Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Sedmej
Příspěvek#3121 » čtv 25. úno 2016, 22:49
já bych to asi zdůvodnil tak, že to jsou ty části zbraně, které jí právě technicky charakteritují a určují v podstatě typ zbraně. ale rád se poučím, jak je to správně, tohle je jen muj pohled. hlavně si ani nemyslím, že až takhle by se v tom nějaký komisař šťoural.
- petmad
Příspěvek#3122 » čtv 25. úno 2016, 22:49
Petzold: Nemám k tomu důvod. V praxi je taková věc k ničemu, nemluvě o tom, že povídání o nutné registraci, výrobních číslech apod. je zavádějící (viz absence čísel na hlavních zbraní dovezených z USA). Tady se řeší minimum nutné ke zkouškám a říct u zkoušky, že hlavní část je hlavní proto, že to říká zákon, je i podle slov několika komisařů, které znám, více než dostačující. Aspoň se do toho člověk zbytečně nezamotá.
- Vlček
- Serz
Příspěvek#3132 » pát 26. úno 2016, 19:46
no, i ja kdysi pred zbrojakem na ta videa koukal (zp mam 2 roky a kousicek). jenomze jsem v tu chvili mel 9 let praxe "jinde". co tim chci rict, zajemci logicky budou hledat informace a budou nachazet videa s rekneme nevhodnymi postupy u zkousky. reseni pro ne bohuzel nemam, dost nevhodne je, ze clovek tomu i veri... a mame tu slepou ulicku pro potencialniho drzitele. takze novym zadatelum (nechci psat novackum) bych snad poradil, zde mate kvantum znalych a ochotnych poradit lidi. nez verit buhvijakemu videu z youtube, radsi hodte "hloupy" dotaz zde. fakt to bude prospesnejsi pro vasi budouci zkousku
- marinakus
Příspěvek#3133 » pát 26. úno 2016, 20:19
Asi úplně nejhorší varianta přípravy na praktickou ZOZ (pokud pomineme žádnou), je příprava "zkušeným" kamarádem a doplnění "znalostí" z videoukázek na internetu. Dozvíte se "spoustu" věcí, které vám akorát zamotají hlavu a budou vám víc ke starostem než užitku. Nic nemůže nahradit kurz, který nabízí např. střelnice, kde zkoušky probíhají a v některých případech i lidé s praxí komisaře. I potom se dá vyletět na opomenutí nebo omylu ale ta pravděpodobnost je značně snížena. Určitě nejlepší přístup mají ti, kteří se přípravě na ZOZ věnují i několik měsíců a to především praxi (i takoví se tu ozvali), což je samozřejmě výjímka i když je určitě škoda, že takových není víc. Samozřejmě po získání ZP nemůže nikdo nikomu bránit v tom jakou cestu (samozřejmě legální), si najde a jaké střelbě se bude věnovat.
- Petzold
Příspěvek#3134 » pát 26. úno 2016, 22:11
Dovolím si kolegu Marinakuse doplnit.
Navíc většina komisařů jsou dlouholetí fandové a uživatelé zbraní a "rychlokvašku" poznají už jen prvním pohledem na jeho ruce. Doporučuji tedy o zbraních vědět v rámci možností co možná nejvíce, minimálně to bude pro komisaře příjemné překvapení. Když zjistí, že uchazeč má o zbraně skutečný skutečný zájem, nespoléhá se na jen na "minimum nutné ke zkouškám" a "žádné omáčky okolo" a vybočuje z řady žadatelů " mámo já když to v televizi vidím co se děje, půjdu si udělat zbroják", může leckdy i přimhouřit oko nad drobnou chybkou, vyplývající třeba jen z nervozity .
Navíc většina komisařů jsou dlouholetí fandové a uživatelé zbraní a "rychlokvašku" poznají už jen prvním pohledem na jeho ruce. Doporučuji tedy o zbraních vědět v rámci možností co možná nejvíce, minimálně to bude pro komisaře příjemné překvapení. Když zjistí, že uchazeč má o zbraně skutečný skutečný zájem, nespoléhá se na jen na "minimum nutné ke zkouškám" a "žádné omáčky okolo" a vybočuje z řady žadatelů " mámo já když to v televizi vidím co se děje, půjdu si udělat zbroják", může leckdy i přimhouřit oko nad drobnou chybkou, vyplývající třeba jen z nervozity .
- bartas
Příspěvek#3135 » pát 26. úno 2016, 22:25
Tak dneska zkouška v Trutnově. Bylo nás 19 + 3 opraváři. Na testech vypadla mladá holčina, který to uteklo o bod. Jinak kromě dvou plnej počet.
Od komisaře jsme dostali jen jednu informaci - jak máme vyplnit test. O dalším průběhu nepadlo ani slovo. Jak tady někteří píšou, že jim komisař na záčátku vysvětlil co po nich bude chtit, tak nic takového se nestalo.
Když vypadlo prvních 5, začalo být dusno. Já jsem šel asi v půlce. Na stole pistole, nábojnice skříplá v závěru a další náboj v komoře. Takže popsat závadu - slabá rána a je potřeba udělat rozborku a zkontrolovat hlaveň. Na tom vyletěli první dva. Jeden dal ránu jistoty, další před rozborkou nevypustil kohout na ozub, ale přes palec až na zápalník.
Já jsem vyletěl u malorážky, když jsem nepočkal 30 vteřin při selhači.
Komisař: „Nabijte jeden náboj, připravit ke střelbě."
Já: „Nabito."
Komisař: „Jednu ránu pal."
Samozřejmě nic.
Komisař: „Vybijte zbraň. Co uděláte?"
Já jsem vyndal zásobník a bylo vymalováno.
Ten postup vim moc dobře, ale nervozita a podle mě nejednoznačné pokyny komisaře udělaly svoje. Takže za měsíc opáčko.
Od komisaře jsme dostali jen jednu informaci - jak máme vyplnit test. O dalším průběhu nepadlo ani slovo. Jak tady někteří píšou, že jim komisař na záčátku vysvětlil co po nich bude chtit, tak nic takového se nestalo.
Když vypadlo prvních 5, začalo být dusno. Já jsem šel asi v půlce. Na stole pistole, nábojnice skříplá v závěru a další náboj v komoře. Takže popsat závadu - slabá rána a je potřeba udělat rozborku a zkontrolovat hlaveň. Na tom vyletěli první dva. Jeden dal ránu jistoty, další před rozborkou nevypustil kohout na ozub, ale přes palec až na zápalník.
Já jsem vyletěl u malorážky, když jsem nepočkal 30 vteřin při selhači.
Komisař: „Nabijte jeden náboj, připravit ke střelbě."
Já: „Nabito."
Komisař: „Jednu ránu pal."
Samozřejmě nic.
Komisař: „Vybijte zbraň. Co uděláte?"
Já jsem vyndal zásobník a bylo vymalováno.
Ten postup vim moc dobře, ale nervozita a podle mě nejednoznačné pokyny komisaře udělaly svoje. Takže za měsíc opáčko.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí