Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

chrobák

Příspěvek#2266 » úte 12. led 2016, 21:53

vybití pistole - vyhození náboje z komory do dlaně
Se známým, který se připravuje na zkoušky, jsme si byli zastřílet a on ode mě okoukal, že po vytažení zásobníku vyhazuji
náboj z komory do dlaně (ať už tam je, nebo není) a nenechám ho vylítnout na zem.
Chtěl bych znát názor/zkušenost ostatních, zda je vhodné toto předvádět u ZOZ.
Podle mě ne.
Jednak by tím mohl komisaře vyděsit a i kdyby to bylo provedené bezpečně, nemusel by projít.
A navíc u zkoušky může být zbraň, se kterou to nemá natrénované.
Nemám teď na mysli rozebírat tuto techniku samotnou - to asi patří jinam, ale o princip, zda to používat u ZOZ.

notobi

Příspěvek#2267 » úte 12. led 2016, 22:02

určitě nechytat u zkoušky si náboje co vyletí nesmíš všímat jinak by letěl od zkoušky a navíc tam ani ruku nesmíš mít

tifik

Příspěvek#2268 » úte 12. led 2016, 22:09

notobi: Ukončení střelby znamená položit zajištěnou zbraň? Já bych ji zajistil a nepokládal. Pak následuje povel vybít zbraň? Nemělo to být přerušení střelby?

notobi

Příspěvek#2269 » úte 12. led 2016, 22:31

tifik: jo měl sem jí jen zajistit, ale já byl nervozní a začal jí vybíjet, ale zachránilo mě, že jsem hned řekl že sem udělal blbost. Tak mě upozornil, že ještě jedno pochybení a konec, ale to už sem pak měl vše OK tak je to za mnou.
upřímně dost mě rozhodilo to jak si jako levák musim dávat navíc pozor abych při manipulaci nekroutil rukou tak aby mi uhla zbraň mimo bezpečný prostor což bylo občas jen tak tak.
Uklidňuje mě to, že jsem si vědom kde to nebylo ideální a na to si pak dávat pozor při dalším cvičení s budoucí vlastní zbraní.

Rough boy

Příspěvek#2270 » úte 12. led 2016, 22:37

Chrobák: taky bych to nedoporučoval, mám stejný názor jako notobi. Navíc pokud po vyjmutí zásobníku nebude držet kvér moc vysoko nad stolem a napoprvé neškubne moc rychle závěrem, tak mu náboj propadne zásobníkovou šachtou na stůl. A i kdyby se odrazil a spadl na zem, nic se neděje, jen ho nesmí hned honit po zemi. Na tu zkoušku ať to jednou vydrží a pak to bude dělat tak, jak jsi napsal.

tifik

Příspěvek#2271 » stř 13. led 2016, 05:36

A jaký byl tedy povel, ukončení střelby nebo přerušení? A pak vybít zbraň?

notobi

Příspěvek#2272 » stř 13. led 2016, 11:48

tifik: povel byl střelbu ukončit takže sem měl jen zajistit a položit?, ale já byl nervozní tim jak jsme tam byli dva a komisař se střídavě věnoval jednomu znás a jak sem i koukal na co se ptá jeho když měl v ruce brokovnici abych věděl co kdyby na ní došlo čekat, tak mi blesklo v hlavě že nesmim položit nabitou zbraň a začal sem vybíjet (už nevim jestli sem totiž nezačal stahovat závěr a byl tam zásobník), ale hned sem řekl, že tohle sem udělat neměl tak to s varováním že už další chyba nesmí přijít toleroval.
Už bych se v tom radši nepitval, protože je možný že sem udělal v nervozitě jinou blbost, ale to že sem okamžitě tak jako tak řekl že TAK TOHLE SEM UDĚLAT NEMĚL mě zachránilo :roll:
Mam to za sebou ted už si to budu v klidu trenovat a hlavně si zaplatim i nějaký drill(y) o tom, že bych zbraň hned po získání nosil rozhodně neuvažuju na to sem dost sebekritickej a je co pilovat k dokonalosti
Naposledy upravil(a) notobi dne stř 13. led 2016, 11:54, celkem upraveno 1 x.

SansLogique

Příspěvek#2273 » stř 13. led 2016, 11:53

Na povel "střelbu ukončit" jsi měl zajistit a položit? A to bylo na který planetě?

notobi

Příspěvek#2274 » stř 13. led 2016, 11:58

SansLogique: ještě sem to editoval že už to nechci moc pitvat protože to jak to vidim já (teď) to předtim nemuselo bý,t nervozita udělala svoje nepopírám

kolombo

Příspěvek#2275 » stř 13. led 2016, 13:08

Na to vybíjení do dlaně jsem se včera ptal instruktora a mám to, u zkoušky, zakázané. TEČKA.

Přerušit střelbu znamená zajistit a čekat.
Ukončit střelbu znamená vybít, zkontrolovat, odložit.
Položte zbraň znamená položit zbraň, ať je jak je. Ptal jsem se na nabití a tak a bylo mi řečeno že na "položte zbraň" ji mám prostě položit. Ale měli jsme v komoře školní náboj.

A už od posledně vím, že zanášet si do výuky a ZOZ rady z internetu nevidí pan instruktor úplně rád ...

marinakus

Příspěvek#2276 » stř 13. led 2016, 13:31

Pokud zbran polozis s natazenym kohoutem nezajistenou, nejspis si manipulaci zopakujes.

Rough boy

Příspěvek#2277 » stř 13. led 2016, 14:14

Jen k tomu ukončení střelby - co jsem zažil u zkoušek já, tak pokud to všechno proběhne jak má, tak po vystřelení 5ti ran do terče zůstává uchazeči v ruce kvér se závěrem zachyceným na záchytu závěru a komisař velí "ke kontrole zbraň" (vyjmout zásobník, slabou rukou ho držet u zbraně tak, aby komisař viděl prázdný zásobník, prázdnou komoru a šachtu) a po oznámení "ano, vidím" následně velí "uveďte zbraň do bezpečného stavu". Což je trochu jinak, než zde popisujete, tak aby pak nebyl nikdo zaskočen jinými povely. Já jsem třeba u zkoušek neslyšel komisaře zavelet "ukončete střelbu", takže když by to tu kolombo nenapsal, tak ani nevím, co si pod tím širokým pojmem představit.

kolombo

Příspěvek#2278 » stř 13. led 2016, 14:16

Zkusím se k tomu povelu vrátit při další výuce a ujasním si podmínky co a jak musí být splněno, abych mohl tu pistoli takhle odložit.

Ty povely přerušit a ukončit mám z výuky, asi to nastat může, ale jestli to fakt nastane, to nevím ....

wigum

Příspěvek#2279 » stř 13. led 2016, 14:21

to kolombo: Nemůže ti velet Položte zbraň, aniž by tomu předcházel nějaký jiný povel. Např. střelbu přerušit. Když střílíš, tak to na povel nemůžeš zahodit jak lopatu.
Zároveň na záčátku by měl komisař říct, jaké povely bude dávat a jaká na ně bude reakce.

Rough boy

Příspěvek#2280 » stř 13. led 2016, 14:28

kolombo: Tyhle věci bude komisař zkoušet, jestli vůbec, tak při manipulaci. Na palpostu tohle většinou vypouští, aby se on i uchazeči vrátili domů živi a zdrávi. Ostatně už to tady taky někdo nedávno psal. Mě na palpostu na rovinu řekl "zbraň je zkontrolovaná, tři nástřelné nabíjet!". Ležela tam zbraň se staženým závěrem, vedle prázdný zásobník a u něj tři náboje. Tak jsem napáskoval, šoupnul zásobník, spustil závěr a s prstem mimo spoušť čekal na další povel.

wigum: Zároveň na záčátku by měl komisař říct, jaké povely bude dávat a jaká na ně bude reakce.
Ano, to je pravda, nám to řekl hned po tom, co nám sdělil, že chce abychom se všichni vrátili domů živi a zdrávi :)

Zpět na