Délka hlavní

Jara_C

Příspěvek#1 » čtv 21. kvě 2009, 14:17

Rád bych, kdyby mě někdo poradil. Vím, že délka hlavní má při střelbě svůj význam, ale rád bych věděl jak moc velký ten význam je při brokové střelbě. Tedy jak dlouhé hlavně na co použít a zda má vůbec smysl se tímto zabývat. Pokud je možno ovlivnit délku hlavní pomocí výměných zahrdlení bude asi tato diskuze krátká. Děkuji za případné odpovědi.

Mirek

Příspěvek#2 » čtv 21. kvě 2009, 14:56

To přijde na tmu :D . Otázka je při jaké brokové střelbě.....trap, skeet, lovecká střelba, obranná střelba. Zkus to nějak upřesnit.

Jara_C

Příspěvek#3 » čtv 21. kvě 2009, 15:34

To je právě ta otázka. Na jakou střelbu jaká hlavěň. Je nějaká délka tzv. "univerzální"?

gewarosse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » čtv 21. kvě 2009, 17:22

Jde o to čemu a hlavně na jaké úrovni se chceš věnovat.Hlavně jestli IPSC a obranku nebo myslivost a asfaltaky.
Choky jsou kompromis a nikdy na 100% nenahradíš pevné zahrdlení,měnitelným na posledních 5cm hlavně.

Jara_C

Příspěvek#5 » čtv 21. kvě 2009, 22:05

Takže není možné použít jednu zbraň na různé druhy střelby. Anebo je to možné, ale za cenu určitých kompromisů. A mě jde o to jak velké ty kompromisy budou.
Konkrétně mám brokovnici s hlavněmi 71cm. A chtěl bych vědět kde (při jaké střelbě) budu muset počítat s tím "kompromisem" a s jak velkým. Je to délka dobrá pro lov, pro skeet, trap ..... nebo pro co.... a nebo je to délka na nic a cokoliv budu střílet je kompromis.

Patrik
moderátor

Příspěvek#6 » čtv 21. kvě 2009, 22:32

Našel jsem:
Pro střelbu v lese volíme hlavně kratší 550-650, zejména u zbraní v kombinaci s kulovými hlavněmi pro pohotovější ránu. V otevřeném terénu je spíše požadována vyšší hustota krytí a proto delší hlavně.
Dále pouze doporučené délky hlavní podle ráže:
8 .........850 - 870mm
10........780 - 810mm
12........660 - 810mm
16........600 - 750mm
20........650 - 700mm
24........600 - 650mm
28........580 - 630mm
Delší hlaveň nemusí střílet lépe jen proto, že má vliv na lepší krytí ale i protože umožňují lepší míření. Podle zhuštění se posuzuje vhodnost zbraně pro: les - univerzální - sportovní střelbu.
Snad ti to k něčemu bude.

Patrik
moderátor

Příspěvek#7 » čtv 21. kvě 2009, 23:02

Jara_C

Příspěvek#8 » pát 22. kvě 2009, 06:56

Díky.
Takže délka 71cm je spíše pro střelbu na LK nebo skeet než pro trap. Do lesa se zatím nechystám.

gewarosse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » pát 22. kvě 2009, 07:18

Zrovna 71cm bych pokládal za univerzální.Já mám 61cm a střílím tím kolo i trap.
Dřív jsem měl 48cm a přes 20 holubů na trapu s tím šlo v pohodě.

Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » pát 22. kvě 2009, 07:44

gewarosse píše:Choky jsou kompromis a nikdy na 100% nenahradíš pevné zahrdlení,měnitelným na posledních 5cm hlavně.

A to jsi vzal kde? Já to slyším prvně. U některých dlouhých brokovnic nebylo to pevné zahrdlení o moc delší, než u MC

Univerzální věci stojí většinou za dreka... Mají smyls jen pro lidi, kteří to s danou věcí nemyslí moc vážně (myšleno - automechanik-zapálený amatér - si také nekoupí multifunkční kleště na práci).

Ted se hodně nabízejí kozlice s označením Sporting, mám pocit, že jejich chlavně mývají právě okolo 71cm, které by měly jít na skeet i trapp. Potíž je v tom, že je to tak rozdílný způsob střelby, že ti dobří, střílejí jen jeden z nich... A není to jen o délce hlavní, ale i pažbě. U brokovnice zvlášt platí, že puška střílí a pažba trefuje...

Jara_C

Příspěvek#11 » pát 22. kvě 2009, 07:56

Obrázek
Mám tohle (Zabala Hermanos XL 90 Mag.) a u nás na plzeňsku se převážně stříli baterie. Tak jsem chtěl vědět zda jsem vybral dobře. Ale asi ano, pro těch mých 600 ran za sezonu je asi jedno čím to budu střílet.

gewarosse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » pát 22. kvě 2009, 08:52

hungry:Mám na mysli lepší značky,ty většinou prodávají speciály na skeet a trap,které nejsou chokované.
U některých trapových speciálů maximálně spodní hlaveň.
Tady se asi nenajde nikdo ,kdo se specializuje v brokách na jednu disciplýnu,takže Sportingy stačí.Já osobně nikomu nedoporučuje se specializovat,protože skupinky vyhraněných trapařů nebo skeetařů jsou většinou samý blbci,co se nemůžou na druhou disciplýnu ani podívat.Střelec by měl být hlavně universální.

Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » pát 22. kvě 2009, 09:00

No, to jo. U speciálů je to jasné. Jsou určeny jen k jednomu a optimální nastavení zahrdlení je jen jedno, tak proč ho neudělat napevno...

pohodar

Příspěvek#14 » stř 29. pro 2010, 01:20

..na vyměnné zahrdlení bych se sprominutím vysr.pokud chceš střílet doopravdy (snad jen u Beretty Optima choky -cca 10cm),bo ti nikdy nenahradí pevná zahrdlení. K Berettě 682 Gold E -trapové hlavně 76,81 cm + výměnné skeetové hlavně 71cm Platí to i u Browninga ve stejné třídě.

gewarosse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » pát 11. úno 2011, 23:55

Tak ja jsem časem dozrál asi k tomuhle:
Skeet-71cm-pevné zahrdlení
Trap-76cm nebo 81cm podle stylu střelby,pevné zahrdlení nebo chokovaná pouze spodní hlaveň
Parkur-76cm nebo 81cm,výměnné zahrdlení
Mimo délky je i důležitá technologie hlavně.Zvětšený vnitřní průměr(např. beretta optima nebo browning invector plus) a dlouhé choky mají něco do sebe.

Sám střílím převážně parkur a trap,skeet velice okrajově,protože kazí návyky.Mám hlavně dlouhé 81cm s odlehčenými,extra dlouhými choky.

Zpět na