Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Mates
Příspěvek#2506 » stř 3. úno 2016, 20:09
Arkanovi-Tigrovi píše:O tom uz mluvi zakladni pravidlo manipulace. A to je : Se zbrani vzdy zachazet jako kdyz je nabita.
To mluvi a taky vim že existuje varianta ze "Se zbraní zacházím jako by byla nabitá dokud se sám nepřesvědčím o opaku"
Mrknete na youtube na "gun fail" videa anebo jak se nema manipulova se zbrani. Neveril jsme ze nekdo je tak blbej ze se pri selhaci je schopnej divat do hlavne

- janek21
- Sedmej
Příspěvek#2510 » čtv 4. úno 2016, 07:34
mě na kurzu říkala, že zbraň je možné si předat z ruky do ruky. například u rozborky CZ83. ne každému vyhovuje úchop silnou rukou a slabší odtrhávat lučík. jen je třeba dodržet pravidla mířit do bezpečného prostoru hlídat si, aby žádný prst nešel na spoušť, nestrkat ruce před hlaveň atd.
jnak co se ovládacích prvků týká, tam podle mě platí co konstrukce umožňuje, tak palcem střílející ruky (vypouštění zásobníku, záchyt závěru, pojistka a vypouštění kohoutu pokud zbraň má) levák může použít i ukazováček střílející ruky, pokud to zase konstrukce umožní. Pokud ne, tak je přípustné použít palec druhé slabší ruky. rozhodně podle mě není přípustné u zkoušky přendávat zbraň při zajišťování, vypouštění zásobníku a podobné manipulaci. za to bych si tipl, že může komisař vyhodit.
jnak co se ovládacích prvků týká, tam podle mě platí co konstrukce umožňuje, tak palcem střílející ruky (vypouštění zásobníku, záchyt závěru, pojistka a vypouštění kohoutu pokud zbraň má) levák může použít i ukazováček střílející ruky, pokud to zase konstrukce umožní. Pokud ne, tak je přípustné použít palec druhé slabší ruky. rozhodně podle mě není přípustné u zkoušky přendávat zbraň při zajišťování, vypouštění zásobníku a podobné manipulaci. za to bych si tipl, že může komisař vyhodit.
- MilanoX
- chajda
Příspěvek#2512 » čtv 4. úno 2016, 15:47
Zdravím, ve spolek... do teď jako tiše přihlížející, rád bych se vám tu svěřil s mými zážitky o zkoušce.
Na začátek, dneska jsem opakoval praktickou část v Avimu, v Praze...( Skupiny mám A,B,E). V té minulé zkoušce jsem se nedokázal složit brokovnici dvojku, kterou mě trochu zaskočil a všeho všude jsem ji měl v rukou jen jednou na přípravném kurzu.. a na brokovnici jsem celkově nedával až takový pozor.
Minulý komisař, 12.1. (bohužel už nevzpomenu na jméno) toho u manipulace chtěl celkem dost povídat... "klasika", kde jsou výrobní čísla, 9x19=9mmLuger..atp. u dlouhé opakovací malorážky co kde je, jak se odlišuje .22LR od ostatních.. U brokny už jsem zazmatkoval, tak tak jsem ji rozebral.. něco jsem odpověděl ale potom už jsem ji nedokázal složit dohromady... Mohl bych to ale také svést na malé osvětlení v Avimu, kde jsou lampičky jen u střeleckých stavů na palebné čáře.
Dnešní komisař.. P. Černý, jak jsem jej uslyšel... on totiž, ráčkuje, tak jsem doufal že nějak nezazmatkuji u pokynů ale nakonec v pohodě. Zkouška v jeho podání byla tímto způsobem... Normální kontrola a následná rozborka...uviděl ji, ok.. a složit čezetu 75 zpátky. Napáskovat dva školní, nabít a "střelit".. jak vyřešit selhač, zásobník ven, závěr vzad a kontrola - rána jistoty. Potom zádržku, to taktéž nebyl problém. Následně střelba, napáskovat 3, vystřílet... prvně jsem po navracení závěru do přední polohy vypustil kohout přes palec druhé ruky, to mě varoval že prý mam snahu tam dávat prst moc brzo (no když vím že mám vystříleno, nevim proč...) druhá střelba, 5 nábojů v časovém limitu... střílet. To už bylo v pohodě, závěr dopředu a rána jistoty. Přitáhl si terč a v pohodě, zadělat záslepkama a dal mi doklad o osvědčení.
