9 mm Luger opravdu k ničemu???
Co jinam nepatří...
-
Sarkafarka.Loupeznik - Příspěvky: 565
- Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvek#76 » pát 8. dub 2016, 12:35
Ano, je to rozdílné, ale počínaje největším policejním sborem co do počtu hlav(NYPD), jsou většinou v převaze Glocky a to v ráži 9mm. Následují SW MP a SigSaury... Další nejrozšířenější ráží u policejních sborů je pak .40... Původní tvrzení, proti kterému jsem postavil názory statistik bylo dost neadresné, hovořilo se v něm o USA, nikoli o policejních složkách... Takže v civilním sektoru vede docela jasně ráže 9mm, v ozbrojených složkách je to asi jen mírná převaha nad čtyřicítkou...
- bolehlav
Příspěvek#77 » sob 9. dub 2016, 21:44
honzek86 píše:POZN. 2: Kdyz jsem delal zbrojak, bylo nas asi 6-8 a vsichni jsme museli u prakticke odpovedet na otazku ucinny dostrel devitky/.22lr/brokovnice r.12 ... kdo neodpovedel, tak sel domu. Je na povazenou, ze v nekterych krajich daji ZP bez techto znalosti ...
Dobrý den všem.
Předem se omlouvám za případný OT dotaz, ale je to dotaz k jednomu příspěvku, který zde zazněl. Momentálně se připravuji na ZOZ. Snažím se svědomitě a co nejlépe připravit. Zaujal mne komentář ohledně účinného dostřelu. Můžete mi prosím poradit, kde lze tyto informace najít?
Jediné, co se mi podařilo najít je max. dostřel. Jinde jsem také našel, že to mimo jiné závisí např. na délce hlavně?
Je to vůbec důvod u praktické zkoušky k hodnocení neprospěl?
- JardaB
- honzek86
Příspěvek#79 » ned 10. dub 2016, 13:33
Me to jako zcestna otazka u zkousek neprijde. Neni stanovena vyhlaskou - to je jedna vec. Ale ciste logicky to tam patri. Novacek, co dostane kver, by mel vedet, s cim ma tu cest a co hrozi napr. pri nehode (Jak se rika - dve veci nelze vzit zpet: spatne slovo a kulku, ktera opustila hlaven.) Urcite se s nikym ten komisar nehadal jestli 1000 nebo 1100m ... ale kdyz by mu tam nekdo rekl, ze ucinny dostrel raze 7,63 je 200m, tak by ho asi poslal domu, at si nejdriv zjisti, co ze si to vlastne chce koupit. Chapu, ze nas tim asi trochu buzeroval, kdyz tyto dotazy nevyzaduje zakon, ale po selskym rozumu s tim souhlasim.
- wigum
Příspěvek#80 » ned 10. dub 2016, 14:47
No nevím zda je to vhodná otázka ke zkoušce. Pro ráži 9 mm Luger se obecně uvádí dostřel 1500 m, účinný dostřel 800 m a s mechanickými miřidly přesný dostřel 50 až 200 m dle okolností.
Jinak někde jsem měl tabulku a myslím, že dopadová energie na max dostřel byla kolem 24J.
Jinak někde jsem měl tabulku a myslím, že dopadová energie na max dostřel byla kolem 24J.
- honzek86
Příspěvek#81 » ned 10. dub 2016, 16:31
24J je celkem dost, ne? Je stanoveno v Joulech rozmezí pro účinný dostřel? (např. 30J ještě efektivně vyřadí cíl, 29 už ne - to byl příklad 
Tak je pravda, že na přípravném kurzu tam u kafe kromě správce, co nás zaučoval, posedávali ještě dva policajti a na můj dotaz, ať mi vysvětlí rozdíl mezi max. a účinným, příp. balistickým dostřelem a dalšími pojmy, se tam všichni dohádali, páč v tom asi sami neměli jasno
nešlo o hodnoty ... pouze o vysvětlení co je co.

Tak je pravda, že na přípravném kurzu tam u kafe kromě správce, co nás zaučoval, posedávali ještě dva policajti a na můj dotaz, ať mi vysvětlí rozdíl mezi max. a účinným, příp. balistickým dostřelem a dalšími pojmy, se tam všichni dohádali, páč v tom asi sami neměli jasno

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí