Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3601 » čtv 14. dub 2016, 15:43

SC1 píše:Vracím se s dotazem (hlavně na CMK).

Po pročtení návodu a opakovaném přezkoušení celé "cvičební sestavy" na střelnici se cítím už podstatně jistější, ovšem jedna věc mi ještě nejde do hlavy. Postup při slabém výstřelu, přesněji řečeno to, že existují dvě protichůdné varianty. Osobně bych se přikláněl k verzi počkat 30 s jako u selhače (argumenty: nevím, zda to opravdu byl slabý výstřel - bůh ví, co to bylo a zda to ještě něco neudělá - a co to vlastně je slabý výstřel a jak slabý musí být? jsem uchazeč o ZP, nemám kalibrované ucho a se sluchátkama už vůbec ne) a potom vybít, zkontrolovat (třeba dvojnásobně, ale bez rány jistoty) a pak rozebrat, přičemž až do úplného vyndání hlavně nebudu ničím mířit mimo bezpečný prostor. Kdybych ale dal ránu jistoty, tak bych totálně podtrhl svoje předchozí ujištění (odpověď na otázku komisaře), že bych se určitě nikdy nepokusil vystřelit z hlavně, ve které je sníh, bláto nebo jakékoliv podezření na sebemenší překážku (papírek).
Argument z návodu CMK pro opačný postup (tj. rána jistoty i zde ano) chápu "pro doma", jistě je správnější ohrozit sebe než třeba jen v tisícinové pravděpodobnosti ohrozit rodinu. Ale jak už tady od někoho zaznělo, mezi ZOZ a "doma" je rozdíl.

Pozn. přemýšlel jsem, zda toto neposlat jen jako soukromou zprávu CMK. Nakonec jsem se rozhodl poslat dotaz veřejně, právě proto, že ZOZ není život a tudíž mohou existovat různé pohledy pro různé situace...

Bacha - navod ani video ti neopravi chyby... Ty muzes mit pocit, ze to delas dobre, ale nemusi to byt pravda... Myslim, ze to tam i pisu... Navod je fajn PRED kurzem a PO kurzu... At je na zaklade ceho se pripravovat a opakovat... Ale minimalne 1 seanci s nekym, kdo zna prubeh zkousky, to chce... (idealne primo na strelnici, kde zkousky budes delat)

Slaby vystrel je zpravidla stav, kdy udernik jebne do zapalky, tak krapne, ale nezapali se prach v naboji - bud tam neni, nebo je zvlhly...
Nejde jen o ucho... Misto jako 9ka to kopne min nez malorazka...

A co se tyce manipulace - porad tvrdim, ze "manipulace se stejnym typem zbrane je pokud mozno jedna - stale stejna. Jakmile zacnuy resit, ze doma manipuluju jinak nez na strelnici, na stavu jinak nez ve skupine, s CZ jinak nez s Glockem, jsem na nejlepsi ceste udelat chybu a na neco zapomenout...

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3602 » čtv 14. dub 2016, 21:17

Svyho casu tu nekdo psal, ze nema cenu cist cele vlakno, ze staci prispevek od Frantiska nekde ze zacatku vlakna...
Dlouho jsem ho nemohl najit...
Ale konecne jsem ho nasel a jako citaci ho posouvam - je to fakt hezky napsany (ne, ze bych se vsim doslova souhlasil, ale fakt hezky logocky, dostatecne vystizne ale strucne shrnuto - muj komentar cervene)

Už víc než rok se na střelnici kolem přípravy a zkoušek motám. A teď si to tady čtu a nestíhám se divit, co vše se může v internetové diskusi naznačit a nedoříci a jen se děsím, jaký guláš z toho asi mají někteří nováčci.
Neposkytnu tu obecný návod na to, co je správně, ale pár tipů, za co budete spolehlivě vyhozeni:

Klasika: prst na spousti, spatne, nebo vynechane kontrola/vybiti, hlaven jinym nez vytycenym smerem.
+ projev nejistoty. Ano, komisar pocita s tim, ze jste zacatecnik, ale jak tu nekdo psal, zakladni priprava je snadna a pokud tam stojite rozklepany a viditelne tapete - letote a opacko.
+ nedodrzeni prikazu. Klasika je hned se sapat po zbrani, delat neco, co nebylo veleno, nebo vypravet nejake divoke, z internetu nactene teorie. Chce to klid, poslouchat co je veleno a delat jen to co v povelech zaznelo.
+ hustokrutej machr, hadavy, rejpavy a jinak neprijemny uchazec si cestu ke zbrojaku taky nijak neusnadni.

