Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

kolombo

Příspěvek#2311 » ned 17. led 2016, 10:52

Pokud si přečteš u toho videa Hard Task i diskusi, tak tam vidíš dohadování nad vybíjením zbraně.

Můj lektor mi to vyhazování náboje do dlaně, po prvním pokusu, zakázal. A taky chodím tam, kde budu dělat zkoušku.

marinakus

Příspěvek#2312 » ned 17. led 2016, 12:32

SansLogique : Já netvrdím, že to není možné, naopak upozorňuji, že to není jednotné. Kdo se zeptá, nic nezkazí, pokud není určeno jednoznačně. Jestli je skvělý komisař, který neví, že ránou jistoty se zbraň s okrajovým zápalem zpravidla poškozuje nebo je mu to zkrátka jedno, protože nejde o zbraň v jeho vlastnictví, nevím.

SansLogique

Příspěvek#2313 » ned 17. led 2016, 14:06

marinakus - evidentně je mu to jedno a jedno to je zjevně i správci střelnice, kterýmu ta zbraň patří, protože doporučuje tu ránu dát. Ostatně viz. zdejší návod na ZOZ od Františka, správce jiný střelnice: "Pokud se nekomu zda, ze se porad cvaka naprazdno tak ano. Je to v poradku, ma to tak byt. Pro ty, co maji strach o zbrane, uderniky a tak - jsou to zbrane strelnice, ne Vase, kaslete na to."

Jinak s tím dotazem jestli rána jistoty ano/ne určitě souhlas.

Lynx

Příspěvek#2314 » ned 17. led 2016, 14:40

Ad rána jistoty z dlouhé, u malorážky teda může vadit, u velkorážní zase chybět. I to může být důvod nejednotnosti přístupu (konkrétní zbraň x obecný princip).

Takže zeptání se je nejjednodušší a jednoznačné.

kolombo

Příspěvek#2315 » úte 19. led 2016, 18:53

Kdo už zkoušky dělal, jak moc se zkouší rozborka, sborka a manipulace u brokovnice, pokud nemám psanou skupinu C ?

wigum

Příspěvek#2316 » úte 19. led 2016, 19:03

Záleží na komisaři. Manipulovat můžeš se vším, jen střílet z ní nebudeš (ikdyž tu byli i příspěvky o střelbě z brokny bez C ).
Ono upřímně brokna je jednoduchá. Sundáš předpažbí, zlomíš a vyhákněš svazek hlavní z baskule.

kolombo

Příspěvek#2317 » úte 19. led 2016, 19:24

No, jde mi hlavně o bezpečnou manipulaci, postřehl jsem tu nějaké dohady o směrování hlavní a tak.

Rozebrat to umím, složit se mi to taky povedlo.

marinakus

Příspěvek#2318 » úte 19. led 2016, 19:32

Manipulace s brokovnicí, pokud neděláš C je celkem nepravděpodobná. Přece jen je to svojí charakteristikou zbraň lovecká a mělo by být přihlédnuto ke skupinám ZP, které mají být získány. Úplně vyloučeno to ovšem není.

petmad

Příspěvek#2319 » úte 19. led 2016, 19:38

marinakus: Nevím jak kde, ale v Praze je to teď celkem běžné a manipulace s dlouhými se u mnoha komisařů dělá i když máš jen E.

marinakus

Příspěvek#2320 » úte 19. led 2016, 19:48

Nakonec proč ne, na E můžeš pořídit kdeco. Já jen vycházím z toho, co je uvedeno jako právní stanoviska na stránkách OBP MVČR. A netvrdím, že to tak být musí, jen že by to tak být mělo.

Aurinko

Příspěvek#2321 » stř 20. led 2016, 16:19

Velmi děkuji tvůrcům tohoto webu. Dnes jsem i díky Vám uspěšně absolvoval odbornou způsobilost v Brně střelnice Trigger u pana komisaře Komendy. Spousta lidí nepřišla, asi třetina neudělala testy. Na manipulaci skončil snad jen jeden. Holky dvě, jedna z nich dělala déčko. Jedna mimořádka s rozlitou jemně perlivou přes vyplněné přihlášky, tak se sušilo:-)

wigum

Příspěvek#2322 » stř 20. led 2016, 17:10

marinakus píše:Manipulace s brokovnicí, pokud neděláš C je celkem nepravděpodobná. Přece jen je to svojí charakteristikou zbraň lovecká a mělo by být přihlédnuto ke skupinám ZP, které mají být získány. Úplně vyloučeno to ovšem není.

No zas tak vyloženě lovecká není. Dá se dobře použít jak pro ochranu, tak na sk.B pro sportovní střelbu ( na což ji taky drtivá většina majitelů využívá).
Co se. Manipulace týkà, je to jak s pistolí. Miř do bezpečného prostoru. Ideálné zlamuj pažbu ne hlavně. Někteří komisaři jaou na to vysazený a máš jistotu, že hlavně budou stále mířit do bezpečného prostoru.

marinakus

Příspěvek#2323 » stř 20. led 2016, 17:39

Wigum : S tou drtivou většinou majitelů bych si nebyl tak jistý, každopádně platí můj poslední příspěvek.

MilanoX

Příspěvek#2324 » stř 20. led 2016, 18:38

ZOZ jsem dělal v listopadu 2015. Skupiny ABE a na manipulaci jsem měl krátkou, malorážku a brokovnici. Na střelbu pouze krátkou.

wigum

Příspěvek#2325 » stř 20. led 2016, 22:00

Marinakus: Myšleno pro ty, co si ji koupí a nemají lovecký lístek. Ikdyž cca 80% myslivců co znám, s broknou taky většinu času střílí na střelnici na asfalťáky než pobíháním po lese. Na to si vezmou kulovnici.

Zpět na