Zpřísnění zákona o zbraních

marinakus

Příspěvek#106 » pon 21. bře 2016, 13:49

iloveguns : O správní poplatek podle mě nejde. Navíc to není tak, jak píšeš.

honzek86

Příspěvek#107 » pon 21. bře 2016, 13:50

Luky22 píše:
mihlit píše:Zaslechl jsem, že ten vstup do obydlí pro odebrání zbraní, které člověk neodevzdal, tam má být kvůli budoucímu zpřísnění/zákazu některých zbraní z EU - kvůli lidem, co je dopředu plánují ztrácet či mít ukradené, tak aby si je mohli policajti dojít vyzvednout.

Aby si policajti mohli přijít vyzvednout zatajenou zbraň? To se mi nezdá. Pokud by někdo zatajil zbraň, určitě ji velmi dobře schová. Pokud by policajti měli mít šanci ji najít, museli by udělat regulérní domovní prohlídku. Obrátit chalupu vzhůru nohama, jakoby hledali vražednou zbraň. A takových "zatajovačů" v případě zbraňové restrikce by bylo jistě hafo. Takže podle mě hledat zatajenou zbraň je pro policii zbytečný, kapacitně i časově náročný luxus s velmi nejistým výsledkem.

...a taky záleží, jak poctivě by tyto prohlídky probíhaly :) znám minimálně 2 policisty, co jsou popuzeni těmito novelami stejně, jako střelecká společnost a podle jejich vyjadřování by kopali spíš za poctivé majitele ZP, než evropskou záknodárnou lůzu ...

Sedmej

Příspěvek#108 » pon 21. bře 2016, 13:52

cipis: jasný, s tím naprosto souhlasím, že se všechno dělá aby nestřelecká veřejnost byla spokojená. prakticky se nehody téměř nedějí. ale holt žijeme v demokracii, kde většina má velkou sílu a pokud většina bude nestřelecká, nezbyvá než se chovat tak, aby to většině minimálně nevadilo.

Luky22

Příspěvek#109 » pon 21. bře 2016, 14:14

honzek86: Tak to je dobrá zpráva. :)

iloveguns

Příspěvek#110 » pon 21. bře 2016, 18:25

marinakus píše:iloveguns : O správní poplatek podle mě nejde. Navíc to není tak, jak píšeš.

Jak to, že to není ak, jak píši. Mám ZP sk. D, chodím pravidelně na prohlídku po 2,5 letech, ZP mám na 5 let. Ti, co mají ZP na 10 let a mají déčko, chodí jednou za pět let.

marinakus

Příspěvek#111 » pon 21. bře 2016, 19:35

5 let platnosti lékařské prohlídky u ZP sk D se po novelizaci vztahuje i na tebe. Jak to bude se lhůtami po novelizaci další zatím bůh suď. Není ale pravda, že se poplatky zdvojnásobily. Bylo 300,- každých 5 let, teď je 400,- každých 10 let, v případě opětovného vrácení doby expirace na 5 let a ponechání poplatku v současné výši by to teda byla stovka navíc. Vzhledem k tomu, že poplatky se zdražují všude všechny, nic nepochopitelného. Tím nechci říci, že to je v pořádku a že má opětovné zkrácení doby platnosti ZP jakýkoliv smysl.

iloveguns

Příspěvek#112 » úte 22. bře 2016, 23:20

Evropská komise má ve věci naprosto jasno a nedá se zviklat ani hlasy odborníků:

http://gunlex.cz/clanky/hlavni-clanky/2 ... -informace

Poslední slovo dostal zástupce Komise:

nevidíme důvod, proč by soukromí sběratele měli doma držet vojenské zbraně,
měli bychom mít na paměti, že do kategorii B7 spadají kalašnikovy - původně vojenské zbraně navržené k zabíjení,
všechny masakry, kterých jsme byli svědky, byly spáchány se samonabíjecími zbraněmi,
neznáme počet zbraní kat. B7 v držení, ani kolik jich tedy bude zabaveno, tudíž nelze odhadnout náklady na kompenzaci. Ale zavedením přechodných opatření se lze kompenzacím vyhnout.

Sedmej

Příspěvek#113 » stř 23. bře 2016, 07:29

přitom to je tak snadné. dohledat původ zbraní používaných teroristy. pokud pochází z legálního trhu, pak OKa, je důvod to omezit. ale pokud to pochází z černého trhu nebo z nějakých států, kde neumí znehodnotit zbraň (jakože to tak vžýdycky zatím bylo), pak tohle ničemu nepomůže.

SansLogique

Příspěvek#114 » stř 23. bře 2016, 09:17

Zbraně přece patří do rukou pouze profesionálům, kupříkladu policii. Otázka za 100 bodů - který policista by vyletěl od ZOZ jak namydlenej blesk?
http://1gr.cz/fotky/lidovky/16/033/lnor ... 595650.jpg
http://1gr.cz/fotky/lidovky/16/033/lnor ... 874043.jpg

sided
moderátor

Příspěvek#115 » stř 23. bře 2016, 09:32

Držte se tématu.

tifik

Příspěvek#116 » stř 23. bře 2016, 10:18

Nemělo by tam být místo samonabíjecími samočinnými? Nebo tím myslí, že to byly upravené samonabíjecí?

iloveguns

Příspěvek#117 » stř 23. bře 2016, 11:01

Nejspíš ten dotyčny komisař nezná nebo nevidí rozdíl mezi pojmy. Je to poznat i z toho, že jej názory odborníků absolutně nezajímají. Nechá je vykecat a pak si s blahoskonným úsměvem stejně udělá, co on chce. Nezná ani statistiky, nezná základní pojmy. Komise se prostě rozhodla zbraně civilům úplně zakázat, zabavit bez náhrady a nic jiného ji nezajímá.

marinakus

Příspěvek#118 » stř 23. bře 2016, 19:38

Měla by ji zajímat minimálně Evropská listina základních lidských práv a svobod. Té totiž odporuje minimálně to vyvlastnění.

Piggy

Příspěvek#119 » stř 23. bře 2016, 19:51

Netřeba vyvlastňovat - já bych to nastavil tak, že si to necháš znehodnotit (kolek 500 € + náklady) a pak dostaneš výjimku na držení (kolek 500 €) s platností na rok, s podmínkou uložení v certifikovaném (kolek 500 €) trezoru.

iloveguns

Příspěvek#120 » stř 23. bře 2016, 20:14

Zajímalo by mne vysvětlení věty toho komisaře, že přechodným opatřením by se mohli vyhnout kompenzacím za zabavené zbraně. Nevím, jak si to přechodné opatření představují.

Zpět na