Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

kolombo

Příspěvek#3796 » pon 25. dub 2016, 21:30

Základ u ZOZ je naučit se ty postupy jednoduše a nekomplikovat si to něčím, kde mohu udělat chybu.

Takže se drž toho, že čekáš 30 vteřin. A na vyhozeném náboji pak jde zkontrolovat, proč to nevystřelilo.

Já už reálný selhač řešil a bylo to na Glock, takže promáčknout spoušť nešlo. Nakonec se ukázalo, že je zlomený zápalník, na zápalce nebylo ani Ň.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3797 » pon 25. dub 2016, 22:15

SC1 píše:Všimni si například, že se nikdo (ani já) v diskusi neptá, proč při selhači nemá prostě zkusit ihned opakovaně vystřelit? Prostě proto, že to oficiální pravidlo o 30 s čekání je jednoduché a dá se na něj spolehnout. Tam, kde taková jednoznačná pravidla chybí, se tvoří (někdy možná blbé) otázky.
V některých příspěvcích se na Tebe obracím přímo, protože jsem četl Tvůj "návod" k ZOZ a vycházím z něj. Bohužel pravděpodobnost, že se setkáme u ZOZ, je blízká nule. Proto se ptám spíš na principy, které za těmi pravidly jsou. V principech fungování jsou přece zbraně exaktní, jako jakékoliv jiné stroje.

V te prvni vykousnute casti - ano, ted na zkouskach je "jistota" proste VZDY 30s pockat - nakonec i u zadrzky - nikdy tim nic nezkazis...
Kdyz se pastime na tenky led toho, co "by se melo zkouset dle stavajici vyhlasky 115/2014" a "co by se melo zkouset, protoze je to prakticke", pak treba u Dckaru a Eckaru by vubec nebylo spatny, aby uz u zkousek znali tu prostou moznost jenom pretahnout a jakoby pokracovat rovnou ve strelbe... Jen proste musi vedet, ze takto vyhozeny naboj musi nechat chvili lezet a nevyhazovat si ho do ruky... Jenze pro cast komisaru je to bohuzel duvod k ukonceni zkousky, misto toho, aby to byl duvod k pochvale Eckare ve smyslu: "jo, vam by ten utocici pes tu rku nesezral"...
Na druhou stranu - tenhle deficit u zkousek je nastesti zalepen vyukovymi firmami, kam by kazdy cerstvy drzitel zbrojaku sk. E mel zajit (ne nucene, ale dobrovolne a rad :-) ), kde najednou novodrzitele zjisti, ze priprava ke zkousce je vlastne jen jako se umet rozjet a zastavit v aute... Ale ze "jizda po zaplnene dalnici" je preci jen jina pisemka...

Prave na tom prikladu "psouku" a cekani muzes pozorovat pomerne snahu nechat proniknout do toho principu... Ze neresim pockat/nepockat, ale snazim se (tentokrat formou otazek) dojit k tomu, jestli to ma realne opodstatneni nebo nema... Samozrejme - kdyz se vyprdnu na principy, muzu rict "pockat 30s je jistota vsude", ale tim prave ty principy trochu potopim...

nepet

Příspěvek#3798 » úte 26. dub 2016, 10:03

pedro! píše:nepet: gratuluji :-).
Jak vypadá ta střelba s oporou? To znamená, že si můžeš opřít loket o pult? Že ti dají vidličku, o kterou si malorážku opřeš? Nebo snad o batoh? ;-)
A na které střelnici jsi byl, smím-li se ptát?

Musel jsem stát, ale lokty jsem si mohl opřít o střelecké stanoviště. Moc pohodlné to není, ale stabilitu to dá. Stačí pravou nohu hodně natáhnout dozadu, aby nebyla pokrčená.

Espezetka

Příspěvek#3799 » úte 26. dub 2016, 10:18

pedro! píše:Jak vypadá ta střelba s oporou? To znamená, že si můžeš opřít loket o pult? Že ti dají vidličku, o kterou si malorážku opřeš? Nebo snad o batoh? ;-)

Já měla židli, vytaženou z řady židlí pro přihlížející, položenou hezky na pultík na stanovišti :) Stálo se u toho pohodlně a střílelo taky tak.

nepet

Příspěvek#3800 » úte 26. dub 2016, 10:41

Caroprd111 píše:
nepet píše: Docela jsem si oddychl, že takový lidi si to ještě zopakují, vypadali totiž na čerstvých 21 a tam manipulace navíc nikdy neuškodí.

Můžeš mi nějak objasnit tenhle názor? Tak snad buď umí a je to ok nebo neumí a vyletí. Nepřipadá mi, že bych si potřeboval opakovat manipulaci proto, že jsem dělal zkoušky v osmnácti...

Řekl bych, že tohle už sem moc nepatří. Nemyslel jsem to nijak zle. Jelikož nakonec neuspěli, tak zřejmě všechno neuměli. Sám střílím rekreačně už od 15 let a to vším co střílet jde. To je cca 20 let nazpět, ale vždy pod dohledem. Zažil jsem i průstřel ruky při špatné manipulaci (nic pěkného). Ze zbraní mám velký respekt a myslím si, že praktická příprava, když už se nechodí na vojnu, by klidně mohla být pro zájemce ZP povinná. Prostě něco jako autoškola. Stejně jako v autoškole tam přijde hodně lidí, kteří už střílet/jezdit umí, ale stejně to musí absolvovat. Kolik toho měl v 21 nastříleno nevím, ale když dvakrát netrefil terč velký jako kráva, tak asi moc ne.

