Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Tyrfing
Příspěvek#3691 » pon 18. dub 2016, 12:02
Rough boy píše:Tyrfying: je to trochu OT, ale když už se to tu řeší, můžu se zeptat, po tom pšouku, kdy jsi nalezl střelu v hlavni:
- jako první jsi vypustil zásobník a kontroloval šachtu
- nebo jsi zkoušel závěrem přebít
- kde byla po pšouku prázdná hilzna?
- co to bylo za zbraň?
Dík
Sorry, trochu pozde, ale:
- ano. Mel jsem idealni podminky - zaregistroval jsem to hmatem, sluchem i zrakem, vsechno primo ucebnicove odpovidalo slabe rane, jak jsem byl instruovan
- pri predstave strely v hlavni jsem se neodvazil
- zbran neprebila, nabojnice zustala v komore
- CZ-75 rocnik 1992
Vytahl jsem zasobnik, umistil zaver na zachyt a okoukaval jsem to zevnitr. Kdyz jsem zjistil, ze v komore fakt neni naboj, tak jsem pustil zaver, vypustil kohout na bezpecnostni ozub, udelal rozborku a zjistil, ze hlaven fakt neni pruchozi.
sided píše:Hele, může a nemusí. Při mířence to asi zaznamenáš protože soustředění na spouštění a průběh rány je jasný ale při dynamice máš fůru starostí kolem a pšouk lehko přehlídneš.
S tim se da souhlasit. Ja byl u mirenky. Alespon na prvni zazitek tohoto charakteru jsem mel vse nastaveno dobre.

- Rough boy
- Hondista
Příspěvek#3693 » pon 18. dub 2016, 13:54
Mám to jenom z doslechu,nemůžu tvrdit ,že je to pravda ale zeptám se. Dotyčný dělal ZOZ v zimě,venkovní střelnice. Zmrzlý prsty, při střelbách mu při páskování zásobníku spadl náboj na zem. Komisař ho seřval a nedovolil mu náboj sebrat a zkoušku musel dokončit jen se čtyřmi náboji. Podotýkám, že pistole ležela na pultě, pouze plnil zásobník. Podle mě,i kdyby chtěl náboj sebrat, nedopustil by se nebezpečné manipulace.(Pokud by pro něj nešel před palebnou čáru.)
Jak mám postupovat když mi upadne náboj, mohu ho sebrat, očistit, zkontrolovat a nabít ? Nebo mi má dát komisař nový? Přece mě nemůže vyhodit za to , že mi upadne náboj,to se může stát každému.
Jak mám postupovat když mi upadne náboj, mohu ho sebrat, očistit, zkontrolovat a nabít ? Nebo mi má dát komisař nový? Přece mě nemůže vyhodit za to , že mi upadne náboj,to se může stát každému.
- marinakus
Příspěvek#3694 » pon 18. dub 2016, 13:59
Další extrém. Náboj může upadnout komukoliv. Neměl bys lézt před palebnou čáru, měl bys náboj prohlédnout zda není poškozený a měl bys ho očistit než ho poté dáš do zásobníku. Každopádně tě nemůže komisař nechat střílet jen čtyřmi náboji když jich máš zákonnou normou určených pět. Takže pokud cokoliv nevyhovuje, má ti dát jiný.
- cmk
Příspěvek#3695 » pon 18. dub 2016, 14:45
marinakus píše:CMK : Jaký problém je nechat zbraň se závěrem v zadní poloze po vyjmutí zásobníku a dvojí kontrole zbraně (střelec + řídící střelby)? Ale možná jsem tě špatně pochopil.
Vzdyt jsem tu souvislost celou psal a Cipis me predbehl...
Ten samy clovek, ktery na jednu stranu uci odkladat zbran se zaverem vzadu (budiz) ZAROVEN uci vkladat do zbrane zasobnik po vybiti a jeho vypaskovani... Ale ze prej podle situace... No nevim...
<Vsuvka>
Stejne tak I ranu jistoty podle situace... A porad se dostavame k tomu, ze pravidla pro maniplaci by mela byt funkcni jedny pro co nejsirsi okruh zbrani, mist a situaci, protoze kdyz pro vsechno tohle budu mit 2 moznosti, tak pokud to budu resit jinak pro 2 druhy zbrane, jinak pro 2 ruzna mista a jinak pro 2 ruzne situace, uz to mam 8 moznosti, jaky je spravny bezpecny zpusob vybiti zbrane... A to je pro novacka "idealni"

</vsuvka>
Zpet k zasobniku a zaveru - uz vidim toho cerstvyho drzitele (ale I zkusenyho strelce), jak na konci vybijeni resi jsem na strelnici ano/ne? Pujdu honotit a pistoli necham lezet ano/ne? Strilim dneska Glockem?CZ? A kdo vi, co me jeste za deleni nenapada...
Takovy clovek urcite neudela chybu a provede bezpecne odlozeni zbrane vzdy spravne

EDIT: Hondista - souhlas s Marinacus - to, ze spadne naboj nevadi... To se stane kazdymu a strileni jen 4 ran je poruseni zkusebniho radu ze strany komisare.
Naposledy upravil(a) cmk dne pon 18. dub 2016, 14:52, celkem upraveno 2 x.
- SC1
Příspěvek#3697 » úte 19. dub 2016, 20:13
cmk píše:SC1 píše:Jde mi o ten logický rozpor:
A) Komisař se zeptá: "Co uděláte, když máte v hlavni sníh / bláto / papírek?" Odpovím: "Nesmím vystřelit, rovnou vybiju, rozebírám." (Ověřeno.)
B) Komisař se zeptá: "Co uděláte po slabém výstřelu?" Odpovím: "Možná zůstalo něco v hlavni, tak vybiju a dám ránu jistoty."
Podle mě B) popírá A). Nebo to chápu blbě?
Porad tu otazku pokladas nedostatecne a nechavas me hadat, co ti na tom vadi - s cim mas presne problem...
U me by se obe veci odstranovaly stejne => Vybit -> rozebrat -> zpruchodnit hlaven. Vybit (u me vzdy stejne) = zasobnik+zaver+komora+sachta+RJ
Problém mám s tím, že když mám podezření na překážku v hlavni, nesmím vystřelit. Takže logicky bych neměl dělat vůbec nic, co může skončit výstřelem. Rána jistoty může skončit výstřelem. Pochopitelně se to nestane, pokud jsem vybil zbraň správně, ale je to praktický pokus a musím se na to dívat tak, že oba dva výsledky toho pokusu jsou možné.
Když ránu jistoty dám, tak jsem porušil pravidlo o překážce v hlavni, protože riskuji výstřel a za dané situace ho riskovat nesmím. Pokud ránu jistoty nedám, tak jsem porušil pravidlo, že při každém vybití dávám ránu jistoty. Hlava XXII?
- SC1
Příspěvek#3698 » úte 19. dub 2016, 20:17
Hondista píše:Mám to jenom z doslechu,nemůžu tvrdit ,že je to pravda ale zeptám se. Dotyčný dělal ZOZ v zimě,venkovní střelnice. Zmrzlý prsty, při střelbách mu při páskování zásobníku spadl náboj na zem. Komisař ho seřval a nedovolil mu náboj sebrat a zkoušku musel dokončit jen se čtyřmi náboji. Podotýkám, že pistole ležela na pultě, pouze plnil zásobník. Podle mě,i kdyby chtěl náboj sebrat, nedopustil by se nebezpečné manipulace.(Pokud by pro něj nešel před palebnou čáru.)
No tak to by mě zajímalo, co by ten komisař dělal, kdyby ty náboje upadly dva (a byly potřeba čtyři zásahy). Buď by musel změnit postoj, a nebo by si asi slušně podřízl větev. (Snad se nemýlím.)
- Serz
Příspěvek#3699 » úte 19. dub 2016, 20:27
Zeptat se komisare.
Osobne bych videl bezpecnejsi zbran typu CZ rozebrat s ostrym nabojem v komore (spoust k tomu nepotrebujes), nez riskovat vpaleni strely do prekazky a zniceni hlavne, ale to je nazor spise z praxe s hotovym zbrojakem, kde mas odpovednost za bezpecnost svoji, okoli a nakonec si nechces znicit zbran.
Jinak jak pises, hlava 22, hlavne kvuli nejednotnosti pri provadeni zkousky, takze zeptat se komisare, at ti rekne tu svoji pravdu, splnit mu to (kdyz bude vedet, ze premyslis az takhle do detailu, treba te ani nebude trapit na tom) a pak to delej jak budes povazovat za spravne, i s plnou odpovednosti
Osobne bych videl bezpecnejsi zbran typu CZ rozebrat s ostrym nabojem v komore (spoust k tomu nepotrebujes), nez riskovat vpaleni strely do prekazky a zniceni hlavne, ale to je nazor spise z praxe s hotovym zbrojakem, kde mas odpovednost za bezpecnost svoji, okoli a nakonec si nechces znicit zbran.
Jinak jak pises, hlava 22, hlavne kvuli nejednotnosti pri provadeni zkousky, takze zeptat se komisare, at ti rekne tu svoji pravdu, splnit mu to (kdyz bude vedet, ze premyslis az takhle do detailu, treba te ani nebude trapit na tom) a pak to delej jak budes povazovat za spravne, i s plnou odpovednosti

- JardaB
Příspěvek#3700 » úte 19. dub 2016, 20:35
Ja bych se tady uz na ranu jistoty vykaslal, uz tu zaznelo vse pro a proti a v praxi je to IMHO o zodpovednosti kazdeho jak se rozhodne to delat. U zkousky jde o to zkousku udelat... Mam to poprve za tyden tak uz mi z toho hrabe 
Neni to trosku take o tom, jak na komisare clovek zapusobi na prvni pohled? Take ve sve praci mam zkouseni lidi, clovek se snazi byt objektivni ale nekdy proste podle dojmu se nelze ubranit pocitu: ten to snad nemuze dostat nebo naopak ten to ma jiste i kdyby nevedel nic...

Neni to trosku take o tom, jak na komisare clovek zapusobi na prvni pohled? Take ve sve praci mam zkouseni lidi, clovek se snazi byt objektivni ale nekdy proste podle dojmu se nelze ubranit pocitu: ten to snad nemuze dostat nebo naopak ten to ma jiste i kdyby nevedel nic...
- tomblaha
Příspěvek#3701 » úte 19. dub 2016, 20:46
JardaB: nevím jak s tím prvním dojmem ale nejdůležitější asi bude dobře poslouchat "breafing" před praktickou a pak se tím co komisař řekne řídit. Když se člověk před začátkem praktický zeptá na to čemu nerozumí je to OK. A snažit se být v klidu (i když se to snadno řekne). Já dělal praktickou před 14 dny ale měl jsem štěstí na super komisaře, vše vysvětlil a celkově se snažil "odlehčit" průběh zkoušky vtipnými kometáři atd... je to dost právě i tom komisaři.... Jo a dost mě pomohlo vše dělat pomalu, s rozvahou a komentovat nahlas co dělám... Vím že je to tady psaný už tisíckrát ale tenhle postup funguje!
- zUT
Příspěvek#3702 » úte 19. dub 2016, 22:19
Já bych ještě poznamenal k tomu vypáskování zásobníku u ZOZ. Pokud je situace nastavena tak, že uvádím do bezpečného stavu neznámou zbraň (a tak je to asi vždy), potom nakonec musím vypáskovat zásobník, abych se přesvědčil, že budu následně používat správné a nepoškozené náboje.
Teoreticky by to stačilo až před povelem k nabití, ale to by u ZOZ mohlo být pozdě
Teoreticky by to stačilo až před povelem k nabití, ale to by u ZOZ mohlo být pozdě

- tomblaha
Příspěvek#3704 » úte 19. dub 2016, 22:24
zUT: tohle jsem při mojí praktické komisaři řekl (že bych měl vypáskovat kvůli kontrole střeliva - při přebírce zbraně bylo "napáskováno" sušilkama, ale jeho odpověd byla že v téhle situaci netřeba ale že je dobře že jsem to zmínil - pochopil jsem to tak že nechce abych kontolou nábojů zdržoval zkoušku
Vše je to o té komunikaci, jak už jsem napsal výše = během zkoušky je dobré komentovat co dělám a proč.

- Frenkie
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX