Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#2596 » pát 5. úno 2016, 18:29

Jarmill : To není bohužel na nás zde ale na zkušebním komisaři na místě. Nezlob se ale zatím neznám nikoho, kdo by dokázal detailně pravdivě popsat průběh svojí vlastní zkoušky. Každý je nějak vyklepaný (i letití střelci, kteří třeba rozšiřují nebo nechali propadnout) a ten pohled je subjektivní z obou stran. Tím nechci nic nijak hodnotit ani říkat na čí straně je pravda. Na obou stranách stojí pouze (chybující a někdy i egoistický) člověk.

paza

Příspěvek#2597 » pát 5. úno 2016, 18:32

Já jsem se kdysi před zkouškou také mohutně učil z různých videí a četl jsem rady na různých fórecha, v knížkách, a když jsem pak tyto poznatky říkal svému instruktorovi na střelnici (hrdý na to, jak to mám nabiflované), tak otáčel oči v sloup a říkal mi, ať to všechno rychle zapomenu a pustím z hlavy a ať u zkoušky dělám to, co mě naučí a že projdu. Zpětně musím přiznat, že jeho výcvik byl minimalistický ale neprůstřelný. Žádné řeči navíc, žádné činnosti navíc a to, co se má udělat udělat naprosto mechanicky podle naučeného a zažitého schématu. Je to opravdu pár postupů a ty je třeba zmechanizovat a zažít, podobně, jako dobrý řidič nepřemýšlí o točení volantem a řazení, prostě to má zažité a cítí to. A se zbraní by to mělo být stejné, kdo musí nad manipulací se zbraní usilovně přemýšlet, tak je na nejlepší cestě někdy udělat chybu, nedejbože i fatální...
Naposledy upravil(a) paza dne pát 5. úno 2016, 19:01, celkem upraveno 1 x.

Sedmej

Příspěvek#2598 » pát 5. úno 2016, 18:35

Jarmill: ono jde spíš o princip. zásobník musí jít ze zbraně jako první, jestli otáčíš závěrem o pul nebo o čtvrt otáčky je v podstatě úplně jedno, nemáš na něj sahat, dokud nevyndáš zásobník. pokud je cílem, vybít nebo úvest zbraň do bezpečného stavu. v kombinaci s evidentně přísným komisařem jsi měl holt smůlu.

kalfon

Příspěvek#2599 » pát 5. úno 2016, 18:40

Ja to poznal dneska na strelnici ze kurz je neco jineho nez youtube.
Vsem doporucuji..

Sedmej

Příspěvek#2600 » pát 5. úno 2016, 18:41

videa jsou dobrý jako základ. ale praxe je praxe. navíc ne každý kurz je úplně kvalitní, takže je fajn vidět víc názorů a způsobů, jak co dělat.
Naposledy upravil(a) Sedmej dne pát 5. úno 2016, 18:44, celkem upraveno 1 x.

Hans Gruber

Příspěvek#2601 » pát 5. úno 2016, 18:44

Hard task vřele doporučuji, hlavně pro lidi co neslouží u ozbrojených složek - kurzy pistolí Basic a Tactical.

https://www.youtube.com/watch?v=Tuu7vhH28C4

marinakus

Příspěvek#2602 » pát 5. úno 2016, 18:50

Hans Gruber : Tato doporučení si nech pro lidi po zkouškách, kteří budou mít zájem. Ostatním zbytečně blbneš hlavu.

Hans Gruber

Příspěvek#2603 » pát 5. úno 2016, 18:52

Jasně, ale to video je myslím zajímavé a na stránkách hardtasku mají kurz na získání zbrojního průkazu, který bude podle mě lepší, než kurz za stejné peníze někde na střelnici.

marinakus

Příspěvek#2604 » pát 5. úno 2016, 18:55

Jasně, taky názor, po prvních neúspěšných praktických se většinou mění. Nevěřil bys, že někdy ke změně názoru nestačí ani to.

Hans Gruber

Příspěvek#2605 » pát 5. úno 2016, 19:03

Když jsem dělal zbroják a viděl kolik je tam totálních idiotů, lidí, kteří vůbec netuší jak zbraň funguje, proč se co dělá, kdy můžou zbraň použít atd..a uplný extrém byli lidi, co šli na opravy praktické střelby třeba po třetí, netrefili terč, jedna ženská na komisaře začala křičet o co mu jako de?! že to stejně nikdy tak dělat a kontrolovat nebude jen teď, kvůli zkouškám :D ..
Určitě bych celý proces zpřísnil, podle mě je padlé na hlavu aby člověk, který chce zbraň, udělal tohle :

1. Naučit se nazpamněť otázky, které předem zná.
2. Ukázat primitivní manipulaci
3. Trefit 5krát obrovský terč

:cry:

marinakus

Příspěvek#2606 » pát 5. úno 2016, 19:06

Když budeš hledat, najdeš tu ode mne podobný názor. Není to nic o zpřísnění ale nastavení úplně jiných pravidel, která by měla větší smysl než stávající systém. Samozřejmě podle mého subjektivního názoru.

Alf

Příspěvek#2607 » pát 5. úno 2016, 19:10

No nevim, ja myslim, ze nejlepsi je delat kurz na strelnici kde budu delat zkousku, z nekolika znamych duvodu. Hard task znam , ale pripada mi spis jako zdokonalovani lidi co uz neco umi.

paza

Příspěvek#2608 » pát 5. úno 2016, 19:13

to Hans Gruber: Tak je pravda, že jediný prubířský kámen na adepty o ZP je praktická část zkoušky. Střelba je fakt snadná a pokud jde o otázky, tak je jich sice bezmála 500, ale k naučení je jich odhaduji tak cca 50, u velké části otázek je správná odpověď ukryta přímo v otázce, stačí jen pozorně číst, další část je snadné správně zodpovědět po minimální logické úvaze, první pomoc je notoricky známá a kdo má jakékoliv školení z bezpečnosti práce nebo kdo má řidičák, tak je nemůže poplést.

marinakus

Příspěvek#2609 » pát 5. úno 2016, 19:14

Hard task je ukázkové video. Nic víc nic míň. I když budeš chtít dělat jakoukoliv bojovou střelbu, z videa se ji nenaučíš. Na co si nesáhneš a nemáš skutečně zažito a nacvičeno automaticky, je ti v tomto případě dost k ničemu. Pro přípravu na ZOZ podle mě téměř k ničemu.

kolombo

Příspěvek#2610 » pát 5. úno 2016, 19:30

Podle toho Hard Task videa se učím postoj a úchop.
A velmi dobrý je ten výklad o zbraních a bezpečnostních prvcích.

Zpět na