Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

mikky

Příspěvek#3421 » pát 18. bře 2016, 00:50

Mě se nejvíc osvědčilo, a na zkoušce prošlo, vypouštění přes palec slabé ruky. Silný palec drží kohout, silný ukazováček drží spoušť a slabý palec "překáží" kohoutu ve cvaknutí. Úchop zbraně je volnější, drží se silnou rukou, ale ne ve střeleckém úchopu, ruka je vykroucená tak, aby palec udržel kohout až do spuštění na závěr a palec slabé ruky funguje jen jako pojistka pro případ, že by kohout vyklouznul.

petmad

Příspěvek#3422 » pát 18. bře 2016, 07:15

mikky: Takže standardní vypouštění přes dva palce...

Dan77

Příspěvek#3423 » pát 18. bře 2016, 12:19

16.3.2016 Magnum Praha - komisař Mgr. Hoško, dvě dámy od PČR v civilu. 18 lidí dorazilo, po testech vypadli 4. Mezitím dorazilo cca 10 "opravářů", takže na praktickou nás šlo přes 20. Komisař si dost potrpí na povely, tj. dělat cokoli a mluvit až na povel, což několikrát zdůraznil. Při praktické byl i povel "přistoupit na palebnou čáru" :)
U praktické koukal hlavně na bezpečnost, žádné záludnosti se nekonaly (náboj v komoře před převzetím zbraně neberu jako záludnost). Osobně mi přišlo, že dost koukal právě na "celkový dojem", tj. jistotu, s jakou se se zbraní manipuluje. Doplňující otázky nic extra - hlavní části zbraně, jak se poznají, atd... Spíš chtěl komentovat, proč dělám to, co dělám a jestli vím proč, to stačilo.
Manipulace trvala od pár minut po max. asi 13 min.
Ke střelbě zbylo 11 lidí, což je dost drsné skóre z původních 28 lidí, nicméně ti, co vypadli, povětšinou uznali, že oprávněně. Namátkou - při opětovném vzetí zbraně do ruky neprovedli kontrolu, nečekání 30s při selhači, nepojmenování hlavních částí zbraně, neschopnost rozebrat CZ75, porušení bezpečnosti.
Komisař vypadal, že mu to je skoro líto, když někdo vypadl, i když předem řekl vše jasně. Ale když viděl trému a jinak mu to přišlo ok, ještě popošťouchl nebo dal šanci se opravit.
Střílel jsem čtvrtý a pak jsem hned letěl na PČR :lol: , takže pokud nastřílel i zbytek, prošlo 11 lidí.

Za sebe pár postřehů k přípravě - testy na telefonu nebo tady na stránkách, ze začátku doporučuju možnost rozkliknout si špatnou odpověď přímo v zákoně. Díky tomu jsem odevzdával po pár minutách a plný počet.
K praktické - uchazeči by si z tohoto vlákna měli přečíst pouze příspěvek od Františka na str. 44, vše ostatní rovnou vynechte. Jen vás to bude stresovat. Potom jít minimálně na střelnici, kde zkoušky budou, lépe však i jinam a trénovat a poslouchat. Já byl kromě Magnumu ještě na dalších dvou střelnicích několikrát, vždy tedy s kamarády, ale bylo tam dost lidí ochotných poradit, pomoc, atd... Případně tady nadšenci, co pomůžou s přípravou, vydá to za hodiny učení a čtení fóra. Tou praxí zjistíte to, co tady určitě nenačtete a přidá to na jistotě u zkoušky. Podotýkám, že před více než dvaceti lety jsem střílel docela dost, ale to bylo pod Svazarmem a od těch dob se dost změnilo, zejména u důslednější bezpečnosti. Kdo si není vůbec jistý a nemá možnost reálné zbraně, investujte do plynovky nebo nějaké dětské pistolky a manipulujte si před zrcadlem, jak nás u zkoušky ubývalo jsme zjistili, že z těch, co zbývají, takhle trénovala většina.

