Blokace úderníku a nošení

Co jinam nepatří...
havran

Příspěvek#16 » pát 24. črc 2015, 12:40

1nt: super, právě jsi napsal přesně to, co dotyčný nechtěl a co upozorňoval ze nechce. Mám u tebe dlouhodobě pocit, ze mas problém porozumět psanému textu a jeho souvislostem. Nebo se pletu? Mohl bys mi prosím objasnit a vysvětlit informační hodnotu tvého příspěvků, zejména v souvislosti s tématem a dotazem?

Odesláno z tydlifonu, omluvte prosím moji stručnost, překlepy a chybky. Díky.

Vysvětlete si to pokud možno přes SZ.

sided

Biggles

Příspěvek#17 » sob 25. črc 2015, 05:01

Nosil bych bez náboje v komoře. Pokud ti spadne na čumák, je zcela jedno v jaké poloze je kohout. Kolik to snese, resp. jak silný musí být úder ti nikdo hodnověrně neřekne. Záleží na váze zápalníku, síle pružinky a samozřejmě síle úderu.

Gorgon

Příspěvek#18 » ned 26. črc 2015, 13:29

Vřelý dík Biggles, budu to dělat jak mi radíš, přijde mi to nejrozumnější.

itchy355

Příspěvek#19 » pon 27. črc 2015, 09:36

Bez náboje v komoře vždy existuje riziko, že nebude JAK natáhnout (čím). Dále existuje riziko, že i když bude čím natáhnout, zbraň se zasekne, protože natažení dost možná bude ve stresu mokru prachu neideální. V neposlední řadě vzpříčený náboj nebo nedovřenej závěr se může stát kdykoli a komukoli i když se to normálně neděje. S nábojem v komoře máte VŽDY jistotu minimálně jedné rány a velikánskou pravděpodobnost dalších -- pokud neselže náboj jako takovej.

Riziko pádu a jiného samovolného spuštění mám někde u pravděpodobnosti výbuchu sopky ve Žďárských vrších. Možné, ale zcela mimo realitu..jakákoli zbraň která je mezi lidmi hodně rozšířená, nejlíp používá (používala) ji nějaká armáda nebo policie je dostatečně spolehlivá.

Já navíc používám pouzdro, který má pásek před nataženým kohoutem, takže i kdyby na mě spadl parní válec, tak na úderník se přes ty 3 mm kůže nedostane nic. Když zbraň vytahuju ven, buď chci střílet a to co nejrychleji, nebo chci čistit a potom klasickej postup vždy zajistí vybití..navíc vědomí, že ten náboj tam vždy je, mě přinutí kontrolovat tu vyprázdněnou komoru snad 5x, než tomu fakt věřím..

Ještě zajímavý je, že u revolverů, kde nic jinýho než náboj v komoře nehrozí se takový blbosti neřeší.

Leč každýmu dle chuti:) ..

j.v.

Příspěvek#20 » pon 27. črc 2015, 10:23

U starých revolverů, které odpalují přímo kladivem, je nebezpečnost nechtěného výstřelu při pádu nebo úderu docela vysoká (viz. https://youtu.be/ldHPNnsp-cs , cca 2:50 ). U moderních revolverů tenhle problém (= především pád) asi reálně nehrozí, protože úderník je oddělený od kladiva, a konstrukčně je řešený trochu jinak než u pistole (pistole má poměrně "velkou a těžkou" tyčinku, revolver jen "lehkou" pecku, se kterou bude proti pružině obtížnější pohnout + snad všechny dnešní revolvery mají automaticky také hammer block)

U pistole je nechtěný výstřel při prudkém úderu nezávislý na poloze kladiva, protože energie se přenáší přímo na úderník, který se pohne a překoná pružinu (analogie: dutá uzavřená trubka a v ní pružinami vystředěný váleček - třeste s ní dostatečně razantně, a váleček bude při pohybu klepat do konců trubky). Blokace úderníku tomuto pohybu zabraňuje.

Můj názor je takový, že na nošení blokaci. Riziko nechtěného výstřelu je nepatrné, ale náhoda je blbec a jednou vypálenou střelu už do hlavně nevrátíte. Náboj v komoře nebo ne už je na chuti a nátuře každého soudruha.

peggy
moderátor

Příspěvek#21 » pon 27. črc 2015, 12:55

Nešlo by trochu polidštit tu terminologii - "kladivo ... tyčinka ... pecka ..." ?

j.v.

