Malorážka - sborka a rozborka
- Sigi
Příspěvek#1 » pon 4. čer 2012, 14:57
Dobrý den,
prosím vás v pátek mám zkoušku odborné způsobilosti, a připravoval mě na to bývalý spolužák, který má pistole.
Volal jsem zkušebnímu komisaři jestli tam budou u zkoušku také jiné zbraně jako brokovnice, nebo pušku... a že tam bude malorážka.
A teď se možná pletu, ale v telefonu jsem rozuměl, že chce sborku a rozborku jak pistole tak malorážky.
Ten bývalý spolužák, s malorážkou do styku nepřišel, a říkal že se u ní nedělá roborka, ale že se přebíjí. No je to dost možné, že jsem v telefonu s komisařem něco špatně rozuměl.
Ovšem - hledal jsem aspoň video, kde by byla ta sobrka rozborka nebo přebíjení natočeno, (youtube.com). Nepodařilo se mi to najít.
Můžete mi prosím poslat odkaz, kde by to bylo ukázáno. Třeba i nafoceno nebo nakresleno.
Děkuji za pomoc
prosím vás v pátek mám zkoušku odborné způsobilosti, a připravoval mě na to bývalý spolužák, který má pistole.
Volal jsem zkušebnímu komisaři jestli tam budou u zkoušku také jiné zbraně jako brokovnice, nebo pušku... a že tam bude malorážka.
A teď se možná pletu, ale v telefonu jsem rozuměl, že chce sborku a rozborku jak pistole tak malorážky.
Ten bývalý spolužák, s malorážkou do styku nepřišel, a říkal že se u ní nedělá roborka, ale že se přebíjí. No je to dost možné, že jsem v telefonu s komisařem něco špatně rozuměl.
Ovšem - hledal jsem aspoň video, kde by byla ta sobrka rozborka nebo přebíjení natočeno, (youtube.com). Nepodařilo se mi to najít.
Můžete mi prosím poslat odkaz, kde by to bylo ukázáno. Třeba i nafoceno nebo nakresleno.
Děkuji za pomoc
- E-Ryc
Příspěvek#2 » pon 4. čer 2012, 15:13
Typicky: otevrit zaver (nahoru a dozadu), stisknout spoust, vytahnout zaver.
EDIT: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/manipulace-se-zbranemi#dlouha-kulova-zbran
EDIT: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/manipulace-se-zbranemi#dlouha-kulova-zbran
- Sigi
- MarK
Příspěvek#4 » pon 4. čer 2012, 15:15
Tyto informace nestačí? http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/manipulace-se-zbranemi#dlouha-kulova-zbran
- Sigi
Příspěvek#5 » pon 4. čer 2012, 15:37
MarK píše:Tyto informace nestačí? http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/manipulace-se-zbranemi#dlouha-kulova-zbran
No přečetl jsem si to velmi pozorně, ale stejně by bylo praktické vidět video, kde je natočené jak vypadá
Levou rukou se závěr odemkne pohybem páky vzhůru a odsunutím do zadní polohy tak, aby mohla být provedena vizuální kontrola pohledem do výhozního okénka závěru, zda-li v nábojové komoře se nenachází náboj. Poté následuje přesun do přední polohy a uzamčení závěru.
a také
Po provedené kontrole zbraně následuje částečné rozebrání zbraně. V případě této zbraně spočívá rozebrání pro potřeby čištění pouze ve vyjmutí závěru ze zbraně. K tomu je potřeba uvolnit záchyt závěru zatlačením jazýčku spouště vpřed nebo vzad a vysunout závěr z pouzdra závěru.
třeba tady vůbec netuším co nebo jak vypadá ten jazýček, kde ho najdu atd... a s tím tlačíkem zásobníku to samé, na těch fotkách jej nevidím
- MarK
Příspěvek#6 » pon 4. čer 2012, 15:48
Jazýček spouště je ta viditelná část spouště, tj. pro běžnou manipulaci prostě spoušť.
Tlačítko respektive páčka vypouštění zásobníku na fotce vidět, manipuluje s ním ukazovák figuranta.
Videa máme v plánu, ale protože dané zbraně nevlastním, zatím jsem se k tomu nedostal. V každém případě praktická část by se měla trénovat prakticky a ani video ji nemůže nahradit.
Tlačítko respektive páčka vypouštění zásobníku na fotce vidět, manipuluje s ním ukazovák figuranta.
Videa máme v plánu, ale protože dané zbraně nevlastním, zatím jsem se k tomu nedostal. V každém případě praktická část by se měla trénovat prakticky a ani video ji nemůže nahradit.
- sided
Příspěvek#7 » pon 4. čer 2012, 15:49
Sigi píše:No přečetl jsem si to velmi pozorně, ale stejně by bylo praktické vidět video, kde je natočené jak vypadá
třeba tady vůbec netuším co nebo jak vypadá ten jazýček, kde ho najdu atd... a s tím tlačíkem zásobníku to samé, na těch fotkách jej nevidím
Hlavně by bylo velice prakticlé nebýt línej, zvednout zadek od počítače, na střelnici si půjčit malorážku a požádat obsluhu o předvedení. Tohle není Call of duty ale děláš doklad který tě opravnuje k vlastnictví a zacházení s orpavdovými zbraněmi, takže bys měl s nimi umět zacházet.

- Alcatraz
Příspěvek#8 » pon 4. čer 2012, 20:40
tady uvidis to nejdulezitejsi, taky s tim zapasi
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1uZgeEBsoLw#t=100s
hlavne se koukni, kde to ma zasobnik, vepredu pred zasobnikem je takova mala packa, kterou musis zmacknout smerem k zasobniku aby se uvolnil. Pak zvedne paku nahoru a dozadu (to vyhodi starej naboj), zkontroluje komoru. Zmackne spoust a tim uvolni zaver, ze jde vytahnout uplne ze zbrane.
Zpatky se postupuje opacne. Zmacknout spoust, uplne zasunout zaver zpet (dopredu) a pakou dolu. A bud ranu jistotu, nebo pokud budes drzet spoust celou dobu, tak ji bezpecne vybijes tim jak budes davat paku zaveru dolu. Dela to uplne na zacatku videa. (Me o bezpecnym vybiti malorazky rekl az komisar u zkousky, do ty doby jsem nevedel, ze to jde.)
Jestli jsou ti "jasny" pistole, tak udernik se v malorazce natahuje pri tom pohybu paky nahoru (ne tim pohybem dozadu).
PS. zlepsovaci navrh k navodum: ja to z tech obrazku taky vubec nechapal (pistole)
je tam moc terminu, ktery clovek proste nezna. CZ75 jsme nerozebrali a nerozebrali, protoze za boha jsme nedokazali prijit na to, co znamena "uvolnit cep zaveru" (my = ja a glockar). I kdyz vim kde je, tak z navodu nebylo jasny, ze se do toho ma "silou"/zasobnikem strcit z druhy strany a vypadne smerem ven. Zkouseli jsme to otocit, posunout, vytahnout, neslo nic.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1uZgeEBsoLw#t=100s
hlavne se koukni, kde to ma zasobnik, vepredu pred zasobnikem je takova mala packa, kterou musis zmacknout smerem k zasobniku aby se uvolnil. Pak zvedne paku nahoru a dozadu (to vyhodi starej naboj), zkontroluje komoru. Zmackne spoust a tim uvolni zaver, ze jde vytahnout uplne ze zbrane.
Zpatky se postupuje opacne. Zmacknout spoust, uplne zasunout zaver zpet (dopredu) a pakou dolu. A bud ranu jistotu, nebo pokud budes drzet spoust celou dobu, tak ji bezpecne vybijes tim jak budes davat paku zaveru dolu. Dela to uplne na zacatku videa. (Me o bezpecnym vybiti malorazky rekl az komisar u zkousky, do ty doby jsem nevedel, ze to jde.)
Jestli jsou ti "jasny" pistole, tak udernik se v malorazce natahuje pri tom pohybu paky nahoru (ne tim pohybem dozadu).
PS. zlepsovaci navrh k navodum: ja to z tech obrazku taky vubec nechapal (pistole)

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí