Náboj v komoře při nošení.

Co jinam nepatří...

Nosíte náboj v komoře

Ano
231
54%
Ne
167
39%
Nosím revolver a o podobný blbosti se nestarám.
27
6%
Celkem hlasů: 425

kiv61

Příspěvek#106 » pát 1. dub 2016, 08:27

honzek86:
CZ 75B má především blokaci zápalníku, neboli dokud nestiskneš spoušť zápalník "nezápalníkuje" i kdybys ho prosil ... Neboli nosit v komoře je tedy zcela bezpečné. Osobně sice tak nečiním ale to je snad každého svobodná volba, ne?

franta599:
Co si takové ultimátní soudy nechat raději někam k pivu?
Ostatně celé toto téma je asi nejblíže tomu, jestli trenýrky nebo slipy ..

franta599

Příspěvek#107 » pát 1. dub 2016, 08:29

Kiv61 to nejsou ultimatní soudy to je realita nemužes to ničím vyargumentovat co to jsem napsal je zcela logické odvození faktu což tu nikdo jiny nedela proto to tu vypada jak pises jako trenky nebo slipy

Pablo.gs

Příspěvek#108 » pát 1. dub 2016, 08:47

75B má blokaci zápalníku, takže pád zbraně s kohoutem na ozubu by měl být bezpečný (dokud nedojde ke stisknutí zpouště, tak je zápalník znefunkčněn). Spoušť je na ozubu v DA režimu, tak pokud při tasení opravdu tvrdě nehrábneš za spoušť, bych se toho nebál. Možné riziko je při zasouvání zbraně do nevhodného látkového pouzdra, kde se ti může dostat kus hadru do lučíku a vzít za spoušť. Ale to už nemá co dělat s konstrukcí zbraně.

honzek86

Příspěvek#109 » pát 1. dub 2016, 09:16

Děkuji všem, vaše názory byly přínosné.

Franta599: nejde o strach nosit náboj v komoře, pouze o rozvahu. Staral jsem se o konstrukci konkrétní zbraně, což je podle mě dost zásadní bezpečnostní aspekt, který jsi zase opomenul ty. Tvoje tvrzení logiku má, ale nesouhlasím, že u všech zbraní...
Navíc natahování závěru má i výhodu. Např. - už to tu někdo zmiňoval v jiném vláknu - natažením demonstruješ, že máš opravdu nabito a budeš střílet, takže útočník si dost možná rozmyslí po tobě vyběhnout, což je podle mně dost zásadní - osobně se výstřelu raději vyhnu. Proto mám full-size nerez - je prokázáno, že taková zbraň zastraší, takže mi zvyšuje šanci, že to nakonec nebudu muset zmáčknout. Nejsem žádný lidumil - jen se nechci dostat do basy. Naopak když vytáhnu subkompaktní černé prdítko, nejlépe z plastu a bez demonstrativního natažení závěru, mám velkou šanci, že se mi podnapitý útočník vysměje a nijak ho to nezastraší.

Takže ta volba není jen o strachu z náboje v komoŕe. Dost to paušalizuješ.

Stewie

Příspěvek#110 » pát 1. dub 2016, 09:22

To je vše pravda, co říkáš, ale platí to pouze v případě, když ten útočník je několik kroků od tebe a teprve se rozmýšlí co udělá nebo vytahuje nůž. V případě, že je už nalepený u tebe, drží tě pod krkem nebo něco podobného, tak na nějaké natahování a podobné určitě čas ani prostor nebude.

honzek86

Příspěvek#111 » pát 1. dub 2016, 09:24

Souhlas :) obojí má svoje. Proto to je věčné téma.

mikymoto

Příspěvek#112 » pát 1. dub 2016, 09:30

Hele, to je fakt případ od případu. Někdy stačí zbraň ukázat, jindy (jako u střelby v prosinci 2014 u nás v Mýtě) nepomůže ani varování, že bude střílet a následný varovný výstřel (nebo dokonce dva, už nevím jistě). Takže to skončilo jedním mrtvým a druhým postřeleným. Ještě teď tam někdo chodí zapalovat svíčku. Prostě nikdy nemůžeš předem zajistit, že demonstrace připravenosti střílet na útočníka zabere.

Navíc když máš každou chvíli ve zprávách nějakýho blba, co střílí na veřejnosti z plynovky, nebo flobertky. Tak pak není divu, že útočník vytaženou zbraň bere jen jako hračku, kterou je třeba sebrat a dát Ti ještě víc po držce. Co je vhodnější - prázdná/nadrcnutá - je už na každém.

Blacky

Příspěvek#113 » pát 1. dub 2016, 10:29

Presne. Nejde o to, zda to neboj v komore lepsi, nebo horsi pro nejakou situaci, ale zda je to bezpecne pri "obvykle" manipulaci. Tj. pokud ma zbran nejakou formu blokace zapalniku, lze to povazovat za bezpecne. Dal uz jeto na rozhodnuti kazdeho soudruha.

mikky

Příspěvek#114 » pát 1. dub 2016, 12:57

A je to tu zase... Mno, tak, co si o tom myslím já:

Je to na zvážení každého soudruha - obojí má svá pro a proti. Důležité je být především konzistentní, ať tak či tak. Podstatné při obranném využití palné zbraně je, aby s manipulací byl držitel-obránce maximálně komfortní a v klidu. Pokud k tomu někomu pomůže "pocit bezpečí" a "pocit demonstrativního přetažení závěru" a nosí proto nenabito, je to v pořádku. Pokud někomu naopak pomůže "pocit možnosti okamžitého výstřelu", je to taky v pořádku.

