Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?

Co jinam nepatří...
tomblaha

Příspěvek#1111 » čtv 14. dub 2016, 11:31

Já za sebe mohu doporučit Leiko Plzeň, teď tam byla předváděčka "záložní zbraně" a bylo tam k otestování cca 10 modelů, já si předvybral 5 del mých kritérií a pak jsem měl hodinu na to si je otestovat. Ačkoliv jsem nováček, na ZP stále čekám (snad do týdne bude) tak mezi jednotlivými zbraněmi byly dost rozdíly a takhle se dá krásně vybrat... PS: vybral jsem si G43 na nošení....

Espezetka

Příspěvek#1112 » čtv 14. dub 2016, 12:20

Děkuju všem za příspěvky.

Zulda píše:Ahoj, zkus AVIM na Florenci, něco nabízí i LERO v Příbrami, kam stejně pojedeš na zkoušky :)
V AVIM nabízí dle jejich stránek z kompaktů jen G42 a G43. Na Lero se podívám, díky za tip.

kolombo píše:Já myslím, že není nutné zkoušet všechny zbraně, co kde jsou.
To je asi i nemožné :) ale zas jak bych mohls vědět jak se jezdí třeba v autě s ručním řazením, kdybych měla doteď v ruce jen automat? :lol:

Sedmej píše:Espezetka: já když nedávno vybíral první pistoli, šel jsem na to trochu opačně. nejdříve jsem si na internetu vybral několik pistolí co se mě líbili vzhledově, velikostí, váhou, řáže, pověst výrobce, recenze, účelem pro který si pistoli chci pořídit.
Touhle fází právě procházím, mám i "předvybráno" - hodně chválíte třeba Walther PPS nebo SW MP9 Shield, jenže nechci mít pocit, jestli jsem vlastně neudělala chybu, když jsem chtěla vyzkoušet jen tyhle dva... co kdyby něco jiného byla láska na první pohled? :)

graver píše:Říkám si, jak by asi jednotlivé střelnice přistupovaly k té možnosti "osahání" zbraní. Např. v Triggeru (Brno) si lze vybrat z poměrně solidní množiny zbraní k zapůjčení (samozřejmě za úplatu), ale nevím, jak by chápali požadavek na půjčení třeba 5-10 kousků k vyzkoušení :-). Pokud by to bylo bez střelby, jen "jak mi to sedne do ruky", tak by se asi nějak dohodnout dalo.
No to máš ale pravdu. Když se na to podívám z tohodle hlediska, taky bych z toho nebyla nijak odvázaná, kdyby pak nebylo zaručeno, že si dotyčný zbraň koupí u mně.

ladaj píše: Bez zkušenosti stejně nevíš, co máš sledovat. Je to jako by sis měla vybrat ideální kuchyň, když jsi zatím vařila dvakrát v životě ;-)
No prááávě :lol:

mikky píše:"Osahat" zbraně si můžeš i v každým rozumnějším krámu a zadarmo. Akorát si nebouchneš, no ;)
Jenže já bych si právě ráda bouchla. Po přečtení příspěvků tady už jsem pochopila, že čím menší pistole, tím míň je většinou potěšením z ní střílet... co když si koupím kompakt, a pak zjistím až na střelnici, že tohle fakt ne?

tslaby píše:Espezetka: Z Berouna to nemáš moc daleko do Plzně na Leiko.
Díky za tip.

4R píše:Já mohu taktéž, byť je to trochu dál, doporučit brněnský Trigger
Díky za tip, vzhledem ke vzálenosti to ale odložím až kdybych jinde nepochodila :)

tomblaha píše:Já za sebe mohu doporučit Leiko Plzeň, teď tam byla předváděčka "záložní zbraně"
Tak to je velká škoda, že tu jsem zrovna prošvihla.

Espezetka

Příspěvek#1113 » čtv 14. dub 2016, 12:38

Sice to možná tak nepatří úplně do tohoto vlákna, ale - většina z vás má nejspíš drahé polovičky, a určitě většina z vás se je někdy pokoušela nalákat sebou na střelnici, a nějaké procento z vás určitě taky díky svému šarmu a dalším přednostem uspělo ;) :lol:
Z čeho vaše polovičky střílely? Co si pochvalovaly, co ne? Proč ano, proč ne?
Jako prozatímní teoretik, co to s tou praxí asi taky nebude mít buhvíjak slavné, se prostě snažím z toho internetu vyždímat co nejvíc :)
Všem děkuju.

Sedmej

Příspěvek#1114 » čtv 14. dub 2016, 12:47

Espezetka: u mé uspěla pouze malorážková ráže, nějakýho rugera půjčujeme na střelnici, když jde taky. nemá ráda zpětný ráz u devítek.

DAveDOG

Příspěvek#1115 » čtv 14. dub 2016, 12:49

Espezetka: G42/43 jsou jednořadé subkompakty. Ty jsou proti kompaktům ještě menší. Na výběr zbraně není špatný třeba kurz který má v nabídce již zmíněný Trigger service v Brně - Jak vybrat zbraň. Zkus projít stránky střelnic v okolí a třeba budou nabízet něco podobného.

