Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Sedmej

Příspěvek#2461 » úte 2. úno 2016, 21:58

kolombo: přes dva palce bych dělal spíš všechno plynule, žádne aby kohout skákal a cvakl. pravým palcem ho přidržet, levý mezi kohout a úderník. pak stisknout spoušť a pomalu levý vatahovat a pravým spouštět až se kohou zastaví na bezpečnostním ozubu. případně spoušť držet a vypustit kohout úplně. alespn, takhle mě to učili.
ale tohle nevím, třeba je správný tvůj postup s cvaknutím. asi jak kdo to kde učí.

Sedmej

Příspěvek#2462 » úte 2. úno 2016, 21:59

marinakus: já s tím co píšeš souhlasím. sám jsem při zkoušce při zasouvání závěru spoušť nejdříve zbytečně stiskl a pak teprve odtlačil a zasunul závěr. komisař mě nic neřekl. ale slyšel jsem to, že se to stalo a hádej se pak s komisařem.

wigum

Příspěvek#2463 » úte 2. úno 2016, 22:00

Tak to taky netuším, jak se to pozná. U některých tipů se uvolňuje stiskem u jiných odtlačením. Bych si přečetl návod. Tam to píšou. Už z tohoto důvodu je lepší si před zkouškou zajít na střelnici seznámit se s čím se bude zkouška provádět.

Pepino

Příspěvek#2464 » úte 2. úno 2016, 22:20

Urcite je nejlepsi reseni zajit na pripravu na strelnici na ktere budes delat zkousku. A pokud si nejsi jisty tak byh ircite nejdrive zkusil spoust odtlacit dopredu. Kdyz jsem byl na zkouskach tak kluk vyletel kvuli tomu ze zmackl pri rozborce malorazky spoust misto toho aby ji odtlacil.

Arkanovi-Tigrovi

Příspěvek#2465 » úte 2. úno 2016, 22:37

Je to začarovaný kruh :-)

beda

Příspěvek#2466 » úte 2. úno 2016, 22:41

nevěřím tomu, že komisař vyhodil někoho za to, že při odsunutém závěru u malorážky zmáčknul spoušť. (u poloviny malorážek je to správnej postup a není nijak nebezpečný)

kolombo

Příspěvek#2467 » úte 2. úno 2016, 22:45

Celou dobu tu řešíme, že to každý školí a zkouší jinak :-)

Myslím, že zrovna přípravu na té dané střelnici, kde dělám zkoušky, jsem rozhodně nepodcenil.

U té malorážky si já povytáhnu závěr a pak si prstem posunu spoušť, až když závěr nejde více dozadu. U toho žádná výhrada nebyla.

Arkanovi-Tigrovi

Příspěvek#2468 » úte 2. úno 2016, 22:50

A co ta druhá polovina ? Těch možností který jsou správný i spatny zároven je bohužel víc a nejen u malorážky. Člověk pak může jen doufat, že se komisar dobre vyspal. To neni dobrý.

marinakus

Příspěvek#2469 » úte 2. úno 2016, 22:54

Ono jde poznat jak je kdo připravený ke zkoušce a jak je tu všude zmiňováno, je konverzace s komisařem víc než na místě. Pak nemůže dojít k nejasnostem, Samozřejmě je to jako vše o lidech a od kusu ale to je vždy a všude.

Arkanovi-Tigrovi

Příspěvek#2470 » úte 2. úno 2016, 23:07

Já chápu kolomba. Platí někomu za pripravu na zkousku a pak se tady zadarmo dozví, že za to co byl naučen by mohl vyletět a prijí za mesíc znova. Souhlasím s marinakus, ale to už se opakujeme.

cipis

Příspěvek#2471 » úte 2. úno 2016, 23:13

Pánové, tady na toto "odsunutí spouště" (přiznám se, zde to vidím poprvé, všude jsem zatím jen mačkal) je jednoduchá věc - podle předpisů máte právo, aby vás komisař před praktickou seznámil se zbraní, pokud prohlásíte, že vám tento typ zbraně není znám. Tedy by měl komisař prvně uchazeči říct, co jak se dělá. No, a pokud není uchazeč úplně blbý, tak to udělá tak, jak mu to komisař před tím řekl.

kolombo

Příspěvek#2472 » úte 2. úno 2016, 23:18

Jediný rozpor máme u té slabé rány.

Ale pokud vyndám zásobník, vyhodím náboj z komory a vidím ho vyletět a pak důkladně prověřím komoru, tak ta zbraň prostě vystřelit nemůže. Pokud se ta kontrola nedělá formálně, tak ten náboj nejde přehlédnout. Prostě nejde. Prověřil jsem si to.

Kdyby se na SA-58 dal vypouštět kohout, tak jsem mohli mít na vojně na střelbách mimořádku jako prase, protože jeden spolubojovník nevybil a pak dal ránu jistoty. S vypuštěným kohoutem by tam ten náboj zůstal.

Arkanovi-Tigrovi

Příspěvek#2473 » úte 2. úno 2016, 23:33

To je sice fakt, ale pred vypustenim kohoutu taky zkontrolujes komoru, takze tim nic nezkazis.

Sedmej

Příspěvek#2474 » úte 2. úno 2016, 23:59

kolombo: u slabé rány tu ránu jistoty nedávej. stejně musíš pak udělat rozborku a zkontrolovat hlaveň, takže si ránu jistoty dáš až po rozborce, kontrole a sborce. prostě po slabé ráně, vybiješ zbraňa kohout jen vypustíš. když to budeš během postupu celé komentovat, komisař tě maximálně upozorní, že on by chtěl ..... ale pokud bez řečí dáš ránu jistoty, a on ti řekne, že máš v hlavni možná nevylítlou střelu a klidně dáváš ránu, tak to neokecáč. a s komisařem bych se do debaty o tom co je reálně nebezpečné a co není určitě nepouštěl.

kiv61

Příspěvek#2475 » stř 3. úno 2016, 00:29

marinakus píše:Ono jde poznat jak je kdo připravený ke zkoušce ...

Souhlas.

Na nejmenované střelnici v Pze jsem byl minulý týden svědkem, jak jinak zcela klidný a svědomitý majitel/školitel přípravy na ZOZ se snažil co mu síly stačily nějakého hipstera zaučit v manipulaci s čízou. Ten chlap však byl totální technické kopyto, po necelé hodině už školiteli došly nervy a poslal jej domů ať si to alespoň zkusí zvládnout teoreticky a pak teprve znovu přijde. Podle dialogu bylo zřejmé, že tam nebyl poprvé .. ;)

Ačkoli jsem osobně pro co největší dostupnost zbraní je třeba konstatovat, že jako každý nutně nemusí zvládnout ŘP, profesák na kamion či pilotní průkaz, existuje i patrně jistá množina lidí, co by asi raději neměla mít zbraň už kvůli vlastní bezpečnosti ...
Opravdu nezávidím zkušebním komisařům provádět tuto selekci :evil:

Zpět na