Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
Příspěvek#3736 » ned 24. dub 2016, 13:18
Každopádně ochranné pomůcky poskytuje střelnice a i pokud se vyskytne (podle mě zcela ojedinělý) případ, že komisař bude vyžadovat ochranné brýle přes dioptrické, asi by to zas tak velký problém být zas neměl. To bych za daleko větší ovlivnění viděl např. počasí na otevřené střelnici.
- Čop
Příspěvek#3737 » ned 24. dub 2016, 14:40
Asi dostaneme za uši za OT, ale problém s viděním řeším taky. Je mi 46 a začal jsem hůř vidět na blízko. Na dálku nosím brýle. Navíc mi zjistili i šedý zákal. Takže operace a teď vidím líp než předtím na dálku, ostřeji v šeru, na blízko bez brýlí perfektně, ale narážím přesně na to samé, co vy. Na tmavé pozadí se mi líp střílí bez brýlí (vidím mířidla), na bílé pozadí s brýlemi (vidím dobře terč a rozeznám i tmavá mířidla). Ale asi je pravda, že je zásadní vidět mušku a terč stačí i rozmáznutý...
Abych nebyl úplně mimo - mě bylo jasně řečeno, že dávat ochranné brýle přes dioptrické je stejná kravina, jako dát RJ při slabém výstřelu
Abych nebyl úplně mimo - mě bylo jasně řečeno, že dávat ochranné brýle přes dioptrické je stejná kravina, jako dát RJ při slabém výstřelu

- Pablo.gs
Příspěvek#3742 » ned 24. dub 2016, 19:36
Tohle je pro spoustu lidí užitečný a zajímavý téma, který si podle mě zaslouží samostatný vlákno, abychom tu to neplevelili.
Mohl bych poprosit moderátora, aby ty příspěvky kdy se to zvrhlo k problémům se zrakem, třeba počínaje tím mým ze sob 23. dub 2016, 18:40 (nebo dle vlastního uvážení), přesunul do vlákna, které by se mohlo jmenovat třeba: Střelba a dioptrické brýle?
Mohl bych poprosit moderátora, aby ty příspěvky kdy se to zvrhlo k problémům se zrakem, třeba počínaje tím mým ze sob 23. dub 2016, 18:40 (nebo dle vlastního uvážení), přesunul do vlákna, které by se mohlo jmenovat třeba: Střelba a dioptrické brýle?
- Fran
Příspěvek#3745 » ned 24. dub 2016, 21:25
Vážení účastníci vlákna „Co vás může potkat na ZOZ“
Na úvod uvádím, že jsem v tomto týdnu úspěšně složil ZOZ, skupina E.
Účast: 15 + 6 opravářů
Teoretická část zkoušky – test – nenapsal jeden uchazeč, ostatní v rozmezí 79, nebo 76 bodů.
Po napsání testu dorazili i opraváři a zkušební komisař rámcově informoval o průběhu zkoušky. Důraz kladen na bezpečnou manipulaci, zachování míření do bezpečného prostoru. Základní informací bylo, že kontrola zbraně při střelbě bude prováděna se zbraní se závěrem na střelecké pohotovosti. Komisař však jasně uvedl, že všechny požadavky bude hlásit.
Průběh praktické ZOZ:
Kontrola zbraně
Rozborka, sborka
Nabití školního náboje a řešení závady selhač
Dotazy - popis školního náboje (jedná se o plastovou atrapu bez výmetné slože) a z čeho se skládá ostrý náboj
Následně přesun na střelbu 3 nástřelných a 5 ostrých.
Na závěr bych uvedl, že přístup komisaře byl dle mého názoru v mezích normální ZOZ. Tudíž maximální důraz na základní bezpečnost, ale na druhou stranu ohled na volbu uchazeče jak bezpečnou manipulaci provede (např. kontrola komory a šachty se staženým závěrem, nebo se závěrem vystaveným ve střelecké pohotovosti, dále rána jistoty vs. vypuštění kohoutu přes palec).
Pozn. pokud jsem pochopil správně informaci od jednoho opakujícího: předchozí komisař detailně vysvětlil manipulaci se zbraní, přičemž dotyčný skončil na kontrole zbraně – zásobník ven – stažení závěru do zadní polohy – kontrola – vypuštění závěru do pření polohy – a v této chvíli již byla zkouška ukončena, protože zkušební komisař si přál kontrolu se závěrem ve střelecké pohotovosti (což při vysvětlení před zkouškou požadoval).
Na úvod uvádím, že jsem v tomto týdnu úspěšně složil ZOZ, skupina E.
Účast: 15 + 6 opravářů
Teoretická část zkoušky – test – nenapsal jeden uchazeč, ostatní v rozmezí 79, nebo 76 bodů.
Po napsání testu dorazili i opraváři a zkušební komisař rámcově informoval o průběhu zkoušky. Důraz kladen na bezpečnou manipulaci, zachování míření do bezpečného prostoru. Základní informací bylo, že kontrola zbraně při střelbě bude prováděna se zbraní se závěrem na střelecké pohotovosti. Komisař však jasně uvedl, že všechny požadavky bude hlásit.
Průběh praktické ZOZ:
Kontrola zbraně
Rozborka, sborka
Nabití školního náboje a řešení závady selhač
Dotazy - popis školního náboje (jedná se o plastovou atrapu bez výmetné slože) a z čeho se skládá ostrý náboj
Následně přesun na střelbu 3 nástřelných a 5 ostrých.
Na závěr bych uvedl, že přístup komisaře byl dle mého názoru v mezích normální ZOZ. Tudíž maximální důraz na základní bezpečnost, ale na druhou stranu ohled na volbu uchazeče jak bezpečnou manipulaci provede (např. kontrola komory a šachty se staženým závěrem, nebo se závěrem vystaveným ve střelecké pohotovosti, dále rána jistoty vs. vypuštění kohoutu přes palec).
Pozn. pokud jsem pochopil správně informaci od jednoho opakujícího: předchozí komisař detailně vysvětlil manipulaci se zbraní, přičemž dotyčný skončil na kontrole zbraně – zásobník ven – stažení závěru do zadní polohy – kontrola – vypuštění závěru do pření polohy – a v této chvíli již byla zkouška ukončena, protože zkušební komisař si přál kontrolu se závěrem ve střelecké pohotovosti (což při vysvětlení před zkouškou požadoval).
- JardaB
- mikky
Příspěvek#3747 » ned 24. dub 2016, 22:07
Fran píše:... stažení závěru do zadní polohy – kontrola – vypuštění závěru do pření polohy – a v této chvíli již byla zkouška ukončena, protože zkušební komisař si přál kontrolu se závěrem ve střelecké pohotovosti (což při vysvětlení před zkouškou požadoval).
Mě teda vypuštění závěru po kontrole nepřijde jako něco, čím by uchazeč ohrozil něčí bezpečnost, nebo by v praxi mohl, což je jediná věc, za kterou může komisař vyhodit.
Jak by to třeba chtěl v praxi řešit u pistole, která záchyt závěru vůbec nemá? Proč nenechal uchazeče pro účely kontroly zbraně komisařem vystavit znovu závěr do střelecké pohotovosti ručně? Jestli je tahle informace pravdivá a přesná, stálo by za to si tohle napsat do seznamu "špeků" a pokud by se to někomu dalšímu stalo taky, tak podat stížnost, jak se to tu před chvílí už řešilo.
Ale je dobrý to vědět a pamatovat na to, to jo.
Jarda: Dá se to udělat třeba i "trojhmatem" slabý ruky, ale ten na zkoušce uchazeč neudělá ani náhodou - bude mít tak spocený ruce, že bude rád, když ten závěr vůbec udrží.
- cmk
Příspěvek#3748 » pon 25. dub 2016, 08:17
Zachyceni zaveru na zachyt je jeden z regulernich zpusobu (u me oblibenejsi, nez se prat s pruzinou), jak nasledne provest poradnou vizualni kontrolu. Smutny je, pokud komisar vyzaduje pouze prvni nebo pouze druhou moznost...
A jako obvykle - kdyz si lidi budou stezovat na foru nebo mezi sebou, NIKDO S TIM NIC NENADELA.
Pokud prave a jen tohle byl skutecny duvod vyhazovu, pak to na tu stiznost zraly je.
Pro zajimavost - zaver se lip zachytava, kdyz se zbran chytne prehmatem a natoci o 90st. doprava (pravaci). Naboj hezky vypadne do roky a lip se na zachyt palcem dosahne... Prusery jsou dva:
a) cast lidi to svadi dat si levy loket pred zbran
b) casti komisaru se tohle nelibi i v pripade, ze k loktu pred zbrani nedojde
A jako obvykle - kdyz si lidi budou stezovat na foru nebo mezi sebou, NIKDO S TIM NIC NENADELA.
