Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Mark-Hunt

Příspěvek#2521 » čtv 4. úno 2016, 23:54

To jsem rad ze vim , ze jen z pistole. Ja bych asi vyuzil sveho prava a protestoval :-) To je jako bych delal ridicak na osobak a u zkousky by po me chteli jizdu s nakladakem :-)

Arkanovi-Tigrovi

Příspěvek#2522 » pát 5. úno 2016, 00:00

Jen aby si komisar nerekl, jo tak ty protestujes, tak ja si te u ty pistole vemu do parady hosanku :-) Je fakt jak pise Sedmej, aspon zevrubne se na ty dlouhy kouknout a osahat si je.

Sedmej

Příspěvek#2523 » pát 5. úno 2016, 00:03

Mark-Hunt: nikdy se s komisařem nedohaduj. jinak máš podle mě dost velkou šanci si pak celou manipulaci zopakovat na druhý pokus. protože on tě na něčem nachytá, když bude chtít.

Mark-Hunt

Příspěvek#2524 » pát 5. úno 2016, 00:10

Ok, presvedcili jste me.

wigum

Příspěvek#2525 » pát 5. úno 2016, 01:38

Mark-Hunt píše:To jsem rad ze vim , ze jen z pistole. Ja bych asi vyuzil sveho prava a protestoval :-) To je jako bych delal ridicak na osobak a u zkousky by po me chteli jizdu s nakladakem :-)

Nevím nač si stěžovat. Nanipulace je na komisaři.
§ 5
(1) V praktické části zkoušky žadatel k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k běžnému vyčištění zbraně po střelbě, a
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.
(2) Zbraň nebo zbraně k předvedení činností uvedených v odstavci 1 a ke střelbě na pevný cíl podle § 6 určí žadateli zkušební komisař.
(3) K předvedení činností uvedených v odstavci 1 se použije zbraň nebo zbraně obvyklého typu odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce.

Rough boy

Příspěvek#2526 » pát 5. úno 2016, 01:46

Chlapci, docela jedete, kdyby vás wigum nezabrzdil tak je tady ráno nový znění zkušebního řádu zoz :lol:

vgj

Příspěvek#2527 » pát 5. úno 2016, 06:11

JardaB píše:Hledam ruzne kuse informace, ale jak budu vedet na kveru kterej jsem nikdy nemel poradne v ruce, kde hledat znacky a cisla, nebo jak se odlisuje .22LR od ostatnich netusim.

Přečti si tu na stránkách nauku o zbraních a střelivu.
Pokud jde o značky na zbraních, tak ty jsou na obdobných místech. V rámci přípravy na sřelnici si osaháš 4-5 zbraní. Najdeš si je, probereš s instruktorem.

U .22 LR chtějí vědět dvě věci .. že je to střelivo se stranovým zápalem (a co to znamená) a co je to číslo (velikost v palcích).

Také je dobré znát principy závěrů, jejich zamykání a způsob podávání a vyhazování nábojnice. Pomůže ti to při řešení simulovaných závad (logicky chápat co se ve zbrani děje, ne se šprtat odpovědi).

Sedmej

Příspěvek#2528 » pát 5. úno 2016, 07:28

wigum: prodávám, jak jsem nakoupil. mě před zkouškou řekl komisař, že ze zákona by mě měl zkoušet pouze z krátké kulové pistole, i když koupit si pak můžu i dlouhé. ale jak jsem psal, zkoušel mě ze všech. ale souhlasím s tebou, podle § 5 to je na něm. možná myslel nějaký svůj zákon. :-D

kolombo

Příspěvek#2529 » pát 5. úno 2016, 07:30

Já tedy, na BE, trénuji zacházení s pistolí, malorážkou i brokovnicí. A střelbu z pistole a malorážky.

Sedmej

Příspěvek#2530 » pát 5. úno 2016, 07:38

kolombo: to děláš rozhodně dobře. :-) já dělal jen E a instruktoři na kurzu se věnovali pouze krátkým. u zkoušky se to ukázalo jako velice chybné. ale měl jsem štěstí a věci co po mě komisař chtěl jsem znal teoreticky a povedlo se mě to předvést i v praxi. :-) jediné s čím jsem rošku bojoval bylo složit brokovou kozlici, hlavně mě tam chvilku nešlo zaháknout zpátky. ale i to se nakonec povedlo.
jinak u zkoušky, kde jsem byl, tak lidi co měli kombinaci B+E, tak stříleli pouze z krátké kulové pistole. z malorážky stříleli jen ti co měli samotné B.

kolombo

Příspěvek#2531 » pát 5. úno 2016, 07:46

Já vycházím ze zkušeností lidí na střelnici, kde se dělají pravidelně zkoušky.

A v zákoně je jasně napsáno, že B střílí dlouhou kulovou na 25 metrů a krátkou na 10 metrů. Takže komisař má právo chtít obě zbraně. A navíc, ta malorážka, s oporou, je fakt brnkačka :-)

scorpions.cz

Příspěvek#2532 » pát 5. úno 2016, 07:55

"jinak u zkoušky, kde jsem byl, tak lidi co měli kombinaci B+E, tak stříleli pouze z krátké kulové pistole. z malorážky stříleli jen ti co měli samotné B."

A tak je to taky jedině správně. Na manipulaci ti komisař může dát cokoli , ale střelba je jasně daná.(jinak i na samotný B by mohl komisař rozhodnout o střelbě z krátké)
Ale je tady kolem toho napsáno už tolik,že nemá cenu to dál rozebírat.

pelanj

Příspěvek#2533 » pát 5. úno 2016, 08:19

22LR je střelivo s OKRAJOVÝM zápalem, abychom tu někoho nemátli.

jenda76

Příspěvek#2534 » pát 5. úno 2016, 08:35

kolombo píše:A v zákoně je jasně napsáno, že B střílí dlouhou kulovou na 25 metrů a krátkou na 10 metrů. Takže komisař má právo chtít obě zbraně.

Tak znovu, i když je to tu už asi tak milionkrát. V zákoně je psáno, že na B se střílí dlouhou nebo krátkou kulovou zbraní. To znamená, že se střílí pouze jednou z nich! Když k tomu máš ještě E, kde se střílí pouze krátkou, máš tím pádem splněno i B. Je k tomu i oficiální stanovisko ministerstva vnitra, které je tu také několikrát odkazováno.

Samozřejmě na manipulaci může komisař chtít cokoli.

Rough boy

Příspěvek#2535 » pát 5. úno 2016, 08:36

Sedmej píše:... prodávám, jak jsem nakoupil. mě před zkouškou řekl komisař...

Ono jsou to občas dobrý bláboly, i od komisařů (případně chybně pochopeno uchazečem)- lepší je se vždycky přesvědčit, že to má jasný kořen v zákonu a pak teprve prodávat dál.;)
Pak jsou z toho adepti na zp celí zblblí a točí se tu pořád dokola ty samé věci co tři stránky... :roll:

Zpět na