Nákupní povolení
- Piggy
- mikky
Příspěvek#632 » pát 7. srp 2015, 22:00
Piggy, máš pravdu, pomíchalo se mi paragrafový znění s šedivákem. Už je to nějakej pátek, co sem tenhle maraton absolvoval, no
Tedy vážně: odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. Snad to nikoho moc nezmate
Ale když nad tim přemýšlím, v tom zákoně je nekonzistentní terminologie - jednou tomu říkají "povolení k nabytí do vlastnictví" a po druhý "povolení vlastnit". Dotaženo ad absurdum to docela jednoduše můžou být dvě různý věci. Povolení k nabytí do vlastnictví je jakási poukázka k tomu, že člověk může z vlastní vůle zajít do krámu (nebo k sousedovi) a koupit si od něj danou, relativně přesně specifikovanou zbraň. Nicméně "nabýt do vlastnictví" lze jakoukoliv, třeba i předem neznámou zbraň jinými způsoby, nezávislými na vůli nabyvatele - například děděním. A tady už přichází v úvahu ten druhej pojem - "povolení vlastnit". Protože k nabytí již došlo (ZoZ s touto situací počítá), je nutné toto nabytí jaksi "legalizovat" a to se provede právě povolením vlastnit, držet (a nosit). Jasně, tady se zase dá říct, že povolení držet je v tomhle kontextu ekvivalentní povolení (definitivně a trvale) vlastnit (protože jinak to u fyzických osob ZoZ neumí). Nicméně tohle celý už je tenkej led pro všechny a platí nějaký "zvykový právo", že se vlastně všichni tak nějak shodujou na tom, že "nabytí do vlastnictví" a "vlastnictví" v § 12 je vlastně totéž
edit: asi bych měl omezit používání "uvozovek"

Ale když nad tim přemýšlím, v tom zákoně je nekonzistentní terminologie - jednou tomu říkají "povolení k nabytí do vlastnictví" a po druhý "povolení vlastnit". Dotaženo ad absurdum to docela jednoduše můžou být dvě různý věci. Povolení k nabytí do vlastnictví je jakási poukázka k tomu, že člověk může z vlastní vůle zajít do krámu (nebo k sousedovi) a koupit si od něj danou, relativně přesně specifikovanou zbraň. Nicméně "nabýt do vlastnictví" lze jakoukoliv, třeba i předem neznámou zbraň jinými způsoby, nezávislými na vůli nabyvatele - například děděním. A tady už přichází v úvahu ten druhej pojem - "povolení vlastnit". Protože k nabytí již došlo (ZoZ s touto situací počítá), je nutné toto nabytí jaksi "legalizovat" a to se provede právě povolením vlastnit, držet (a nosit). Jasně, tady se zase dá říct, že povolení držet je v tomhle kontextu ekvivalentní povolení (definitivně a trvale) vlastnit (protože jinak to u fyzických osob ZoZ neumí). Nicméně tohle celý už je tenkej led pro všechny a platí nějaký "zvykový právo", že se vlastně všichni tak nějak shodujou na tom, že "nabytí do vlastnictví" a "vlastnictví" v § 12 je vlastně totéž

edit: asi bych měl omezit používání "uvozovek"

- rudkud
Příspěvek#633 » úte 11. srp 2015, 12:58
Byl to Bruntál a taky středa stejny den, takže je to jasné
nachystam si taky tři NP a uvidíme. Jinak mě nejvíc asi pobavilo to, že jsem měl kolky v hodnotě 2500kc na tři skupiny a dvě NP. Ale tím, že mě odmítla vzít ty žádosti na NP,tak jsem ještě musel běžet pro další 100kc kolek 

- dilatator
Příspěvek#636 » stř 12. srp 2015, 17:56
rudkud: Tak jak s NP ???? Já dneska po třetí hodině telefonát že ZP k odběru, cca 16:15 na služebně. Drobná policistka s krátkými kaštanovými vlasy. Dotaz: Můžeme hned vyřídit nákupka?? Odpověď: Ano Dotaz: A kolik ??? Odpověď: Kolik chcete - ale máte dvousetkorunové kolky ??? Odpověď Ano. Tak dvě na krátké, jednu na dlouhou. Akorát to nebylo na počkání jak slíbila por. Kretová ( ta blondýnka ) - ale k pokročilé denní době to chápu. Budou na mně čekat v pondělí.
- dilatator
- HawkCZ
Příspěvek#640 » pon 7. zář 2015, 16:26
Tak mám příjemnou zkušenost z Pankráce. Po tom, co jsem v pátek koupil zbraň a v pondělí s ní letěl na výměnu (malá vada), tak jsem musel pro nové NP.
V pondělí dopoledne jsem tam byl prakticky sám a po smutnejch očích mi paní z přepážky č.5 oběhala vzadu vše potřebné a po půl hodince jsem odcházel s novým povolením
.
Paní ode mne dostala čokoládu
V pondělí dopoledne jsem tam byl prakticky sám a po smutnejch očích mi paní z přepážky č.5 oběhala vzadu vše potřebné a po půl hodince jsem odcházel s novým povolením

Paní ode mne dostala čokoládu

- cipis
Příspěvek#643 » pon 7. zář 2015, 18:25
To se těm prodejcům musí teda ty reklamace pěkně prodražovat, když musí kvůli každé výměně platit nové NP a registraci, náklady na cestu na policajty atd.
CRZ nezná reklamaci? A jak se řeší obyčejný omyl? Že někdo splete písmenko, číslici apod? Tam nejde stornovat nějak ta první část převodu? Jako neřeknu, kdyby to stihl zaregistrovat v ten pátek na policajty, ale i tak je to takové trochu divoké. Ten systém to fakt neumí? Iluze si nedělám, viz. "kulovnice samonabíjecí" a "puška samonabíjecí", to prý fakt nejde změnit, ale vystornovat transakci?
CRZ nezná reklamaci? A jak se řeší obyčejný omyl? Že někdo splete písmenko, číslici apod? Tam nejde stornovat nějak ta první část převodu? Jako neřeknu, kdyby to stihl zaregistrovat v ten pátek na policajty, ale i tak je to takové trochu divoké. Ten systém to fakt neumí? Iluze si nedělám, viz. "kulovnice samonabíjecí" a "puška samonabíjecí", to prý fakt nejde změnit, ale vystornovat transakci?
- marinakus
Příspěvek#644 » pon 7. zář 2015, 18:35
Proč prodejcům? Ti v tom přece nejedou. NP potřebuje přece nakupující. Registraci platíš znovu jen pokud jsi ji již provedl a udělat ji ještě ten den třeba u nás není v úředních hodinách problém. Písmenko ani nic podobného by si splést nikdo neměl jinak ti to prostě zbraň v CRZ nenajde. A jestli nějak storno lze provést netuším ale podle mých zkušeností ne. Co se týká kategorie zbraně v CRZ, jednou jsem to řešil a o provedení změny musel zažádat prodejce uvádějící zbraň na trh na Helplinku CRZ. Bylo to hned na začátku fungování tohoto systému a jestli by to šlo ještě dnes znovu taky fakt nevím. Prvních pár měsíců se bralo jako termín "hájení" pro všechny zůčastněné. 

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí