Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Jarmill

Příspěvek#2611 » pát 5. úno 2016, 23:21

sedmej: pravda, stěžuju si tady zbytečně

Sedmej

Příspěvek#2612 » pát 5. úno 2016, 23:31

já to nemyslel špatně, ono po bitvě je pak každý generál. chyba to byla a holt jsi měl smůlu, že tě přísně potrestaná. a snad to dalším pomůže, aby si dali pozor, je dobře, že jsi to sem napsal.

kulda

Příspěvek#2613 » sob 6. úno 2016, 04:31

Ještě že už to mám za sebou. Je tu 2612 příspěvků a jako tímhle se prokousat to bych se na to vy... :-) Delate tady v tom těm chudakum zájemcům peknej bordel. Použitelná je tady tak desetina příspěvků. Ale zase je to sranda číst. :-)

Alf

Příspěvek#2614 » sob 6. úno 2016, 09:20

Ja se tim tady taky prokousavam od zacatku. Nektere rady jsou uzitecne. Takova Verca naplnila otazkama snad plnych prvnich 6 stranek a pak psala, ze vyhorela na manipulaci. Ale z jejich dotazu bylo videt , ze tomu nerozumi uz od zakladu, jako princip jak vubec zbran funguje a to je tezky radit. Nakonec si zaplatila kurz na Avimu a dalo ji to vic nez vsechno uceni a procitani prispevku. Z toho plyne , ze idealni je kurz nebo kurzy na dobre strelnici s trpelivym instruktorem ktery vas nauci ne jen tak aby jste to umeli, ale taky pochopili proc to a to funguje tak a tak. Dobre ranko vsem :-)

sided
moderátor

Příspěvek#2615 » sob 6. úno 2016, 09:29

Alf píše:.... idealni je kurz nebo kurzy na dobre strelnici s trpelivym instruktorem ktery vas nauci ne jen tak aby jste to umeli, ale taky pochopili proc to a to funguje tak a tak. Dobre ranko vsem :-)

Do kamene tesat :thumbup: praksi žádný youtube nenahradí, nehledě na to že laik není schopen poznat které video je správně a které je naprostá ...

Čop

Příspěvek#2616 » sob 6. úno 2016, 10:23

Problém je v tom, že na jedné straně každý v dobré vůli přidá svůj názor, jiný má jiný názor a potom komisař vymyslí úplnou hámotinu, protože průběh zkoušky a konkrétní činnosti při ní nejsou jasně vymezené.

Hans Gruber

Příspěvek#2617 » sob 6. úno 2016, 10:54

Podle mě je ten systém celý nastavený špatně. Když to uvedu např. na autoškole, tak tam než jdeš dělat zkoušky MUSÍŠ mít splněn určitý počet jízd, většinou máš i nějakou teoretickou výuku- předpisy, značky atd..Tímto způsobem bych bral i zbroják

Mr. Seth

Příspěvek#2618 » sob 6. úno 2016, 10:59

Už celkem dlouhou dobu působím v pozici instruktora střelby a přípravy k ZOZ a rád bych se podělil o některé své zkušenosti a názory, které možná někomu z uchazečů pomohou.

