Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

wigum

Příspěvek#2446 » úte 2. úno 2016, 20:27

Souhlas. I já měl na zkoušce dotaz, co u slabé rány s ránou jistoty (komisař ránu jistoty u zkoušky vyžadoval). Správně bylo, že u slabého výstřelu se nedává.

kolombo

Příspěvek#2447 » úte 2. úno 2016, 20:37

Hmm, to je prima, že máme dvě verze řešení a u obou se dá vyletět ze zkoušky ....

wigum

Příspěvek#2448 » úte 2. úno 2016, 20:46

Já bych to vyděl jen na to jedno. Nedávat. Bral bych to jako takovou pojistku. Slabá rána= mohla zůstat střela v hlavni. Třeba to bylo slabé, ale zvládlo vyhodit hliznu a natáhnout novou a střela přitom trčí zaseknutá. Nebo zazmatkuješ a vyhodíš se zásobníkem. Pak máš nabito. Neuvědomíš si to a BUM.

Něco jiného je selhač, kde rána nevyšla a tak se střela v hlavni nacházet nemůže. Tam je to normální postup s ránou jistoty.

kolombo

Příspěvek#2449 » úte 2. úno 2016, 20:53

Já tomu rozumím, ale na výuce mi to, i na přímý dotaz na tuhle variantu, řekl jinak. Že to tak komisaři, co tam jezdí, prostě chtějí :-(

Uvidíme, třeba to komisař zmíní při instruktáži ....

Sedmej

Příspěvek#2450 » úte 2. úno 2016, 21:15

kolombo: instruktory ber taky jako lidi. ja byl jako divák na kurzu, kde instruktor neučil kontrolu hlavně pri rozborce a sborce, neučil je kontrolovat šachtu zásobníku. za tu hlaveň komisař pak jednoho na zkoušce vyhodil.
jak píše wigum, slabá rána - ránu jistoty nedávej, jen vypust kohout. když rána nevyjde - selhač, tam po vyndání zásobníku, vyhození náboje z komory, kontroly komory a šachty ránu jistoty dát můžeš. u vypouštění kohou taky pozor, někteří komisaři vyžadují přes dva palce. někomu stačí, když si ho jedním přidržíš. opět, přes dva nic nezkazíš. všechno raději zbytečně a pořádně, než něco za co ti řekne, že ohrožuješ sebe a ostatní.

kolombo

Příspěvek#2451 » úte 2. úno 2016, 21:29

No, já se dost a často ptám, takže fakt vím že mám kouknout do hlavně, dokonce i že od nábojové komory atd.

Vypouštění přes dva palce jsme snad ani neřešili, děláme to jedním. Z principu bezpečnostního ozubu je to tak správně.

Pepino

Příspěvek#2452 » úte 2. úno 2016, 21:30

U me zkousky predem komisar rikal co pozaduje, a kdyz slabou ranu nezmini tak bych se zeptal pri reseni zavady jestli pozaduje vypusteni pres palce a kdyby rekl ze je to na me tak bych urcite vypustil pres palce a dodatecne bych oduvodnil proc jsem to udelal.

Sedmej

Příspěvek#2453 » úte 2. úno 2016, 21:33

pokud budeš mít pistoli s bezpečnostním ozubem a nebudeš držet dlouho spoušť, pak ano. možná mě to učil dvouma, protože jsem se připravoval na zkoušku u které byla CZ83, ta bezpečnostní ozub nemá.

Rough boy

Příspěvek#2454 » úte 2. úno 2016, 21:37

Kolombo: Přes ty dva palce by se to mělo právě vypouštět proto, aby nemohlo dojít k vysmeknutí kohoutu a úderu na zápalník. Na ten ozub to totiž neskočí samo, musíš mít před ozubem už zase spoušť uvolněnou. Což při vyklouznutí kohoutu mít ještě nemusíš a pak to jede na to tata, vyvrácenej palec v kloubu než bys řekl komisař :D

Sedmej

Příspěvek#2455 » úte 2. úno 2016, 21:40

ještě mě napadá, u brokovnice. pokud není zlomená a máš jí zkontrolovat. tak někde vyžadují otočení se přes rameno, zkontroluješ, že za tebou nikdo nestojí a zlomíš jí jakoby mimo osu tvého těla, hlaveň rovně do bezpečného prostoru. oduvodňují to tím, že kdyby tam byl nějak natlakovaný špatně vystřelený náboj, aby neohrozil tebe případně někoho za tebou.

marinakus

Příspěvek#2456 » úte 2. úno 2016, 21:46

Sedmej : To nemusí být nic natlakovaného. V odpálených hlavních, pokud má zbraň vyhazovače. ti vyletí nábojnice, v případě selhače celý náboj, dost daleko za tebe. Je pak úžasné, když trefíš policajta, stojícího za tebou, nábojnicemi do hlavy.

wigum

Příspěvek#2457 » úte 2. úno 2016, 21:51

Mohu potvrdit. Moje IŽ umí vyhodit až na 4 metry.

kolombo

Příspěvek#2458 » úte 2. úno 2016, 21:53

Zasunu palec mezi kohout a úderník, stisknu spoušť, pustím spoušť, dám prst mimo lučík, vyndám pomalu palec. Kohout skončí na bezpečnostním ozubu.

Pokud nepustím spoušť, tak to udělat nejde.

Sedmej

Příspěvek#2459 » úte 2. úno 2016, 21:54

marinakus: :-) díky za doplnění, já dělal jen E, tak jsem dlouhé zbraně prolétl jen tak v rychlosti. a ani v praxi jsem z toho nikdy nestřílel.
kolombo: další postřeh, neviděl jsem to, ale slyšel jsem, že u malorážky (dlouhé) vyhodil komisař člověka, co při rozborce chtěl uvolnit závěr stiskem spouště. prý se to pozná na závěru zda se spoušt stiskne nebo odtlačí pro jeho vytažení. jak se to pozná nevím.

marinakus

Příspěvek#2460 » úte 2. úno 2016, 21:56

Sedmej : tak to taky nevím, prostě když to nejde dopředu, tak to musí dozadu, když už mám závěr odsunutý, tak je asi jedno co dělám se spouští

Zpět na