AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

izerS18

Příspěvek#3076 » stř 28. pro 2022, 14:13

Nechal jsem si udělat krátkou, 12.5", AR-10 od pana Vosátky. 308 dosahuje výkonu okolo 2550J z té krátké hlavně. Zbraň jako taková je jen o cca 400g těžší AR-15 v pístu s 16.5" hlavní, ale přitom výkon a balistika 7.62x51 je pořád někde jinde než 5.56x45. Naprosto skvělé chování zbraně, přesnost...
Jen ten zásobník a střelivo samo o sobě. 25rd mag s 7.62 sakra něco váží vs 5.56. Zde bych osobně viděl pořád tu nevýhodu. Člověk naloží mnohem více 5.56 munice a má výdrž ustát nějakou obranu nebo se věnovat útoku, kdy prostě s těžší municí má méně ran a co si budeme povídat, nemá klid a pohodu na opakovanou mířenou palbu.

Ychtyl

Příspěvek#3077 » sob 31. pro 2022, 15:35

Mám prosbu: Už jsem si byl v obchodě osahat Rugera 556 a puška je to taková normální pro pracovní využití. Ale já jsem zvyklý mít zbraň opřenou o levé rameno a dominantní mám taky levé oko. No a prodejce mi řekl, že to mám smůlu, prootže u Rugera se nedá pořídit žádný doplněk, který by mi umožnil přehodit selektor na druhou ruku a záchyt zásobníku taky ne. Je to opravdu tak? Na stránkách různých výrobců totiž tvrdí, že jsou aplikovatelné v podstatě na každou "AR patnáctku". Díky

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3078 » sob 31. pro 2022, 15:45

To není moc vzdělaný prodejce. Obojí je naprosto normálně vyměnitelné. Takže koupíš oboustranou pojistku (selektor u semi AR není asi nejsprávnějsí výraz) a oboustranný záchyt zásobníku pro AR 15 a přehodíš asi tak za 10 minut práce..
např:
https://www.redsix.cz/prislusenstvi-na- ... -90-stupnu
https://www.redsix.cz/prislusenstvi-na- ... id=1&pid=1
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

MRBLUE

Příspěvek#3079 » sob 31. pro 2022, 16:08

Ja zhanam poistku kde sa da packa prehodit o 90".

Béďa

Příspěvek#3080 » úte 3. led 2023, 18:21

Tak konečně jsem vyzkoušel DD M4PDW 300blk. Chování v super je podobné 223, překvapila mě přesnost. U sub je chování jak malorážka, ale ani s dodávanou slabší pružinou není spolehlivost s SB sub naboji nic moc. S tlumičem, předpokládám,.to bude výrazně lepší. Spíše mě překvapilo zanášení závěru nespalenymi zbytky prachu.

zarozak

Příspěvek#3081 » stř 4. led 2023, 01:10

S tlumičem to spolehlivější bude a taky bude zanášení bordelem výrazně vyšší

nimha

Příspěvek#3082 » čtv 5. led 2023, 16:11

Ahoj, medituju o pořízení nějaké AR-15 v ráži .223 REM, 14-16´´ hlaveň (žádnou dlouhou zbraň nemám, ani jsem neměl) a chtěl jsem se s ohledem na plánování rozpočtu zeptat, kolik reálně zhruba ještě počítat za de facto nezbytné (nebo zbytné?) doplňky typu optika, svítilna, tuning atd., ať mám rámcově představu o tom, kolik by to celkem spolklo.

Moje idea té zbraně je to mít jako silnější zbraň k 9mm pistoli (výkonnější náboj, vyšší přesnost, kapacita zásobníku) na zombie apokalypsu, konec světa, nouzový lov atd. :-) V praxi je to samozřejmě spíš okec sama sobě :-) pro radost z toho si něco takového pořídit a občas si s tím někde zastřílet, co si budeme nalhávat…

Cenově nemám představu, kolik je rozumné do toho dát a jak k tomu vlastně přistoupit. Zde třeba https://www.armed.cz/puska-ruger-ar-556-moe-223-rem mají AR-15 za necelých 30kkč, což je cena lepší pistole. Jiné jsou za 60-80 kKč. A to je pořád výchozí stav. Užívá třeba někdo z Vás AR-15 ve stavu, jak ji vyndal z krabice, tj. s obyčejnými otevřenými mířidly? Pokud to vezmu jako lajk, ve většině konfliktů 20. století vojáci žádnou optiku na puškách neměli (leda snajpeři) a nikdo to neřešil…

Peníze bych měl, ale dají se dát i jinam.

mijunior

Příspěvek#3083 » čtv 5. led 2023, 16:53

Velké množství zbraní se dnes dodává bez mířidel a ty opravdu kvalitní se prodávají často za cenu vyšší než kdejaký kolimator. Stačí se podívat na " obyčejné plasťáky " od Magpulu. Vojenský konflikt a hobby jsou zcela odlišná věc. Na to abys trefil siluetu chlapa na 100 metrů optiku fakt nepotřebuješ. Je to o osobních preferencích a o tom co od toho očekáváš. Já mám na 14.5 optiku 1- 6 x, protože jsem tam nechtěl žádnou velikou krávu. Až na vlastní kůži jsem zjistil že na honění desítek to je málo a na praktickou střelbu je to váha navíc se kterou se člověk nerad tahá. Ideální je zkusit si jednotlivé možnosti a rozhodnout se pro to co mu sedne. Jinak je to docela draze zaplacená osobní zkušenost. Vše se dá případně prodat ale vždy s prodělkem.

tom

Příspěvek#3084 » čtv 5. led 2023, 17:55

Procházím stejnou cestou. Co se týče ceny, nákup holé pušky je teprve začátek, velice záleží co od toho očekáváš, prostě na co to bude, a není problém cenu pušky ve finále znásobit. Já koupil Peruna za cca. 22 + puškohled Vortex s montáží za necelých 20 + pár zásobníků za cca 2 + plánuju spoušťák cca. 5 - 10. A to je nejlevnější puška z krabice. Pokud to chceš na střílení do cca 100-150m, tak stačí kolimátor. Zbývá ještě úsťovka, tlumič, bipod, řemen a malej kolimátor na ofset.
Další položka je munice, budu přebíjet jinak bych se nedoplatil. Teď jsem objednal matrice a věci okolo bez lisu za cca. 6. Tak asi tak.
Co se týče pevných mířidel, taky se dřív měřilo dřevěným metrem a šlo to, ale kolimátor je prostě rychlejší a přesnější. ;)

Machead

Příspěvek#3085 » čtv 5. led 2023, 19:55

Staci ti ten Ruger a kolimator nejaky vortex crossfire alebo lepsie, Holosun 403b (holosun.eu mava akcie).
Pripadne kopiu daniel defense mieridiel z Aliexpress, na strelbu do 100 m ucel splnia a su spolahlive.

Na ostatne veci mas cas. Usetrene prachy investuj do municie a treningu, staci pekne posusit na strelnici s behanim, na zaver k tomu pridat strelbu a do 50 ran sa vojdes a bude to davat zmysel. Postavit sa pred papier a sypat don hlava nehlava ti nic neda a minies len kopu municie, ktora je dnes draha. Daj si aj trebars 1 ranu na kov s prebitim, zalahnutie a zas 1 ranu. Po 20 opakovaniach budes mat dost. :mrgreen:

ST33L

Příspěvek#3086 » čtv 5. led 2023, 19:58

Zeptám se, spíš jako laik. Hypotetická situace: mám za sebou nějaké kurzy(HT,MV, apod) a nějaký běžný trénink. A v případě nějaký apokalypsy typu napadení státu kýmkoliv. Jak moc pro mě bude znamenat jestli mám AR 15 s kolimátorem Holosun za bůra a mechanický UTG mířidla (dohromady tak za 8 tyček) a nebo na tom mám Eotech EXPS3 5x Eotech magnifier a ještě nějaký highend mechanický mířidla (což dohromady dá na pušku v hladině Antrega, V-AR apod). Bude to pro mě, jako pro někoho kdo by byl možná tak partyzánskej odboj, mít užitnou hodnotu. Mají tyto top doplňky odpovídající poměr cena/výkon. Pokud se nepletu tak na Ukrajině se používají i starší zbraně v podstatě bez doplňků, ne? (otázka tedy, s jakou účinností).

tom

Příspěvek#3087 » čtv 5. led 2023, 20:07

Já to beru tak, že schopnost zasáhnout relativně přesně s optikou na větší vzdálenost je oproti mechanickejm miřidlům či kolimátoru jednoznačně výhodou.

Střelec

Příspěvek#3088 » čtv 5. led 2023, 20:13

Na skle se nevyplatí šetřit, ten rozdíl v tom je doslova vidět.

pH13

Příspěvek#3089 » čtv 5. led 2023, 20:44

nimha píše:pro radost z toho si něco takového pořídit a občas si s tím někde zastřílet.

Důležitá otázka při rozhodování je, jaké střelnice má člověk po ruce. Taky jsem si nedávno koupil "dlouhou" pro radost (a ochranu rodiny v případě zombie apokalypsy) a nemám v rozumném dojezdu střelnici s dráhou nad 25 metrů. No a na těch 25 bohatě stačí red dot za plus mínus 5K.
Protože jsem nostalgik, přikoupil jsem i mechanická miřidla od Magpulu a skupiny mám s nimi třikrát větší (což je také dáno mýma očima). Takže je občas zvednu jako výzvu, ale s kolimátorem je to čistá radost a do zombie hlavy se trefím mnohem lépe.

mijunior

Příspěvek#3090 » čtv 5. led 2023, 21:04

Jó oči, mám 0.75 diotrie na dálku a až při střelbě jsem si uvědomil rozdíl proti zdravím očím. Mám relativně dostupnou až 250 metrů střelnici ale s 6x zoomem nerozeznám zásahy

Zpět na