Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?
Co jinam nepatří...
- rcc
Příspěvek#1099 » pon 11. dub 2016, 21:14
Tak můj pohled na věc. Glock je váhově jinde, sám tazatel zmiňuje, že s CZ75 mu padala ruka únavou. Dále jednoduchost, Glocka si rozeberu sám do "šroubku", byť víme, že žádné šroubky nemá. Ergonomie zbraně, kterou lze doladit gripy, pro mne s velkýma rukama podstatná věc. Spoušťový systém Safe Action, ano má i nevýhody oproti DA (při selhači se nelze pokusit odpálit znovu promáčknutím spouště), ale kohout se nezasekává a netrhá oblečení, protože žádný není. Věčný spor rána jistoty ano/ne vyřešen, prostě ano.
Nakonec, geniální systém pojistek, polygonální vývrt hlavně, delší záruka ... Ale jestli někdo chce ocel, ať si koupí ocel, střílet to bude také. 

- Espezetka
Příspěvek#1100 » čtv 14. dub 2016, 09:15
Jsem úplný nováček, můj ZP je právě ve výrobě. Pročítám tu různá vlákna, abych si udělala trochu přehled o zbraních, co je v nabídce, podle čeho vybírat, co by tak asi mohlo být pro mne vhodné... Všude čtu, že mám zajít na střelnici, a zkoušet a zkoušet... Což je samozřejmě správně. Ale jak tak projíždím weby střelnic, tak aspoň u těch, které mají na netu uveřejněnou nabídku zbraní k zapůjčení, většinou není nabídka (aspoň pro mne) moc velká.
Zbraň si chci pořídit hlavně kvůli své bezpečnosti než kvůli sportu, samozřejmě počítám s pravidelnými návštěvami střelnice, ale asi to nebudou stovky nábojů měsíčně, a na občasné nošení. Jediná zbraň, ze které jsem dosud střílela, byla ta na zkoušce ZP
a to Glock 17, který se mi moc dobře nedržel, takže počítám s tím, že pro mou ruku a taky pro moje účely bude asi vhodnější nějaký kompakt než full size.
Ale je mi jasné že máte všichni pravdu - chce to zkoušet zkoušet zkoušet.
Mám samozřejmě pár předvybraných tipů podle recenzí tady na foru, ale chtěla bych toho vyzkoušet co nejvíc, je mi jasné že člověk (zvlášť začátečník) míní, a praxe mění
Taky je mi jasné, že nikde asi nebudou mít všechno pohromadě, ale zatím se mi nechce obvolávat všechny střelnice s dotazem "máte tohle? a tohle?". Nebo to tak děláte?
Máte tip na střelnici, kde by se dal vyzkoušet větší počet modelů?
Zatím jsem narazila jen na streleckyservis, a tam je podmínkou vrácení složené dvoutisícové "zálohy" koupě zbraně u nich
a k tomu se zavázat nechci.
Zbraň si chci pořídit hlavně kvůli své bezpečnosti než kvůli sportu, samozřejmě počítám s pravidelnými návštěvami střelnice, ale asi to nebudou stovky nábojů měsíčně, a na občasné nošení. Jediná zbraň, ze které jsem dosud střílela, byla ta na zkoušce ZP

Ale je mi jasné že máte všichni pravdu - chce to zkoušet zkoušet zkoušet.
Mám samozřejmě pár předvybraných tipů podle recenzí tady na foru, ale chtěla bych toho vyzkoušet co nejvíc, je mi jasné že člověk (zvlášť začátečník) míní, a praxe mění

Taky je mi jasné, že nikde asi nebudou mít všechno pohromadě, ale zatím se mi nechce obvolávat všechny střelnice s dotazem "máte tohle? a tohle?". Nebo to tak děláte?
Máte tip na střelnici, kde by se dal vyzkoušet větší počet modelů?
Zatím jsem narazila jen na streleckyservis, a tam je podmínkou vrácení složené dvoutisícové "zálohy" koupě zbraně u nich

- Espezetka
- kolombo
- Sedmej
Příspěvek#1105 » čtv 14. dub 2016, 10:05
Espezetka: já když nedávno vybíral první pistoli, šel jsem na to trochu opačně. nejdříve jsem si na internetu vybral několik pistolí co se mě líbili vzhledově, velikostí, váhou, řáže, pověst výrobce, recenze, účelem pro který si pistoli chci pořídit, co jsem viděl a měl možnost zkusit na střelnicích nebo okukoval v obchodě, doporučení zkušeného kamaráda. vybral jsem tenkrát 3. přičemž ta jedna odpadla na střelnici. dvě byli už od stejného výrobce a tam jsem už řešil jen velikost. vím, že to možná není ideální postup a možná je lepší jak někteří radí, střílet a střílet, ale těch zbraní je hrozné kvanta a chtít zkusit všechno, asi nemám zbraň dodnes.
mimochodem svého rozhodnutí zatím nelituju, naopak.

- graver
Příspěvek#1106 » čtv 14. dub 2016, 10:08
Říkám si, jak by asi jednotlivé střelnice přistupovaly k té možnosti "osahání" zbraní. Např. v Triggeru (Brno) si lze vybrat z poměrně solidní množiny zbraní k zapůjčení (samozřejmě za úplatu), ale nevím, jak by chápali požadavek na půjčení třeba 5-10 kousků k vyzkoušení
. Pokud by to bylo bez střelby, jen "jak mi to sedne do ruky", tak by se asi nějak dohodnout dalo.

- ladaj
Příspěvek#1107 » čtv 14. dub 2016, 10:22
SPZ: držení, velikost - u kompaktu se zkracuje hlaveň, příp pažbička. Objem zmenšit prakticky nelze. Zkoušení nehroť - zkus pár, něco vyber a střílej. Bez zkušenosti stejně nevíš, co máš sledovat. Je to jako by sis měla vybrat ideální kuchyň, když jsi zatím vařila dvakrát v životě 

- mikky
Příspěvek#1108 » čtv 14. dub 2016, 10:42
"Osahat" zbraně si můžeš i v každým rozumnějším krámu a zadarmo. Akorát si nebouchneš, no
jinak třeba tuším střelecký servis tě nechá si i zabouchat za nějakou myslím tisícovku (+střelivo) a pak ti tu cenu sleví, když si u nich koupíš. Z Berouna je to kousek i do Plzně, tam máš zase Leico, kde je každou chvíli nějaká předváděčka. Příbramský Lero dělá i zážitkovou střelbu, tam by se taky určitě dalo něco vymyslet. To samý strileni.com, s těma je taky rozumná domluva...

- tslaby
- 4R
Příspěvek#1110 » čtv 14. dub 2016, 11:22
Já mohu taktéž, byť je to trochu dál, doporučit brněnský Trigger, mají tam velký výběr běžných modelů. Sám jsem tam zkoušel 3 horké kandidáty zaraz a kdybych chtěl více, určitě by nebyl problém. Případně by část odnesli a další donesli. Je to krapet dražší, ale zase když to pomůže při výběru, tak se to vyplatí. Mně to hodne pomohlo.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí