Zkouška z odborné způsobilosti

Phantomas

Příspěvek#1 » pon 10. srp 2015, 14:12

Ahoj všem, jsem novou členkou, která se zbraněmi má zkušenost minimální. Za necelé tři týdny vykonávám zkoušku. Co mě zaráží je praktická část. Mám jedinou možnost volby střelnice, která mi byla i nařízena. Správce střelnice po několika kontaktování, i osobním, odmítá praktické zaučení. To se vykonává až den před zkouškou během pár hodin. Prý je to tak nejlepší a dnes to o střílení není. Ať se učím testy. Jako žena ale mám obrovský strach, jelikož jsem nikdy nestřílela a nedržela zbraň v ruce. Budu vykonávat všechny skupiny A-E. Je to hodně peněz a nechci o ně jen tak přijít. Kurz bohužel absolvovat nemohu. Zajímalo by mě, jak to funguje jinde a jestli se to dá zvládnout? Připadne mi to dost nelogické, abych držela zbraně v ruce hodinu a druhý den střílela naostro. Zaslechla jsem, že komisaři jsou v dnešní době hodně vytočení, jelikož je lidí čím dál víc a nechtějí to dávat každému, takže dávají i dost prasácké chytáky, za které vyhazují. Zbraně, se kterými mám pak střílet, jsem si nemohla ani prohlédnout. Například netuším, proč je v otázkách i v tabulce, že musím mít tři zásahy z dlouhé brokové zbraně ze dvou zásahů? Tři ze dvou? Zajímalo by mě, jestli je i časté, že se vás během praktické zkoušky ptají na nějakou teorii a legislativu? Upozorňoval mě na to, že pak lidé vyhodí, ať se neučím jen ty testy. S tímto přístupem mám vážně strach. Budu ráda za jakékoliv rady, které by mi mohly pomoci!

havran

Příspěvek#2 » pon 10. srp 2015, 14:26

Ahoj. Kde bydlíš a kde budeš dělat zkoušku?

Odesláno z mého Lenovo A606 pomocí Tapatalk

Phantomas

Příspěvek#3 » pon 10. srp 2015, 14:36

okres Rychnov nad Kněžnou, střelnice je v Česticích.

scorpions.cz

Příspěvek#4 » pon 10. srp 2015, 15:10

Zjisti si s jakýma zbraněma bude manipulace a se kterýma budeš střílet a zkus to (zaučení)na nějaké jiné střelnici. (pokud ji máš v dosahu), ale klidně i někam popojeď.
Tři zásahy ze dvou ran - je to z brokovnice a střílí se brokovejma patronama ,takže tři dírky po brokách ze dvou ran ,by neměl být problém.
Protože žádáš o všechny skupiny ,budeš stílet krátkou na 15m, dlouhou na 25m a brokovnici na 25m.
Pokud si vážně neměla kvér v ruce tak to možná nespraví jen jedna návštěva střelnice,ale to uvidíš jak ti to půjde.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » pon 10. srp 2015, 15:27

- jediná rána z brokovnice vytvoří stovky zásahů (sportovní patrona), takže tři je hodně poddimenzovaný požadavek
- ohledně průběhu je to jedna paní povídala, většinou lidi uvádí, že zkouška byla korektní bez záludností a chytáků
- hodinové vyzkoušení den předem je dost minimalistické - manipulace, rozborka, střelba, je to dost informací a asi je pobere jak kdo. Pokud chceš víc, obrať se na jinou střelnici nebo místní dobrovolníky. Co se rozumí pojmem "odmítá zaučení"? Pokud odmítá udělat individuální placený kurz... no, většina střelnic má problém spíš s nedostatkem zákazníků.

uncle

Příspěvek#6 » pon 10. srp 2015, 19:33

co je to omg za střelnici, která nemá zájem o zákazníky a za správce, který tohle řekne začínajícímu střelci :-o , rychle odsud pryč a najdi si někoho zkušenýho, se kterým si osvojíš alespoň základní návyky manipulace a střelby :!: ...

dilatator

Příspěvek#7 » pon 10. srp 2015, 20:10

Tak v okrese Bruntál se jak v Krnově tak v Břidličné střílí na placku velikosti terče kyvně pověšenou na drátu a ta se musí při každém výstřelu viditelně zhoupnout.

Předposlední zkoušky v Krnově - úmrtnost značná ( číslo přesně nevím, ale vím to přímo od paní správcové ) - tam přijel nějaký nabuzený komisař snad z Opavy. Na posledních v Břidličné se lítalo taky ale zaslouženě - tam byl komisař korektní i když přísný ( já jsem měl u rozborky krátké školní náboj v komoře ). Ale já di stěžovat nemůžu, když viděl že umím probrali jsme kde co - myslím že spokojenost byla na obou stranách.

Každopádně doporučuji mimo test ještě od Komendy: Bezpečná manipulace se zbraní ( pokud jsem to z hlavy napsal dobře) - je to na ulozto.cz

marinakus

Příspěvek#8 » pon 10. srp 2015, 20:26

Dilatátor: to jako při zkouškách OZ se střílí takto? Buďto jsem tě špatně pochopil nebo si děláš prdel.

dilatator

Příspěvek#9 » pon 10. srp 2015, 20:32

marinakus: Ano, tak. Pochopil jsi dobře, jenom jsem zapomněl dodat, že se jedná o střelbu z brokny. JInak normálně terče s kruhy ( krátká a dlouhá kulová ).

cipis

Příspěvek#10 » pon 10. srp 2015, 20:59

Co to je za blbost? Taková zkouška přece nemůže být průkazná ...

scorpions.cz

Příspěvek#11 » pon 10. srp 2015, 21:32

Já jsem před rokem z brokny nestřílel , ale vím , že jako terč byl též použit kus zavěšenýho plechu.

Marcurba

Příspěvek#12 » pon 10. srp 2015, 21:46

Jenom dotaz na slecnu aka Phantomas - v zivote nebyla na strelnici, nedrzela v ruce zbran, ma z toho strach a dela si vsechny skupiny? Takze ten dotaz...proc? Podle me naprosta hloupost, i kdyz vsichni radi, napis si toho co nejvice, je to uplne k nicemu...mela bys spise zvazit, na co ten zbrojak potrebujes a proc ho potrebujes. Bud si jista, ze pokud tam nabehnes s tim, ze chci vsechno a nejlepe i eFko :))), tak si te komisar pekne vychutna, zbrojak se zadara nedava a pokud chce nekdo vsechny skupiny, predevsim kombinaci s profesnim Deckem, tak tostane o to vetsi zahul- jakekoli zaskobrtnuti je nazdar priste...takze proc? ptam se znovu :)
Naposledy upravil(a) Marcurba dne pon 10. srp 2015, 21:47, celkem upraveno 1 x.

cipis

Příspěvek#13 » pon 10. srp 2015, 21:47

A jak na plechu dají tři zásahy ze dvou ran? To jako pro každého zkoušeného mění ten plech a pak počítají důlky?

Phantomas

Příspěvek#14 » pon 10. srp 2015, 22:44

Zbrojni prukaz potrebuji kvuli dedeni zbrane a k ochrane. Puvodne jsem chtela jen A,B,E. Ale kazdy mi doporucil - jak na policajtarne, tak na strelnici, vsechny skupiny. Sama si nechci za 10 let vzpomenout, ze potrebuju tu a tu skupinu a platit dalsi castku, ktera bude vyssi nez dnes a znovu stresovat. Strelnice zadna blizko neni. Vede se tu pouze tato. Bez kurzu. Je to uz starsi pan, asi jina skola. O strileni to pry neni. Co na to rict, v teto fazi netusim.

cipis

Příspěvek#15 » pon 10. srp 2015, 22:56

Já taky doporučuji všechny skupiny, protože teď lituji, že jsem to předtím neudělal ... Ale to je jedno ...
Musíš si najít někde jinde jinou střelnici, kde budou ochotnější. Případně lidi, co ti něco řeknou a co ti něco ukážou. Zkouška je o teorii, to se musíš našprtat tak jak tak, sice se hodí, když někdo ukáže nějaké body, podle kterých se to líp pamatuje, ale furt je to na tobě, jak se to naučíš. Bezpečná manipulace, to už je potřeba párkrát vyzkoušet, na naučení v nouzi stačí plynovka/airsoftka, tedy alespoň na to, abys udržela hlaveň v bezpečném směru. A co se týče střílení, tak to opravdu není moc o střílení, nicméně nějaké základy to chce, ačkoliv je ta vzdálenost taková, že se do toho terče musí trefit každý, kdo ale není totálně vynervovaný. Někde jsou tu seznamy lidí, co klidně někoho na střelnici zaučí. A obzvlášť, když je to ženská :) K nám to máš daleko, ale co jsem koukal, tak to máš blízko do Vysokého Mýta, kam pojedu příští týden něco kupovat, nicméně myslím, že se ti tu ozve dost lidí, co by ti mohli něco ukázat a jsou blíž ...

Zpět na