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1116 » čtv 14. dub 2016, 12:50

Espezetka: Moje polovička si nejvíce pochvalovala CZ75 full size. Ač má 40 kilo i s postelí, střílelo se jí z toho nejlíp kvůli malému zpětnému rázu. Moje PPS kope o dost víc a s Glockem 17 měla problém s limp wristem, tudíž jí ne pokaždé přebil.

Enerccio

Příspěvek#1117 » čtv 14. dub 2016, 12:57

limp wrist?

mihlit

Příspěvek#1118 » čtv 14. dub 2016, 13:01

U mě se ji líbila taky jen opakovací malorážka (páková, tedy western style) s optikou, kterou rozstřelovala zbylé kousky asfaltových holubů posbíraných po střelnici na mnohem menší kousky.

Pistoli brala jako "v budoucnu se naučit" tedy nutné zlo. Perkusní revoler na černý prach, co dělá hodně kouřového efektu, ale nemá ostrý zpětný ráz, tak ten taky neuspěl. No a "něco silnějšího" už vůbec ne.

Takže bych doporučil na úspěch walther ppk v .22lr (to přece používal James Bond, ve větší ráži teda), beretu 71 nebo ruger mark 3 nebo 4. Případně něco jiného v menší ráži, co minimálně kope a nedělá megavelký rámus, tedy 7.65Br nebo 9Browning, pokud se zdá malorážka až moc malá. 9Browning rozumně volená ti může zbýt i na nošení, protože v FMJ prostřelí cíl stejně jako luger, akorát náboje jsou dražší. Větší pistole K100 v 9lugru měla samozřejmě větší úspěšnost než SW Shield právě díky menšímu zpětnému rázu, ale oblíbené nebyly.

Enerccio:
limp wrist ve své podstatě znamená, že tu pistoli držíš příliš volně. Tam se musí pohybovat závěr vůči pistoli, aby to přebilo. Pokud ale držíš volně a místo jen závěr a stojící pistole se ti pohne celá pistole se závěrem. Tak to nepřebije. Není potřeba samozřejmě takový extrém, ale stačí aby to tvoje ruka příliš odpružila a závěr sice couvne, ale ne dostatečně pro spolehlivé přebití.

Enerccio

Příspěvek#1119 » čtv 14. dub 2016, 13:07

aha zajimave, ja jinak glock 17 drzim fajn i s weak hand, sice muska jde do prdele ale jinak nemam problem

RomanB74

Příspěvek#1120 » čtv 14. dub 2016, 13:41

> Espezetka: Pistole pro začátečníka, nekonečné téma a tisíc hlav = tisíc názorů.
Sice nemám "drahou polovičku", ale mám dceru (13). Zkoušela toho ze zbraní více aby se nakonec vždy vrátila ke staré Berettě 71 v ráži .22LR. Průběžně tahám na střelnici své příbuzné a známé a je to vždy stejný příběh. Nakonec je pro všechny střelce (sváteční i začínající) nejzajímavější právě ta malorážka. Malý zpětný ráz, levné krmivo + vědomí že se nejedná o náboj který prostřelí neprůstřelnou vestu dělá z malorážek příjemné zbraně pro trénink. Mimoto, malorážku lze vlastnit (i nosit) bez psychické újmy i pro účely OŽZM.
Samonabíjecích malorážkových pistolí moderní konstrukce je na trhu překvapivě dost. Cenová relace nových zbraní: od 8.000 do 19.000 Kč.
Přehled pro představu třeba zde http://www.alfatactical.cz/index.php?sekce=820&sort=2

Sedmej

Příspěvek#1121 » čtv 14. dub 2016, 13:52

ezp: nebo mrkni i na nějaké revolvery. to taky není úplně špatný, pokud protio nim nemáš nic z principu.

Rough boy

Příspěvek#1122 » čtv 14. dub 2016, 14:06

Většinou ženský revolvery moc nemusej, páč jsou proti pistoli dost "kopací", ale chce to vyzkoušet. Mě třeba přijde střelba z mýho dvoupalce méně příjemná než třeba z g17, asi jako z G43. Jde taky o zvyk, poprvé mě z toho dvoupalce bolela dlaň po krabičce celoplášťů, naposledy jsem jich vystřílel v jednom štráfu 270 a v pohodě.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1123 » čtv 14. dub 2016, 14:21

A možná taky trochu proto, že zpravidla nebývají odlehčené plastovou konstrukcí.

Kralycek

Příspěvek#1124 » čtv 14. dub 2016, 14:39

Já se moc těším na revolver :roll:

Espezetka

Příspěvek#1125 » čtv 14. dub 2016, 14:47

Revolver ne. Nemám nic proti nim z principu, naopak se mi moc líbí vzhledově, ale díky válci jsou širší a tím obzvlášť pro ženu asi míň nositelné.

Zpět na