Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Verca
Příspěvek#91 » pon 24. kvě 2010, 23:07
no ale právě, když mám na zbrani pojistku, není bezpečnější dát tam pojistku (a tím pádem muset nechat kohout vzadu), protože při zajištěné poloze pojistky nemůže dojít k výstřelu při zmáčknutí spouště? protože když mám jen kohout na bezpečnostním ozubu, je přece možné spouští vystřelit
ale asi jde hlavně o to zajistit zbraň proti výstřelu ne spouští a jejím náhodným stisknutím, ale o to, že kohout dáváme na bezpeč. ozub z toho důvodu, aby nedošlo k úderu úderníku, že? (protože i kdyby bylo zajištěno pojistkou, může např. zachycením o oděv dojít k spuštění kohoutu dopředu, a tím úderu úderníku na zápalku, je to tak?)
EDIT:
jo, jasně, už chápu, přečetla jsem si totiž odpověď v jiném vláknu, kde pistael odpovídá docela jasně: každá zbraň to má jinak
i viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pistole
ale asi jde hlavně o to zajistit zbraň proti výstřelu ne spouští a jejím náhodným stisknutím, ale o to, že kohout dáváme na bezpeč. ozub z toho důvodu, aby nedošlo k úderu úderníku, že? (protože i kdyby bylo zajištěno pojistkou, může např. zachycením o oděv dojít k spuštění kohoutu dopředu, a tím úderu úderníku na zápalku, je to tak?)
EDIT:
jo, jasně, už chápu, přečetla jsem si totiž odpověď v jiném vláknu, kde pistael odpovídá docela jasně: každá zbraň to má jinak

i viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pistole
- Verca
Příspěvek#92 » úte 25. kvě 2010, 00:01
a omlouvám se, ale ještě jeden dotaz, nechápu v praxi rozdíl mezi SA a DA spoušť. mechanismem
připadá mi, že každý to vykládá po svém, ale co jsem vyčetla, by mělo být:
SA: spoušť funguje jen po manuálním natažení kohoutu nebo při jeho automatickém natažení pohybem závěru - tzn. když střílím naprázdno, musím natahovat kohout ručně nebo závěrem, abych mohla mačkat spoušť a kohout se napínal
DA: nemusím kohout ručně ani závěrem natahovat, stačí mačkat spoušť, kohout se natahuje rovnou
správně?
takto lze rozlišit, jestli je zbraň DA nebo SA, ale jen při vybitém stavu, ne?
přece při nabitém stavu a ostrém střílení závěr vždy po výstřelu zajede automaticky do zadní polohy, tzn. i při SA mechanismu dojde k automatickému natažení závěru, při zmáčknutí spouště kohout opět udeří dopředu na úderník atd. dokola. To samé přece funguje i u DA mechanismu, ne?
a abych používala správnou terminologii: "natáhnout" znamená dát kohout dozadu, že? a dát jej dopředu je "vypustit kohout"?
připadá mi, že každý to vykládá po svém, ale co jsem vyčetla, by mělo být:
SA: spoušť funguje jen po manuálním natažení kohoutu nebo při jeho automatickém natažení pohybem závěru - tzn. když střílím naprázdno, musím natahovat kohout ručně nebo závěrem, abych mohla mačkat spoušť a kohout se napínal
DA: nemusím kohout ručně ani závěrem natahovat, stačí mačkat spoušť, kohout se natahuje rovnou
správně?
takto lze rozlišit, jestli je zbraň DA nebo SA, ale jen při vybitém stavu, ne?
přece při nabitém stavu a ostrém střílení závěr vždy po výstřelu zajede automaticky do zadní polohy, tzn. i při SA mechanismu dojde k automatickému natažení závěru, při zmáčknutí spouště kohout opět udeří dopředu na úderník atd. dokola. To samé přece funguje i u DA mechanismu, ne?
a abych používala správnou terminologii: "natáhnout" znamená dát kohout dozadu, že? a dát jej dopředu je "vypustit kohout"?
- Steiner
Příspěvek#93 » úte 25. kvě 2010, 06:44
verca píše:ahoj, tak na to se ptám v tom starém vlákně ohledně praktické části zkoušky...
ano, byla to CZ-75, se kterou se asi větš. praktická zkouška dělá, tzn. krom kohout má i pojistku
komisař i instruktor na střelnici radil u této zbraně toto: nabito, kohout na bezp. ozubu a nezajištěno pojistkou (což vlastně ani zajistit nejde);
můj dotaz je - tohle přece není moc bezpečné - můžu nechtěně vystřelit zmáčknutím spouště např. při vyndávání pistole z pouzdra /i když přes zvýšený odpor kohoutu/; není tedy bezpečnější a jistější zajišťovat pojistkou (a tedy mít kohout natažený vzadu)? proč se tohle nepraktikuje? neslyšela jsem od nikoho, že by to tak dělal
(já samozřejmě bych volila způsob první, o kterém píšeš - tzn. nenabito, jen napáskovaný zásobník ve zbrani a před akcí teprve nabíjet - pro začátečníka mi to přijde fakt nejjistější, ale podle mě tohle komisař za odpověď nebere)
přece i když mám kohout v přední poloze nebo na bezpečnostím ozubu, i tak můžu při zmáčknutí spouště vystřelit, ne že ne - akortá tam bude větší odpor (tedy nevim, jak je to u jiných zbraní, možná jinak, a to tedy potěš pánbůh, protože v tom už je teda maglajs, a evidentně každý zbraň funguje jinak)
verca: jedinou pojistku kterou máš, je ta v hlavě ...
Když nezmáčkneš spoušť, tak zbraň nevystřelí. Proto musíš nadrillovat manipulaci se zbraní tak, abys měla VŽDY když nemíříš na cíl prst mimo spoušť! To je základ. Pravidla pro bezpečnou manipulaci se zbraní jsou tady.
Nespoléhej se na pojistky na zbrani. Jediná pojistka na zbrani která má význam je tzv. pádová pojistka - blokuje úderník když není zmáčknutá spoušť. Ta se ale nedá ovládat ručně, je automatická. Bezpečnostní ozub je tam z toho důvodu, kdybys třeba při rychlém tasení zbraně zachytila kohoutem o oblečení a kohout se částečně natáhl a pak uvolnil, aby nedošlo k výstřelu - spadne jen na bezpečnostní ozub.
Zajišťování pojistkou se nepraktikuje proto, že při nošení se ti může odjistit zachycením za oděv, dotykem nebo nárazem do nějaké překážky (taška přes rameno, opěradlo židle, atd. atd.) - je to hejblátko - nebo ji zapomeneš odjistit když budeš chtít střílet, atd. Bezpečnoou manipulaci se spouští a prstem se musíš naučit tak jako tak a ta pojistka je jen další komplikace navíc. Proto se používá jen u zbraní, kde nejde spoušť "promáčknout" - jen SA systémy.
- sided
- Verca
Příspěvek#95 » úte 25. kvě 2010, 08:18
Ahoj, děkuju za odpovědi, ok, takže pojistka se nezajišťuje proto, že je snadné ji odjistit, kdežto u kohoutu je přece jen velký odpor, takže z polohy bezpeč. ozubu není tak snadné jej omylem stáhnout dozadu. Takto tedy?
Mně nejde o to, co mám dělat a jak to dělat, to už jsem myslím pochopila. Jen jsem si nebyla jistá tímhletím.
A taky ještě SA a DA mechanismus spouště. Díky
Mně nejde o to, co mám dělat a jak to dělat, to už jsem myslím pochopila. Jen jsem si nebyla jistá tímhletím.
A taky ještě SA a DA mechanismus spouště. Díky
- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
Příspěvek#96 » úte 25. kvě 2010, 08:49
abych ti odpověděl co nejjednoduššeji, tak až půjdeš příště na střelnici, popros instruktora ať ti ukáže jednotlivé systémy v praxi a pak to pochopíš asi nejlíp. Je hezké si o tom číst, ale pak ti dá někdo do ruky SA zbraň se spuštěným kohoutem a ty se budeš divit proč se při promáčknutí nic neděje
- Verca
Příspěvek#97 » úte 25. kvě 2010, 09:01
Ahoj, dík, jasně, praxe je jiná než o tom jen číst. Mám další podnět k dotazu na instruktora. Ale nechápu právě tohleto a nechce se mi s tím čekat až na střelnici
: při střelbě přece musím nejprve nabít zatažením závěru do zadní polohy a u samonabíjecích pistolí přece dochází vždy k pohybu závěru dozadu, a tím natažení kohoutu dozadu, při každém výstřelu - tzn. není přece nutné kohout před každým stisknutím spouště natáhnout, což by měl být právě princip SA, ne?
Ale fakt je, že z toho by mě z zkoušky drtit neměli, ale i tak mi to vrtá hlavou....

Ale fakt je, že z toho by mě z zkoušky drtit neměli, ale i tak mi to vrtá hlavou....
- bacil.357
Příspěvek#98 » úte 25. kvě 2010, 09:33
u SA /DA jde právě o tu první ránu. zjednodušeně řečeno. v případě, že máš už náboj v komoře a spuštění kohout v přední poloze, v tomto případě se projeví rozdíl, když chceš vystřelit.
zbraň SA: musíš kohout natáhnout dozadu, abys mohla střílet
zbraň DA: můžeš střílet jen zmáčknutím spouště. potom je větší odpor spouště. nebo také natáhnout kohout, potom je spoušť lehčí. takže střílení přes DA je výhodnější při sebeobraně (rychlejší první výstřel), při 2. a dalším výstřelu už zbraň funguje v SA.
samozřejmě jestli nebudeš mít náboj v komoře a budeš chtít střílet hned po zasunutí zásobníku do zbraně, tak se rozdíly obou systémů mažou.u obou musíš záver posunout dozadu a tím zbraň nabít a kohouty zůstanou vzadu..teda pokud se bavíme o zbraních s vnějším kohoutem
to je v kostce vše..
zbraň SA: musíš kohout natáhnout dozadu, abys mohla střílet
zbraň DA: můžeš střílet jen zmáčknutím spouště. potom je větší odpor spouště. nebo také natáhnout kohout, potom je spoušť lehčí. takže střílení přes DA je výhodnější při sebeobraně (rychlejší první výstřel), při 2. a dalším výstřelu už zbraň funguje v SA.
samozřejmě jestli nebudeš mít náboj v komoře a budeš chtít střílet hned po zasunutí zásobníku do zbraně, tak se rozdíly obou systémů mažou.u obou musíš záver posunout dozadu a tím zbraň nabít a kohouty zůstanou vzadu..teda pokud se bavíme o zbraních s vnějším kohoutem
to je v kostce vše..
- MarK
Příspěvek#100 » úte 25. kvě 2010, 10:00
DA zbraň nemá žádný ozub, na kterém by po výstřelu mohl kohout zůstat stát, takže se musí vždy natáhnout spouští.
SA/DA kombinuje oba systémy, je tedy možné nosit zbraň se spuštěným kohoutem a provést první ránu jako u DA zbraně s velkým odporem a další výstřely již proběhnou jako u SA zbraně (typickým zástupcem této kategorie je naše CZ-75, kterou jsi na střelnici určitě měla v ruce).
SA/DA kombinuje oba systémy, je tedy možné nosit zbraň se spuštěným kohoutem a provést první ránu jako u DA zbraně s velkým odporem a další výstřely již proběhnou jako u SA zbraně (typickým zástupcem této kategorie je naše CZ-75, kterou jsi na střelnici určitě měla v ruce).
- bacil.357
Příspěvek#101 » úte 25. kvě 2010, 10:08
ještě pro upřesnění a doplnění:
DA systém se uvádí právě jako SA/DA
takže rozdělení ej podle systému spouštění:
SA,
SA/DA,
DAO - double action only( u těchto zbraní se kohout nenatahuje pohybem závěru dozadu, ale zmáčknutím spouště. )
SfA - safe action ( to je v podstatě DAO, ale to je složitější. to je na delší vysvětlování
DA systém se uvádí právě jako SA/DA
takže rozdělení ej podle systému spouštění:
SA,
SA/DA,
DAO - double action only( u těchto zbraní se kohout nenatahuje pohybem závěru dozadu, ale zmáčknutím spouště. )
SfA - safe action ( to je v podstatě DAO, ale to je složitější. to je na delší vysvětlování
- Verca
Příspěvek#102 » úte 25. kvě 2010, 10:27
Ok, dík
Takže vlastně, jak jsem psala o těch filmech - že často tam hraje roli, že střelec je slyšet, protože natáhne závěr a to cvakne, tak to není nesmysl, ale doklad SA mechanismu, že?
Viz např. zmiňované Mlčení jehňátek a závěr filmu, kdy je Clarice Starlingová v domě Buffalo Billa ve sklepě, on vypne světla, je tma, Clarice nevidí, on si vezme noktovizor, takže je hned u ní a míří na ni, ale natáhne kohout, udělá to cvak a Clarice po něm i ve tmě po zvuku vypálí.
Takže ne že filmy jsou k ničemu - to byl ukázkový příklas SA mechanismu
Takže vlastně, jak jsem psala o těch filmech - že často tam hraje roli, že střelec je slyšet, protože natáhne závěr a to cvakne, tak to není nesmysl, ale doklad SA mechanismu, že?
Viz např. zmiňované Mlčení jehňátek a závěr filmu, kdy je Clarice Starlingová v domě Buffalo Billa ve sklepě, on vypne světla, je tma, Clarice nevidí, on si vezme noktovizor, takže je hned u ní a míří na ni, ale natáhne kohout, udělá to cvak a Clarice po něm i ve tmě po zvuku vypálí.
Takže ne že filmy jsou k ničemu - to byl ukázkový příklas SA mechanismu

- MarK
Příspěvek#103 » úte 25. kvě 2010, 10:30
Jenže jak jsem říkal - oni často natahujou kohout i třeba u Glocka, který vůbec kohout nemá! Nebo třeba natáhnout závěrem a pak pro zvýšení napětí ještě natáhnou již natáhnutý kohout (samozřejmě mnohem hlučněji než to ve skutečnosti je).
Navíc, jak jsme říkali, SA mechanismus se obvykle nosí buď bez náboje v komoře a tedy se natahuje celý závěr, nebo cocked&locked a pak "cvakne" tak jedině pojistka.
Navíc, jak jsme říkali, SA mechanismus se obvykle nosí buď bez náboje v komoře a tedy se natahuje celý závěr, nebo cocked&locked a pak "cvakne" tak jedině pojistka.
- Verca
Příspěvek#104 » úte 25. kvě 2010, 10:35
jasně, takže vlastně i to Mlčení jehňátek je nesmysl
ale vlastně není, protože tady on zbraň "nenosí" (jakože jde jen normálně po ulici, a má zbraň k obraně), ale jde už přímo zabíjet, takže je jasné, že předtím nabil a má náboj v komoře, aby byl připraven... v tomto případě to není nesmysl, ne? samozřejmě je blbost, aby předtim zajišťoval kohout do přední polohy, ale tak chvilku svoji obť hledal a kdoví, odkud zbraň nesl, takže si třeba nechtěl ublížit a zajistil 
s těmi zbraněmi to je jasný - prostě jednoduše počítaj s tim, že to lidi nepoznaj, s čím že si to hrajou

s těmi zbraněmi to je jasný - prostě jednoduše počítaj s tim, že to lidi nepoznaj, s čím že si to hrajou

Naposledy upravil(a) Verca dne úte 25. kvě 2010, 11:01, celkem upraveno 1 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí