Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Rough boy
Příspěvek#3631 » pát 15. dub 2016, 17:18
Tyrfying: je to trochu OT, ale když už se to tu řeší, můžu se zeptat, po tom pšouku, kdy jsi nalezl střelu v hlavni:
- jako první jsi vypustil zásobník a kontroloval šachtu
- nebo jsi zkoušel závěrem přebít
- kde byla po pšouku prázdná hilzna?
- co to bylo za zbraň?
Dík
- jako první jsi vypustil zásobník a kontroloval šachtu
- nebo jsi zkoušel závěrem přebít
- kde byla po pšouku prázdná hilzna?
- co to bylo za zbraň?
Dík
- kolombo
Příspěvek#3632 » pát 15. dub 2016, 17:20
Rough boy píše:Možná je to blbost, ale tady vidím jediný rozdíl v tom mít zbraň NENABITOU a nebo VVYBITOU. Pokud komisař chtěl zbraň mít vybitou, resp. se domnívám, že měl zavelet "uveďte zbraň do bezpečného stavu" pak vypustím do slabé ruky zásobník, palcem ho vypáskuji, odložím, následuje kontrola komory, šachty, spustit závěr, rána jistoty, odkládám zbraň.
Po nás to u zkoušky chtěl taky, prostě "bezpečný stav pro přepravu" je i prázdný zásobník.
- marinakus
Příspěvek#3634 » pát 15. dub 2016, 17:30
Rough boy : Nalezl, to si piš. Není to jen teorie. U CZ75, nepřebito, nábojnice zůstala v komoře, střela v hlavni. U Makarova, přebito, v komoře nový náboj, stačilo znovu stisknout spoušť. U SA58 nepřebito, střela těsně za přefukovacím kanálem, docela problém ji dostat ven.
- cmk
Příspěvek#3636 » pát 15. dub 2016, 21:41
ladaj píše:CMK, ad "slabá rána": Pro účel zkoušky je to jedno. Ačkoli to není výslovně řečeno, pro následnou střeleckou praxi pak může být vyloženo jako "slabá rána = podezření na kouli", "žádná rána = přebít, pokračovat" se zřejmými důsledky....
Tohle je na me tak moc zestrucnena odpoved, ze rozumim slovum, ktera pises, ale nerumim vetam, ktere ten text dava dohromady.
Po nás to u zkoušky chtěl taky, prostě "bezpečný stav pro přepravu" je i prázdný zásobník.
Ehm, na zaklade ceho? Premyslim, ktery zakon ci vyhlaska to rika nebo ktere bezpecnostni pravidlo o tom mluvi a vubec nic me nenapada... Ale neslysim to prvne.
- kolombo
- Sedmej
Příspěvek#3639 » sob 16. dub 2016, 08:39
mě instruktor a potvrdilo se to i u zkoušky říkal, že uvedení zbraně do bezpečného stavu je i vypáskovat zásobník. protože dostanu nabitou pistoli, zásobník je součástí zbraně. takže ji mám uvést do stavu, kdy zásobník bude zase ve zbrani a tudíš musí být prázdný.
- franta599
Příspěvek#3640 » sob 16. dub 2016, 08:58
neresil bych to je mimo a co ne ja když jsem to delal tak stačilo vyndat zasobnik je to komisar od komisaře každy chce neco jinyho proto je dobre se ho na to zeptat každsopadne vypaskovanim zasobniku je absolutní jistota navic je to komisař takže to udelam jak to chce on i kdyby to chcel sebeblášnivejs doma si pak z trucu klidne každej mužde udelat rozborku s naboje v komore ale u komisaře to musi byt tak jak to chce on i kdyby to bylo nesmyslné 
ale o nutnosti vypaskovani celeho zasobniku jsem už taky nekde slyšel
(že to nejaky požaduje)

ale o nutnosti vypaskovani celeho zasobniku jsem už taky nekde slyšel

- Sedmej
Příspěvek#3641 » sob 16. dub 2016, 09:09
ale není to plně logická věc? zásobník je součást zbraně. pokud mám zbraň uvést jako celek do bezpečného stavu, měla by po ukončení úkonu být se zasunutým prázdným zásobníkem. to, že nějaký komisař nepožaduje vypáskovat zásobník je v pořádku, jeho právo. ale primárně bych se to učil i s vypáskováním zásobníku.
- cmk
Příspěvek#3642 » sob 16. dub 2016, 09:31
A kdyz mas 4 zasobniky, narves tam vsechny 4, vid 
Proste zasobnik patri do zbrane nabity na palebny care. Neni jedinej bezpecnostni duvod vypaskovavat zasobniky... Minimalne neni duvod to pozadovat u zkousky a kdyz uz, tak rozhodne neni duvod za to vyhazovat !!!
Neco jinyho je, kdyz zadatel nevypaskuje, po vybiti vezme ten plny zasobnik a pred odlozenim zbrane jej zasune... Ano, to je poruseni bezpecnosti.
Je to dalsi vec, kterou by asi mel komisar rict nebo je treba se na ni zeptat.

Proste zasobnik patri do zbrane nabity na palebny care. Neni jedinej bezpecnostni duvod vypaskovavat zasobniky... Minimalne neni duvod to pozadovat u zkousky a kdyz uz, tak rozhodne neni duvod za to vyhazovat !!!
Neco jinyho je, kdyz zadatel nevypaskuje, po vybiti vezme ten plny zasobnik a pred odlozenim zbrane jej zasune... Ano, to je poruseni bezpecnosti.
Je to dalsi vec, kterou by asi mel komisar rict nebo je treba se na ni zeptat.
- Enerccio
- tuton
Příspěvek#3644 » sob 16. dub 2016, 10:30
Ja bych mozna mel ve svetle diskuse, co se tu rozebehla, zduraznit, ze komisar po mne vypaskovat zasobnik nechtel. Ja proste odlozil zasobnik na stul, zkontroloval zbran, odlozil jsem ji a odstoupil od stolku. Pak jsme pohovorili na tema co s nabojem, komu ho odevzdam a tak a az na konci, kdyz komisar rekl, ze je spokojen, dodal, ze by bylo dobre i vypaskovat zasobnik, ale pro hodnoceni zkousky ze tomu nepriklada vyznam. Byla to poznamka z kategorie "pratelska rada". Stejne jsem pak ten naboj musel vyndat, abych nabil ostre.
Uz jsem uvedl, komisar to bral skutecne nestranne, s nikym se zbytecne nekamaradil, ale faktem je, ze alespon v mem pripade zkouska plynule, ovsem s jasnym predelem "takhle mi to staci", presla do rekneme "kolegialniho" rozhovoru.
Uz jsem uvedl, komisar to bral skutecne nestranne, s nikym se zbytecne nekamaradil, ale faktem je, ze alespon v mem pripade zkouska plynule, ovsem s jasnym predelem "takhle mi to staci", presla do rekneme "kolegialniho" rozhovoru.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí