Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

Linux
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#316 » úte 29. zář 2015, 08:40

Já čistím oranžovým Brunoxem a mažu drážky Konkorem.

Magic

Příspěvek#317 » úte 29. zář 2015, 13:53

Tak to jsme na tom s tim Brunoxem podobne.

Ja mam nyni tohle:
http://cs.strobl.cz/olej-na-zbrane-brun ... are-300ml/ (zrejme presne ten co mas ty)
http://www.alliancze.cz/cistici-priprav ... l/d-71378/
http://www.alliancze.cz/sada-cisteni-pr ... m/d-70113/ (nejaky cerveny kombo olej z tehle sady).

Vse jsem cistil Brunoxem a drazky nakapal tim poslednim cervenym ze sady.

Vsiml jsem si mmj. ze i Brunox konzervuje, tak proto jsem predtim nebral nic jineho:
viewtopic.php?f=33&t=413&start=210#p47025

Kdyz ho ale tak pouzivam prijde mi spise jako rozpoustedlo, nez-li mazadlo (kompromis).

Zrovna tady jsem dnes po opetovnem procteni celeho vlakna cetl, ze by se Konkor 101 nemel pouzivat na cerne povrchy (mam Walther PPS), konkretne tady viewtopic.php?f=33&t=413&start=270#p80242 a taky ze pomerne zapacha.

Stejne tak, ze je az moc lepkavy a obecne, ze uz ho hodne strelcu doporucovalo nahradit necim kvalitnejsim. Kdyby byl ale vazne tak hrozny asi by ho tolik lidi si rikam nepouzivalo.

Premyslim tedy jestli Ballistol neni na konzervaci vhodnejsi nahrada. Otazka je jestli se lze na to spolehnout? Serz zase psal, ze pouziva Konkor a Ballistol mu lezi na policce viewtopic.php?f=33&t=413&start=270#p80237 .

Prinejhorsim vezmu proste oba (Ballistol Gunex + Konkor 101) a vyzkousim :-).
http://oleje-vazeliny-cistice.heureka.c ... 00ml-olej/
http://www.ballistol.cz/zbrane_gunex.php

Jinak jsem si vzpomel jak jsem po prvni strelbe zkousel pred necelym tydnem cistit Hope`s Boresnake a nebyl jsem uplne stastny z toho jak se mi v hlavni se stazenym zaverem da se rict ve sve polovine delky zasekl az jsem ho musel dostavat ven silou o neco vetsi, nez-li bych chtel, coz mne u nove zbrane docela nenadchlo. Od te doby uz jsem ho radeji nepouzival. Je to normalni a postupne se to podda? Predpokladam, ze bych mel tahat vzdy jen jednim smerem a nikdy ne zpet.

Konkretne mam tento:
http://www.lov-strelba.cz/hoppe-s-cisti ... 9mm-38-357

sided
moderátor

Příspěvek#318 » úte 29. zář 2015, 14:03

Na mazání pohyblivých částí i konzervaci perfektně funguje řídký motorový olej. Stačí kapka na exponovaná místa a povrch otřít lehounce umaštěným hadrem. Jednoduché a funkční.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#319 » úte 29. zář 2015, 14:58

Momentálně na mazání používám Shooters Choice FP10 (který jsem kdysi vyhrál), ale při srovnání s obyčejným motorovým 10W40 nepozoruji žádný rozdíl v tření.

Rough boy

Příspěvek#320 » úte 29. zář 2015, 15:37

Na motorový olej jsem velice rychle přešel, výkonově to namáhání zvládne umazat s prstem v nose a hlavně - neodpaří se za pár dnů jako vodičky typu ProShot 1step!
Jen na vedení závěru (kolejničky) u glocka používám stále měděnou vazelínu.

Magic

Příspěvek#321 » úte 29. zář 2015, 15:41

Mysleno jako mazani = konzervace, resp. proste po vycisteni?

