pojistky. Takže zbývá spoušť, ale proč se vlastně musí mířit do bezpečného prostoru a nesmí se na nikoho mířit, když to vlastně nemůže vystřelit, když se nezmáčkne spoušť?

Že by třeba někdo mohl udělat chybu a při docvaknutí to zmáčknout nebo závada podle popisu výše? A jéé, ono to najednou vystřelilo ...

Tak to uz jsme ale u bezpecne manipulace s prstem mimo spoust a podobne. Navic pokud nemas v dobe vystrelu zapreno o rameno, tak je jedno, co zlomis zpet, protoze te to i tak pekne kopne!

HonzaLBC

Příspěvek#1339 » pon 6. črc 2015, 11:06

Marcurba: Tak nemusí být opřená přímo o rameno, stačí když je opřená aspoň o tělo (sice kopne, ale pořád bude udržitelná v bezpečném směru), když nebude vůbec zapřená, tak to dost lidí neudrží a "vyletí" jim to někam do pryč a to je ideální okamžik na nechtěný výstřel z druhé hlavně.

franta599 píše:lámat pažbu za to se opravdu vyhazuje
bylo mi rečeno že je to kuli tomu kdyby uderník vykukoval že to muže vystřelit že pry je hodne pripadu kdy takhle nekdo nekoho sejmul omylem

franta599 píše:blacky to jsem přesne taky rekl před zkouškou :D a bylo mi receno tak to zkus ale až vyletis tak si nestežuj :D proste na zkoušce docvakávat pouze pažbu s hlavněma nehybat

franta599: Já myslel, že jsi na mojí straně :-) Ale to si odporuješ, nejdřív souhlas s lámáním hlavní a potom naopak s lámáním pažby :-D

franta599

Příspěvek#1340 » pon 6. črc 2015, 12:07

ja to myslel takhle lámat pažbu -> v opačnem připade se za to opravdu vyhazuje
jako že se za lámání pažby vyhazuje jakože když když nekdo neláme pažbu
spatne jsem se vymáčknul pardon ted to vidim

Grasel

Příspěvek#1341 » pon 6. črc 2015, 12:12

Nevím jak jinde, ale já když jsem dělal zkoušky v Brně, bylo mi důrazně doporučeno ,,lámat pažbu, laufy do bezp. prostoru". Přijde mi to logické a bezpečné, rozhodně víc než mít zlomeno proti betonové podlaze střelnice, což by v kombinaci s oc. broky mohla být velká sranda, x desítek hopskuliček všude kolem :lol:

Marcurba

Příspěvek#1342 » pon 6. črc 2015, 12:44

HonzaLBC píše:Marcurba: Tak nemusí být opřená přímo o rameno, stačí když je opřená aspoň o tělo (sice kopne, ale pořád bude udržitelná v bezpečném směru)

Jojo, to te asi kopne, treba ti prerazi i kycel, to bude hodne bezpecne!:) ale Terminator to tak delal s dvojkou s upilovanyma hlavnema, tak asi jo, no :lol:

Pro vsechny ostatni u zkousek: lame se pazba dolu, svazek hlavni neustale v bezpecnem smeru, po rozborce zkontrolovat hlavne a treba i fouknout, pokud davate ranu jistoty, tak nikdy ne od pasu, ale vzdycky zaprit o rameno, pojistka, prst na spoust a cvaknout! Pokud mate jiny nazor, tak si to pravdepodobne zopakujete jeste jednou :)

HonzaLBC

Příspěvek#1343 » pon 6. črc 2015, 12:53

Aha, když to budu mít opřené o tělo, tak kyčel to přerazí, ale když to budu mít opřené o rameno, tak rameno to nepřerazí?

Grasel

Příspěvek#1344 » pon 6. črc 2015, 12:58

Jj, přerazí ti to kyčel, zlomí páteř a odhodí minimálně 5 m daleko.... To víš, brokna je prevít.. :lol: :lol:

HonzaLBC

Příspěvek#1345 » pon 6. črc 2015, 13:12

Tak jsem se podíval do návodu na brokovnici od zbrojovky a tam v bezpečné manipulaci a obsluze píšou:

Palcem pravé ruky odtlačte kličku závěru do prava a levou rukou tlakem dolů na hlavně zbraň otevřete. Zlomení (otevření)musí být vždy provedeno až na doraz. Vložte příslušné náboje do nábojových komor a zbraň uzavřete vrácením hlavní do původní polohy.

Marcurba

Příspěvek#1346 » pon 6. črc 2015, 13:58

Žadatel provádí následující postup prohlídky a rozebírání a skládání zbraně (u praváka).

Brokovnice "dvojka" Uchopení zbraně oběma rukama tak, aby ukazovák pravé ruky nebyl umístěn v lučíku nebo dokonce na spoušti. Ostatní prsty pevně obepínají krk pažby a levá ruka podepírá zbraň v místě předpažbí.

Brokovnice "dvojka" Sklopení pažby s lůžkovým závěrem se provádí vychýlením temenní kličky vpravo při současném tlaku na pažbu, která se sklopí a svazek hlavní zůstává ve vodorovné poloze tak, aby mohla být provedena vizuální kontrola, pohledem do obou komor i vývrtů hlavní, zda-li se v nábojové komoře nenachází náboj. Poté následuje zpětné zavření svazku hlavní s lůžkovým závěrem...

http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/manipulace-se-zbranemi/

HonzaLBC

Příspěvek#1347 » pon 6. črc 2015, 14:43

Nechci rejpat, ale proč mají v popisu "svazek hlavní zůstává ve vodorovné poloze" a hned u toho fotku hlavní sklopených dolů? :-)

Prostě se používají obě varianty, záleží na tom, se trefit, jak to chce konkrétní komisař.

HonzaLBC

Příspěvek#1348 » pon 6. črc 2015, 15:16

Když tak lovím v paměti(ono už je to pár let od zkoušky), tak třeba já lámal dolů hlavně a komisař to vzal (a to jsem měl brokovnici poprvé v ruce u zkoušky, nějak mi nevyšlo domluvené vyzkoušení před zkouškou).

Takže bych to viděl tak, člověk u zkoušky neví, jak to chce konkrétní komisař, tak před zlomením brokovnice může zkusit říct:

Jsou dvě možnosti postupu:

1) Podle návodu k použití od výrobce zbraně se lámou hlavně a pažba zůstává. Používat věci podle návodu výrobce se myslím považuje za rozumné.
2) Láme se pažba, hlavně zůstavájí vodorovně do bezpečného prostoru.

Po takovém vysvětlení by mohl komisař říct, jak to chce on. Bude to rozdíl proti tomu, když člověk narazí na komisaře, který chce lámat pažbu a člověk rovnou bez vysvětlení zlomí hlavně.

Carloss

Příspěvek#1349 » pon 6. črc 2015, 15:38

Tázati se, je výsadou moudrých...

Tedy nevidím problém v tom, se včas zkoušejícího zeptat na jeho pohled.

dilatator

Příspěvek#1350 » stř 8. črc 2015, 15:30

Zdravím chlapi,

je tu někdo kdo dělal zkoušky v okrese Bruntál ??? Koncem měsíce mám termín a tak bych rád nějaké info jak to tady chodí.

Zpět na