Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Sedmej
Příspěvek#2476 » stř 3. úno 2016, 07:15
kiv61: naprosto souhlasím. za mě třeba místo nějakého omezování zbraní bych zavedl povinnou několikahodinovou (10 a víc) zde diskutovanou přípravu a jednoznačně sjednotit bezpečné postupy. ne, že si to každý školitel dělá po svém a podle toho jaké jsou místní zvyky. A komisaři to samé. Každý vyžaduje trošku jiné postupy, bazíruje na něčem jiném a podobně. Viz zde nekonečná debata o postupu při slabé ráně. 

- marinakus
Příspěvek#2477 » stř 3. úno 2016, 08:38
Sedmej : Ono je to tak trochu logické. Rána jistoty je mířená rána na terč. Alespoň na střelnici určitě. Je to poslední pojistka toho, že zbraň je skutečně bezpečná. Pokud ji dávám, měl bych mít stejné podmínky jako pro střelbu. Pokud podmínky pro střelbu nemám, neměl bych dávat ránu jistoty. Když předpokládám, že v hlavni mohla zůstat střela, nemám podmínky pro střelbu. Tolik k argumentaci odposlouchané u ZOZ.
- Sedmej
Příspěvek#2478 » stř 3. úno 2016, 08:49
marinakus, já s tímhle co píšeš naprosto souhlasím. problém je, že na nějakých kurzech se evidentně učí rána jistoty i v tomhle případě a lidi z toho pak mají zmatek. přitom podle mě ta rána jistoty je při slabé ráně nesmysl a je to jak říkáš (snad kromě zbraní typu Glock).
- wigum
- Sedmej
Příspěvek#2483 » stř 3. úno 2016, 11:42
ještě mě napadá jeden tip. na dotaz, jak byste vyčistil hlaveň, tak nezapomenout, že směrem od nábojové komory. a je to z důvodu zabránění poškození ústí hlavně. asi by za to nikoho nevyhodil, ale ptal se a kdo nevěděl, tak se do toho zbytečně zamotával a nabaloval další a další neznalosti.
a ještě mě napadá jedna věc. u povelu uveďte zbraň do bezpečného stavu nezapomenou i vypáskovat zásobník, občas se na to zapomíná a je to chyba u které už hrozí možná vyhození.
a ještě mě napadá jedna věc. u povelu uveďte zbraň do bezpečného stavu nezapomenou i vypáskovat zásobník, občas se na to zapomíná a je to chyba u které už hrozí možná vyhození.
- Arkanovi-Tigrovi
- Arkanovi-Tigrovi
Příspěvek#2484 » stř 3. úno 2016, 11:59
Ale kluci o tom ta debata právě je. Jak má uchazeč vědět co dělá a proč to dělá zrovna takto, když to přesně neví ani komisaři a instruktoři. Viz že se navzájem neshodnou na postupu při jedné a té samé závady. Není přece normální, že půlka z nich vám řekne , že správně je postup číslo 1 , a druhá polovina řekne že je to volovina a že rozhodně postup č. 2 . Jasný, naučím se určitě obě varianty a předvedu tu kterou bude vyžadovat můj komisař, ale jde o princip a z principu je to blbost. Je pak groteskní tady číst, že za způsob kterým někdo úspěšně složil zkoušku, někdo jiný u jiného komisaře vyletěl jak papírovej čert. O to jde. Je to jako bych udělal v Praze maturitu bez ztráty kytičky , ale v Brně by se mnou za stejné znalosti vyrazili dveře i futrama. Das ist eine bananen republik 

- Sedmej
Příspěvek#2485 » stř 3. úno 2016, 12:09
moje základní rada z ní, naučit se všechny možné varianty a nechodit při zkoušce na manipulaci jako první, ale v druhé polovině skupiny uchazečů.
člověk si vyslechne, jak co komisař chce.
mimochodem další kapitola sama pro sebe jsou pak povely na střelnici. to je snad ještě větší zoufalost, jak v tom někteří komisaři nemají asi jasno. a názory se liší.

mimochodem další kapitola sama pro sebe jsou pak povely na střelnici. to je snad ještě větší zoufalost, jak v tom někteří komisaři nemají asi jasno. a názory se liší.
- Sedmej
Příspěvek#2487 » stř 3. úno 2016, 12:15
Blacky: nic, vyházíš je ze zásobníku a necháš válet na stole. pak bud ho prázdný necháš ležet vedle zbraně nebo zasuneš do pistole (zase asi jak u kterého komisaře) a řekneš, že zbraň je v bezpečném stavu. alespoň komisař v Nové Pace to vyžadoval. Ale kluka co nevyndal náboje nevyhodil, jen ho upozornil a ostatní si už dali pozor.
at mě klidně někdo opraví, ale zásobník je asi součást zbraně a když jí máš uvést do bezpečného stavu, tedy vybít, tak asi i zásobník.
at mě klidně někdo opraví, ale zásobník je asi součást zbraně a když jí máš uvést do bezpečného stavu, tedy vybít, tak asi i zásobník.
- Sedmej
Příspěvek#2488 » stř 3. úno 2016, 12:17
jinak všem zkušeným střelcům se omlouvám, že ještě nemám ani ZP a už radím. jenom, že jsem dělal (úspěšně) zkoušku minulý týden a absolvoval jsem přípravný kurz + na jednom jsem byl na závěrečném opakování na koukačku + jsem chodil dřív střílet s instruktorem, který mě dával různé rady, kdybych si jednou dělal zbrojní průkaz, tak jsem se chtěl podělit. 

- Arkanovi-Tigrovi
- Arkanovi-Tigrovi
Příspěvek#2489 » stř 3. úno 2016, 12:55
Udělal bych to stejně jako sedmej. Vypáskoval, prázdný zásobník zasunul do zbraně a odolžil ji na stůl. Ty povely jsou taky kámen úrazu, nejsou nikde přesně definovány . V zásadě ano , ale drobné detaily si každý komisař vysvětluje po svém. Bud by měli být komisaři tolerantní i k jiným metodám které se vyučují, než jsou ty jeho, nebo by se povely a postup při manipulaci měly detajlně sjednotit krok po kroku , aby nedocházelo k nedorozumění . Mělo by to být jasně a přesně definováno jako třeba pravidla silničního provozu. Na stopce taky musíte zastavit a žádnýho policajta nebude zajímat, že jste dobře viděl že nic nejede, tak jste jen zpomalil. I když je tedy několk " správných " postupů o kterých se dá do nekonečna polemizovat, měli by odborníci vybrat ten nejbezpečnější a uvést jako jediný správný, a každý komisař by se pod to musel podepsat, jinak je to bludný kruh ze svévolným výkladem různých lidí .
- zUT
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX