Použití špatné ráže střeliva
Krátké vícehlavňové zbraně
- Alangorax
Příspěvek#1 » sob 23. bře 2013, 11:32
Ahoj,
posledních pár dní se trápím otázkou zdali jde prohnat 38 special hlavní .357 Mag.
Bral jsem holky z kanceláře na střelnici a aby to měly pestřejší, půjčil jsem si od bráchy mimo jiné taurus v ráži .357 Mag a dal mi k němu zbytky nábojů na dostřílení. Když jsem přišel k p. Brymové dokoupit další, tak jsem poprosil o 357 dle hlavně a když jsem je dával do krabiček, tak koukám, že jsou rozdílné, a že všechny zbytky od bráchy jsou v ráži 38. Brácha nemá nic v ráži 38 a tvrdí že je v koltu běžně používá ...
Dá se to vystřelit? Co by se stalo, kdybych to zkusil?
díkes
posledních pár dní se trápím otázkou zdali jde prohnat 38 special hlavní .357 Mag.
Bral jsem holky z kanceláře na střelnici a aby to měly pestřejší, půjčil jsem si od bráchy mimo jiné taurus v ráži .357 Mag a dal mi k němu zbytky nábojů na dostřílení. Když jsem přišel k p. Brymové dokoupit další, tak jsem poprosil o 357 dle hlavně a když jsem je dával do krabiček, tak koukám, že jsou rozdílné, a že všechny zbytky od bráchy jsou v ráži 38. Brácha nemá nic v ráži 38 a tvrdí že je v koltu běžně používá ...
Dá se to vystřelit? Co by se stalo, kdybych to zkusil?
díkes
- Patrik
- nytrak
Příspěvek#3 » úte 26. bře 2013, 19:27
Jinak řečeno, ze zbraně komorované na .357 lze střílet .38, pouze je potřeba pečlivě čistit. Někteří výrobci tu možnost uvádějí v návodu ale trvale nebo dlouhodobě je to nesmysl. Do zbraně .38 náboj .357 nabít nejde.
Takže jestli brácha ve .357 používá běžně .38 je to od něho přinejmenším nerozumné a ke zbrani bezohledné.
Takže jestli brácha ve .357 používá běžně .38 je to od něho přinejmenším nerozumné a ke zbrani bezohledné.
- sided
Příspěvek#4 » úte 26. bře 2013, 21:06
Teda tahle "urban legend" je opravdu nesmrtelná , použitím nábojů .38Spl. v revolveru .357Magnum NIC nehrozí.
Sám jsem jich vystřílel hezkých pár tisíc na střídačku s plnotučnýma. Kamarádka která střílí LOS Rugerem GP100 to samý. Na zbraních nejsou žádné markanty podle kterých by se to dalo poznat. To samé se používá i v IPSC kde se nábojnice .38Spl ještě krátí a laborují rychlým prachem na Major, vystřílí se z těch zbraní víc patron než mnozí z nás kdy uvidí a přece jsem neslyšel o žádné havárii nebo revoveru který by odešel na vyšlehaný válec
Samozřejmě když používáš kratší nábojnici než máš komoru tak ten volný kousek se zanáší carbonem a olovem a když tam dáš origo patronu bez vyčištění tak se na ten binec namáčkne a půjde blbě vyhodit. ale to je asi tak všechno co hrozí.
p.s. Patriku ta fotka je .44Magnum
Sám jsem jich vystřílel hezkých pár tisíc na střídačku s plnotučnýma. Kamarádka která střílí LOS Rugerem GP100 to samý. Na zbraních nejsou žádné markanty podle kterých by se to dalo poznat. To samé se používá i v IPSC kde se nábojnice .38Spl ještě krátí a laborují rychlým prachem na Major, vystřílí se z těch zbraní víc patron než mnozí z nás kdy uvidí a přece jsem neslyšel o žádné havárii nebo revoveru který by odešel na vyšlehaný válec
Samozřejmě když používáš kratší nábojnici než máš komoru tak ten volný kousek se zanáší carbonem a olovem a když tam dáš origo patronu bez vyčištění tak se na ten binec namáčkne a půjde blbě vyhodit. ale to je asi tak všechno co hrozí.
p.s. Patriku ta fotka je .44Magnum
- Iza
Příspěvek#8 » stř 27. bře 2013, 15:39
"Kamarádka která střílí LOS Rugerem GP100 to samý"
Jo, kamaradka potvrzuje A v manualu to uvadi i sam vyrobce. Za ty cca tri roky co z te zbrane strilim uz je to par tisic urcite. Neni problem. Ovsem strelivo nestridam - tzn. np. na zavode strilim jen .38, ne ze odstrilim jednu stage .357, druhou .38... A jen jednim typem .38 (bud pouze tovarni, nebo pouze prebijene, bud celoplaste, nebo olovo...)
Jo, kamaradka potvrzuje A v manualu to uvadi i sam vyrobce. Za ty cca tri roky co z te zbrane strilim uz je to par tisic urcite. Neni problem. Ovsem strelivo nestridam - tzn. np. na zavode strilim jen .38, ne ze odstrilim jednu stage .357, druhou .38... A jen jednim typem .38 (bud pouze tovarni, nebo pouze prebijene, bud celoplaste, nebo olovo...)
-
Návštěvník
- Návštěvník
Příspěvek#9 » stř 27. bře 2013, 17:59
Tuhle otázku jsem kdysi řešil, tak jsem si udělal zevrubnou metaanalýzu z dostupných informací . Vyšlo z toho, že potenciální problém se skrývá akorát v tom, pokud déle střílím měkké olovo, které se otírá v přechodovém kuželu a pak tam nacpu plášťové střelivo. Za předpokladu velkého zaflákání zmíněným olovem dochází ke značnému namáhání přechodového kuželu, když se zmenšeným průsvitem hrne plášťová střela, která se nestrne. Tohle namáhání silně ukrajuje životnost přechoďáku, takže časem nebo za vhodné konstelace hvězd hned napraskne. (soudruzi v USA na to mají speciální škrabky na přechoďák nebo olovožravý hadr či vodičku, jenom kartáčem to moc nejde)
Ta fotka nahoře je roztržení válce spíš po blbé laboraci
Původem téhle legendy je asi ta zmíněná obtíž při napasování a vyhození dlouhých .357 hilzen do zanesených komor po střílení .38, jak psal sided. Problém tedy není v délkách nábojnice.
Nechť mne prosím zkušenější či prakticky vyzkoušivší doplní/opraví.
Ta fotka nahoře je roztržení válce spíš po blbé laboraci
Původem téhle legendy je asi ta zmíněná obtíž při napasování a vyhození dlouhých .357 hilzen do zanesených komor po střílení .38, jak psal sided. Problém tedy není v délkách nábojnice.
Nechť mne prosím zkušenější či prakticky vyzkoušivší doplní/opraví.
- Patrik
- McFly
Příspěvek#11 » stř 27. bře 2013, 21:07
Ahoj, několikrát jsem ze své ALFY .357 střílel 38 spl. Ale nějak mne nebavilo čistit zajetelený komory + jsem začal přebíjet a tak si raději vyrábím slabší laboraci .357-miček. Ovšem že by to mělo ničit zbraň... Probíral jsem tohle téma i s p. Pekaříkem ve firemní prodejně ALFA PROJ a sám říkal že ve střelbě 38 spl. v .357 revolveru není sebemenší potíž. Jen wad cuttery nedoporučoval.
- Bonanza
- fixfokus
Příspěvek#13 » stř 26. úno 2014, 11:32
Včera jsem kupoval revolver z druhé ruky. Taurus, ráže 357 magnum. Majitel střelnice, ktrého jsem poprosil, aby mi dělal poradce, mě důrazně varoval před střílením nábojů 38 sp. z tohoto revolveru. Prý to jde jenom u Rugerů, u jiných značek dochází k postupnému vypalování komor válce, následně při střelbě 357 mag. se hrdlo nábojnice roztáhne a nábojnice jdou z válce špatně ven. Vypadal že ví o čem mluví. Podle mě by to vadit nemělo, v návodu staženém ze stránek Taurus-USA je výslovně napsáno, že to jde. Tak nevím...
Asi zkusím vystřílet pár krabiček 38 sp., pečlivě vyčistit a uvidím.
Asi zkusím vystřílet pár krabiček 38 sp., pečlivě vyčistit a uvidím.
- Alangorax
Příspěvek#14 » stř 26. úno 2014, 12:33
Táta má Tauruse v .357, ze kterého on ještě .357 nevystřelil Když si ho půjčuji tak zase střílím .357. Je to docela střík, bude mít naběháno tak 3000 .38spl a 1000 .357
osobně si myslím, že je to nafouklá bublina, při počtu zbraní na světě se holt něco stane, ale víc bych to připisoval nedostatečné údržbě, čištění ...
osobně si myslím, že je to nafouklá bublina, při počtu zbraní na světě se holt něco stane, ale víc bych to připisoval nedostatečné údržbě, čištění ...
- Alangorax
Příspěvek#15 » stř 26. úno 2014, 12:38
A když už tu toto téma je tak se zeptám já
Co pistole v ráži 9mm Luger a náboje 9mm Makarov?
Minulý týden jsem si omylem šáhl pro špatnou krabičku a vystřílel jsem celou padesátku. Pistole fungovala bez problémů, rozptyl nedokážu posoudit (možná bych řekl zhoršený, ale to mohlo být unavenejma rukama)
Co pistole v ráži 9mm Luger a náboje 9mm Makarov?
Minulý týden jsem si omylem šáhl pro špatnou krabičku a vystřílel jsem celou padesátku. Pistole fungovala bez problémů, rozptyl nedokážu posoudit (možná bych řekl zhoršený, ale to mohlo být unavenejma rukama)
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí