Rána jistoty - doma

Co jinam nepatří...
Rough boy

Příspěvek#76 » stř 11. lis 2015, 07:26

Koukám, že co člověk, to názor a i konstruktivní připomínka. Zkusím přidat tu svou. Když už teda nosím Glocka, tak ráno u trezoru nadrcnu, v práci vybiju, Glock jde pod zámek do šuplíku, odpo nadrcnu, po příchodu domů vybiju a ukládám do trezoru. Nikdy nenechávám s nábojem v komoře někde na věšáku. Chápu, že pro někoho to může být unavující, neustále nabíjet, vybíjet...a následně chybovat. Člověk na to musí mít klid, vypnout a soustředit se. S visícím dítkem kolem krku "tatí, tatí, hurá už jsi doma!" se to fakt nedá. Mám trezor v sólo místnosti, tam se zavřu, vypustím zásobník, vyhodím z komory náboj do dlaně a s nábojem v dlani (bez něj ne, to je něco špatně, mozek si to už zafixoval) kontroluju komoru, šachtu a vypouštím bicí mechanismus. V práci mám výhodu kanceláře, kde jsem jenom já. Tudíž opět v klidu a bez rušení.
Jak jsem ale psal, je to občas únavné, tudíž jsem si z tohoto důvodu (a z dalších, pro mě výhodných proti pistoli) pořídil na nošení revolver. Např. zámeček kohoutu, pro mne úžasně praktická věc (děti).U revolveru tahle ceremonie s nabíjení a vybíjením odpadá a taky odpadá řešení, jestli s nábojem v komoře nebo ne. Rozhodně to jsou ale moje subjektivní pocity a není to řešení, když má člověk z nějakého důvodu obavu nosit v komoře. Revolver může při špatné manipulaci vystřelit úplně stejně.

dave1354

Příspěvek#77 » stř 11. lis 2015, 11:05

Řešení nelibost k nabíjení a vybíjení přechodem na revolver mi přijde jako podivnost, zámek spouště se snad dá pořídit na jakoukoli zbraň. A nabitý revolver je stejně nabitý jako jakákoli jiná dvoučinná nebo natažená jednočinná zbraň s nábojem v komoře.

Nicméně k věci.. Zbraň u mě nebo v mém dosahu (jsem doma a zbraň v ložnici) = zbraň nabitá. Jsem-li dál (za dveřma, třeba v hospodě) = zbraň vybitá.

Vybíjím tedy velice málo často. Ránu jistoty nikdy.. držím se pravidla prst na spoušť teprv když CHCI zasáhnout tu věc, co je za mířidly (eventuálně nevadilo-li by mi to, stav se to omylem). Pokud bych měl zbraň, která vyžaduje stisknout spoušť pro rozložení, pořídím si k tomuto účelu kýbl s pískem a budu mířit do něj. Možná to beru moc vážně, ale ze zbraně nestřílím jinde, než na střelnici. Kontrolu funkce zbraně po složení provádím druhou rukou drže kohout..

Rough boy

Příspěvek#78 » stř 11. lis 2015, 11:25

Mě to zase přijde jako praktická, nikoliv podivná věc - pistoli s DA nemám, pistole s SA nebo v mém případě SAO má s nábojem v komoře neustále stlačenou bicí pružinu, kterou tím vybíjením uvolním. Pistoli s DA pořizovat nehodlám. U revolveru tohle nemusím řešit, u něj "v komoře mám" a nemusím s ním ani pohnout. Navíc je to jedna, nikoliv jediná věc, co na revolveru shledávám jako plus a proč mi vyhovuje víc. Co člověk, to názor ;)

MM

Příspěvek#79 » stř 11. lis 2015, 11:36

No Pekne. Pre tych co su jednoznacne proti - dovolte otazku - pri takomto kategorickom pristupe - ako potom chcete riesit situaciu pri suseni ? Pripadne pri ladeni spustoveho mechanizmu kde sa v tom clovek hrabe / lesti / prehadzuje pruziny a skusa resp. kontroluje to ? Tam sa tomu proste nevyhnete.