Toť vše, dál ani malorajda ani brokna... dost rychlé že? Během 10 minut.
Celková úmtrnost dneska byla 3 ze 12 na testech a jeden nenastřílel požadovaný počet zásahů na Déčko, o jeden. Jsem rád že jsem dneska ještě stihl zařídit doktora a teď už jen dojít na můj příslušný útvar PČR a několik nákupních povolení
Chtěl bych Vám tu všem diskutujícím poděkovat že máte energii neustále něco psát a svěřovat se tu s vlastními příběhy a zkušenostmi.
Díky!
Na začátek, dneska jsem opakoval praktickou část v Avimu, v Praze...( Skupiny mám A,B,E). V té minulé zkoušce jsem se nedokázal složit brokovnici dvojku, kterou mě trochu zaskočil a všeho všude jsem ji měl v rukou jen jednou na přípravném kurzu.. a na brokovnici jsem celkově nedával až takový pozor.
Minulý komisař, 12.1. (bohužel už nevzpomenu na jméno) toho u manipulace chtěl celkem dost povídat... "klasika", kde jsou výrobní čísla, 9x19=9mmLuger..atp. u dlouhé opakovací malorážky co kde je, jak se odlišuje .22LR od ostatních.. U brokny už jsem zazmatkoval, tak tak jsem ji rozebral.. něco jsem odpověděl ale potom už jsem ji nedokázal složit dohromady... Mohl bych to ale také svést na malé osvětlení v Avimu, kde jsou lampičky jen u střeleckých stavů na palebné čáře.
Dnešní komisař.. P. Černý, jak jsem jej uslyšel... on totiž, ráčkuje, tak jsem doufal že nějak nezazmatkuji u pokynů ale nakonec v pohodě. Zkouška v jeho podání byla tímto způsobem... Normální kontrola a následná rozborka...uviděl ji, ok.. a složit čezetu 75 zpátky. Napáskovat dva školní, nabít a "střelit".. jak vyřešit selhač, zásobník ven, závěr vzad a kontrola - rána jistoty. Potom zádržku, to taktéž nebyl problém. Následně střelba, napáskovat 3, vystřílet... prvně jsem po navracení závěru do přední polohy vypustil kohout přes palec druhé ruky, to mě varoval že prý mam snahu tam dávat prst moc brzo (no když vím že mám vystříleno, nevim proč...) druhá střelba, 5 nábojů v časovém limitu... střílet. To už bylo v pohodě, závěr dopředu a rána jistoty. Přitáhl si terč a v pohodě, zadělat záslepkama a dal mi doklad o osvědčení.
Toť vše, dál ani malorajda ani brokna... dost rychlé že? Během 10 minut.
Celková úmtrnost dneska byla 3 ze 12 na testech a jeden nenastřílel požadovaný počet zásahů na Déčko, o jeden. Jsem rád že jsem dneska ještě stihl zařídit doktora a teď už jen dojít na můj příslušný útvar PČR a několik nákupních povolení

Chtěl bych Vám tu všem diskutujícím poděkovat že máte energii neustále něco psát a svěřovat se tu s vlastními příběhy a zkušenostmi.
Díky!
- JardaB
- paza
Příspěvek#2515 » čtv 4. úno 2016, 22:16
JardaB píše:Super informace v tomto vlakne, trosku me to desi ale snad se mi povede...
Kde se daji nacerpat informace o tech vecech co jsou zminovany pri povidani - oznaceni, vyr.cisla atd?
Dojdi si na střelnici, kde budeš dělat zkoušku, objednej se na nácvik s instruktorem a on Ti dá nelejvárnu a zodpoví Ti všechny dotazy. Navíc poznáš střelnici na které budeš dělat zkoušku, poznáš zbraň se kterou budeš dělat zkoušku a dostaneš informace o zkoušce jako takové a o fintách, které komisaři používají, aby uchazeče prověřili. Můj názor je, že to je jediná schůdná cesta, jak si to celé zjednodušit a u zkoušky nevyletět. Stojí to nějaké peníze, ale nezvládnutá a opakovaná zkouška také.
- JardaB
Příspěvek#2516 » čtv 4. úno 2016, 22:29
To samozrejme uz mam domluvene na strelnici, kde delam zkousku, doted jsem mel v ruce jen vzduchovku, kdysi davno malorazku a nejake pistole u znamych doma jen na osahani. Hledam ruzne kuse informace, ale jak budu vedet na kveru kterej jsem nikdy nemel poradne v ruce, kde hledat znacky a cisla, nebo jak se odlisuje .22LR od ostatnich netusim. Jestli je takovych typickych otazek jen par a upozorni me na ne instruktor, tak OK. Ale radsi bych si to z neceho nastudoval a taky me to zajima.
- Mark-Hunt
Příspěvek#2517 » čtv 4. úno 2016, 23:13
Ty zakladni veci ti rekne instruktor, kdyztak se ho zeptej . Na youtube je pekne video myslim ze se jmenuje kompletni navod jak zikat zbrojni prukaz a nekde pod nim je i od stejnych typku special o strelivu. Kazdopadne po nas snad nikdo nebude vyzadovat znalosti hodne zbrojire. Taky se ucim na zbrojak. Otazka : kdyz delam jen E, budu mit praktickou jen s pistoli ?
- Arkanovi-Tigrovi
- Arkanovi-Tigrovi
Příspěvek#2518 » čtv 4. úno 2016, 23:30
Jo to video jak ziskat zp je dobry, hlavne asi jediny co jsem tak videl, kluci to udelali fakt pekne aby to pochopil kazdy. Jinak k tomu Ecku, strilet budes urco jen pistoli, to je dany v zakone o zbranich, viz : zadatel predvede strelbu z kratke zbrane na 10 metru a musi mit 4 zasahy z 5ti v terci za dobu 3minuty. Ale u manipulace muzes dostat i brokovnici. Spis ale jen tu pistoli.
- Sedmej
Příspěvek#2519 » čtv 4. úno 2016, 23:34
JardaB: tohodle se neboj. na střelnici, kde budeš dělat zkoušku ti to přesně ukáže na zbraních, které budeš mít u zkoušky. komisař tam nebude vozit nějakou svou zbraň.
jinak i kdyby se ti to stalo, tak prostě nezmatkovat, sériové číslo je na zbrani viditelné (asi kromě hlavně). je vždycky na hlavních částech: závěr, hlaveň a rám. Pokud je hlaveň na pevno k rámu, pak je pouze na rámu a závěru.
jinak i kdyby se ti to stalo, tak prostě nezmatkovat, sériové číslo je na zbrani viditelné (asi kromě hlavně). je vždycky na hlavních částech: závěr, hlaveň a rám. Pokud je hlaveň na pevno k rámu, pak je pouze na rámu a závěru.
- Sedmej
Příspěvek#2520 » čtv 4. úno 2016, 23:41
k manipulaci pro Ečko: dělal jsem taky pouze E. Komisař mě na začátku řekl, že podle zákona mě může zkoušet jen z pistole. Ale byl to kromě jiného myslivec. Takže to dopadlo tak, že jsem dělal rozborku malorážky i brokovnice. Na konci mě ještě poděkoval, že je rád, že jsem neprotestoval. určitě bych každému i kdo dělá pouze E doporučil se alespoň zběžně podívat jak zacházet s dlouhou malorážkou a brokovnicí. jaké jsou hlavní části těchto zbraní a u brokovnice se ptal na ráži (je vidět po rozborce pod svazkem hlavní).
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí