Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

tomblaha

Příspěvek#3706 » úte 19. dub 2016, 22:44

Frenkie: myslím že Waltz ale je "plzeňský". Atmosféru třeba odlehčoval komentáři na aktuální situaci, tunu papírování co má atd.. prostě takové ty věty co postrádají souvislost se zkouškou ale pak tam není tak "dusno"

dan

Příspěvek#3707 » stř 20. dub 2016, 13:23

Frenkie píše:Znáte někoho z komisařů v Praze, který je v pohodě?

Po dnesni ZoZ (Praha, strelnice Magnum) si dovoluju tvrdit, ze V. Fiedler v pohode je. A to naprosto a uplne. Zadny pokusy "nachytat", zadny bazirovani na nepodstatnostech (napriklad na hlasitem a zretelnem oznameni "zavada", kterou si stejne nakonec budete muset vyresit sami a ostatni to nezajima) ci nejakem konkretnim postupu pokud v uvahu pripada vic ruznych moznosti (RJ versus vypousteni kohoutu tam, kde lze bezpecne pouzit oboji). Naprosto jasna, primerene strucna a snadno pochopitelna uvodni rec co bude chtit.

Dotazy nezaludne (kdyz kontrolujete ten udernik, co na nem vlastne kontrolujete; proc se pri nekterych zavadach ceka 30s) navic se snahou navest zkouseneho "do spravne hromadky s odpovedmi".

Fakt, ze "z manipulace" vylitlo pet z deviti na mym nazoru nic nemeni - pokud vim nikdo se necitil "ukrivdenej", vsichni jsme uznali, ze slo o hrubou chybu pri naprosto zakladnich ukonech. Ano, patrim do te petky, takze tohle neni "chvala od toho, co spokojene udelal" (ani servilita "pro priste" - priste tam bude nekdo jinej)

Kdyby to nekoho zajimalo tak na termin melo prijit 19 lidi, dorazilo 12 (skupiny: 2xABCE, 2xBE, 6xABE, 1xACE, 1xABDE), test neudelali tri, "z manipulace" 4xOK, 5xFAIL (1xprehlednuty naboj v komore pri kontrole zbrane, 1xnevypusteny zasobnik, 3xnepockal 30s pri selhani). Ja jsem tricetisekundovy selhac a vyhazov je zcela zaslouzenej. Zakladni navyky musi spolehlive fungovat i kdyz je clovek unavenej, nastvanej, nebo jako ja, nervozni - jinak se snadno nekomu neco stane.

Jak dopadly strelby uz nevim. V poctech neni zahrnuto deset repententu (1xAE, 3xBE, 1xBCE, 1xABDE, 3xABCE, 1xABE) - jak dopadli ti netusim vubec.

Als

Příspěvek#3708 » stř 20. dub 2016, 13:47

Zkouška 14. 4. 2015 – střelnice Louny Chlum
(nebyl jsem přímý účastník, pouze reprodukuji slova přítelkyně)

Přihlášeno 20, dorazilo 11! Co dodat, mnohokrát probíráno…
Dále přišli 3-4 lidi na opravu. Z celkového počtu zúčastněných bylo na zkoušce přítomno 5 žen.
Testy neudělali 3 lidi, od praktické byli odejiti další 3 nebo 4.

Komisař byl pan Filip Treml z PČR Chomutov, dozor policisté z KŘP Ústí nad Labem. Prý to byla komisařova premiéra. Před zkouškou vysvětlil, co a jak bude požadovat.

Vyhození šli ven za to, že u závady „nevyšla rána“ nečekali/nehlásili obligátních 30 vteřin. A to druhý, třetí vyhozený již věděl, za co vyletěl ten před ním! Prostě když to nemáte zažité, tak vám nepomůže ani svěcená voda.

Lidem z Loun a okolí doporučuji před zkouškou absolvovat přípravný kurz/y u Ladislava Charváta, správce střelnice Louny Chlum, člena Společnosti českých střelců Louny ať tyto a podobné chyby minimalizujete. Jemu také moc děkuji za pomoc s přípravou přítelkyně na zkoušku.

Též velký dík zřizovatelům tohoto webu za možnost přípravy na teoretickou část zkoušky.

Honza86.5

Příspěvek#3709 » stř 20. dub 2016, 16:20

Frenkie píše:pro tomblaha :a jak se jmenoval ten Tvůj komisař co byl v pohodě a celkově se snažil "odlehčit" průběh zkoušky vtipnými komentáři? Znáte někoho z komisařů v Praze, který je v pohodě?

Pavel Černý..

SC1

Příspěvek#3710 » stř 20. dub 2016, 20:00

dan píše:Dotazy nezaludne (kdyz kontrolujete ten udernik, co na nem vlastne kontrolujete; proc se pri nekterych zavadach ceka 30s)

Tohle mě zajímá... co mám kontrolovat na úderníku?

zUT

Příspěvek#3711 » stř 20. dub 2016, 21:26

Já mám přímo v návodu k S&W MP9 Shield řečeno, že se má kontrolovat, zda úderník nevyčuhuje ze závěru do komory. Pokud by tomu tak bylo (při jeho zaseknutí např.), tak by z toho byl automat.
Pravděpodobně už při prvním natažení a puštění závěru.

JardaB

Příspěvek#3712 » čtv 21. dub 2016, 05:32

Mozna tady trosku mate, ze by se melo spis mluvit o zapalniku?

Serz

Příspěvek#3713 » čtv 21. dub 2016, 06:20

Ty vyrazy se casto zamenuji

MKU_MU

Příspěvek#3714 » čtv 21. dub 2016, 13:17

Mohl by nám někdo zkušený vysvětlit rozdíl mezi udernikem a zapalnikem?

Odesláno z mého E5823 pomocí Tapatalk

vgj

Příspěvek#3715 » čtv 21. dub 2016, 13:35

Zápalník je "jehla", která inicializuje zápalku.
Buď je samostatný u kohoutkových zbraní (kohoutek praští do zápalníku a ten pak do zápalky).
Úderník je váleček, který má u sebe pružinu, na jeho špičce je zápalník. Úderník je napnutý pružinou a spouští uvolněn ze záchytu udeří do zápalky.

vgj

Příspěvek#3716 » čtv 21. dub 2016, 13:36

Podívej se na rozkresy glocka (úderník) a cz 75 (kohout a zápalník).

peggy
moderátor

Příspěvek#3717 » čtv 21. dub 2016, 13:45

Nejsem si docela jistý správnou definicí, ale třeba takto hovoří Wikipedia (a podle mě to dává smysl):
Zápalník je součástka ručních palných zbraní. Úkolem zápalníku je po stisknutí spouště úderem iniciovat zápalnou slož v zápalce, která zažehne prachovou náplň náboje. Vyhořením prachové náplně vznikne velké množství plynů, které udělí hybnost střele-projektilu. Neplést se součástkou zvanou úderník, ten má funkci úderu do zápalníku za účelem uvedení do pohybu a u některých zbraní zastupuje funkci kohoutu (Samopal vzor 58)

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ader ... %C3%A1stka)

Zjednodušeně řečeno, zápalník je vždy to, co napíchne zápalku, úderník je u přímoběžných systémů to, co nahrazuje funkci kohoutu a v případě rozděleného systému udeří na zápalník.

peggy
moderátor

Příspěvek#3718 » čtv 21. dub 2016, 14:28

Nebo takto z Lexu (a to je podle mě správně dle normy):
Obrázek

MKU_MU

Příspěvek#3719 » čtv 21. dub 2016, 16:07

Děkuji všem. Při přípravě jsem se ptal "instruktorů" a všichni machrovali, ale nikdo nevěděl. Takové "Nikdo není dokonalý" v tématu Zbraně a střelivo :-)

VlastiMilk

Příspěvek#3720 » sob 23. dub 2016, 12:52

Přidám pár poznatků ze zkoušky 20.4 Rajská zahrada (Střelecký servis), střelnice se nachází v tubusu metra takže každou chvíli tam byl rachot z projíždějícího metra :D ,což možná někomu může vadit, ale já jsem to po čase nevnímal.

Zkouška začínala v 9:00 a bylo nás tam tušim 18. Přesně v 9 dorazil zkušební komisař a dva policisté. Zkušební komisař se jmenoval František Vrba. Nejprve si prošel střelnici se správcem střelnice a poté rozdal každému test (museli jsme si ho vylosovat, protože podle zákona nám ho nemůže dát :D). Test byl na pohodu, učil jsem se ze zbraněkvalitně takže jsem neměl problém a test napsal na 79b. Test neudělali 2 lidé, 2 měli 76b a zbytek plný počet bodu.

Po testu následovala manipulace se zbraní. Zkušební komisař ukázal co po nás bude chtít. Pro skupiny ABDE chtěl jen manipulaci s krátkou kulovou (CZ 75B) zbraní sk. C musela manipulovat s malorážkou a brokovnicí (kozlice). U pistole předvedl kontrolu že neni zbran nabitá, rozborku, zborku a nakonec zachycení prázdné nábojnice ve vyhazovacím okénku. Předem říkal, že nebudu dávat žádné záludnosti např. papír v hlavni sirka atd. chtěl pouze základy. Po výkladu dal čas na dotazy, což musím uznat že bylo super :). Následně jsme po jednom chodili na střelnici. Na řadu jsem šel třetí od konce, přišel jsem zbran ležele přede mnou, komisař mi určil bezpečný prostor, dostal jsem povel zkontrolujte zbraň. Vzal jsem zbraň mířil do bezpečného prostoru dával si bacha na prst, vytáhl zásobník zatáhl za závěr kouknul zda je zbran prázdná , dal ránu jistoty do bezpečného prostoru a odložil zbran, poté jsem sebral vyhozený náboj. Dále následovala rozborka během ní se mě zeptal co je to za druh závěru a zbran jsem složil zpět, celou dobu jsem dával bacha kam mířím a vždy provedl kontrolu že neni zbran nabitá. Na konec jsem měl závadu na zbrani, kde byl zachycena prázdná patrona ve výhozním okénku. Zbran do ruky mi dal komisař a řekl střílet. Stiskl jsem zpušť a řekl závada na zbrani, komisař dal povel odstraňtě závadu a pokračujte ve střelbě. Vytáhl jsem zásobník 2x zatáhl za závěr zkontroloval zbran, rána jistoty a odložil zbran. Jenže komisař odpověděl pokračujte ve střelbě chvíli jsem váhal a myslel jsem že jsem udělal něco špatně. Vzal jsem zbran zkontroloval, vložil zásobník natáhl zbraň, stiskl spoušť. Komisař řekl gratuluji máte to :D. Celá manipulace se nahrávala na kameru a vždy byl přítomen jeden s policistů. Po manipulaci odpadli 3 lidé ( při manipulaci zapoměli vytáhnout zásobník)

Na závěr se střílelo (CZ 75 DUTY) na terč měl jsem 4 z 5. Po střelbě odpadl 1, který co jsem zaslechl netrefil nic.

Celá zkouška trvala kolem 6 hodin. 13 z 18 získalo osvědčení. Komisař nejlepší co mohl být, i správce střelnice říkal, že takového tu dlouho neměli :)

Zpět na