Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3406 » ned 13. bře 2016, 23:00

Jo jo... Jedine, co nechavam lidi "opakovat" (ani nevyhazuju, jen to chci videt znova a lepe) je, kdyz pouzijou jen palec silny ruky (vzdycky jim vysvetlim, ze v pripade, ze jim to uklouzne, tak to ten palec nehezky porani, kdyz si krapnou - nehlede na to, ze si krapnou). Ucim bud slaby palec nebo mezi prsty slabe ruky, toleruji cokoliv bezpecneho, co "necvakne".

Milan100

Příspěvek#3407 » pon 14. bře 2016, 12:46

CMK píše [ quote]Ucim bud slaby palec nebo mezi prsty slabe ruky, toleruji cokoliv bezpecneho, co "necvakne".[/quote]
To je velmi rozumné a vstřícné od komisaře.
Původně jsem nechtěl psát své rozumy, zaplevelené je to tu až moc a u zkoušek to nemusí pomoci, ale v reálu třeba jo. Vzhledem k tomu že žádný způsob vypouštění mě nevyhovoval, a už vůbec ne vypouštět přes dva palce. Palec je tlustý prst a kouhout na něj hned dosedne, následně ho vyprostit s odlehčováním je nic moc manipulace. Dělám variantu mezi prsty slabé ruky ale palcem a prostředníčkem a ukazovák zbyde jako vložená pojistka mezi kohoutem a závěrem (obalím kohout ze tří stran prsty). Vyproštění ukazováku zpod kohoutu je velmi snadné. Palec silné ruky stále pevně drží zbraň, ne jako v případě vypouštění přes dva palce kdy je úchop uvolněn.
Na zkouškách ale vždy předvádějte to co chce komisař. Tohle je spíš varianta jak v budoucnu neudělat malér v nějakém stresu nebo v zautomatizovaném úkonu ve kterém se nečekaně změní podmínky a to nebylo nacvičené. Podle mě je to nejbezpečnější způsob, ověřoval jsem samozřejmě sušením, u jiných způsobů jsem se v krajních situacích dostal i k sesmeknutí. Zkuste to, snad vám to taky bude vyhovovat a připadat jako nejbezpečnější. Možná už to tak někdo dělá, třeba nejsem první.

marinakus

Příspěvek#3408 » pon 14. bře 2016, 12:56

Milan100 : Další nestandardní postup... ale nakonec proč ne, když ho vysvětlíš. Já s tím problém nemám. Jde o konkrétního komisaře u zkoušek. ;)

Jirka-t

Příspěvek#3409 » pon 14. bře 2016, 14:09

Zdravím, když tady čtu ty hrůzy hororové, co může člověka na zkoušce potkat, přidám moji dnešní zkušenost, Magnum Brno, aby také nováčci věděli, že ne vždy jdou na porážku. Zkouška úspěšná:

- komisař pan Šebela - v pohodě chlap, který si nic "neléčí" na jiných a nevymýšlí ptákoviny.

- test z cca 25 lidí neudělali 2. Podmínky psaní testu, no... řekněme poněkud stísněné :) Jako když si dva 150kg chlapi sednou v restauraci ke stolku pro dva a nemají kam dát všechno jídlo...

- na praxi se šlo po dvou lidech, dvě CZ75, dlouhá malorážka a jestli se nepletu broková kozlice, na tu jsem ani nesáhl (A,B,E), takže si nepamatuji přesně. Krátkou dělali oba zároveň, manipulace, rozborka/sborka, popsání některých dílů zbraně. Na dlouhé malorajdě jsme se prostřídali a to stejné co u krátké. Ještě simulace přerušení střelby se školním nábojem na krátké, to bylo vše. Při prvním pokynu o bezpečnou manipulaci jsem se raději dotázal, jestli končit vypuštěním nebo RJ, bylo požadováno vypuštění. Vypouštěl jsem levou rukou palec/ukazovák, kolega vedle vypouštěl přes palec, oboje akceptoval.

- střelba také ve dvou, jen pistole. Klepaly se mi ruce jak ratlíkovi, tak jsem vyzkoušel snad všechna čísla, co jsou na terči, ale padlo tam všech 5 :lol:

- nebyl jsem až do konce, takže nevím, kolik lidí nedalo praxi, ale co jsem zaregistroval, tak za mě odešel jeden za nevytažení zásobníku z malorážky při bezpečné manipulaci.

Celková atmosféra na střelnici přátelská a pohodová, díky panu Hynštovi a manželce. Za to děkuji a ač jsem neviděl poměry na ostatních střelnicích v Brně, určitě neprohloupíte, když si Magnum vyberete při žádosti o zkoušku.

edit - hrubice jako od Hujera
Naposledy upravil(a) Jirka-t dne pon 14. bře 2016, 14:23, celkem upraveno 1 x.

SansLogique

Příspěvek#3410 » pon 14. bře 2016, 14:40

no, kamarád dělal ZOZ minulej tejden, radši nebudu psát kde, podařilo se mu samozřejmě jako první akci nevyndat zásobník - komisař ho jenom vyzval, aby to udělal znovu, lépe a radostněji. Úspěšně to udělal, stejně jako všichni, co se k manipulaci propsali. Zbraň na manipulaci si navíc mohl vybrat a co byste řekli, manipuloval s Glockem. Tož asi tak - jiný kraj, jiný komisař.

marinakus

Příspěvek#3411 » pon 14. bře 2016, 18:25

Jirka-t, Sanslogique : A to je právě ta druhá strana mantinelu, kdy to dostane v podstatě každý.... sami uvažte, co je lepší. Vedle těchto lidí na střelnici budete střílet i vy. Nebudete se tak trochu bát? A to se snažím být liberální. ;)

Jirka-t

Příspěvek#3412 » pon 14. bře 2016, 19:06

marinakus: tak v mém případě to určitě druhá strana mantinelu nebyla. Chlapík nevytáhl jako první zásobník, tak šel. Žádné běž na konec fronty, nebo udělej to znova a lépe. Prostě běž domů... Takto by to mělo vypadat. Je to v lidech, jak ve střelcích, tak v komisařech a nezáleží v jaké kombinaci se potkají u zkoušky. Přístup a zodpovědnost. Těžko soudit, v čem spočívalo to, že to dnes dal skoro každý. Ikdyž opakuji, nebyl jsem do konce, cca konec 2. třetiny jsem byl. Třeba byli všichni tak dobří, hodně lidí dělalo kurzy. Já měl hodně našroceno a jsem fanda do zbraní a z vyprávění kolegy, který byl na praktické se mnou, to stejné. Třeba jen viděl, že víme, co děláme, tak nás zbytečně netrápil. Nemám info od ostatních uchazečů, třeba byly i selhače, pšouky, atd... Jen jsem chtěl upozornit, že ne každý komisař je potápěč za každou cenu. Důsledný ano, v pořádku, jsem pro. Uděláš nebezpečnou chybu, jdeš okamžitě, v životě taky nemusí být druhý pokus. My žádnou neudělali, předvedli jsme vše, co je vyžadováno k bezpečné manipulaci a dostali osvědčení. Nevidím v tom problém a se všemi lidmi, se kterými jsem dnes zkoušku dělal, se rád na té střelnici ještě někdy sejdu. Raději než s dědou, který přebíjený selhač několikrát zkusí ještě natáhnout kohoutkem a když ani napotřetí nevyjde, vrátí ho do dalšího zásobníku... Praktický příklad u mého zacvičování...

Kencui

Příspěvek#3413 » pon 14. bře 2016, 23:02

Kdyz jsem delal praktickou ja, tak jsem dostal situaci "nevysla rana" bohuzel jsem zapomnel na 30 vterin - ty jsem mu rekl az kdyz se zeptal co se pise na krabicce od naboju. V tu chvili jsem myslel ze letim, slo videt, ze to tomu komisari srotuje v hlave. Pak mi rekl at pokracuju. Nakonec jsem dostal prednasku co by se mohlo stat a rekl mi ze jsem mel ten den zatim nejlepsi manipulaci, takze jestli policajti kyvnou ze me necha - ti rekli ze jo a ja uz nikdy na 30 vterin nikdy nezapomenu ;)

Martas

Příspěvek#3414 » úte 15. bře 2016, 08:43

Přidám také svou zkušenost ze včerejší zkoušky z pražského Avimu.

Pan komisař František Vrba - naprosto pohodový a bezelstný člověk - mimochodem se jednalo o jeho první zkoušku.

Písemné testy dělalo 11 lidí, z toho 2 neuspěli. Po hodině se připojilo dalších 10 opravkářů z minula. Další zkoušky rozděleny na manipulaci, až po absolvování posledního člověka se přistoupilo k samotné střelbě.

Na začátku pan komisař všem vysvětlil, co bude požadovat a jak bude zkouška přesně probíhat. Dal také prostor k doplňujícím otázkám. Líbilo se mi, že se striktně držel výkladu zákona ("žadatel PŘEDVEDE"), takže nám hned dopředu řekl, že pokud se bude ptát na nějaké doplňující otázky (druhy nábojů, jejich dostřel, identifikační značky na zbrani, apod), bude to již zcela "mimo hru" a nebude to důvod k vyhození.

Celkem tak k manipulaci šlo 19 lidí - tu neudělalo tuším 4 nebo 5 lidí. Všichni ovšem skončili na naprosto základních věcech, které byly způsobeny jejich vlastním zaviněním (prst na spoušti, nedodržení bezpečného prostoru, nedání rány jistoty, atd). Pan komisař se po celou dobu zkoušku snažil navodit přátelskou a pohodovou atmosféru a nedělal opravdu žádné naschvály.

Poslední částí byly samotné střelby - já sám šel na řadu asi devátý a do té doby nenastřílela pouze jedna slečna. Do konce jsem bohužel nečekal, takže nevím, jaká byla konečná bilance.

Velké poděkování také patří včerejšímu správci střelnice (bohužel si nevzpomenu na jméno - brýlatý pán ve středních letech), který nás před zkouškou také psychicky podporoval a dokonce dovolil některým nejistým žadatelům osahat si zbraň, na které zkouška probíhala.

honzazd

Příspěvek#3415 » úte 15. bře 2016, 18:24

15.3. výborná střelnice v Byšicích. Chtěl bych poděkovat správcové střelnice a pí. Pečenkovým ml. i st. za výbornou přípravu na ZP.
Komisař p. ing. Sedláček,
1.vezměte do ruky zbraň a uveďte ji do bezpečného stavu.
2.rozborka
3.1 náboj do zbraně ,,pal'' nevyšla rána(zvednu ruku hlásím závada, čekám 30 s. vybiji zbraň RJ, špatný náboj, odevzdám správci nebo reklamace kde jsem náboj koupil)
To samé malorážka i brokovnice.
U brokovnice jsem trošku zazmatkoval, když komisař řekl nabít a pal, pak řekl pohyb ve střelišti tak jsem brokovnici zajistil, ale měl jsem ji zlomit.
Střelba, cz-75 jen tak tak, malorážka bez problémů a brok taky ok.

sided
moderátor

Příspěvek#3416 » stř 16. bře 2016, 09:02

Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat Tohle je název tématu, na řeči o autoškole a povinnejch kurzech tu není nikdo zvědavý !

OT smazaný

J1GS4W

Příspěvek#3417 » čtv 17. bře 2016, 05:51

Tak včera konečně zkouška odborné způsobilosti na rajské zahradě pan komisař férový chlap bez mindráku přesně řekl co chce a minimálně 5krat to zopakoval z 16lidi vypadly 2 na testy 3na manipulaci a 2 na střelbách všichni samozřejmě svoji hlouposti klasické chyby zasobnik, selhač. Jinak střelnice suprovy přístup nálada a ochota t jim děkuji za vše.Nicméně byli zde i takový který při manipulaci měly selhač a mířily všude kolem sebe a ještě ze zkoušky odchází nasrany že to se stát může proc ho vyhodil.Takže pokud jdete na ZOS na Rajskou zahradu tak Dělejte to co vám řekne komisař to znamena manipulace nabyti vybiti selhac slaba rana atd vse hlaste komunikujte s komisarem a když si nebudete jisti vším co po vás komisař chce zeptejte se personálu nebo správce střelnice jsou opravdu ochotni poradit.Tak úspěchu zdar

petmad

Příspěvek#3418 » čtv 17. bře 2016, 12:17

S tím ptaním to určitě platí nejen na Rajské zahradě. :-) Ale ptát se personálu během zkoušky by asi moc moudré nebylo. :-) Jinak jsem slyšel, že to byl nějaký úplně nový komisař. Je vidět, že se řady komisařů docela rozšířily...

Alf

Příspěvek#3419 » čtv 17. bře 2016, 22:02

Doufam ze 4.4 na opakovacce, kapnu taky na bezelstneho nezamindrakovaneho komisare. Znovu od zacatku to delat nehodlam. Jinak to vypousteni pres dva palce mi vzdycky, i kdyz jen malinko cvakne. Mozna u zkousky u toho trochu zakaslam, aby to nebylo slyset :-) :lol:

Jirka-t

Příspěvek#3420 » čtv 17. bře 2016, 22:30

Alf: A to vypouštění levou rukou, kohout mezi palcem a ukazovákem ti nesedí? Mě tato varianta, ze všech zkoušených, vyhovuje nejvíc. Navíc správným nasazením prstů na kohout si "dojezd" hezky kontroluješ tak, že se ti špička palce a druhý článek ukazováku opřou o zadek závěru a povolováním stisku pak kohout neslyšně sedne. Navíc u toho celou dobu držíš pravou rukou pevně zbraň a nesoustředíš se na manipulaci žádného prstu té ruky.

Zpět na