Samozrejme ze pritom dodrziavam bezpecnu manipulaciu, davam ranu istoty a susim bezpecnym smerom, mam mnemotechnicke mechanizmy na kontrolu kontroly, robim to v klude a pri plnom vedomi. Ak mi mozog na ten moment vynecha a predsa len motyka spusti - tak bude diera na stene, nic horsie sa nestane. Ale ked clovek doma so zbranou manipuluje, treba pocitat aj s ranou istoty, aj so spustanim naprazdno. Pokial to samozrejme cele nechcete robit len na strelnici :roll:.

dave1354

Příspěvek#80 » stř 11. lis 2015, 11:54

Jasně, co člověk, to názor:) Nicméně nevěřím v únavu pružin ve zbrani (ani nikde jinde) z důvodu jejich statické zátěže v rámci navržených poloh -- to by stará auta nebo zapomenuté kusy vojenské techniky v ruských stepích dávno ležely na břiše a nestály na pružinách. Pružiny se nejvíc namáhají cyklickým uvolňováním a stlačováním, pokud nepočítám natažení/stlačení za mez pružnosti materiálu, přičemž nepopírám, že u špatně navržených zbraní může k tomuto stavu docházet i při normálním použití. Mimoto teda u 1911, kterou nosím, je bicí pružina celkem fest napnutá i v ,,uvolněném'' stavu -- předpokládám, že tomu tak bude u většiny pistolí, na ozubu musí kohout držet pevně a ne volně.

Každopádně jsem OT a už toho nechám.. já jen, že takový názor jsem ještě neslyšel a zdá se mi tím pádem zvláštní :)

dave1354

Příspěvek#81 » stř 11. lis 2015, 11:59

MM .. jako zastánce kategorického NE se ozývám, a nevidím v tom problém -- ani jedno nedělám, ale pocítiv potřebu sušit nebo ladit spoušťový mechanismus, opět pořídím kýbl písku, nebo jeho vhodný ekvivalent..

iloveguns

Příspěvek#82 » stř 11. lis 2015, 12:05

Nesouhlasím s tím, že revolver může vystřelit vlivem špatné manipulace stejně jako pistole. Samozřejmě, existují starší typy revolverů, u kterých stejně jako u pistole můžete zavadit kohoutkem o opasek a tím jej natáhnete a můžete tak nechtěně spustit ránu. Ovšem revolvery moderní konstrukce mají mechanismus udělán tak, že náboj nemůže přijít do styku se zápalníkem, pokud nestisknete spoušť. Například přenosovou pákou jako u revolverů Taurus, což považuji vůbec za jedno z nejlepších jištění proti nechtěnému výstřelu.

dave1354

Příspěvek#83 » stř 11. lis 2015, 12:12

No počkejte, pistole dobré (nikoli nutně moderní) konstrukce mají hned několik podobných pojistek. Tady fakt rozdíl oproti revolveru nevidím..

iloveguns

Příspěvek#84 » stř 11. lis 2015, 12:30

Pistole sice mají jištění, ale zatím se podobně jistá konstrukce jako u revolveru nepodařila. U pistolí jištění občas selhává. I blokace úderníku má u pistolí své slabiny.

Rough boy

Příspěvek#85 » stř 11. lis 2015, 12:41

Měl jsem na mysli to stisknutí spouště v DA. Samozřejmě, že je na to potřeba větší síla, než třeba u SAO. A právě díky té přenosové páce není ani důvod ho nosit bez náboje pod ůderníkem, jak to občas někde čítám.

Walt

Příspěvek#86 » stř 11. lis 2015, 19:50

v praci mame v postupu pri odevzdavani zbrani pod bodem 6 uvedeno
stisknutim spouste vystreli ranu jistoty
a pod bodem 7
pokud dojde k vystrelu, cela kontrola musi byt provedena znova

Bohuliby

Příspěvek#87 » čtv 12. lis 2015, 00:10

Ano rozumím, ale vlákno je jasné, Rána jistoty doma !!!

Carloss

Příspěvek#88 » čtv 12. lis 2015, 04:20

Walt píše:v praci mame v postupu pri odevzdavani zbrani pod bodem 6 uvedeno
stisknutim spouste vystreli ranu jistoty
a pod bodem 7
pokud dojde k vystrelu, cela kontrola musi byt provedena znova

Tak tohle je perla... Prej "vystřelí ránu jistoty". :-D a "pokud dojde k výstřelu, tak..." Bych chtěl v reálu vidět... Všici kolem budou tak vyplesklí... :-D

Luky22

Příspěvek#89 » čtv 12. lis 2015, 06:52

Pokud ze zbraně nevytáhnu zásobník, tak musím dát tolik "ran jistoty", kolik je nábojů v zásobníku, aby byla zbraň bezpečně vybita, to je jasné, ne? :lol:

Walt

Příspěvek#90 » čtv 12. lis 2015, 09:45

Bohuliby píše:Ano rozumím, ale vlákno je jasné, Rána jistoty doma !!!

navod lze pouzit i doma :)

Zpět na