Pokud prave a jen tohle byl skutecny duvod vyhazovu, pak to na tu stiznost zraly je.
Pro zajimavost - zaver se lip zachytava, kdyz se zbran chytne prehmatem a natoci o 90st. doprava (pravaci). Naboj hezky vypadne do roky a lip se na zachyt palcem dosahne... Prusery jsou dva:
a) cast lidi to svadi dat si levy loket pred zbran
b) casti komisaru se tohle nelibi i v pripade, ze k loktu pred zbrani nedojde

- nepet
Příspěvek#3750 » pon 25. dub 2016, 15:01
ZOZ Praha.. před 14 dny. Na zkoušku jsem čekal 6 měsícu a to přestože zdvojnásobili termíny. Od kamarádu a ze střelnice jsem byl varován, že jsou díky vysokému počtu obzvlášť důslední, což je v důsledku dobře. Šel jsem proto radši na kurzy manipulace se zbraní, což určitě doporučuji každému. Na testy šlo 21 žadatelů a neudělali jej 3 lidi (jeden už od pohledu nad věcí) měl 35 bodu, což vykolejilo i zkušeného komisaře (easy money). K praktické části se přidalo 5 opravářů. Napínavé to bylo až dokonce. Jeden policista už to dokonce nevydržel a šel ostatní informovat, ať neděláme blbosti, že s nábojem v komoře a s 30s pauzou při slabé ráně nikoho dál nepustí. Z 23 lidi jsem šel poslední a na střelby se zatím dostalo jen 7 lidí!! Klepal jsem se jak ratlík, záchyt závěru letěl přes pul místnosti, chyby testoval všechny a na všech zbraních chtěl rozborku a popis částí. U pistole chtěl znát i možné mechanické závady(prasklá hlaveň, výduť, vysunutý úderník, ucpaná hlaveň). Dělal jsem si i C, takže manipulace s brokovnicí a jak se přebijí/kontroluje, když jsem na lovu (vždy když nemáme bezpečný prostor, tak do země). Vše se navíc nahrávalo na kameru, což klidu taky moc nepřidá. Komisař byl ale naprosto ochotný a když někdo zaváhal, dal mu čas si to v hlavě v klidu projít. Kdo ale zazmatkoval a začal rozborku s nábojem, tak okamžitě letěl. Na střelby nás tedy šlo rovných 8! Nastoupili D"čka. První netrefil na 15m 4x terč. Pochopil bych, kdyby někdo z nervozity netrefil jednou černý kruh, ale minout celý terč a ještě k tomu dvakrát?! Další netrefil malorážkou, protože střílel ve stoje. Docela jsem si oddychl, že takový lidi si to ještě zopakují, vypadali totiž na čerstvých 21 a tam manipulace navíc nikdy neuškodí. Z pistole jsem strach neměl, nástřel 9-7-9 a 10-10-8-9-9. Komisař se začal usmívat. Zkoušel na mě i mluvit a váhal i s povelem střílet, takže jsem chvilku čekal. Z malorážky jsem střílel jen jednou a to právě na kurzu, takže na hrdinství nebyl čas. Požádal jsem o střelbu s oporou, což komisař odkýval jako dobrý nápad. Tři nástřely 7-6-6 vedle sebe. Lítalo mi to do boku. Nechtěl jsem ale riskovat a mířit jinam. Dal jsem si načas a každý výstřel jsem si v klidu rozmyslel. Vůbec jsem netušil jestli se trefuji, nebo ne. To na 25m už není vidět. Ve střelbě jsem ale pokračoval stejným způsobem. Nakonec jsem měl všech 8 (5+3) pěkně vedle sebe v jednom kolečku 4cm. Komisař mi k tomu něco povídal jako, že dobrý a i policisté se usmívali. Brokovnice už byla hračka, i když trefit dvě ze tří, by pro někoho mohlo být jako nemožný úkol. Nakonec jsem byl první kdo zkoušku udělal. Ve finále jsme zůstali jen čtyři. Dalšího vyhodil za manipulaci při střelbě. Neukázal prázdný zásobník a odložil zbraň. Musím uznat, že selekce fakt kvalitní. Ani si nedokážu představit, kdyby tam byl nějaký zákeřný komisař.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí