Zbraňová amnestie (01.02.-31.07. 2009)
- MarK
Příspěvek#1 » stř 8. črc 2009, 15:45
Zákon č. 484/2008, Část první, článek II, odstavec 1:
Trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A, B anebo C nebo hlavní část zbraně této kategorie, předá-li je ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona (tj. 01.02.2009) dobrovolně do úschovy kterémukoli útvaru policie; ten o převzetí vydá potvrzení. Ten, kdo odevzdal zbraň kategorie A, B anebo C nebo jejich hlavní část, může ve lhůtě 2 měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k jejich držení. Nepožádá-li o vydání uvedených dokladů, nebo nebudou-li mu vydány, použije se § 64 zákona č. 119/2002 Sb. obdobně.
Případným váhajícím připomínám, že možnost beztrestně odevzdat nelegálně drženou zbraň končí už za tři týdny!
Trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A, B anebo C nebo hlavní část zbraně této kategorie, předá-li je ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona (tj. 01.02.2009) dobrovolně do úschovy kterémukoli útvaru policie; ten o převzetí vydá potvrzení. Ten, kdo odevzdal zbraň kategorie A, B anebo C nebo jejich hlavní část, může ve lhůtě 2 měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k jejich držení. Nepožádá-li o vydání uvedených dokladů, nebo nebudou-li mu vydány, použije se § 64 zákona č. 119/2002 Sb. obdobně.
Případným váhajícím připomínám, že možnost beztrestně odevzdat nelegálně drženou zbraň končí už za tři týdny!

- MarK
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
- Patrik
Příspěvek#4 » čtv 9. črc 2009, 01:12
Sem se rozčílil nad článkem na idnes http://www.novinky.cz/krimi/173146-zbrojni-amnestii-komplikuje-chaos-na-inspektoratech.html. Policajty na oděleních ten humbuk kolem sere taky. Nerozumím tomu: lidi porušili zákon a nedovoleně se ozbrojili a teď se budou kvůli času rozčilovat. Jaký chaos, ten co to napsal viditelně si zase neviděl do huby, že to nestihaji na zkušebně tak za to policie na inspektorátech nemůže. Jak jsem jinde psal, policie si ode mně vzala telefon s tím, že bud mi po nějaké době zavolají abych se dostavil aby aspoň trochu dostáli svým povinostem, nebo mi zavolají až to přijde a pak to v klidu vyřídíme. V tom zákoně je to napsáno, že tě stejně musí kontaktovat než cokoliv s tou zbraní pak podniknou.
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#5 » čtv 9. črc 2009, 02:11
Souhlasim s Tebou. V prvni amnestii to v mem pripade trvalo 14 mesicu, hlavu jsem si z toho nedelal.
Ono se to hezky teoretizuje, jak by to melo byt, ale faktem zustava, ze zkusebna ma dostatek lidi na jejich normalni praci a tohle je halda prace navic. Kdybych to organizoval ja, musim se priznat, ze bych taky nevedel, jak to vyresit. Naborem brigadniku? To tezko. Bylo by hezke, mit tu flintu do dvou mesicu, ale ...
Na druhou stranu, i kdyz ten clanek opet napsal nejaky pisalek, ktery nevi o co vlastne jde, nijak me to nerozcililo. Treba to zkusebnu popichne, aby se aspon snazili to nejak urychlit.
Ono se to hezky teoretizuje, jak by to melo byt, ale faktem zustava, ze zkusebna ma dostatek lidi na jejich normalni praci a tohle je halda prace navic. Kdybych to organizoval ja, musim se priznat, ze bych taky nevedel, jak to vyresit. Naborem brigadniku? To tezko. Bylo by hezke, mit tu flintu do dvou mesicu, ale ...
Na druhou stranu, i kdyz ten clanek opet napsal nejaky pisalek, ktery nevi o co vlastne jde, nijak me to nerozcililo. Treba to zkusebnu popichne, aby se aspon snazili to nejak urychlit.

- Kurt
- Patrik
- admix
- Steiner
- Patrik
Příspěvek#10 » čtv 9. črc 2009, 10:08
To jo, ale když víš, že pokud ti bude hrozit jakýkoliv postih např. tě někdo nabonzuje tak zajdeš na policii a řekneš žes to včera našel a nic ti neudělají, kdežto u jednorázových amnestii bez pevně stanovených termínů se většina raději přihlásí teď než by něco riskovali (některým je to jedno).Pouze můj názor a někde jsem čet něco v podobném duchu.
