Nákupní povolení

mihlit

Příspěvek#736 » úte 13. říj 2015, 19:02

Trochu podobná otázka - jak moc je komplikované pro prodejce a/nebo policii změnit údaj v CRZ? Já když převáděl pušku (saiga v .223), tak jsem donesl papír i tu pušku k registraci a dostal jsem průkaz zbraně, kde je jen puška samonabíjecí, ráže .223 jinak už jen výrobce rusko, model neuvedeno. Když jsem se divil, že v papíru to bylo a i že předchozí majitel tam měl uveden model, tak mi policista řekl, že to v CRZ není uvedeno a tvářil se, že by to byla neuvěřitelně komplikovaná věc, ten údaj v CRZ změnit.

marinakus

Příspěvek#737 » úte 13. říj 2015, 19:07

budeš se možná divit ale je to neuvěřitelně komplikovaná záležitost, měnit cokoliv zadaného v CRZ je takřka neuskutečnitelné

cipis

Příspěvek#738 » úte 13. říj 2015, 19:12

Přesto to nějak jde, protože jde změnit kategorie zbraně, když si někdo udělá z dlouhé dvojky krátkou - "pistole dvouhlavňová" ... Takže nějaký postup na to bude, včetně teda oprav omylů a chyb, teď jde o to, zjistit, jaký je ten správný :)

marinakus

Příspěvek#739 » úte 13. říj 2015, 19:23

změnit kategorie zbraně dle ZoZ samozřejmě jde přes CUZZS ale není to ani jednoduchá ani levná záležitost..... pak dou i jiné věci ale to je hodně individuální záležitost podle toho, čeho se to týká a kdo to řeší..... nicméně změnit jen tak něco svévolně v CRZ je fakt vopruz téměř neuskutečnitelný

pelanj

Příspěvek#740 » úte 13. říj 2015, 21:15

Mě změnili chybně zaznamenané sériové číslo, takže to určitě jde.

jenda76

Příspěvek#741 » stř 14. říj 2015, 08:13

Mě se tohleto "nejde" a "komplikovaná záležitost" moc nezdá. Třeba název zbraně mi na policii změnili v podstatě na počkání. Dovozce (WT) zadal pistoli do CRZ pod americkým jménem VP9, ale u nás prodávané zbraně mají na závěru evropský název SFP9. Při vydávání průkazu zbraně se to na policii nelíbilo, tak prostě upravili záznam v CRZ a na průkazu zbraně mám to samé co na zbrani. Předpokládám, že minimálně policie může do záznamů v CRZ zasahovat poměrně dost.

dilatator

Příspěvek#742 » stř 14. říj 2015, 08:48

Mě taktéž přepisovali výrobní číslo - místo "I" tam kdosi kdysi napsal 1 a neměli s tím sebemenší problém. Bdělému oku paní policistky to neuniklo, na dotaz co s tím řekla "Tak to opravíme v CRZ, to není problém"

Zbraň z produkce mimo ČR, kupovaná v komisi u prodejce takže navíc ta chyba měla nějakou historii ....

cipis

Příspěvek#743 » stř 14. říj 2015, 10:02

Jenže to měníte název či číslo zbraně. Ne kategorii zbraně, tedy puška, pistole atd.
Že se někdo splete, přehlédne s číslem asi počítali, ale že by někdo zapsal pušku pod pistolí, tak s tím třeba nepočítali ...

kolemjdoucí

Příspěvek#744 » stř 14. říj 2015, 11:14

cipis píše:Jenže to měníte název či číslo zbraně. Ne kategorii zbraně, tedy puška, pistole atd.
Že se někdo splete, přehlédne s číslem asi počítali, ale že by někdo zapsal pušku pod pistolí, tak s tím třeba nepočítali ...

Tak to jsem řešil já - malorážka opakovací na malorážka jednoranová. Policista mi při přihlašování řekl, ať si to v šediváku přepíšu na správně, že to opraví. Žádné zdržení či jiná komplikace.

cipis

Příspěvek#745 » stř 14. říj 2015, 11:17

Jenže to bylo beztak Céčko, tudíž nevázané na nákupní povolení ...

kolemjdoucí

Příspěvek#746 » stř 14. říj 2015, 12:05

Nákupní povolení se změnami v CRZ nemá přímou souvislost. Pokud myslíš, že máš povolení nakoupit něco a při zápisu do CRZ z toho chceš "vyrobit" něco jiného, na co je třeba jiné nákupní povolení, tak to bude jen o hýkajícím úředním šimlovi. Předpokládám tedy, že se řeší zjevná chyba.
Jinak pokud si necháš uříznout z brokovnice luparu a udělat z dlouhé krátkou, tak to půjde samořejmě přes zkušebnu atd., ale to je už jiná pohádka.

cipis

Příspěvek#747 » stř 14. říj 2015, 12:45

Ne, měl jsem na mysli případ, kdy si třeba chceš pořídit 858, máš nákupku na puška samonabíjecí (jak je od začátku CRZ specifikována každá "nová" 858) a koupíš něco, co má v průkazu kulovnice, tak za a) to na to nákupko nepřihlásíš (protože nejde spárovat kulovnice a puška samonabíjecí) a za b) nejde změnit v CRZ už zapsanou kulovnici na "správnou" pušku samonabíjecí.
To, co jsi popisoval ty, jsou evidentní chyby, na které mají pravděpodobně oprávnění měnit, navíc, pokud to bylo C, tak tam není vazba na to nákupko, tak to nemá jak kontrolovat.
Že to změnit jde, tak to určitě, viz. ta moc (C -> B) uřízlá brokovnice a zkušebna atd. Tedy si myslím, že pokud by někdo mermomoci chtěl změnit druh zbraně, tak by musel nejspíš požádat zkušebnu či to prostě nějak hnát výše ... U zkušebny by ale zase mohl být problém v tom, že zákon nezná pojem puška samonabíjecí, pistole samonabíjecí atd., má tam jen dlouhá, krátká apod. ...

kolemjdoucí

Příspěvek#748 » stř 14. říj 2015, 13:48

Ok, tak to jo. Stejně nechápu, proč se nedrží terminologie ze 119 - označení dlouhá kulová samonabíjecí by myslím bylo dostatečné a plně popisné.

marinakus

Příspěvek#749 » stř 14. říj 2015, 15:36

zkus se podívat na terminologie a zjistíš, že nějaká jednotnost prostě není, ZOZ jinak, normy jinak, CRZ někdy taky jinak atd. takže se v tom vyznej..... to co píše "cipis" je pravdě asi nejblíže, s tím, že občas se zázrak stane a někdo (zpravidla to bude helpdesk CRZ) něco udělá a změní, je to ale výjimka a jak se CRZ usazuje, nikdo už nic na svoje triko dělat nechce (nejspíše budou takové zásahy zpětně dosledovatelné, když udělá zápis např. podnikatel, je zcela jasné a neukecatelné, kdo to byl)

marinakus

Příspěvek#750 » stř 14. říj 2015, 15:37

Cipis : zkušebna jede pod CRZ taky, takže se musí přizpůsobit.... někdy je jen problém se domluvit kdo vlastně o čem rozhoduje

Zpět na