K tomu jen dodám pár postřehů.
- demonstrativní přetažení závěru můžeš udělat i s nabitou pistolí. vypadnuvší náboj může mít na útočníka dokonce ještě větší psychologickej efekt - a taky nemusí
- v autě závěr nepřetáhneš
- při návštěvě některých míst může být nutné zbraň někam odložit, ale často tam nebývá určený bezpečný prostor pro vybití a už vůbec ne prostor vhodný na jakoukoliv manipulaci (třeba u zaměstnavatelů, kteří mají ze zbraní hysterické záchvaty)
- manuální pojistka se třesoucí rukou vypíná blbě
- manuální pojistka se úplně v pohodě může "vypnout" sama (zavadíš o klíče, dobíháš trolejbus, etc.)
- při cpaní zbraně do pouzdra, obzvlášť ve stresu, není zas tak velkej problém nechtěně zmáčknout spoušt
- glocka a pistoli bez blokátoru úderníku / zápalníku bych si do kalhot nabitou nestrčil
- pistolí se nehrozí, pistolí se střílí

A jak to dělám já? Nosím vždy zajištěno, bez ohledu na to, jestli mám nabito. Když mám nabito, vypouštím vždy na ozub. Když nemám nabito, mám vždy úplně nataženej kohout - protože je pak mnohem snažší přetáhnout závěr i vynuceně jednou rukou a moje zbraň umí přetáhnout závěr i když je zajištěná. Nabito nosím pouze do auta nebo jinde, kde předpokládám výraznou taktickou nevýhodu při manipulaci, jinak nosím ve stavu vybito - natažený kohout - zajištěno.

Tak, a teď do mě :)

marinakus

Příspěvek#115 » pát 1. dub 2016, 13:45

Franta 599 : Tvrdit obecně, že se někdo bojí nosit s nábojem v komoře, protože má málo zkušeností je jeden z největších nesmyslů, které jsem kdy četl. Tím nechci říci, že takoví lidé nejsou ale obecně to neplatí určitě. Jde pouze o osobní přesvědčení, zvyk a názor. Stejně jako to jestli zbraň nosit vůbec. Se střeleckými zkušenostmi má toto většinou pramálo společného.

franta599

Příspěvek#116 » pát 1. dub 2016, 13:51

Chtel jsem tim poukazat na fakt že "nebezpečnost" zbrane s nabojem v komoře nebo bez je naprosto stejná tudiž nenosit v komože nema zadny logicky základ demonstrativne přetahnout zaver mužes i s nabojem v komoře když na to mas cas a zaroven jsi pripaven i palit pokud demonstrativní přetaženi nestihas nebo z nejakyho duvodu nemužes a nepočitam to že si do dlane vyhodit naboj ktery mužes po utočníkovy hodit s tim aby si overil že opravdu nemas plynovku takže asi tak

Luky22

Příspěvek#117 » pát 1. dub 2016, 18:30

Nebezpečnost zbraně s nábojem v komoře není stejná, jako zbraně s nábojem mimo komoru. Si představ, že jsi hasič, hasíš čísi chalupu a majitel ti opatrně sděluje, že tam někde v ohni je jeho bouchačka s nábojem v komoře a samo sebou není v trezoru, ale v šuplíku nějakého stolku. :lol:

sided
moderátor

Příspěvek#118 » pát 1. dub 2016, 18:45

Pokud se odpálí náboj v komoře zbraně žárem požáru tak ti garantuju že přítomný hasič už je dávno lahodně propečený :roll:

franta599

Příspěvek#119 » pát 1. dub 2016, 18:47

tak prvni co udelam jako připadnej hasič že tomu dotyčnemu dam "prez hubu" za to že necha doma valet zbran s nabojem v komoře .... bavim se to o nošení zbrane s nabojem v komoře,,,,, u me a doufam že i u všech ostatních když jde doma zbran z opasku tak automaticvky vyhodim z komory nikdy jsem nikde nepoložil zbran s nabojem v komoře to je nabeh na peknej prušvih

kiv61

Příspěvek#120 » pát 1. dub 2016, 21:52

Jinými slovy:
to opravdu denně (možná i několikrát) se zbraní manipuluješ (nabíjíš x vybíjíš)? :roll:

Jak známo, nejvíce náhodných/nechtěných "chyb" vzniká právě časem při rutinní činnosti ..

Coby "nenosiči v komoře" mi tedy připadá statisticky podstatně bezpečnější dvakrát třikrát do měsíce pouze nasadit nový zásobník kdy jsem ten předchozí vysypal na střelnici, než každý den x-krát nabíjet, vybíjet, notabene zpravidla těžko ve zcela korektním prostředí/podmínkách ..

Ale znovu opakuji: každého svobodná volba! :)

Zpět na