Rough boy

Příspěvek#322 » úte 29. zář 2015, 18:24

Jo, po vyčištění mažu mazací body motorovým olejem. Ten ProShot už používám jen na čištění hlavně, ale stejné schopnosti má třeba WD40. Holt jsem si toho blbec koupil rovnou velkou flašku a tak to pomalu zdělávám. Sice hezky voní po citrónech, ale fakt, že po tejdnu prostě z třecích ploch zmizí, to nevyváží.

Magic

Příspěvek#323 » úte 29. zář 2015, 18:49

Jak to tak ctu je to asi jedno co koupim, tzn. jestli Konkor, Ballistol, nebo WD40. Jenom ten Brunox mi proste prijde takovy spise cistici jak mazaci, ale vim ze s tim nekdo maze uplne v pohode.

Tim padem mi Break Free CLP zbyde na odstranovani olova casem a s ProShot malou cervenou lahvickou ze sady se muzu nechat vyfotit.

Pepino

Příspěvek#324 » úte 29. zář 2015, 20:36

S motorovym olejem jste mi udelali radost. Mam tu uz buh vi jak starou litrovku 10w40. Jeste se chci zeptat na WD40 s primesi teflonu. Ma s tim nekdo zkusenost? A na jake casti zbrane ho muzu pouzit?

Magic

Příspěvek#325 » stř 30. zář 2015, 00:20

Nakonec jsem vzal na konzervaci a namahane plochy Ballistol Gunex ve spreji ,tak jsem zvedav. Nechtel jsem brat drahy Break Free CLP ve spreji a Konkor neni dle vyrobce vhodny na cerne povrchy (Walther PPS), tak proto tento.

Snad nepotahne tenhle model vlhkost jak se o klasickem Ballistolu pise. To by bylo trosku kontraproduktivni.

Konkor jsem vzal na zkousku taky, ale jen na CZ 75 TS.

Kdyby jsem ani s jednim nebyl spokojeny, tak WD 40 se najde vzdycky :).

Rough boy

Příspěvek#326 » stř 30. zář 2015, 06:42

To WDčko se bohužel taky rychle odpařuje, dovolím si tvrdit, že ještě možná rychleji než ten ProShot 1step. Na čištění ale super. Když jsem kdysi dělal u výtahů, tak ho zámečníci fasovali na čištění vodítek. Dostávali ho po kanystrech a nejspíš aby se nekradlo, tak mělo obchodní název Ekolit. Ale my modří už věděli... :lol:
Je to spousta rozpouštědla a trocha oleje, nicméně to můžeš zkusit - rozmázni na nějakým kusu plechu (ideálně zoxidovaný pozink, aby to byo hezky vidět) prstem kapku WDčka, ProShotu a mot. oleje a mrkni na to po týdnu,po čtrnácti dnech, po měsíci - a hned budeš mít jasno :)

Magic

Příspěvek#327 » stř 30. zář 2015, 10:43

Par takovych testu jsem po internetu uz videl. Motorovy olej tam nikdy nemeli, protoze jak pises to je smise mazadlo, ale ne konzervovadlo.

Stejne tak tam nebyl Konkor, coz je zrejme nejaky nas tuzemsky vyrobek, ale vzdy jen Ballistol, Break Free, Hopes a dalsi mne nezname znacky.

Ja doufam, ze Ballistol Gunex bude stacit a budu mit po problemu. Na cisteni mam Brunox a prave ten Break Free CLP, ktery jelikoz je drahy jako prase si radeji necham na vetsi necistoty z napr. olova.

Magic

Příspěvek#328 » čtv 1. říj 2015, 23:06

Dnes jsem obdrzel Ballistol Gunex a tak jsem ho hned po navratu ze strelnice a vycisteni zbrane zkousel na konzervaci a vypada to, ze o neco vice skutecne maze, ale take o dost vice oproti Brunoxu zapacha.