Na závěr díky za tyto stránky, rozhodně nejlepší a nejkomplexnější tematický web, jaký jsem kdy viděl. Díky Františkovi za přípravu a trpělivost, i všem, které jsem na střelnicích otravoval s tím, že nemusím moc střílet, ale chci si povídat a sušit :mrgreen:

Držím palce všem, co se chystají, protože v Praze se už dávají termíny na červenec. Kdo počítá, že "to nějak dá", většinou vypadne, kdo se trochu připraví, neměl by mít problém. Někdy na střelnici ahoj ;)

mikky

Příspěvek#3424 » pát 18. bře 2016, 14:31

petmad: to nevim, mě to zatim snad každej ukazoval jinak :)

Michal1

Příspěvek#3425 » pon 21. bře 2016, 14:50

Dnes (21.3.) ZOZ Třebotov, komisař Ivo Musil.
Velmi rozumný průběh, na praktické se jen předváděla bezpečná manipulace tak jak říká zákon. Žádné zbytečné otázky, žádné chytáky.
Přišlo 13-15 lidí (nevím přesně) včetně několika opakovačů. Testy nenapasli dva, z manipulace vypadli 4, nastříleli všichni. Ti co vypadli, dle jejich slov, se nejdřív nechali rozhodit nějakým zádrhelem nebo drobnou chybou, načež udělali chybu zásadní.

Honza86.5

Příspěvek#3426 » úte 22. bře 2016, 15:08

22. 3., Spořilov, komisař Pavel Černý:
Přišlo nás cca 13 (nevybavuju si to přesně) + 3 opraváři. Tři lidé vypadli po testu, dva o jednu otázku a jeden o dvě. Panu Černému to bylo evidentně líto. On vůbec působil tak, že člověka spíš podpoří něž aby se ho snažil na něčem nachytat. Při manipulaci chtěl pouze základy, ty však kontroloval dost důsledně (já měl kontrolu zbraně, rozborku a zádržku). Na nic kolem se nevyptával. Pokud člověk nepůsobil nějak nejistě, byla to docela rychlá zkouška. Při manipulaci vypadli dva. Jeden myslím nezkontroloval zbraň po třech nástřelných, u toho druhého nevím. Celkově ta zkouška byla zvlášť díky panu komisaři docela příjemná. Pokud člověk předtím absolvoval nějakou přípravu (já dělal kurz na téže střelnici, můžu doporučit..), nebylo se čeho bát.

DAveDOG

Příspěvek#3427 » úte 22. bře 2016, 16:16

22.3. Brno Trigger Service, skupiny ABE, komisař p. Šebela a příjemná a koukatelná paní policistka:
Účast 22 lidí, jeden nedorazil. Po úvodní řeči cca 20minut si volal lidi podle přihlášek. U jednoho pána měl připomínku že na fotce v občance nemá plnovous, když ho teď nosí. Testy napsali všichni. Po testech se dostavila jedna paní na repete z druhé části. Bral to po třech kusech. Na pultech byly dvě ČZ75, malorážka a dvojka. Na uchazeče něměl nachystané žádné záludnosti a chtěl základní postupy. Kontrola zbraně, rozborka a popis jednotlivých částí a u toho nějaké otázky (já odpovídal na vývrty hlavní), nabití, přerušení a vybití. Brokovnice se ke mě nedostala. Dělal jsem jen malorážku a pistoli. Manipulace během cca 5 minut hotova. Na střelby se šlo taky po třech a po nastřílení rovnou rozdával potvrzení. Díval jsem se do seznamu ve kterém si paní odškrtávala lidi a viděl jsem že praktickou a nebo střelby neudělali dva. Po mě už tam čekali na střelby jen 4 lidi. Spěchal jsem na vlak, tak nevím jak dopadli. Pan Šebela kliďas a pohodář.

oldschool

Příspěvek#3428 » úte 22. bře 2016, 17:26

DAveDOG píše: nějaké otázky...já odpovídal na vývrty hlavní.......

Ahoj.... jelikož mne ZOZ čekají ......tak ňák nevím co bych k tomu mohl říct...
kromě toho, že některé hlavně jsou s drážkama a některé bez a že drážky způsobí rotaci kulky a bývá jich různý počet.

marinakus

Příspěvek#3429 » úte 22. bře 2016, 17:53

odschool : Drážky, polygon, hladká.... to je základ ale nevím proč bys to musel k ZOZ nutně vědět.

sided
moderátor

Příspěvek#3430 » úte 22. bře 2016, 18:57

OT smazaný

wigum

Příspěvek#3431 » úte 22. bře 2016, 20:26

DAveDOG píše:...

Za prvé gratulace ke zkoušce.
Ale myslím, že by si někteří konisaři měli přečíst stanovisko MV, kde se mimo jiné píše
Účel praktické části zkoušky

Je nutné upozornit, že podle zákona o zbraních je účelem praktické části zkoušky odborné způsobilosti jednak prokázání znalostí zásad bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem, a jednak zjištění elementární schopnosti žadatele střílet z odpovídající zbraně (a přitom nadále dodržovat zásady bezpečné manipulace se zbraní a střelivem – viz § 8 odst. 3 vyhlášky). Účelem naopak není prokázání znalostí konkrétní konstrukce určité střelné zbraně. V případě, že žadatel např. zkušebnímu komisaři prohlásí, že si konkrétní konstrukcí určené zbraně není jistý, popř. nezná specifické ovládací prvky předloženého typu zbraně, nestanoví ani zákon, ani vyhláška žádný důvod pro to, aby zkušební komisař takovému žadateli způsob ovládání dané zbraně nemohl před provedením manipulace se zbraní slovně popsat.

Petzold

Příspěvek#3432 » úte 22. bře 2016, 23:05

Stanisko....je jen stanovisko, pár vět na papíře od úředníka, může být maximálně doporučující. Nemá právní váhu. ;)

Pokud má kdokoliv, včetně žadatele nebo dozorujících policistů pocit, že komisař porušil ustanovení zákona, má samozřejmě právo podat podnět na MV, které komisaře jmenovalo. Avšak rozhodující bude případně až názor soudu.

oldschool

Příspěvek#3433 » stř 23. bře 2016, 07:26

No už se to asi moc hrotí ....
řekl bych, že otázka na hlavně při ZOZ byla mimo soutěž - bonus.

wigum

Příspěvek#3434 » stř 23. bře 2016, 08:57

No nevím, zda to byl bonus, protože nikomu do hlavy nevidíš. Ale přečti příspěvek Dana77
..Ke střelbě zbylo 11 lidí, což je dost drsné skóre z původních 28 lidí, nicméně ti, co vypadli, povětšinou uznali, že oprávněně. Namátkou - při opětovném vzetí zbraně do ruky neprovedli kontrolu, nečekání 30s při selhači, nepojmenování hlavních částí zbraně, neschopnost rozebrat CZ75, porušení bezpečnosti...

Já naprosto uznávám, že nějaký základ o zbrani ke zkoušce o zbrani je v pořádku, ale abych musel vědět něco vývrtu apod. mi přijde už mimo mísu.
Ale nebudem tu rozpoutávat další debatu na x stránek. Ovšem taky by to mělo fungovat tak, že když vydá MV nějaké takové stanovisko, tak by ho měli i komasaři dostat. A následně se tím řídit, ikdyž mnohým je to značně proti srsti a chtěli by aby zkoušný měl znalosti puškaře.

DAveDOG

Příspěvek#3435 » stř 23. bře 2016, 10:37

Byla tam se mnou jeden adept který nevěděl odpověď na otázku položenou komisařem a ten ho nechal v pohodě jít dál a ani ho nijak netrápil. Zeptal se toho třetího a ten otázku odpověděl.

Zpět na