RIVL

Příspěvek#3801 » úte 26. dub 2016, 11:42

Tak mám zkoušku za sebou. Složil mjsem ji až na podruhý. Napoprvé byly rychlejší moje ruce než mozek. Vyřadilo mě 30 vteřin u selhače - vyndaval jsem zásobník bez povelu 30 vteřin uplynulo. Napodruhý to šlo hladce - převezměte si zbraň - kontrola, rozborka a sborka, hlavní části zbraně, jak je poznám - kde je vytahovač, vyhazovač - odstranění zádržky - střelby a bylo to. Ten samý den jsem skáknul k doktorovi a nyní čekám na vydání ZP.

peggy
moderátor

Příspěvek#3802 » úte 26. dub 2016, 11:51

Před časem v tomto vlákně proběhla diskuse o výkladu některých pojmů z konstrukce zbraní (viewtopic.php?f=57&t=586&p=93811&hilit=%C4%8CSN+39+5002#p93811), která končila m.j. tímto příspěvkem:

marinakus píše:Peggy : Máš pravdu ale i normy mají doporučující charakter a nejsou právně závazné.

Podle dnešní legislativy jsou normy závazné, pokud je to stanoveno vyšším předpisem - zákonem apod.
Po delší době jsem se konečně dostal k platnému vydání ČSN 39 5002-1 "Civilní střelné zbraně a střelivo - Všeobecné termíny a definice", včetně změny Z1. Ona změna konstatuje, že od r. 1996 je tato norma závazná (přesně si datum nepamatuji).

Definice jsou totožné se zněním v zákoně o zbraních. Tímto pro mne osobně končí veškeré spekulace o výkladu pojmů, pokud jsou v normě uvedené.

scorpions.cz

Příspěvek#3803 » úte 26. dub 2016, 12:03

A taky je tato norma(mimo jiné) doporučena MV jako studijní materiál pro ZK.
Nejdražší tiskovina kterou jsem kdy zakoupil. Několik stran A4 asi za 700Kč :o

marinakus

Příspěvek#3804 » úte 26. dub 2016, 12:06

Peggy : Nemám problém s tebou souhlasit. Je ovšem škoda, že už samotné související dokumentace normované názvosloví již nepoužívají. Např. v CRZ je jako hlavní část pistole uveden rám. Pokud není jednota ani zde, je podle mě trochu zcestné ji vyžadovat neúprosně po totálních začátečnících. O výrobcích a jejich návodech se již nebavím vůbec. Skutečností zůstává, že tyto návody jsou běžně veřejně dostupné bez jakéhokoliv omezení, což se o normách rozhodně říci nedá.

tuton

Příspěvek#3805 » úte 26. dub 2016, 12:10

To je vubec problem, ktery ani pravnici uplne neumi vyresit. Normy jsou zavazne, aniz by byly zverejneny ve sbirce zakonu nebo nekde jinde - jsou placene. Neni to totiz jen u zbrani, stejna vec je i u dopravnich znacek...

marinakus

Příspěvek#3806 » úte 26. dub 2016, 12:12

scorpion.cz : A to ji za ty prachy zřejmě nemáš z daleka celou, protože celá má těch stran téměř 80.

JardaB

Příspěvek#3807 » úte 26. dub 2016, 13:07

Tak to mam uspesne za sebou, ani nevim, co o zkousce napsat - komisar v pohode, ja sel asi 10. a jeste nikdo nevyletel, je fakt, ze na me vsichni pusobili dojmem ze to znaji a v pohode, asi hodne lidi profici co rozsirovali. Od testu vyletelo 5 z 16. K manipulaci ani nedoslo, vse jsem zodpovedel a popsal, strelba sice nic moc ale do terce se to dostalo,klepaly se mi ruce jak ratlik ;-)
Velke podekovani temto strankam.

Rex

Příspěvek#3808 » úte 26. dub 2016, 18:29

JardaB - gratulace, přeji pevnou ruku na střelnici :-)

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3809 » úte 26. dub 2016, 18:44

peggy píše:Definice jsou totožné se zněním v zákoně o zbraních. Tímto pro mne osobně končí veškeré spekulace o výkladu pojmů, pokud jsou v normě uvedené.

To mas pravdu, ale jelikoz jina platna listina rika "zadatel predvede...", nikoliv "zadatel popise..." tak pro ZOZ je to uplne jedno :-)

JardaB

Příspěvek#3810 » úte 26. dub 2016, 19:55

Jedna vec me ted trosku mrzi, kdyz jsem po manipulaci sel do druheho boxu na strelbu, neprovedl jsem kontrolu zbrane, co tam lezela, zasobnik vedle - za to jsem predpokladam mohl vyletet... Ale komisar daval hned pokyny nabit do zasobniku, zasobnik do zbrane... tak jsem dbal pokynu, nevim, jestli to byla chyba nebo ne. Strelby jsem se bal nejvic, protoze vim, ze to je tak tak, chce to proste trening vlastni zbrani, takhle dostanu do ruky pokazde neco jineho co se chova uplne rozdilne, hlavne ruzna citlivost spouste.

Zpět na