Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Alf

Příspěvek#3271 » úte 8. bře 2016, 17:11

Marinakus ahoooj :-) Myslim , ze mas pravdu. Na venek se zdal ferovy, ale popravde hledal u kazdeho uchazece sebemensi skulinku jak ho vyhodit, i pritomny pan Vana z nej byj nesvuj, nevedel co nam na toho baziliska poradit. Je nevyzpytatelny. Diky za podporu kluci, priste to dam, slibuju :-)

Alf

Příspěvek#3272 » úte 8. bře 2016, 17:24

Jeste si vzpominam, jak se tu psalo ze vetsinou clovek narazi na " normalniho komisare " . Je mala pravdepodobnost narazit na nejakeho kata. Ja jsem tu smulu mel. Delal jsem vse, pomalu a precizne, rekl bych ukazkove, ja to mam uz v sobe, jsem takovy puntickar. Je to skoda no.

marinakus

Příspěvek#3273 » úte 8. bře 2016, 17:27

Je to s prominutím asi tak trochu vůl. Hovoří se o MÍŘENÉ ráně jistoty, nikoliv o propnutých rukou nebo tak něco podobného. Takže střílet do terče a ne si ji fláknout pod nohy. S tímto přístupem by zkoušky ve finále nemohl udělat asi nikdo. Takovéto "pochybení" najdu i sám u sebe, když se budu snažit, natož u druhého.

petmad

Příspěvek#3274 » úte 8. bře 2016, 17:45

Tak to koukám. Jinak marinakusi, jestli jsem to správně pochopil, za tu RJ nevyhodil, ale za zásobník před kontrolou ano. Podle mě to jako poznámka pro upřesnění bylo na místě a nedělal bych z něj kvůli tomu vola. Ale je fakt, že uchazeč v tu chvíli může znervóznit a pak udělá blbost. Je to škoda. Bohužel člověk v tom stresu asi nemůže být nikdy úplně připravený a pak stačí málo a jde domů.

Alf: Příště to určitě dáš.

tuton

Příspěvek#3275 » úte 8. bře 2016, 17:49

Alf: Citim s Tebou. Dneska jdu zrovna strilet, pristi tyden zas, chodim tam, kde budu delat i zkousky. Pokazdy me nechaj si i trochu "zasusit" s kratkou, s dlouhou a s brokovnici. Chystam se, ze si dam jeste jednou kurz, ale takova situace by me asi vykolejila taky. Priste preju vice stesti!

Mr. Seth

Příspěvek#3276 » úte 8. bře 2016, 17:59

Trochu mě zaráží to příkré hodnocení pana Kaupeho. Znám ho osobně a vím, že jako člen LEX a NRA i jako aktivní střelec a pohodář rozhodně není svině, která by lidi potápěla. Naopak se snaží pomáhat a vycházet vstříc. U zkoušky je ale přísnější než někteří jiní komisaři v Praze a důsledně trvá na detailech.

Jestli uchazeče znervózní to, že mu řekne, aby měl natažené ruce, tak bych nehledal chybu v komisaři. Spíše bych to viděl jako dobře míněnou radu. Zkusili jste někdy vystřelit například z Desert Eagla s pokrčenýma rukama? Jestli ne, zkuste si to a pochopíte. Jen si nejdřív nasaďte helmu.

Vyhození za strčení zásobníku do zbraně před provedením kontroly je ale zcela legitimní důvod k ukončení zkoušky. Ne každý komisař trvá na tom, aby uchazeč kontroloval zbraň vždy, když ji vezme do rukou. Ale pokud to explicitně řekne před zahájením zkoušky, pak je to jednou dáno a hotovo.

Osobně si myslím, že více pokory a sebereflexe mezi uchazeči by nebylo vůbec na škodu. Rozhodně aspoň předtím než se strhne vlna kritiky směrem ke komisaři.

Serz

Příspěvek#3277 » úte 8. bře 2016, 18:09

Mr. Seth nevymslej si. Alfovi nerekl, ze se mu nelibi nenatazene ruce, ale udelal "hroznou chybu". nenatazene ruce rozhodne nevylucuji mirenou ranu jistoty a tahat sem desert eagle (ano, strilel jsem z nej, z .50 i z .44) je naprosty ulet. rozhodit uchazece "hroznou chybou" ktera fakticky ani neprobehla, je zhovadilost

marinakus

Příspěvek#3278 » úte 8. bře 2016, 18:10

Mr. Seth : Kolik lidí si vůbec někdy zkusilo vystřelit z něčeho jako je DE a to jsou zbraně i s větším zpětným rázem. Chtěl jsem říct jen tolik, že kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Je vynikající když je uchazeč vyhozen za vložení zásobníku do zbraně, kterou kontroluje do zblbnutí celou dobu zkoušky a přitom nikoho nijak neohrozí ale teď to po dvacáté znovu neudělal. Co by mělo být předmětem zkoušky? Zjistit jestli je uchazeč schopen zbraň ovládat a ví a má přehled o tom v jakém je právě stavu. Nebo jestli umí jako mechanická opice pořád dokola rachotit závěrem aniž by věděl k čemu je to vlastně dobré?

marinakus

Příspěvek#3279 » úte 8. bře 2016, 18:15

Jen pro doplnění. Pana Kaupeho osobně neznám ale jelikož působí i v rámci Středočeského kraje, určitě se jednou potkáme. Ne, že bych se na to těšil. Asi jsme dost rozdílní.

mihlit

Příspěvek#3280 » úte 8. bře 2016, 18:17

Sice riskuji, že by se to mohlo zvrtnout ve flame, ale přesto, se zdůvodněním, jak jsem psal o pár příspěvků dříve, tak stále trvám na tom, že k porušení bezpečnosti nedošlo, takže nebyl vysloveně nutný důvod ho vyhodit. Zastrčení zásobníku do zbraně před/bez kontroly prázdné komory na povel nabití zbraně není z hlediska bezpečnosti žádné pochybení a není tak ani legitimním důvodem k vyhození uchazeče. Pokudd něco řekne před zkouškou, stále je to doporučení a "představoval jsem si to jinak" nemůže být důvod. Variantu co by kdyby, bych tam netahal, Desert Eagla očividně v ruce neměl, to už je pravděpodobnější, že se mu dřív do ruky dostane černoprachová zbraň a ta se na zkoušce taky neřeší.

Alf

Příspěvek#3281 » úte 8. bře 2016, 18:19

Mr. Seth.
Jestli jsi dobre cetl muj kompletni prispevek od zkousky, jako ze asi ne, tak bys cetl, ze jsem vedel a uzna,l ze jsem s tim zasobnikem udelal chybu, proti tomu jsem nic nenamital. A neznervoznel jsem ze mi rekl ze mam mit natazene ruce. Znervoznel jsem kdyz jsem pred pripravou zbrane ke strelbe provadel kontrolu zda neni nabita, vse jsem delal pekne a dukladne a po rane jistoty, me zaskocil tim, ze jsem udelal nekde strasnou chybu. To me vykolejilo, protoze jsem marne premyslel kde a on mi vubec nepomohl ani nenaznacil. Ja premyslel nad tou kontrolou a vubec me nenapadlo ze to mohlo byt kvuli mirne pokrcenym rukou u RJ. Kdyby byl takovej super chlapik jak pises, tak by naznacil kde jsem udelal chybu. Byl to iednoznacny zamer znejistit me a to se mu povedlo, ma na to asi pravo, ale ze by to bylo fer se mi nezda. Navic nekteri opravari co ho znali rikali, ze si na nej uz nejaci lidi stezovali. Ale to ja neresim, prdim na to a snad to dam jindy, i tak si verim. A neprekrucuj co pisu. Diky :-)

marinakus

Příspěvek#3282 » úte 8. bře 2016, 18:23

Na jedné nejmenované střelnici uchazeče takto "drilují". Každý druhý tam povídá o tom, jak provede při kontrole "bezpečnou manipulaci". A potom už může dělat nebezpečnou manipulaci nebo co? Každá manipulace se zbraní by měla být bezpečná. Nebo alespoň s ohledem na co největší eliminaci jakéhokoliv nebezpečí pro střelce i okolí. To ale neznamená, že to musí spočívat vždy v bezmyšlenkovém jednání, které i někdy postrádá veškerý smysl.

Pablo.gs

Příspěvek#3283 » úte 8. bře 2016, 18:26

Hlavu vzhůru, příště to dáš, držím palce. Já jsem taky opakoval a vím jaký je to pocit zmaru. Testy 79, praktická u všech 3 zbraní, slovy komisaře výtečně a nakonec jsem nenastřílel. Tři dny po zkouškách jsem si zajel do Květnice za p.Pavlíčkem a ejhle zjistilo se, že sic střílím pravačkou, ale mám levý řídící oko. Takže jsem změnil pohled na mířidla a od té doby to lítalo jak má. U opravek jsem měl nejhorší 1x8, jinak 9 a 10.
Jinak u praktický, komisař vyhazoval za to, když někdo při prvotní prohlídce bezpečného stavu zbraně u pistole neudělal zároveň rozborku a neprohlédl hlaveň. U dlouhých samo taky.
"Školní" náboje byly klasické patrony, jen měly provrtanou hilznu. Měl jsem tam zamíchaný jeden neprovrtaný. Povel "připravte zbraň ke střelbě..." naštěstí jsem si ho všiml a řekl, že toto rozhodně v místnosti nabíjet nebudu, což komisař ocenil.
Dál, opravky dělal kluk který si rozšiřoval skupinu a minule vypadl na tom, že dlouho laboroval s malorážkou. Snažil se vyndat závěr klasicky stlačením spouště, ale byl to st. typ kde se spoušť odtlačuje. Paradox je, že to je bývalý voják z povolání, který měl všechny možný bouchačky profesionálně v ruce řadu let a šel si jen rozšířit na C. :-)
Ale jinak byl komisař korektní a férovej a je zřejmě dobře, že je byl v otázkách základní bezpečnosti tvrdší, protože většina lidí vypadla na elementárních bezpečnostních chybách které sami uznali. Jinak dělalo nás 13. 5 neudělalo testy a 6 manipulaci. Prošli jsme 2.

Mr. Seth

Příspěvek#3284 » úte 8. bře 2016, 18:29

Serz - Tys tam možná byl, ale já ne. Proto nevím, co mu skutečně řekl. Za tu dobu, co se kolem zkoušek pohybuji, jsem si všiml, že mnoha vyhozeným uchazečům funguje paměť trochu selektivně. DE není úlet, je to zbraň, se kterou se můžeš setkat. Ale i mnohem menší ráže s tebou může zamávat, když budeš zbraň držet špatně. Já opravdu nevím, co se na té zkoušce stalo, protože jsem u toho nebyl a můžeme to tady řešit do zblbnutí. Ale podstatné je, že propnuté nebo pokrčené ruce zde nebyly důvodem ukončení zkoušky.

Marinakus - Pak je otázka, jestli je celý systém zkoušek sám o sobě nastavený úplně správně. Já si to třeba nemyslím. Souhlasím ale s tebou, že vložení zásobníku do opakovaně zkontrolované zbraně není v praxi bezpečnostní chybou. Bohužel je zkrátka faktem, že majorita zkušebních komisařů za takový krok zkoušku okamžitě ukončí. A jestliže na to předem upozorní a i zde na fóru se neustále opakují rady "poslouchejte komisaře", "komisař je u zkoušky bůh, dělejte co chce on", tak opravdu není co dál řešit.

Alf - Nevím, proč se tak rozčiluješ. Sám jsi přeci řekl, že za pokrčené ruce tě nevyhodil. Ten zásobník jsi jako chybu uznal. V pořádku. O čem se tedy dál bavíme? Jestli tě vyhodil právem za chybu, kterou jsi sám uznal? :)

Serz

Příspěvek#3285 » úte 8. bře 2016, 18:33

a kdyz uz o tom mluvime, na VSECHNO jde rict "ted jste udelal hroznou chybu", i kdyby to bylo sebedokonalejsi. u zkousky ZOZ to zafunguje nabeton, u mnoha dalsich veci (ani nesouvisejicich se strelbou) taky. na to aby takovy komentar clovek ustal, to by musel byt ultramegaprofik v te dane veci a tak nejak odpovedet "nascat, moje cinnost byla spravna"
Alfe, vem si, ze by neresil ty ruce (jak uz jsem psal, podle me zhovadilost), ale jenom ti rekl to s tou hroznou chybou. a ty (ted to nemyslim osobne) bys zacal premyslet co by a kde by, a pak vyvedes prave takovou blbinu. tahle debilni poznamka dokaze cloveka vykolejit i kdyby jeho cinnost byla naprosto spravna

Zpět na