Co je treba vedet: popsat CZ75, vedet typ, raz, zkusebni znacky - kde se berou a proc tam jsou, hlavni casti - proc jsou hlavni a co to znamena. Casta ja otazka zda do zbrane 9x19 dame naboj 9mmLuger(Para). Pojistky, kde jsou a co delaji.
+ vsechno, co je na (mmj i na zde uvedenem) rozpadu zbrane.

Prevzeti - zasobnik, opakovane zaver, vizualne kontrola komory, nenechat se zaskocit tim, ze zbran je zajistena nebo s nejakou zavadou, a pak mirena rana jistoty do bezpecneho prostoru.
Napr. kolem rany jistoty existuje milion vykladu ze ano, ne, nekdy ano ....
Kaslete na to - rana jistoty VZDY ano, pokud komisar chce jinak, tak Vam rekne kdy rana jistoty nebude a proc nebude. Slysel jsem naprosto absurdni duvod od provozovatele strelnice ze ranu jistoty ne, prtoze jim to nici zbrane .......
NIC TAKOVEHO S KOMISAREM NEHRAJTE!

Rozborka: prevzit, zkontrolovat, rozhodit. Kdo je zvykly dat pales do luciku, muze - tak je to uvedeno v navodu ke zbrani. Postup - rysky na sebe, vytlacit cep (pokud nejde, vytlacit dnem zasobniku), zaver dopredu, telo odlozit, vytahnout pruzinu, vytahnout hlaven a kouknout se skrz - kontrola pruchodnosti hlavne je dulezita, chytaji na tom. Vse polozit na stul a pockat, na co se komisar zepta.
Spolehlive se vyautujete, kdyz hned zacnete vykladat rozumy .....

Preruseni strelby - popsat nebo predvest pouziti mech. pojistky, napriklad pri povelu strelbu prerusit, sluchatka upravit - odkladate natazenou zajistenou zbran a na dalsi povel pokracujete v palbe. CMK: tady mam lehce odlisny nazor - zbran bych odkladal vybitou v pripade sluchatek... V pripade cloveka v dopadisti je sice pojistka teoretickym resenim, ale co CZ s decockerem nebo Glock? Hlavme prst mimo spoust a vybrat si ten nejvic bezpecny prostor

Prevzeti zbrane pred strelbou, nebo prede rozborkou, ukonceni strelby, zavada .... vse je stejne - zasobnik-opakovane zaver-kuk na komoru-CMK:kuk sachta zasobniku-rana jistoty.
Pokud si kdykoliv v prubehu manipulace nejsem jisty, kontrola - pokud kontroluju 3x po sobe, je to OK, pokud ji jednou vynecham, letim.

Zavady - budto se simuluji, nebo popisuji, nebo nejak jinak predvadeji.
Selhac, nevyjde vystrel - pockat 30s, vybit a zkontrolovat zbran, predepsanym zpusobem (spravci ci prodejci) se zbavit selhaneho naboje.
Slaba rana - pockat 30s, vybit, zkontrolovat, a >rozebrat zbran a zkontrolovat pruchodnost hlavne.
Zadrzka, zasek - zbran je po vystrelu, takze necekam, odstranuji zavadu, vybiju a vyklepu nevyhozene nabojnice, kontrola, rana jistoty.

Vypusteni kohoutu s nabojem v komore - stav pro noseni s nabojem v komore, bezpecne vypusteni kohoutu - palec slabe ruky pred bici kohout, palec silne ruky na bici kohout a stisknout spoust - oba palce kohout jisti po cele draze, aby neuderil - memotechnicka pomucka - boli to ;) . Tento "manevr" se provadi, jen kdyz si o nej komisar vyslovne rekne.CMK: ja osobne nedokazu bezpecne vypustit pomoci 2 palcu-proste je to fyzicky nemozny-ucim tedy bud slaby palec pod kohout a vytocit ho pres zdrsneni nebo kohout mezi prsty - ale vzdy jej nejdriv namacknout dozadu, abych vedel, ze ho mam pod kontrolou, pak zmacknout spoust a poustet dopredu

Je dulezite vedet co a proc se dela - jinak vas vykosti.

Jakakoliv zavada prubehu strelby u zkousek se hlasi - kriknu zavada - slaba ruka nahoru - pistole v bezpecnem smeru a cekat, co komisar veli.
Jakakoliv zavada, na zbrani ktera se neda odstranit vybitim, nebo se opakuje zavada pri strelbe (praskla pruzinka, upadle cokoliv, strela v hlavni) - jde se k puskari - nenechejte se zavleci do debaty s komisarem cim a kam vytloukat uvizlou strelu!

Malorazka(kulovnice), brokovnice - jakkoliv je to proti zvyku, dodrzujte to, co pisu u pistole - zasobnik ven, kontrola komory, rana jistotyFrantisek je taky hrisnik, co chce ranu jistoty ;-).
PAK
Rozborka, kontrola hlavni, popis hlavnich casti.

Po slozeni jakekoliv zbrane kontrola funkce - natahnout (zkontrolovat komoru) a rana jistoty.Rika se tomu kontrola funkcnosti, netreba kontrolovat, spustit spoust to ano - neni to rana jistoty, ale kontrola funkcnosti spoustoveho mechanismu

Zasobnik do zbrane nedavejte. Pokud se komisar bude ptat proc - nechcete preci strilet a obvykle ustanoveni provozniho radu strelnice hovori o vybite zbrani bez zasobniku. Pokud zaveli, tak ho do zbrane samozrejme date.

Pokud se nekomu zda, ze se porad cvaka naprazdno tak ano. Je to v poradku, ma to tak byt. Pro ty, co maji strach o zbrane, uderniky a tak - jsou to zbrane strelnice, ne Vase, kaslete na to.Strelnice si kurzem pro 20 lidi vydela na novou zbran, natoz na udernik za 2 stovky - to je jak kdyby taxikar chtel, aby se zakaznici zouvali

Uff, kdo dočetl až sem, tady je bonus: průběh zkoušky určuje komisař, pokud chce (a někteří chtějí) něco jinak, poví Vám to. Poslouchejte ho - má pravdu on.
(Například v Praze je u 3 komisařů dáno, že při slabé ráně se nedává rána jistoty před rozborkou.. Je třeba vypustit kohout a rozebírat. Před vlastní zkouškou se to dozvíte, nezapomeňte na to).

Střelba: vše na povel - hlavně na zbraň nesahat dřív, než zazní povel.
Na pultíku leží pistole, zásobník, náboje. Sluchátka (+ brýle) před střelbou.
1. povel: nabít 3(5)
= náboje do zásobníku, ukázat a odpověď: NABITO.
2. povel: k palbě připravit.
= odložím zásobník na pult, seberu pistoli, zkontroluju (zásobník, závěr+komora+sachta, rána jistoty), dám zásobník do zbraně, natáhnu. Odpověď: K PALBĚ PŘIPRAVEN.
3. povel: na terc 3(5) pal.
= odstrilite. Po posledni rane zustane zachyceny. Hlasite STRELBA UKONCENA.
4. Povel: ke kontrole zbran.
= stahnout zbran k ocim a skouknout komoru, vyhodit zasobnik a oboje - pistoli natocenou okynkem + zasobnik predlozit komisari cca nekam k vlstnimu rameni, porad mirit do bezpecneho prostoru. Oni si pokroci, nebo vam ruku srovna.
5.Komisar skoukne a veli: odlozit.
= polozite zasobnik, pakou zachytu shodite zaver dopradu, date ranu jistoty a odlozite zbran.

Odstoupit, nechat komisare privolat terc, nebo vyrazite hodnotit, ale vse na jeho vyzvu.

Pozor, postup u strelby, povely, vse se muze lisit a komisar je pro Vas ted panbuh - kazde jeho slovo plati.
Pokud nestanovi postupy, pro jistotu se pred vlastni strelbou ptejte. Jake budou povely (jaka slova) a co ocekava. Pokud Vas odkaze na pripravu, plati obecny postup psany vyse.

A to nejdulezitejsi nakonec: nekaslete na to a na strelnici, kde budete zkouseni zajdete. Priprava se deje se stejnymi zbranemi, ktere jsou u zkousky, okouknete prostredi a naostro si budete jistejsi.

SC1

Příspěvek#3603 » čtv 14. dub 2016, 21:22

cmk píše:Bacha - navod ani video ti neopravi chyby... Ty muzes mit pocit, ze to delas dobre, ale nemusi to byt pravda... Myslim, ze to tam i pisu... Navod je fajn PRED kurzem a PO kurzu... At je na zaklade ceho se pripravovat a opakovat... Ale minimalne 1 seanci s nekym, kdo zna prubeh zkousky, to chce... (idealne primo na strelnici, kde zkousky budes delat)

Slaby vystrel je zpravidla stav, kdy udernik jebne do zapalky, tak krapne, ale nezapali se prach v naboji - bud tam neni, nebo je zvlhly...
Nejde jen o ucho... Misto jako 9ka to kopne min nez malorazka...

A co se tyce manipulace - porad tvrdim, ze "manipulace se stejnym typem zbrane je pokud mozno jedna - stale stejna. Jakmile zacnuy resit, ze doma manipuluju jinak nez na strelnici, na stavu jinak nez ve skupine, s CZ jinak nez s Glockem, jsem na nejlepsi ceste udelat chybu a na neco zapomenout...

Tím návodem jsem myslel Tvůj "návod" ke zkoušce, co jsi posílal v PDF + ten příspěvek, který jsi právě citoval. Jinak kurz mám, na zkoušce jsem byl (a nechal se vyhodit, ale ne kvůli slabému výstřelu) a pak jsem si dal ještě opáčko s instruktorem. O to teď ani tak nejde. Jde mi o ten logický rozpor:

A) Komisař se zeptá: "Co uděláte, když máte v hlavni sníh / bláto / papírek?" Odpovím: "Nesmím vystřelit, rovnou vybiju, rozebírám." (Ověřeno.)

B) Komisař se zeptá: "Co uděláte po slabém výstřelu?" Odpovím: "Možná zůstalo něco v hlavni, tak vybiju a dám ránu jistoty."

Podle mě B) popírá A). Nebo to chápu blbě?

SC1

Příspěvek#3604 » čtv 14. dub 2016, 21:44

HV píše:...snažím se být člověk objektivní a čím více o tom přemýšlím a vybavuji si jakou kokotinu jsem udělal, tím více se přikláním k názoru, že jsem asi přeci jen něco zvoral. Teď asi budu za blba ale mé myšlenky byly ovlivněny zatměním mozku a pan Martínek mě na chybu výslovně neupozornil. Došlo k tomu, že jsem hrábnul na závěr, který se sice nespustil ale jen proto, že nebyly náboje v zásobníku.
A to už je zřejmě oprávněný důvod k vyhazovu.

No jo, ale aspoň jsi na to sám přišel. To já jsem se musel jít se svým "problémem" svěřit na střelnici a pokusit se zrekonstruovat, co se vlastně stalo. Protože tu "závadu", za kterou jsem vyletěl, nikdo nechápal! Sice jsem byl pět minut za vola, ale aspoň už mám jasno. Ta závada totiž nebyla sama o sobě problém; problém je, že vůbec neměla nastat. A nastala proto, že jsem se nechal vmanévrovat do manipulace se závěrem, aniž bych vyndal zásobník s posledním nábojem. Po zkoušce jsem vinil svoje nešikovné ruce, že jsem kvůli nim vzpříčil náboj a dostal vyhazov. Teď vím, že kdybych měl ruce jisté, tak bych si sice asi normálně nabil, ale letěl bych taky, protože nabíjet se při daném úkonu rozhodně nemělo.

Bohužel proti zatmění mysli asi není obrany. Zkusím to víc nadrilovat, snad to aspoň trochu pomůže...

Enerccio

Příspěvek#3605 » čtv 14. dub 2016, 21:49

nebyl si na zkouzce v olomouci? Protoze u nas zrovna jediny clovek prave na tom vyletel

HV

Příspěvek#3606 » pát 15. dub 2016, 06:40

SC1: Jo, asi jsme to měli podobné, selhala hlava. Nicméně abych svou sebereflexi usadil na pravou míru, já nadále trvám na tom, že manipulace byla bezpečná. Měl jsem prst mimo spoušť a nedošlo ke shození závěru. V reálu bych na prázdný zásobník přišel a nic by se nestalo. Nicméně uznávám, že je to již vychýlení od bezpečného postupu a komisař byl zřejmě oprávněn mě vyrazit.

kolombo

Příspěvek#3607 » pát 15. dub 2016, 07:12

SC1 píše:B) Komisař se zeptá: "Co uděláte po slabém výstřelu?" Odpovím: "Možná zůstalo něco v hlavni, tak vybiju a dám ránu jistoty."

Já si začínám zvykat na kontrolu prázdné komory i prstem, třeba i proto, že ne vždy je tolik světla, aby to šlo bezpečně pohledem. Znamená to, samozřejmě, že závěr je chycený na záchytu, ale pak mám fakt jistotu, že jsem opravdu nic nepřehlédl a mohu cvaknout tu ránu mířenou jistoty.

Enerccio

Příspěvek#3608 » pát 15. dub 2016, 07:43

To musi byt hodne tma abys nevidel leskly naboj v cerne komore :mrgreen:

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3609 » pát 15. dub 2016, 07:49

Enerccio: Co když střílíš olovo nebo poteflonované (černé) střely?

Enerccio

Příspěvek#3610 » pát 15. dub 2016, 07:52

tak hlizna snad bude viditelna, ne?

cipis

Příspěvek#3611 » pát 15. dub 2016, 08:00

Xerxes asi kontrolu komoru předem - hlavní :D

HV

Příspěvek#3612 » pát 15. dub 2016, 08:42

Komoru je lépe kontrolovat tak, že závěr stáhneš jen tak, aby do komory bylo dobře vidět, pokud ho totiž stáhneš až na záchyt, je již pohled do komory částečně zakryt závěrem. (neplatí pro všechny zbraně ale pro CZ75 ano)

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3613 » pát 15. dub 2016, 11:13

SC1 píše:Jde mi o ten logický rozpor:
A) Komisař se zeptá: "Co uděláte, když máte v hlavni sníh / bláto / papírek?" Odpovím: "Nesmím vystřelit, rovnou vybiju, rozebírám." (Ověřeno.)
B) Komisař se zeptá: "Co uděláte po slabém výstřelu?" Odpovím: "Možná zůstalo něco v hlavni, tak vybiju a dám ránu jistoty."
Podle mě B) popírá A). Nebo to chápu blbě?

Porad tu otazku pokladas nedostatecne a nechavas me hadat, co ti na tom vadi - s cim mas presne problem...
U me by se obe veci odstranovaly stejne => Vybit -> rozebrat -> zpruchodnit hlaven. Vybit (u me vzdy stejne) = zasobnik+zaver+komora+sachta+RJ

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3614 » pát 15. dub 2016, 11:44

Ještě jednou zkusím dotaz s mírným přesahem do praxe:

Opravdu je schopen střelec (nováček, se sluchátky a za předpokladu, že vedle X lidí střílí) spolehlivě roslišit selhanou zápalku od slabé rány (náboje bez prachu)?

Mně se náboj bez prachu podařilo vyrobit v začácích přebíjení a žádný "pšouk" jsem díky kraválu v okolí nezaznamenal. Přitom postupy odstraňování s jasným rozlišením stavu (nic nebo jen zápalka) počítají. Pak by totiž museli kontrolovat, co vypadne z komory (postupy to explicitně neuvádí). Když vidím, jak někteří i lehce pokročilejší LOSáci vyhazují náboj z komory, tak vůbec netuší, co a kam vyletělo...

Enerccio

Příspěvek#3615 » pát 15. dub 2016, 13:03

HV píše:Komoru je lépe kontrolovat tak, že závěr stáhneš jen tak, aby do komory bylo dobře vidět, pokud ho totiž stáhneš až na záchyt, je již pohled do komory částečně zakryt závěrem. (neplatí pro všechny zbraně ale pro CZ75 ano)

? Ale stejnak nejdrive stahnes uplne aby ti vypadla hlizna/naboj a az pak muzes pustit i pomalu a podivat se.

Zpět na