Tlumiče na zbraně

Honzajan

Příspěvek#376 » sob 26. pro 2020, 12:06

At uz je to tady. Aby byl konecne konec vsem debilnim napadum a dobroserovskym myslenkam.
¾ mistnich sou setrilci, co by nejraci menili vratne pruziny, aby jim chodily patrony parametrove na urovni Browningu v kveru na Luger, aby usetrili za prach a neomackal se jim kver. Ale uz vsichni nakupuji tlumice a hlavne v cene dalsi zbrane.
A to si jeste ani nevyzkouseli, jak na nic se s tim strili a i tak jsou to rany, spini to neumerne kver.
A uz vubec nekomentuju otazky na delani zavitu na normalni kratke hlavni...

JakubDotPy

Příspěvek#377 » sob 26. pro 2020, 12:16

risa2000 píše:peggy: Nemyslel jsem povinně ve smyslu zákona, ale povinně ve smyslu provozního řádu (jen jsem to nenapsal jasně). Tj. střelnice by si určila, že třeba v některé dny, nebo pořád bude muset mít návštěvník tlumič.

A tím by si totálně podepsala ortel. Nikdo by ji tam už nepřišel.

cipis

Příspěvek#378 » sob 26. pro 2020, 12:38

To jsou všechno spekulace.
Souhlasím, že generálně udělat povinnost na střelnicích střílet pouze s tlumiči je blbost.
Ale střelnice, která má problém s hlukem, která může střílet jen malorážku nebo má směšné stovky výstřelů za den nebo tak něco, tak pak může začít fungovat více, pro víc lidí a častěji.
Takže rozhodně by si ortel nepodepsala. Myslím, že to bude vše těžce individuální.
Třeba bude stačit, když bude stanoveno, že výstřely s tlumičem se nezapočítávají do toho limitu za den. Tak si dáš těch 5-10 ran bez a zbytek tréninku nebo obecně střílení dáš s tlumičem. Spokojení budou všichni. Jen ty to holt zaplatíš na ceně tlumiče. Ale je to relativní. Stejně nejdražší jsou ty kvanta střeliva, co člověk za roky nastřílí. To i cena zbraně je občas zanedbatelná.

yakuza

Příspěvek#379 » sob 26. pro 2020, 15:53

K tomu, jak tlumiče fungují, doporučuji tento materiál od Hardtasku:

https://www.youtube.com/watch?v=nXBjJ9PSQl0

Caroprd111

Příspěvek#380 » sob 26. pro 2020, 15:58

vendelin

Příspěvek#381 » pon 28. pro 2020, 07:20

Předpokládám, že pokud nosím pod sluchátka i špunty a nevadí mi to, přínos případného tlumiče na mé zbraní (9 Luger) bude spíše pro okolí než pro mě osobně, že?

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#382 » pon 28. pro 2020, 07:52

Otázka je proč by nekdo chtěl na pistoli co s ní střílí rekreačně na střelnici nebo závody tlumič. Je to cool to asi ano, ale přínos ke střelbě v civilní sféře krom těžší zbraně? Pořád nenacházím u většiny aplikací rozumný důvod k použití. Vidím jej jako možnost snížit hluk u střelnic blízko zastavby, jako možnost pro lovce aby se snížil hluk při lovu. Ale jinak je to těžítko na lauf co rozhazuje často soustrel a vyžaduje péči. A pokud nestrilim subsonicky náboje tak ani sluchátek se nezbavím.. Zároveň vzhledem k výše uvedenemu není důvod je mít zakázané... Za mě stejný jako lasery,uplatneni je, ale široké zcela jistě ne. Nerad bych se naopak dočkal nuceného použití..

antonspelec

Příspěvek#383 » pon 28. pro 2020, 08:29

McFly píše:Nerad bych se naopak dočkal nuceného použití..

Ja se obavam, ze presne k tomu to smeruje...alespon na vetsine venkovnich strelnic, kolem kterych roste nova zastavba - treba Vrazkov :x

Jinak mi davaji smysl treba na malorazce, kdy to vypada na velkou srandu a pak treba na odstrelovaci pusce...ale jinak moc ne, hlavne prave kvuli te extra vaze na cumaku

Prcek

Příspěvek#384 » pon 28. pro 2020, 08:37

Díky McFly za realistický náhled, moje slova :) Abych pravdu řekl, mě se na tom střílení líbila vždycky i ta rána a to střílím hodně let, tak nějak to k tomu patří :lol: Ono taky dát si na pistoli laser (8tis?), tlumič (8tis?), baterku (5tis?), když pistole stojí to samé co tahle sada... Radši to prostřílím, to smysl má. Laser se na závodech na některých stage určitě využije dobře, ale přesto s tím dnes střílí kolik lidí? Jednotky.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#385 » pon 28. pro 2020, 08:54

antonspelec píše:Jinak mi davaji smysl treba na malorazce, kdy to vypada na velkou srandu a pak treba na odstrelovaci pusce...ale jinak moc ne, hlavne prave kvuli te extra vaze na cumaku

No jenže na terčovnici (odstřelovačce) rozhazuje soustřel...
A to nemluvím obecně o tom, že se dnes spousta střelců shání po krátkém ARku protože tacticool, ovladatelné v budovách atp a pak jej osadí tlumičem, aby byli zpět na předtím nechtěné délce ? :) Zasejc se na tom svezou výrobci pístovejch AR protože s tlumičem nefoukaj do ksichtu :) (divím se že to ještě nikdo nepoužívá jako argument k nákupu). Celé je to podpořené hezkou obchodní masírkou, protože každý obchodník ví, že ta první vlna bude výživná (hodně lidí chce to co doteď nemohli mít i kdyby to bylo k ničemu) a pak to bude jen okrajovka jako ty lasery, tak je třeba do toho zkraje šlapat co to dá a naskočit včas (já bych to jako obchodník/výrobce udělal taky).

DJ Die

Příspěvek#386 » pon 28. pro 2020, 09:14

Já to vidím stejně jako McFly a Prcek, pro mě to nemá v podstatě žádné praktické využití, ale rozhodně jsou lidi, pro které ano a není důvod je zakazovat.

McFly: Je ještě jedno využití, pokud je někdo opravdu citlivý na hluk, tak v případě obranné střelby doma v budově to sníží dezorientaci, případně bolest, po výstřelu. To není zase taková sranda.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#387 » pon 28. pro 2020, 09:30

s obranou střelbou doma souhlas, otázka je kdo z nás bude mít na EDC tlumič. Protože kver v sejfu s tlumičem už je zas o ničem..

stip

Příspěvek#388 » pon 28. pro 2020, 09:54

Na EDC nikdo. Pokud mě paměť nezklame je tam uvedeno, že nosit se tlumič nesmí.

DJ Die

Příspěvek#389 » pon 28. pro 2020, 09:58

Tak pokud má někdo doma na obranu zrovna krátkou AR-15, tak tam bych tlumič i docela bral... Ano, bude to delší a těžší, ale bude to mít pro střelce daleko menší trvalé následky (aspoň co se sluchu týče). A trochu nižší přesnost zbraně v takovém případě nijak zvlášť důležitá není.

Petzold

Příspěvek#390 » pon 28. pro 2020, 10:12

To, že tlumič na odstřelovačce rozhazuje soustřel neplatí absolutně. Naopak, kvalitně udělaný a rozumně dopasovaný ten soustřel spíše zlepší. A ne jen na "odstřelovačce". Dokonce může "přidat" i pár m/s na ústí. Důvodem je výrazné omezení působení výtokových plynů na střelu v okamžiku, kdy opouští hlaveň.

Zpět na