Jediny problem stejne jako u vetsiho baleni Konkor 101, ktery mi dorazil (zkusim na konzervaci pozdeji) je, ze neobsahuji vodici cervenou tycku a ta od jinych (WD40/Brunox) tam nesedi. Uvedomil jsem si tedy az se spozdenim, ze jsem zrejme vzal baleni bez ni. Prijde mi to jako docela plytvani konzervacni vrstvu prskat po cele zbrani, a nebo do pomerne save textilie a pak teprve nanaset. Napr. kdyz chci nanest na kolejnicky lehkou vrstvu, a nebo na konkretni mista uvnitr zbrane po rozborce, tak se mi stane, ze se nekdy proste netrefim, nebo to prezenu a pak to musim zbytecne utirat. Budu se muset podivat po nejakem reseni jestli koupit kvuli tomu nejaky mensi davkovac (aplikator) oleje a zkusit ho prelit?

Vytirate hlaven zevnitr pri zaverecnem cisteni vyterakem do sucha, nebo tam nechavate lehky povlak? V navodu od Brunoxu jsem si vsiml, ze tam nekdo nechava lehky povlak, resp. necisti pak v dalsi vlne do sucha. Ja to doted jel spise do sucha.

Magic

Příspěvek#329 » pát 2. říj 2015, 14:39

Predchozi vyreseno, tak se pokusim opet o monolog.

Ballistol Brunex by mel mit u baleni trubicku na presne nanaseni, ale prodejce ji nejen, ze nedodal, ale jeste tvrdil, ze tam zadna neni. Koupim budto nejaky dalsi kousek s ni, nebo vyckam az tady v okoli dovozce proda par kousku na zaklade meho tipu lokalnimu zbrojiri.

Podle zahranicnich for je doporucovano pri ulozeni nanest lehkou vrstvu oleje (po vycisteni) take do hlavne. Nejhorsi, co muze nastat pokud to neprezenete, ze prvni vystrel nebude tak presny.

Zrovna zkoumam cim procistit zasobniky a obecne prostor uvnitr zbrane po nich nasel jsem tohle http://eshop.bestpatron.eu/cz-detail-78 ... u-daa.html . Vypada to celkem v pohode na velke od full size CZ, ale uzke zasobniky Walther PPS mi to si myslim nepojmou. Pouzivate na to neco specialniho?

Rough boy

Příspěvek#330 » pát 2. říj 2015, 15:26

Magic píše:Jediny problem stejne jako u vetsiho baleni Konkor 101... Prijde mi to jako docela plytvani konzervacni vrstvu prskat po cele zbrani, a nebo do pomerne save textilie a pak teprve nanaset....Budu se muset podivat po nejakem reseni jestli koupit kvuli tomu nejaky mensi davkovac (aplikator) oleje a zkusit ho prelit?...

Hele, Konkor stojí asi jako patnáct nábojů 9mm Luger. Jestli ho budeš používat jen na konzervaci jedné zbraně, tak Ti ten velkej sprej vydží několik let. Má opravdu cenu kvůli tomu kupovat nějaký aplikátor ???

Magic píše:Zrovna zkoumam cim procistit zasobniky a obecne prostor uvnitr zbrane ... Pouzivate na to neco specialniho?

Vnitřek zbraně starým zubním kartáčkem, tvrdost HARD, výrobce Spokar :lol:
Zásobníky se musí čistit? Resp. jak často? U mého G17 nebyly čištěné nejspíš od roku 1997, několik desítek tisíc výstřelů. Pořád šlapou jak mají a podávají i poslední náboj. Max. co pro ně udělám, že je na střelnici po střelbě otřu kusem hadru, kterej tam na tyhle účely mívají. Thats all...
Případně si namotej kus hadru na tužku a vytři s ním vnitřek zásobníku...jak laciné a efektivní.

Připadá mi, že to moc hrotíš a zbytečně se připravuješ o peníze, které bys mohl normálně prostřílet. A na druhou stranu šetříš na desetikorunových záležitostech. Chce to trochu rozum do hrsti, trh je plnej hovadin a lákadel na utrácení chtivé zákazníky ;)

Zpět na