Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#2716 » stř 10. úno 2016, 20:15

Promiň ale proto ji snad rozebíráš aby ses do hlavně dostal i tím kartáčem a do rozebrané k vyčištění vidíš i zezadu. Pokud to není předovka. ;) :D

cipis

Příspěvek#2717 » stř 10. úno 2016, 20:22

No počkej, pokud ti při ráně jistoty vyjde rána, tak musíš postup opakovat do té doby, až ta rána nevyjde :D

JardaB

Příspěvek#2718 » stř 10. úno 2016, 20:23

Jasne, nebyl jsem si jisty, jestli je videt zezadu vzdy do osy hlavne, treba u malorazky, ale tam se vlastne vynda cely zaver, u pistole CZ 75 se vynda cela hlaven, u brokovnice je videt skrz samozrejme... Diky za nakopnuti. Zitra zavolam na strelnici, kdy se mi muze nekdo venovat, at furt jen neresim teorii, nerad bych to neudelal napoprve, pri soucasnych cekacich dobach...

kolombo

Příspěvek#2719 » stř 10. úno 2016, 20:29

Pokud se někdo otáčí se samopalem tam a zpátky, navíc na vojně jsem o prstu mimo spoušť nikdy neslyšel, tak to až taková legrace není ....

marinakus

Příspěvek#2720 » stř 10. úno 2016, 20:34

Tvrdé vyžadování prstu mimo spoušť je především fenomén poměrně nedávné doby. Vzhledem k bezpečnosti ale myslím, že je to dobře. Jsou tak cvičeny i speciální jednotky.
H
JardaB : Praktickou tě nechají opakovat do dvou měsíců, tak jak to můžeš podle zákona. Ne, že bych ti to přál. ;)

petmad

Příspěvek#2721 » stř 10. úno 2016, 22:19

JardaB: K té ráně jistoty u slabé rány - tím se už dostáváme k samé podstatě rány jistoty. Proč se dává? Také před ní kontroluješ komoru a šachtu. Ale zkrátka je to poslední úroveň kontroly. Totéž při slabé ráně. Když uděláš kontrolu komory a šachty, tak rána jistoty stále znamená, že je tady poslední úroveň kontroly, při které může ještě dojít k výstřelu. A když k němu dojde s ucpanou hlavní, tak to není zrovna to nejlepší.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#2722 » stř 10. úno 2016, 22:28

Neni to nejlepsi, ale furt je lepsi, aby to vyslo pri mirene rane jistoty, nez pri pokusu o rozborku, kde uz nelze tak dobre hlidat uhel zbrane... A to, ze 1 kule vyrazi druhou neni nic neobvykleho (nehlede na to, ze tam po psouku ani tak zadna byt nemusi).

Pak se vratim k tomu, ze se komisar pta, jaky typ ocelovych naboju do brokovnice...
To je nad ramec zakona a zkousky !!! Vyhlaska 115/2014 jasne rika, ze zadatel PREDVEDE postup pri... "kontrole, nabiti, preruseni, ukonceni a zavadach...", nikoliv, ze zodpovi XXX.
Jestli by bylo "fer" se ptat na broky, pak by bylo fer se ptat na navazky, prachy a strely pri prebijeni, protoze zbrojak prece dava moznost prebijet... A takhle bychom se dostali az k uplnym silenostem.

Nebudte jak nekteri komisari, kteri na Facebooku pisi, ze komisar prece nemusi a nema dodrzovat zakon a muze se ptat na co chce... Zadatel jdouci na zkousky nesmi byt v pravni nejistote.
Chapu, ze zkouska nemuze byt zakonem popsana do posledniho pohybu a posledniho slova, protoze pak by se lidi pripravili jen a jen na tu zkousku a nic vic... Ale nelze po lidech chtit "cokoliv".

Alf

Příspěvek#2723 » stř 10. úno 2016, 22:31

Rana jistoty je mezi oci :-)

kolombo

Příspěvek#2724 » stř 10. úno 2016, 22:43

Neřešíš střílení zombie ale ZOZ :-)

Alf

Příspěvek#2725 » stř 10. úno 2016, 22:54

Ja si myslim , ze popsat casti zbrane a jejich funkcnost patri take k PREDVEDENI znalosti. Ale pokud by to melo platit doslovne, tak mas pravdu.
Naposledy upravil(a) Alf dne stř 10. úno 2016, 23:22, celkem upraveno 1 x.

SansLogique

Příspěvek#2726 » stř 10. úno 2016, 23:18

já bych chtěl vědět, kolik standardních držitelů ZP, včetně myslivců, tuší něco o liliích na brokovnici.
Co já mám kamarády se ZP, tak jsem si naprosto jistej, že nikdo z nich.

Alf

Příspěvek#2727 » stř 10. úno 2016, 23:26

Ja bych typoval, ze kdyz ma lilii tak muze strilet divocaky a kdyz ma dve lilie ta i jeleny.

Resistance

Příspěvek#2728 » stř 10. úno 2016, 23:37

Tak to je moc :-D :-D :-D
Alfe tys to rozlousknul teda ;-)

Resistance

Příspěvek#2729 » stř 10. úno 2016, 23:59

Flinta, která má značku zkoušky na vyšší tlaky, je označená lilií, takže z toho můžeš bez obav střílet náboje s ocelovým brokem o průměru vyšším jak 3,25mm, tedy označené High performance.

marinakus

Příspěvek#2730 » čtv 11. úno 2016, 08:09

CMK : Někde to tu píše tuším scorpion. Součástí manipulace se zbraní je i její připravení ke střelbě. Jak to chceš udělat, když nebudeš vědět jaký náboj do ní patří. Stejně jako bys měl u zkoušky vědět, že není 9mm jako 9mm. A třeba to, že do brokovnice nemůžeš nacpat náboj delší než pro který je komorována. Prostě toto si komisař podle mě snadno zdůvodní, pokud to chce použít. Takže asi není úplně v pořádku, že někdo to chce a někdo ne ale nad rámec zákona to nebude. To samé, že spousta věcí jde nacpat do porušení bezpečnosti. Takže komisař samozřejmě dodržovat zákon musí. dokonce i prováděcí vyhlášky. Jak si někteří zkoušku přizpůsobují k obrazu svému je otázka jiná. Ale to jsou podle mě výjimky a opět opakuji, že od toho by tam měl být dozor PČR.

Zpět na