Příspěvek#22 » pon 27. črc 2015, 13:18

Mea culpa, jsem v práci psal jsem v rychlosti jak mi slina na jazyk přišla :)

A protože to needitnu, doplním sem:
kladivo = kohout
tyčinka, pecka = verbální (p)opis tvaru zápalníku/úderníku :) Pro pochopení nutno vidět, např zde pistole vs revolver (firing pin)

Grasel

Příspěvek#23 » pon 27. črc 2015, 16:44

itchy355 píše:Bez náboje v komoře vždy existuje riziko, že nebude JAK natáhnout (čím). Dále existuje riziko, že i když bude čím natáhnout, zbraň se zasekne, protože natažení dost možná bude ve stresu mokru prachu neideální. V neposlední řadě vzpříčený náboj nebo nedovřenej závěr se může stát kdykoli a komukoli i když se to normálně neděje. S nábojem v komoře máte VŽDY jistotu minimálně jedné rány a velikánskou pravděpodobnost dalších -- pokud neselže náboj jako takovej.

Riziko pádu a jiného samovolného spuštění mám někde u pravděpodobnosti výbuchu sopky ve Žďárských vrších. Možné, ale zcela mimo realitu..jakákoli zbraň která je mezi lidmi hodně rozšířená, nejlíp používá (používala) ji nějaká armáda nebo policie je dostatečně spolehlivá.

Já navíc používám pouzdro, který má pásek před nataženým kohoutem, takže i kdyby na mě spadl parní válec, tak na úderník se přes ty 3 mm kůže nedostane nic. Když zbraň vytahuju ven, buď chci střílet a to co nejrychleji, nebo chci čistit a potom klasickej postup vždy zajistí vybití..navíc vědomí, že ten náboj tam vždy je, mě přinutí kontrolovat tu vyprázdněnou komoru snad 5x, než tomu fakt věřím..

Ještě zajímavý je, že u revolverů, kde nic jinýho než náboj v komoře nehrozí se takový blbosti neřeší.

Leč každýmu dle chuti:) ..

Chápu - li správně Tvůj příspěvek, tak nosíš 1) náboj v komoře a za 2) natažený kohout?
Nezlob se na mě, ale to mi nepřijde bezpečné...

Ale k tématu - svoji zbraň - Walther P38/P1 nosím i přes to že má blokaci z 90% ,,bez" a pouze pokud přepokládám zvýšené riziko nabiji, vypustím kohout a jdu.

Carloss

Příspěvek#24 » pon 27. črc 2015, 17:28

Největší rizika číhají tam, kde jsou nejméně očekávána. ;-)

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#25 » pon 27. črc 2015, 17:42

Uprimne novym zbranim takrka 100% verim a jedine riziko spatruji v lidskem elementu.

Aneb proc nebudu u striker pistole ze zacatku nosit s nabojem v komore (SA =natazeno), protoze si chci nejdriv overit, zda s natazenou zbrani pri noseni, napr. omylem nezmacknu spoust. Jine nebezpeci nevidim.

Takze prvni cca pul rok s natazenou, ale bez naboje v komore.

marinakus

Příspěvek#26 » pon 27. črc 2015, 19:22

Grasel : nosit zbraň s nataženým kohoutem a nábojem v komoře je asi proti všem mým zásadám a nejspíš nejen proti nim.
Hawk : proč chceš nosit sf zbraň sice nataženou ale bez náboje v komoře sice nechápu ale je to tvoje věc.

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#27 » pon 27. črc 2015, 20:50

2 marinakus> jenom dočasně. Pokud se mi během nějaký "inkubační doby" nestane, že bych omylem zmáčkl spoušť nebo nějaký podobný kiks k vybití/výstřelu naprázdno, tak přejdu i na náboj v komoře.

itchy355

Příspěvek#28 » úte 28. črc 2015, 09:10

Je to bezpečné do té doby, dokud někdo zbraň neodjistí, nestiskne dlaňovku a pak spoušť. Jak by mohla zbraň zajištěná a skrytá v pouzdře (včetně zakrytého lučíku samozřejmě) vystřelit..

No a nosit nataženou ale bez náboje v komoře může být třeba z důvodu snadnějšího přetažení závěru.. při přetahování už táhnete jen proti vratný pružině, bicí už je napnutá.. ale je to zvláštní způsob.

Já za ten rok a něco co takle nosím zaznamenal dva kiksy -- vytáhnu zbraň (občas přes den na záchodě kontroluju jestli je všecko OK) a koukám, odjištěno. Uf. Nakonec jsem zjistil čím to bylo -- mám ještě jedno pouzdro na batohu, který používám k běhání, je to taková ta normální vnější Dasta taky s páskem před kohoutem. No a když se tenhle pásek zapíná, cvok je přesně v místě pojistky..takže při zapínání do pouzdra se občas odjistila. Od té doby, co to hlídám už třičtvrtě roku klid.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#29 » úte 28. črc 2015, 10:52

MM píše:K tomu padu na hlaven - pokial citas po anglicky, pogoogluj 'inertia discharge'. Nazory su rozne, co som kedysi cital tak robili pokusy s pustanim (konkretne 1911ky) na 'cumak' a ani pad z 15 stop nebol dost na to aby to odpalil.

Konkretne k Shadow-u je to spominane v tomto videu :
https://www.youtube.com/watch?v=FDi0_VDAcQU ze ho hadzali z rebrika na beton a nepodarilo sa ju odpalit (zhruba od 3:45).

Pokud se konkrétní zbraň ani při cílených pokusech nedaří odpálit pádem, tak bych to vůbec neřešil. Jaká je pravděpodobnost že:
- zbraň vypadne
- přesně na beton na čumák a z velké výšky
- odpálí i přesto, že se to v laboratorních podmínkách nedařilo
- odraz výstřelu do země někoho vážně či smrtelně zraní

Nadrclou 1911 bez blokace jsem příležitostně nosil a spousta lidí ji nosí pravidelně. Dobré pouzdro je ovšem základ:
- samosvorné bez pojistek, přitom by mělo zbraň spolehlivě udržet při stojce, kotoulu atd.
- chránící pojistku před odjištěním
Hadrová vnější dasta je bezvadný univerzál na střelnici, narve se do toho vše od kevina po dezerta, ale na nošení nee... A k té pojistce: i "sportovní" lehkou a velkou pojistku spolehlivě chrání např kožené pozdro od KM, kydex vylisovaný přímo na zbrani se zajištěnou páčkou je pak naprostá jistota. Zato vnitřní dasta (jinak s přivřením všech tří očí akceptovatelná i pro pravidelné nošení) nezabránila opakovanému nechtěnému odjištění Norníka s malou a tvrdou páčkou.

Biggles

Příspěvek#30 » úte 28. črc 2015, 11:42

itchy355: Jako je hezký že radíš, ale nejprve bys měl sám o problematice něco vědět. Poměrně dost uživatelů se s onou "vybuchlou sopkou" již setkalo. Například jedním z oficiálních důvodů přezbrojení PČR z CZ82 byla nízká pádová bezpečnost. Rozhodně neplatí, že pokud zbraň sloužila v ozbrojených složkách, tak je dostatečně prověřená, natož pak kvalitní (tendry nevyhrávají nejlepší, ale cenově nejvýhodnější nabídky - tedy v civilizovaném světě) - zvláště v místních podmínkách. CZ52 - díky poddimenzování na finálně vybraný náboj nízká životnost - praskání závěru, CZ70 - díky aušusovému materiálu etalon nespolehlivosti, CZ82 - mizerná pádová bezpečnost a notorické problémy s kvalitou dodaných zbraní, CZ75 - mizerná pádová bezpečnost a nízká kvalita dodaných zbraní PČR, CZ75 "Policejní kompakt" - příběh hodný zfilmování a mnoha let kriminálu pro zúčastněné, to jen namátkou. A že netušíš, proč se pádová bezpečnost neřeší u (moderních) revolverů? Pokud by ses zahloubal do jejich mechanismu, možná bys to pochopil.
Rozhodně bych riziko nepodceňoval. Pokud si sám uživatel prostřelí při pádu zbraně nohu, skříň či cokoliv jiného svého, je mi to zcela jedno, ovšem zákony schválnosti fungují a může dojít i k újmě nezúčastněná osoba. Tady sorry, ale nosičovo "myslel jsem" je minimálně na přesdržku. Jestliže se neustále tvrdí, jak zbraně vlastní ta zodpovědná část společnosti, tak by se také zodpovědně měla chovat.

Zpět na