1. Video moravských kluků věnované přípravě na ZOZ je opravdu velmi špatné. Nejde jen o chatrnou manipulaci se zbraněmi, ale i o vyloženě zásadní chyby a nevhodné návyky. Typickým příkladem je vypouštění kohoutu jedním palcem, a to palcem silné ruky. Za podobné věci by si uživatel praktickou zkoušku zcela jistě zopakoval.
2. Video Hard Task je skvělé pro lidi, kteří už se zbraní zacházet dovedou a chtějí si rozšířit dovednosti, ale není vhodné jako příprava k ZOZ. Pokud byste v rámci manipulace a střeleb vypouštěli kohout jedním palcem, i když palcem slabé ruky, nebo kontrolovali přítomnost náboje v komoře anebo chytali náboj z výhozního okénka do ruky, u většiny komisařů by to vedlo k okamžitému ukončení zkoušky.
3. Proběhla zde diskuze o manipulaci se zbraněmi při skupině E. Je zcela běžná praxe, která je i dle zákona naprosto v pořádku, že komisař dá žadateli všechny zbraně, tedy pistoli, malorážku i brokovnici. Samozřejmě to nedělá každý komisař a hlavně záleží i na počtu uchazečů v daném zkouškovém dni. Ale stává se to běžně a není to nic neobvyklého. Jiná věc samozřejmě je, z čeho se pak střílí. I to ale jasně definuje zákon.
4. Mnoho lidí přípravu velmi podceňuje a připravuje se z videí. Několikrát jsem zažil, že na zkoušku přišli uchazeči, kteří pak od ostatních zjišťovali, jak se vlastně rozebírá malorážka nebo jak se u ní vypustí zásobník. O nějakém okrajovém zápalu neměli ani ponětí. Často jde o lidi, kteří v mládí párkrát stříleli ze vzduchovky a dospěli tak k závěru, že to v pohodě dají. Pro střelnici je to nicméně dobrý příjem, protože částka 1000-1500 Kč za účast na zkouškách je snadný zisk a opakovaní je tedy vítané. :)
5. Hlavně v posledních měsících spousta uchazečů přípravu opravdu podceňuje a je tak běžné, že jdou na odbornou přípravu jen jednou, a to třeba jen tři dny před zkouškou, navíc bez jakéhokoliv teoretického základu. Za dvě hodiny se opravdu manipulovat se zbraněmi člověk nenaučí a takový přístup pokládám za hodně nezodpovědný.
6. Stěžujete si tady, že neexistuje jednotný přístup k ZOZ a každý komisař chce něco jiného. Máte pravdu, že standardizace neexistuje. Tu by muselo vytvořit MV na základě odborné debaty s komisaři a odbornou veřejností. Nic takového se ale, pokud vím, zatím nechystá. Přesto mohu říct, že aspoň v Praze a Středních Čechách komisaři chtějí vesměs to samé a liší se jen možná v 5 % požadavků. Není ale problém se na všechny potřebné varianty při troše snahy připravit. Klíčové však je, aby člověk působil sebejistě (pozor, to neznamená arogantně) a se zbraní manipuloval bezpečně. Komisaři nejsou hajzlové a co jsem měl možnost poznat, spíše to uchazečům přejí. Nehází klacky pod nohy a pokud vidí, že to se zbraněmi myslíte vážně a neohrožujete sebe nebo okolí, nemají problém vás pustit. Viděl jsem ale osobně zkoušky několika případů lidí, kteří si zde později stěžovali na postup komisaře, přitom sami měli máslo na hlavě (chybná manipulace se závěrem, míření mimo bezpečný prostor, prst na spoušti). Neházejte tedy vinu na komisaře a snažte se v první řadě zamyslet nad sebou. Zbraně vyžadují pokoru.
Naposledy upravil(a) Mr. Seth dne sob 6. úno 2016, 11:02, celkem upraveno 1 x.

Marcurba

Příspěvek#2619 » sob 6. úno 2016, 11:01

Diskuze poslednich pet stran o tom,zda-li byl uchazec vyhozen opravnene,nebo ne...za me: beru zbran, prst mimo spoust, vytahuji zasobnik a nasledne jakakoli manipulace. To,ze v praxi pak nekde zapomenu,ok,neni to az tak nebezpecne,maximalne zbran nabiju,ale musim vedet,co jsem udelal,jak to napravit a uvest zbran do bezpecneho stavu. U me na zkouskach byl kluk, co vzal pistoli do ruky,prst mimo spoust, stahnul zaver, vyletel naboj, pak znova a znova a znova...takhle vybil cely zasobnik, komisar se usmal a uz sli podepisovat predcasne ukonceni zkousky...u te malorazky je to obdobne...proste nebyl zakladni navyk na to,jak s ni pracovat. V realu by asi naboj vyletel, zaver by zustal v zadu, ja bych si rekl,jaky jsem vul, vytahnul bych zasobnik, kontrola komor, zmacknu a drzim sppust, zaver vpred a mam vybito...ale proste u zkousky je to nebezpecna manipulace se zbrani, to se nam nemusi libit,muzeme s tim nesouhlasit, ale to je asi tak vsechno,co muzeme...

sided
moderátor

Příspěvek#2620 » sob 6. úno 2016, 11:04

Čop píše:Problém je v tom, že na jedné straně každý v dobré vůli přidá svůj názor, jiný má jiný názor a potom komisař vymyslí úplnou hámotinu, protože průběh zkoušky a konkrétní činnosti při ní nejsou jasně vymezené.
Ale je vymezený rámec činností kterým se všichni komisaři řídí. Je tam určitý prostor ale pokud manipulaci opravdu ovládáš a chápeš jak zbraně fungují tak problém u zkoušky mít nebudeš. Ale prostě to chce praktické zkušenosti a pár návštěv střelnice s instruktorem.
Chápu že mnohým by vyhovoval přesný postup s popisem: silnou rukou uchp zbraň v oblasti rukojeti....zvedni o 10cm nad podložku.....prvním článkem druhého prstu stiskni tlačítko pro vypouštění zásobníku...atd. Nejlépe přesně popsané na internetu a a předvedené ve stylu CoD

Rough boy

Příspěvek#2621 » sob 6. úno 2016, 12:03

Když jsem dělal zkoušky, tak jedna z prvních otázek (klasická zde často probíraná otázka) uchazečů na komisaře byla, jestli manipulace "s ránou jistoty, nebo bez". Komisař odvětil, že je mu to jedno, ale chce vidět, že tak nebo tak bude manipulace provedena správně a bezpečně. Tohle je myslím příklad toho rámce vymezených činností, ve kterým se může pohybovat.

paza

Příspěvek#2622 » sob 6. úno 2016, 14:16

Tak to samé řekl komisař před zkouškou u nás, řekl, že není přítelem rány jistoty, ale ať to děláme jak chceme, ale ať mu při manipulaci se zbraní říkáme co budeme dělat předem, než to uděláme, aby viděl, že to děláme plánovitě a že víme proč to děláme a jak na to.

kulda

Příspěvek#2623 » sob 6. úno 2016, 14:47

Mr. Seth- přesně tak. Takovejch borcu bylo i v naší partě u zkoušek. Myslim že dva dokonce se učili jen podle YouTube. Ale je to každého věc jak se připraví. Jen je pak vtipný je poslouchat jak knucej, že byl komisař přísnější.

Alf

Příspěvek#2624 » sob 6. úno 2016, 16:09

K tomu videu jak ziskat zp, od tech dvou typku na strelnici v Hovoranech . To video bych kazdemu, kdo se zacina ucit, respektive uz neco zakladniho umi, asi jako ja, doporucil jako odstrasujici priklad jak to rozhodne nema vypadat. Ze zacatku jsem se na to podival a rikal si , ze je to fajn ze neco takovyho je aby se treba i takovy amater jako ja aspon timto zpusobem dostal do obrazu co a jak se dela, abych az pujdu na pripravny kurz s instruktorem, nebyl uplne embrio ktere neumi ani popsat hlavni casti zbrane, nebo vyjmout zasobnik a ztahnout zaver. Proste rikam predem ze jsem se podle toho nepripravoval a je mi jasny ze z videa se ucit nelze, jen jsem zkouknout nake zakladi veci jak se priblizne manipuluje, abych nebyl na zacviku za uplneho volecka :-) Po tom co jsem se alespon teoreticky naucil o bezpecne manipulaci a to jsem jeste nebyl na zacviku, jsem si to ze zvedavosti pustil a najednou jsem videl ty vsechny chyby a hruzy co tam ti manici predvadeji. Az mi zustava rozum stat ze se s timto vytasili na youtube jako s instruktaznim videem. Zacina to defakto od 37 minuty , kdy predvadi manipulace se zbranemi a nasledna strelba na pokyny. Kdybych popisoval jednotlive chyby tak by to bylo na dlouho. Napisu jen par. Hned v 37 minute kdyz dostane povel zkontrolujte zbran, tak ji vezme, vytahne zasobnik, vyhodi naboj, stahne zaver a zkontroluje komoru, vypusti zaved do predu a odlozi na stul vedle zasobniku. Tim ma hotovo. Ze by mel zasobnik vypaskovat a zasunout zpet do zbrane a vypustit kohout prez dva palce dopredu uz asi nevi. Uz to by mohlo znamenat u zkousky, nedokoncenou cinnost a odchod na parek. Dal jsou videt chyby kdy casto zacne s ukonem driv nez dostane povel, napriklad na tu malurazku se vrhnul jeste nez dostal povel, po dostrileni z pistole nerekl strelba dokoncena a bez povelu hned zacal vyndavat zasobnik, vubec nic nehlasi, jako kdyz je nemej, zadne ke strelbe pripraven atd. proste nic.Ten jakoby komisar ma taky ty povely divne a pomotane, vubec neprobehlo po strelbe k prohlidce zbran, ale rovnou odlozit zbran a to uz ji mel stejne skoro odlozenou a nejvic me dostal kdyz spojil dva povely v jeden a rekl , Nabijet strilime ! To je Strasny. Navic to predvadel zbytecne hrozne rychle az zbrkle, jako kdy se mu uz chtelo na zachod nobo co. Misto toho aby to delal pomalu, prehledne a precizne. Shrnuto podtrzeno takhle vypada video, jak by se to rozhodne delat nemelo. Nechci delat chytryho, to vubec a pochopil bych kdyby tam byla sem tam drobna chyba, i kdyz u instruktazniho videa by byt nemela, ale tohle je primo hruza a chci tim upozornit lidi jako jsem ja, co se uci a zprvu shani veskere informace a koukaji treba na toto video, aby na to co tam videli rychle zapomeli. Omlouvam se za tak vycerpavajici prispevek, ale nemohl jsem jinak. Preji hezky den a dobrou musku :-)

marinakus

Příspěvek#2625 » sob 6. úno 2016, 16:14

Sided : Existuje dokonce komisař, který přesný postup, jak chce zkoušku vidět, těsně před ní podrobně popíše uchazečům. Pokud vím, má největší úmrtnost ve středočeském kraji.
Mr. Seth : Až na řídké výjimky zcela podepisuji.

Zpět na