- Kurt
Příspěvek#11 » čtv 9. črc 2009, 11:39
Ne, je potřeba lidem vysvětlit, že mít zbraň a nemít na ní patřičná oprávnění je protiprávní. A je nutné její nález nahlásit či jí odevzdat na PČR. Teď je akce "Amnestie", která na konci měsíce skončí, a co potom? Co když někdo najde kvér po dědovi na půdě? Má čekat na novelu zákona a mezitím se třást strachy, aby mu na to nepřišli, protože přece amnestie skončila a teď už jí odevzdat nepůjde, aby neměl oplétačky?
- MarK
Příspěvek#12 » čtv 9. črc 2009, 13:34
Pánové, ty "tři roky natvrdo" nejsou nic fest. Není to tak dávno, co nějakej dědek taky vyvázl bez trestu, prostě protože to mělo v daném případě nulovou společenskou nebezpečnost.
Tj. myslím odevzdat to jde kdykoli, ale tohle je jediná příležitost to zlegalizovat.
Tj. myslím odevzdat to jde kdykoli, ale tohle je jediná příležitost to zlegalizovat.
- Kurt
Příspěvek#13 » čtv 9. črc 2009, 17:48
MarK: to zní logicky. Z toho mi ale vyplývá, že amnestie je dobrá "jen" k tomu, aby se z černých zbraní staly - po patřičné a pečlivé kontrole - zbraně registrované a tedy v případě potřeby identifikovatelné a dohledatelné (včetně jejich držitele). Nemělo by ale právě tohle být v zájmu státu? Tedy neměly by podmínky pro legalizaci zbraní být nastaveny tak, aby co nejvíce motivovaly k odevzdání černot?
A další věc - kolik asi lidí ví, že lze zbraň beztrestně odevzdat mimo amnestii?
Jediné, co jsem zaznamenal v průběhu amnestie kromě větších front na Inspektorátu je velké množství inzerátů typu "V rámci amnestie odkoupím jakoukoliv zbraň, ZP mám" - jenže podobným podnikavcům přece amnestie sloužit nemá (mj. proto, že ruší trestnost držení, nikoliv nabytí). To je další důsledek oné "výjimečnosti" jednorázové amnestie.
A další věc - kolik asi lidí ví, že lze zbraň beztrestně odevzdat mimo amnestii?
Jediné, co jsem zaznamenal v průběhu amnestie kromě větších front na Inspektorátu je velké množství inzerátů typu "V rámci amnestie odkoupím jakoukoliv zbraň, ZP mám" - jenže podobným podnikavcům přece amnestie sloužit nemá (mj. proto, že ruší trestnost držení, nikoliv nabytí). To je další důsledek oné "výjimečnosti" jednorázové amnestie.
- MarK
Příspěvek#14 » čtv 9. črc 2009, 18:04
Ono to odevzdání mimo amnestii tak snadné nebude, jen říkám, že to neznamená automaticky basu.
Amnestie je o tom, že spousta lidí by ty zbraně neodevzdala jen kvůli dobrému pocitu a nechce o ně přijít. Tohle je motivuje. Ovšem stálá amnestie by myslím měla mnohem menší efekt. Už proto, že Češi typicky vše odkládají "na později" a později a později... Navíc takováto amnestie je v médiích mnohem více propírána a díky tomu se o ní dozví mnohem více lidí (ať už střelců nebo nestřelců).
Proto jsem spíš zastáncem nestálé a nepravidelné amnestie.
Mimochodem, zajímavost - paní na zbraních mi taky říkala, že tam přišel nějaký týpek se zbraní, kterou si legálně koupil, ale nezaregistroval ji (zapomněl?). Prý z toho taky žádný problém mít nebude a podle ní se ta amnestie vztahuje i na přestupky.
Amnestie je o tom, že spousta lidí by ty zbraně neodevzdala jen kvůli dobrému pocitu a nechce o ně přijít. Tohle je motivuje. Ovšem stálá amnestie by myslím měla mnohem menší efekt. Už proto, že Češi typicky vše odkládají "na později" a později a později... Navíc takováto amnestie je v médiích mnohem více propírána a díky tomu se o ní dozví mnohem více lidí (ať už střelců nebo nestřelců).
Proto jsem spíš zastáncem nestálé a nepravidelné amnestie.
Mimochodem, zajímavost - paní na zbraních mi taky říkala, že tam přišel nějaký týpek se zbraní, kterou si legálně koupil, ale nezaregistroval ji (zapomněl?). Prý z toho taky žádný problém mít nebude a podle ní se ta amnestie vztahuje i na přestupky.
- Patrik
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX